Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Ostatní ‹ Soutěže (Contests) ‹ Rok 2008
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Eday-2008

Přehled soutěží v roce 2008
Odeslat odpověď
Příspěvků: 405 • Stránka 22 z 27 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 27
  • Odpovědět s citací

Re: Eday-2008

Příspěvekod mess » 26 zář 2008, 06:43

Sheya píše:Já bych měl malinkou poznámku k Modelforu kontra Nymburku.
Mluvil jsem o tom s Márou. Mára čte hlavně Nymburské fórum. Na Modelforu mu některé věci "nesedí".
U mě je to naopak. Musím zklamat Radka, ale i když jsem několikrát na Nymburk zabrousil, tak z 99,5% preferuju Modelforum. Nymburk je pro mě prostě nějak nepřehledný, uspořádání Modelfora mi naprosto vyhovuje. (Možná jsem teď píchl do vosího hnízda, ale je to můj pocit).
Docela by mě zajímal počet přístupů na MF, aby bylo s Nymburkem srovnání :wink: , ale chci tím říci, že každému vyhovuje něco jiného a lze jen těžko napsat
"Na tohle fórum chodí každý, tak to stačí napsat jenom sem."
Takhle to myslím nefunguje.

Z tohohle duvodu jsem psal, ze pokud se shani rozhodci (nebo se obecne neco chce po modelarske komunite), je lepsi to lupnout to na obe fora. Rozhodne muj prispevek nebyl o ignoraci nymburka ani nic podobnyho. To, ze se Radek urazil, me mrzi, podle me to je naprosto zbytecny. Nehlede na to, ze jsem ani neodsoudil jeho letosni praci na edayi, ani se nesnazil ji jakkoli degradovat.
Jedine, co jsem udelal, je, ze jsem dal nejaky navrh. Nic vic, nic min.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 26 zář 2008, 06:43

Souhlasím.
To už mohl rovnou říct, že "ostatní používají lepty a já ne".
Já měl např. 144-tinový model tanku mezi 72-tinami. Pokud by byl mezi modely ve stejném měřítku, mohl by asi zaujmout. Takhle moc šancí neměl (přece jen je na těch 72-tinách mnohem víc detailů) :lol:
Ale rozhodně s tím nemám žádný problém.
Model byl vidět a snad se i někomu líbil. To je to hlavní.
Stejné jsem to měl i u ponorek. Má sedmistovková "cigaretka" se mezi ostatními "macky" ztrácela, ale dobře jsem si všiml, že si ji někteří návštěvníci prohlíželi a podle zaslechnutých útržků se jim líbila. To mě osobně strašně těší a motivuje (takže jsem si koupil dalších 9 sedmistovek) :D :D :grin: :grin:
Jet na soutěž s tím, že MUSÍM vyhrát a když ne, tak je to chyba ostatních - tak to je dost primitivní přístup a osobně ho odsuzuju.
Já se jedu pochlubit, co jsem udělal a pokud je pak ještě nějaká cena, je to třešnička na dortu, ale to neznamená, že by mi dortík bez ní nechutnal!

PS pro Radka:
Za sebe si myslím, že to rozhodčí neflákali (a to ani ti, co dělaj džaponce :grin: ) a jejich hodnocení si vážím.
Jak říká klasik:
"Ano, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím třeba i nesouhlasit, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat..." :grin:
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mirek glock Říha » 26 zář 2008, 06:48

Jakub Vilingr píše:Mám zkušenosti s hodnocením na Modellbrnu ještě z doby, kdy Modellbrno bylo v technickým muzeu. Dopředu jsem oznámil, že odmítám hodnotit kategorie, kde mám své modely a pak kategorie, kterým nerozumím, tzn plazivý cíle, dio, figury a podobně. Hodnotil jsem letadla, vrtulníky a to v sestavě celkem tří lidí. Jeden z nich byl např. pan Bodeček. Hodnotili jsme to systémem, že jsme si několikrát pečlivě prošli všechny modely v dané kategorii a pak jsme každý navrhli cca 5-6 modelů, které byly velmi dobré. Těchto vybraných 5-6 modelů jsme pak pečlivě prohlédli a z toho postavili výsledné hodnocení. Myslím, že naše hodnocení bylo také velmi pečlivé. Narazil jsem však při cestě domů na zeď. Kolega z plzeňskýho klubu byl velice rozezlený a říkal, že by ho zajímalo, kteří kreténi hodnotili vrtulníky (protože nebyl na prvním místě, pro které si samozřejmě jel)... Oznámil jsem mu, že já - chvilku bylo ticho a pak mi oznámil, že jsme ho poškodili, protože on dělá štětcem, kdežto všichni ostatní pistolí... Nebylo možné mu vysvětlit, že povrch jeho vrtulníku byl hrubý, detaily zalitité barvou a opatlané čiré díly....

