Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2009
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

14. Modelsalon Čáslav 25.4.2009

Přehled soutěží v roce 2009
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: 14. Modelsalon Čáslav 25.4.2009

Příspěvekod Svihy » 26 dub 2009, 17:42

Dyď také píši, že se snažím jezdit co to dá. Mam volné víkendy, tak co doma. Já tu neřeším jednotlivce, ale podstatu. A to je, že na soutěžích je stále méně modelů a modelářů. A také jsem se snažil poukázat na šeptandu. To je vše. Také jsem psal, že doufám, že se to neotočí proti mě. To se zatím nestalo. A nebo jinak. Štve mi, že se snažím kluky na soutěže se mnou tahat a oni to zabalí a nejedou s tím, že to nemá cenu. Proto jsem psal kam jsme se to dostali. Jinak uznávám, že kdyby Tvé výrobky nebyli na patřičné úrovni, nevyhráváš. O tom žádná.
Svihy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod foxbat » 26 dub 2009, 17:54

Svihy píše:Myslel jsem, že mi tu za můj názor rozcupujete, ale nestalo se. Díky za to. MG, Otisag a Tom mi dali i za pravdu. Vím, že se v kuloárech nebo u pivka o tomto velmi mluví, ale nikdo to sem nenapíše. Já jsem ale huba nevymáchaná. Dostal jsem od včera několik e-mailů a pár kamarádů mi i volalo. Všichni zírali, že jsem měl tu odvahu. Dozvěděl jsem se ve zkratce toto. Tři kamarádi do Čáslavi nejeli, páč vědí, že tam jezdí určití, dle jejich slov "objížděči a výběrčí", tudíž nemá cenu utrácet za benzín a odjíždět naštvaný. Další jel do Liberce, protože odhadl, že tam je větší šance na umístění, protože je to dál. Dnes dopoledne jsem telefonicky dostal poučení v tomto smyslu. Bud stav svoje oblíbené americké tanky z II. války a počítej, že jsi jen do počtu (páč jsou zelené) a nebo si vybírej neokoukané a zvláštní předlohy se kterými uspěješ. Ale tím přestávám stavět co mě baví, ale stává se ze mě náhončí cen. Co s tím? Vím, že na tím někdo zavrtí hlavou, ale kam jsme se to dostali?!! Každopádně doporučuji pořadatelům nezveřejňovat před soutěží přihlášené modely. Možná bude účastníků jejich soutěže více. Byl jsem překvapen, kolik modelářů rozhoduje o své účasti po zhlédnutí jmenného seznamu a vnitřním vyhodnocení, zda má cenu jet. Vím, že je toto velmi žhavé téma a balancuji na ostří nože, ale je to můj názor. Jak jsem psal, z osmi kamarádů jezdím na soutěže již jen já. Moc mi to mrzí, ale v současné době to tak i zůstane. :(

No docela zírám. Popravdě spíše se setkávám z názory, že na soutěže se jezdi kvůli pokecu s kámoši a cena je jen jakási třešnička na dortu. Určitě teda nevybírám kam pojedu podle toho, kdo tam jede, jen abych něco urval!!! Cestovat někam přes půl republiky jen proto, že tam mám větší šanci se umístit... :shock: Nevim, pokud by ti bylo 13, tak bych to bral, ale u ostříleného mazáka jako ty, se divim, že tě to dokáže ještě rozhodit.

Ano, u nás jsou soutěže kde se vybírá jen podle jmen - z těch, kterých jsem se osobně účastnil nejvíce např ve Zdicích, ale mě to tak nějak nechává chladným. Neříkám, že by červíček v koutku duše nezahlodal, ale když pak vidim ty kyselé ksichtíky sběračů cen, jakmile se dozví, že byly až druhý, třetí nebo nedejbože se neumístili, tak si říkám, že takhle nikdy nesmim dopadnout.

To že vyhrajou raritní kousky je podle mě naprosto normální. Se shermenem asi díru do světa moc neuděláš - ikdyž ty jsi loni v Brně dokázal, že i to jde, protože to jsou jednoduše už notoricky okoukané stroje. Ale přidej na něj radlici, mostní nástavbu a hnedle to je o něčem jiném - je to jen o tom, připoutat oko diváka, resp. rozhodčího.

Sry za OT.
Musel jsem to napsat!!!!