Tím jsem chtěl říci to, že i když se k hodnocení prováděné "komisí rozhodčích" (vyšší třída líbí-nelíbí) přistupuje velmi zodpovědně, tak potom člověk stejně narazí na ješitnost a ta může pramenit k hodnocení typu - ta soutěž stála za ho**o, hlavně to hodnocení....

Líbí-nelíbí, či hodnocení komisí rozhodčích nominovanou ze zúčastněných modelářů je stále subjektivní záležitostí, takže je potřeba k tomu tak přistupovat... Obdobně je to i s bodovačkama, byť je k tomu předpis, jak hodnotit. Často rozhodčí použije nadstandardní znalosti (které jsou zakázané) a nebo se mu prostě nelíbí styl patiny, či něco jiného a tím přihlédne k hodnocení...

Tím vším jsem chtěl říci, že na soutěžích a výstavách je nejzásadnější, že člověk potká kámoše z celé republiky a prohlédne si jejich práce a nasaje atmosféru. Nějaký hodnocení a ceny je až ta poslední věc. Nebo snad modelaříme kvůli cenám a diplomům???

Tak pod to se podepisu..Ctu tu takoveho kriku, jeden je "urazenej" hodnocenim, druhej ze nemoh soudcovat, ale tak nejak se tu vytrcai ze modelarina je o radosti a kamaradech...Sam jsme mel moznost soudcovat pred rokem ne jedne soutezi..dostal sem arch a tam psal 1-3 misto..tak jak sem se pri tom zapotil to u modelariny nikdy ani kdyz mi to s lepenim nejde i dvojplosnik postavit proti tomu byla hracka (ja to neumim)...Pak jsem cekal na vyhlaseni a zjistil ze sme se sho na prvni trojce krom jednoho modelu vsude a poradi bylo podle toho jak sem si psal asi z 80 procent neznamena to ze sem hodnotil dobre jen shodu s dalsima rozhodcima...Sem rad ze je tu tolik lidi co ma sebevedomi soudcovat a veri ze to zvladne levou zadni..I ja mel nabidku na letosni eda-y a odmitl jsem protoze je to asi ta nejvetsi zodpovednost a kdyz tady ctu ty "urazene" reakce tak jsem udelal dobre...A jeste jakoby ta valka "Nymburk" tohle forum..Ctu oboje a to proto ze kazde dava neco, navic Nymburk tu byl driv a sem na nej zvyklej a stel je tam stale dost info ve starych tematech...Ani jedno neni lepsi kazde je jine...
Ptejte se na co chcete, já na co chci odpovím.
Mirek glock Říha

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek Typlt » 26 zář 2008, 06:52

To Mess a Sheya: Radek se neurazil, není urážlivý . :grin: jen mi ta debata přijde trošku zbytečná, rozhodčí se hledali tak jak se hledali a nic s tím neuděláme. hodnotilo se tak jak bylo dohodnuto a za sebe a své kolegy ( zvučných modelářských jmen) můžu říci , že máme svědomí čisté.
Příšte se to může dělat jinak , ale s letoškem nic neuděláme.
Také jsem byl poněkud zaskočen s hodnocením svých modelů. Ocenění dostal podle mne ten slabší a majstršik zůstal nepovšimnut. :-D :-D
Když Japonec -tak pro všechny.
Radek Typlt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mess » 26 zář 2008, 06:54

Jakub Vilingr píše:Mám zkušenosti s hodnocením na Modellbrnu ještě z doby, kdy Modellbrno bylo v technickým muzeu. Dopředu jsem oznámil, že odmítám hodnotit kategorie, kde mám své modely a pak kategorie, kterým nerozumím, tzn plazivý cíle, dio, figury a podobně. Hodnotil jsem letadla, vrtulníky a to v sestavě celkem tří lidí. Jeden z nich byl např. pan Bodeček. Hodnotili jsme to systémem, že jsme si několikrát pečlivě prošli všechny modely v dané kategorii a pak jsme každý navrhli cca 5-6 modelů, které byly velmi dobré. Těchto vybraných 5-6 modelů jsme pak pečlivě prohlédli a z toho postavili výsledné hodnocení. Myslím, že naše hodnocení bylo také velmi pečlivé. Narazil jsem však při cestě domů na zeď. Kolega z plzeňskýho klubu byl velice rozezlený a říkal, že by ho zajímalo, kteří kreténi hodnotili vrtulníky (protože nebyl na prvním místě, pro které si samozřejmě jel)... Oznámil jsem mu, že já - chvilku bylo ticho a pak mi oznámil, že jsme ho poškodili, protože on dělá štětcem, kdežto všichni ostatní pistolí... Nebylo možné mu vysvětlit, že povrch jeho vrtulníku byl hrubý, detaily zalitité barvou a opatlané čiré díly....