Zdeněk Pomajbík

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
foxbat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Svihy » 26 dub 2009, 18:14

Kluci, já opravdu neřeším sebe. Otevřel jsem diskusi a čekám názory. Já se snažím jezdit a nějak to dopadne. Tím Shermem bylo myšleno, že buď stavím co chci nebo to co zaujme. Osobně víte, že já dělám co chci, co se mi líbí. Všichni se s tím pipláme a chceme to prezentovat. Mě se prostě zdá, že se to stáčí špatným směrem. Asi neumím psaným slovem vyjádřit co myslím. K tomu včerejšímu e-majlu mi vyburcoval, jeden mladý a nadějný modelář z Prahy, který mi psal o info, jak to v Čáslavi dopadlo. Napsal jsem co jsem si pamatoval a odpověď zněla přesně takto: No, ještě, že jsem nejel. Pokazil bych si víkend. Doufám, že teď foxbat i Petr pochopí, co jsme tím vším myslel.
Svihy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Fabík » 26 dub 2009, 18:17

Nějak nechápu, nejedu na soutěž, protože vím, že v konkurenci neuspěji a potom remcám, jaká je to nespravedlnost :shock: :? :shock: :?
Není nic jednoduššího, pánové, postavte lepší model! :idea:

Takto je to hodně ubohé. Buď si přiznám, že na vrchol nemám a jedu si to užít soutěž jako takovou nebo držím h*bu plnou závisti. Toto mi přijde hodně přízemní a nechutné #-o

Osobně jako pořadatel soutěže, vždy vřele uvítám ty nejlepší modeláře, i když je předpoklad, že se umístí a pořadí je tak trochu dané předem. Kdo s tím má problém je to jeho problém... :evil:
Osobně jako aktivní modelář, mne vždy potěší nepoměrně více úspěch na soutěži v kvalitní konkurenci a ne když jsou v kategorii 3 modely, můj a dva žákovské. Asi tak.
Zdeněk Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ural » 26 dub 2009, 19:31

Moc povedená akce,skvělá kuchyň,ochotní a pohodoví pořadatelé.Letos jsem ,bohu žel žádný model
nepřivez (nic nového jsem nestihl).Loni jsem dostal krásnou pokladničku a to jsem byl v Čáslavi po
třiceti letech poprvé.Město vám jenom kvete.Za rok znova a rád přijedu i kdyby jste žádné ceny ne-
měli. =D> =D> =D>
P.S. vojín VÚ 7508 l.p. 1978-80
Ural

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcel Stratílek » 26 dub 2009, 19:57

Zdravím do Grippen city...
kluci bylo to u vás prima, ostatně jako každý rok...moc rád jsem vás viděl, pokecal s váma, koneckonců i popil a pojedl...pěkné pozdravení paní ředitelce DDM - protože vám nechá k dispozici prostory, kuchyň :D , sobotu, vlastní volno...
Pokud mi to čas, zdraví, rodina, prachy, blebleble...dovolí, tak přijedu vždy - poněváč je to u vás prima a prostě a jednoduše se těším...

PS pro neumístěné: drazí spolulepiči, spolunatěrači a spolustříkači, byla, je a bude spousta soutěží a výstav kde se množství z vás umístí, či neumístí na bedně...osobně jsem to též párkrát zažil...člověka vždy štve, pokud ho porazí model - ne modelář! - o "kategorii" horší...no jo, tak to prostě je, taky jsem se na to chtěl mnohokrát vyprdnout, ALE... lepím, protože mě to baví, modelařím, protože mě to naplňuje, jezdím na výstavy nejen k nám, ale i do zahraničí, protože potkám spoustu fajn lidí, kteří ujížděj na společný vlně MODELAŘINY...někdo umí lépe, někdo hůře, tak to prostě je...rozhodnout, komu dát bednu je mnohokrát velmi obtížné...

Mějte se fajn a čus za rok v Grippen city, nebo někde jinde dřív, třeba v New Paka city...Macan
"Ty pocem, skoč do sklepa pro nějakou kořalku !" - povídá tatík synkovi v průjezdu
Marcel Stratílek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Kopecký » 27 dub 2009, 05:07

Zdeněk Fabík píše:

Takto je to hodně ubohé. Buď si přiznám, že na vrchol nemám a jedu si to užít soutěž jako takovou nebo držím h*bu plnou závisti. Toto mi přijde hodně přízemní a nechutné #-o

Bohužel hodně často nestačí mít dobrej model.... hodněkrát se mi stalo, že modely, které bych na stole tipoval že vyhrají, nebyly ani na bedně.
Soutěže už dávno nejsou soutěže, ale jen výstava s vylosováním pořadí.