Tím jsem chtěl říci to, že i když se k hodnocení prováděné "komisí rozhodčích" (vyšší třída líbí-nelíbí) přistupuje velmi zodpovědně, tak potom člověk stejně narazí na ješitnost a ta může pramenit k hodnocení typu - ta soutěž stála za ho**o, hlavně to hodnocení....

Líbí-nelíbí, či hodnocení komisí rozhodčích nominovanou ze zúčastněných modelářů je stále subjektivní záležitostí, takže je potřeba k tomu tak přistupovat... Obdobně je to i s bodovačkama, byť je k tomu předpis, jak hodnotit. Často rozhodčí použije nadstandardní znalosti (které jsou zakázané) a nebo se mu prostě nelíbí styl patiny, či něco jiného a tím přihlédne k hodnocení...

Tím vším jsem chtěl říci, že na soutěžích a výstavách je nejzásadnější, že člověk potká kámoše z celé republiky a prohlédne si jejich práce a nasaje atmosféru. Nějaký hodnocení a ceny je až ta poslední věc. Nebo snad modelaříme kvůli cenám a diplomům???

Rozhodne jsem nenavrhoval jiny system hodnoceni proto, ze bych mel problem s tim, jak bylo vykonano. To, ze navrhnes, aby se neco delalo jinak, nemusi znamenat, ze si myslis, ze se to delalo spatne, proste jen muzes mit pocit, ze se to muze delat lip. Uz treba z toho duvodu, ze kdyz bude 'vic' nezavislych hodnoceni, ktera se zprumeruji, tak o zaujatosti bude mluvit jen totalni jesita a mamlas (zase, tim nerikam, ze dnesni styl hodnoceni znamena zaujatost). Co se tyce hodnoceni porovnavacky, uz jsem tu psal predtim, ze diky tomu, ze to je subjektivni hodnoceni, tak at je provadeny jakkoli, soutezici muzou brblat, ale je nesmysl rikat, ze hodnoceni bylo provedeno spatne.
Rozhodne nejsem clovek, ktery lpi na nejakym umisteni.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mess » 26 zář 2008, 06:55

Radek Typlt píše:...
Příšte se to může dělat jinak , ale s letoškem nic neuděláme.
....

Vsak o to se taky snazim, necitim nijakou potrebu se hrabat v letosku.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 26 zář 2008, 06:58

mess píše:Rozhodne jsem nenavrhoval jiny system hodnoceni proto, ze bych mel problem s tim, jak bylo vykonano. To, ze navrhnes, aby se neco delalo jinak, nemusi znamenat, ze si myslis, ze se to delalo spatne, proste jen muzes mit pocit, ze se to muze delat lip. Uz treba z toho duvodu, ze kdyz bude 'vic' nezavislych hodnoceni, ktera se zprumeruji, tak o zaujatosti bude mluvit jen totalni jesita a mamlas (zase, tim nerikam, ze dnesni styl hodnoceni znamena zaujatost). Co se tyce hodnoceni porovnavacky, uz jsem tu psal predtim, ze diky tomu, ze to je subjektivni hodnoceni, tak at je provadeny jakkoli, soutezici muzou brblat, ale je nesmysl rikat, ze hodnoceni bylo provedeno spatne.
Rozhodne nejsem clovek, ktery lpi na nejakym umisteni.
M.

To nebylo nic proti tobě Martine. To byl spíše můj pohled na tento typ hodnocení. Taky pohled, ale spíše obecnej a můj povzdech 8-)
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 26 zář 2008, 07:18

Za sebe musím říci, že si činnosti rozhodčích vážím a já bych to nedělal z X důvodů.
1) Je to nevděčná práce a po skončení soutěže se do rozhodčího vždycky bude někdo trefovat
2) I když se tady říká, že dva dny jsou moc, pro mě to bylo tak akorát, abych si stihl nakoupit, seznámit se s novými fajn lidmi (třeba Jakub Skolil apod...) a pokecat s těmi, které už znám, takže časově bych s tím měl problém (jsem asi louda).
3) Nejsem takový fachman, abych dokázal posoudit co je a co není špatně, takže bych mohl posuzovat skutečně jen stylem "líbí - nelíbí". Tady mě ale trošku zarazilo, že rozhodčí v kategorii HOBBY (tedy skutečně "líbí - nelíbí") někdy až příliš přísně (podle mého názoru) hodnotili, na kolik je model shodný s předlohou. Myslím, že posuzování v TÉTO kategorii by nemuselo být ovlivněni tím, jestli modelář udělal táhlo o milimetr víc vpředu nebo zda odstín modré byl v reálu o něco světlejší. Spíš bych asi přikládal důležitost čistotě provedení, nápadu a celkovému vzhledu, ale je to těžké, to uznávám.
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Völkl » 26 zář 2008, 07:48

Karel Pilát píše:Teda Vy toho naděláte s nějakým hodnocením ... stejně každej modelář, kterej vystavuje, tak ví, že nejlepší modely jsou ty jeho! :grin: A žádnej diplom pro jiného účastníka na tom nic nezmění! Stačí si vyposlechnou naprosto nezaujatý řeči po x-tým pivu. Do očí stejně nikdo nikomu nic neřekne.
:lol: :lol: :lol:
Co se týká E-daye tak na rozdíl od některých jiných soutěží tam aspoň hodnotili lidi, kteří pěkný model (píšu o letadlech) dokážou postavit. I když někteří staví žaponce, to pěkný modely nejsou.
:-D

jéééé konečně Karle...uffff já myslel, že Ti pomalu odeberem titul prudiče....Vítej zpět....
Na stole: Mezek, P-51D Mustang, Fw 190A-4, Bf 109G-6
Miloš Völkl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honza Jezl » 26 zář 2008, 08:05

Jeste par veci k letosnimu hodnoceni tak nejak za sebe

1) mozna jsem divnej, ale hodnoceni me opravdu bavilo. Dost mozna proto, ze jsem si mohl s X dalsimi zkusenymi modelari otevrene pokecat a to i o chybach modelu. V tomto kontextu me napada, ze hodnoceni stylem "kazdy rozhodci si projde sam vsechny kategorie a ohodnoti" by sice nejspis bylo spravedlivejsi, ale krome mnohem vetsi rezie by to nektere jedince (jako napr. me) nemuselo bavit - pro dalsi rocnik bych se na to vykvakl.

2) hodnoceni stylem "libi nelibi" neznamena, ze kdyz se mi libi cervena barva, ze vyhraje cervenej mezek u kteryho clovek pozna ze to je mezek jen diky tomu, ze to je u nej napsany na listecku. pri "bojove porade" nam bylo kladeno na srdce, at na prvni misto klademe cistotu. Takze cistota mela byt (a minimalne u kategorii ktere jsem hodnotil ja skutecne byla) dulezitym kriteriem. K tomu samozrjeme geometrie, provedeni detailu, ale v neposledni rade tez to, jak byl model nabarven, takze ano, jestli vypada "hezky".

3) je tez otazka, co to znamena "nadstandardni znalost". Resit obrysovou spravnost a spravne dodelani reviznich krytek kde na modelu nebyly, to samozrjeme nadstandardni znalost je (v nasi particce porotcu obcas nekdo nadstandardni znalost vyjadril, ale duraz na ni kladen byl minimalni - dokud rekneme tech "faktickych" chyb nebylo prilis, ale ani pak to nebylo nejdulezitejsi kriterium rozhodovani - ale preci jen, takovej ruzovej mezek s namalovanyma kvetinkama by mel soutezit spis v "sci-fi" nez v letadlech)

4) bobanski, mluv konkretne, obecny naznaky nicemu nepomuzou. Pokud jsem danou kategorii hodnotil ja, muzu odpovedet, pokud ne, muzu pridat nazor (pokud se jedna o letadla).
Honza Jezl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Kubelík » 26 zář 2008, 08:47

jirkaj píše:Ne letošní e-day jsem přijal výzvu pana Fialy k posílení týmu hodnotitelů. Skupiny byly vybrány podle "specializace" a já se přihlásil mezi technikáře, bylo nás šest a přístup všech členů byl velmi zodpovědný. Měli jsme skutečně dost času na samostatnou prohlídku a jakousi přípravu na hodnocení. Vlastní hodnocení jsme dávali v týmu dohromady koncensem a ještě zavěrečným souhlasem s pořadím. Nebylo to jednoduché, když si zpětně vybavím obsazení pětatřicetinové techniky, ale i dvaasedmdesátinové. Většina velmi kvalitních modelů, které si zasloužily ocenit. Nicméně jako člen týmu hodnotitelů techniky mám svědomí čisté a mohu jen potvrdit svědomité hodnocení.