Zbytek moc pěkně popsal Marcel. Každého, kdo má ale aspoň trochu soutěživého ducha, to mrzí. :)
KOPECKY SCALE MODELS FB
KopeckyScaleModels
Honza Kopecký

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Dytrych » 27 dub 2009, 07:58

Přijde mi dost těké hodnotit to, že někdo vyhrál a někdo ne, protože vím, že na soutěžích se hodnotí zejména systémem líbí/nelíbí, takže perfektně postavený éro, kterých se pokaždý sejde tucet, má určitě méně šancí, než dobře postavený model ne moc obvyklého letounu. Nevěřím ale tomu, že někteří modeláři záměrně staví tak, aby vyhráli - prostě staví dobře, umějí to a holt staví typy, co "chytnou". Můžu to udělat stejně a přitom neporušit svoje zásady - ať už stavíte techniku nebo letadla, vždycky se najde předloha, který je zajímavá - tak ji holt vyšperkujte vymazlete a jeďte s ní na soutěž a uvidíte, co se bude dít. Postavte šedivou rouru - třeba F-16 bez doplňků, bez otevřenýho kokpitu, se zataženým podvozkem, beze zbraní za jeden víkend a pak brečte, že jste nevyhráli....
Nevyhrál jsem ještě, ale přesto mě těší, že když se srovnám na soutěži s konkurencí, tak nejsem tak daleko a možná že jsme na tom i stejně. Odjíždím pak sice s pocitem, že je škoda, že jsem nevyhrál, ale určitě to nemám nikomu za zlé. tak asi takhle.
Daleko víc mě momentálně těší uznání od lidí zde na fóru nebo kamarádů - to vydá nad všechny ceny.
Elefant Models blog
Martin Dytrych

• Odpovědět s citací

Příspěvekod curahee » 27 dub 2009, 12:28

[quote="Svihy"]. Vše bylo jasné dopředu. Poslouchat při vyhlašování stále dokola stejná jména je pro zbytek modelářské obce demotivující.

Mno, pokud tam míníte mít pořád Rendu Ernsta tak se nedivte, to není normální aby po soutěži jel domů se 4diplomy, myslím, že malá cedulka na dveřích s nápisem ,,Ernst raus" by neškodila...
8) :grin:
"Máte právo říkat, co chcete, ale nemáte právo, aby vás přitom někdo slyšel." (c) 2024 generalissimus pro pravdu Otakar Foltýn
curahee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod .MG. » 27 dub 2009, 19:23

Pravdou je, že všichni zde stavíte modely pro své potěšení. Je to koníček, ne povinnost se prezentovat, vyhrávat atd. Ten kdo byl letos na Modelsalonu mohl vidět modely různé, modely krásné, modely horší, modely netradiční atd. Kdo chtěl, mohl konfrontovat například vítězné modely letadel a modely z kolekce pana Beneše. Kdo z vás si troufne říci který je lepší ? Ten ze stavebnice s lepty nebo ten postavený na koleně z ničeho ? Možná že někdo z vás byl při tom, když jistý modelář kamarádům ukazoval model Tomcata. Na první pohled šedý model, který nevybočoval z řady. Na druhý pohled šedý model, který byl o něco horší než ostatní. Tenhle Tomcat v měřítku 1:72 neměl sériové lepty v podvozku, tenhle model měl úplně nové podvozky ! jak hlavní, tak i příďový byl plně funkčí - odpružený ! V tomto měřítku ! Jeho majitel si nedělal iluze, že by mohl něco vyhrát, on již totiž vyhrál. Jak sám řekl : dokázal jsem ten podvozek vymyslet a udělat tak, jak to nikdo jiný nemá, nepotřebuju k tomu žádný diplom či pohár. Já to chtěl a já to dokázal, to mě hřeje u srdce.
Dále jsem tam viděl pána s vojenskou technikou. Přišel někdy okolo 8 hodiny, vystavil modely na stůl a šel si vystát frontu na přihlášení. Někdy okolo 11 hodiny modely balil s tím že už musí. Přitom konstatoval, že soutěž se povedla a příště přijede zase. Nepřijel na 3 hodiny aby něco vyhrál, přijel ukázat co postavil a to mu stačilo. Snad jen tolik k tomu, jestli je důležitější nějaká cena, nebo pocit z dobře vykonané práce. A pokud se najdou špičkoví modeláři typu Šebesta ( ten zde nebyl) , Seidl , Senft či Vorobok, pak ti ostatní musí hodně předvést, aby byli lepší, to je bez diskuse. Jen je pak asi opravdu mrzí, když neuspějí a ti nejlepší berou vyhlašování jako nejnudnější a nejotravnější část soutěže. A asi o tom byla celá tahle diskuse.
http://zaobzorem.webgarden.cz/rubriky/vitej-cizince - můj web o majácích, rozhlednách a věžích
.MG.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeněk Fabík » 28 dub 2009, 16:15

Honza Kopecký píše:
Zdeněk Fabík píše:

Bohužel hodně často nestačí mít dobrej model.... hodněkrát se mi stalo, že modely, které bych na stole tipoval že vyhrají, nebyly ani na bedně.
Soutěže už dávno nejsou soutěže, ale jen výstava s vylosováním pořadí.

Zbytek moc pěkně popsal Marcel. Každého, kdo má ale aspoň trochu soutěživého ducha, to mrzí. :)

Honzo, máš obecně pravdu, ale to je prostě obecná nevýhoda soutěží líbí-nelíbí. Nejsou žádná kritéria a záleží jen na pořadatelích, koho zvolí za rozhodčí a jaké parametry si oni při hodnocení určí.

Ale zde se psalo o něčem jiném. Výsledky z Čáslavi se nezpochybňovaly. Psalo se obecně, že se ví, že přijede/přijedou na soutěž výborný/výborní modelář/i a "pár remcalů" ztratí zájem na tuto soutěž přijet, protože najednou nemají šanci se umístit :shock:

Kdyby to takto "řešili" všichni, tak potom by žádné větší modelářské akce nebyly, protože vždy se vyskytnou takoví borci jakou jsou například Z. Šebesta, P. Bortel, J. Brož, P. Dousek, J. Jezl, V. Seidl, P. Vorobok, M. Pelikán, P. Brojo, J. Pavlík, M. Kubelík, P. Švejda, P. Hromada či M. Křepelka (toto je jen náhodný výběr jmen v několika modelářských kategoriích - technika, letadla, dioramata a figury - které jsou zárukou kvality odvedené práce, určitě jsou mnozí další, stejně výborní modeláři) - protože tito se vždy budou objevovat na čelních místech a vyhrávat a ostatní budou "jen" za nimi :wink:
Zdeněk Fabík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod milan věchet » 30 dub 2009, 07:45

Souhlasím se Zdeňkem Fabíkem i Honzou Kopeckým;tj. že soutěže by měly být především setkáním modelářů a ukázkou jejich práce (výsledky až druhořadé). Samozřejmě, že při hodnocení líbí-nelíbí budou názory a hodnocení různé; aniž bychom chtěli a připouštěli si to, tak přeci jenom více nás zaujme nový, neokoukaný model; a pak kategorie, kterou preferujeme osobně. Na druhou stranu (už se o tom mluvilo i na jiných soutěžích) se podívejme jak modely kvalitativně rostou!!!všeobecně - kvalita stavebnic, lepty, doplňky, každý stříká...atd.; problém je nejen najít nejlepší model, ale mnohdy najít i model špatný!!!!
Osobní poznatky ze zahraničních akcí (Francie, Belgie, Rakousko, Polsko) = soutěže spíše spějí k výstavám; kluby se samostatně prezentují, vystavují modely; do soutěže dávají modely sporadicky (soutěží se beze jmen); např. můj kamarád z belg. AMIS,na 40výročí IPMS Belgie ve Wiezu, vystavoval SU 22 mimo soutěž, zcela atypický model pro západní země; určitě by v rourách 1/48 měl ocenění; ale jeho komentář,,jsem rád když vystavuji pěkný model v klubové výstavce, lidi ho fotí, ptají se...atd., vědí, že patří nám...."; belgáni přijedou v květnu i na ,,šutrák" a pochybuji, že nejlepší co mají, dají do soutěže.....!!!!
milan věchet

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Rok 2009