Lépe bych to nenapsal. Také jsem byl členem skupiny rozhodčích na techniku. Hodnotil jsem všechnu techniku kromě dvou kategorií, ve kterých jsem měl své modely. Hodně jsme kladli důraz na shodu mezi rozhodčími a například u tanků 1:35 jsme finální pořadí několikrát překopávali.
Takže pánové, vynechte prosím náznaky a mluvte konkrétně - s jakým hodnocením nesouhlasíte?
Galerie:
Humber Mk.I SC 1/35
Akutan Zero 1/72
Stavba:
BTR-40 1/35
Bf 109G-2 Finemolds 1/72
GMC CCKW + Bofors 1/35
Miloš Kubelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mess » 26 zář 2008, 08:55

MilošK píše:
jirkaj píše:Ne letošní e-day jsem přijal výzvu pana Fialy k posílení týmu hodnotitelů. Skupiny byly vybrány podle "specializace" a já se přihlásil mezi technikáře, bylo nás šest a přístup všech členů byl velmi zodpovědný. Měli jsme skutečně dost času na samostatnou prohlídku a jakousi přípravu na hodnocení. Vlastní hodnocení jsme dávali v týmu dohromady koncensem a ještě zavěrečným souhlasem s pořadím. Nebylo to jednoduché, když si zpětně vybavím obsazení pětatřicetinové techniky, ale i dvaasedmdesátinové. Většina velmi kvalitních modelů, které si zasloužily ocenit. Nicméně jako člen týmu hodnotitelů techniky mám svědomí čisté a mohu jen potvrdit svědomité hodnocení.

Lépe bych to nenapsal. Také jsem byl členem skupiny rozhodčích na techniku. Hodnotil jsem všechnu techniku kromě dvou kategorií, ve kterých jsem měl své modely. Hodně jsme kladli důraz na shodu mezi rozhodčími a například u tanků 1:35 jsme finální pořadí několikrát překopávali.
Takže pánové, vynechte prosím náznaky a mluvte konkrétně - s jakým hodnocením nesouhlasíte?

Pisu to celou dobu, neni to o nesouhlasu s vysledky, takze se zbytecne necertete. Myslim, ze ani naznakem jsem se vysledky letosniho (a ani zadnych predchozich) rocniku nesnazil zpochybnit.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miloš Kubelík » 26 zář 2008, 09:13

Nechtěl jsem, aby to vyznělo negativně - určitě nejsem naštvaný. Jen nemám moc rád náznaky. Obhájít můžu totiž jen konkrétní připomínky.
A na příští E-Day se přihlásím k rozhodčím znovu.
Galerie:
Humber Mk.I SC 1/35
Akutan Zero 1/72
Stavba:
BTR-40 1/35
Bf 109G-2 Finemolds 1/72
GMC CCKW + Bofors 1/35
Miloš Kubelík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mess » 26 zář 2008, 09:15

MilošK píše:Nechtěl jsem, aby to vyznělo negativně - určitě nejsem naštvaný. Jen nemám moc rád náznaky. Obhájít můžu totiž jen konkrétní připomínky.
A na příští E-Day se přihlásím k rozhodčím znovu.

To je urcite dobre, protoze rozhodcovani je nevdecna prace, byl bych nerad, kdyby tahle diskuze mela kohokoli od rozhodcovani odradit.
M.
Martin Benko
mess

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zbynek.skopan » 26 zář 2008, 11:10

MilošK píše:

Byl jsem členem stejné komise (hodnotili jsme myslím kategorie F,G,K - bojovou techniku a lodě)
Ještě bych dodal že kritéria byla
-pracnost
-řemeslo (geometrie, čistota spojů a povrchu atd)
- celkový vzhled

Také jsme hodnotili vždy nejlepší model od daného modeláře (podle startovního čísla) v některých kategoriích totiž bylo sice přes 20 modelů ale paradoxně jen od 5-6 modelářů.
Hodnocení bylo od kteří se mezi vlastně ani neznali a musím říci že jsme se většinou shodovali už v tom které modely si zaslouží ocenění... pak už probíhalo rozvržení pořadí s kterým výsledně všichni souhlasili. Největší práce byla v tancích 1/35 -1/48 myslím že pro příští tok by se měly 1/48 tanky osamostatnit.

Osobní pohled:
Jako člověka který staví hlavně ponorky a letadla pro mě bylo překvapení kolik chyb mají modely techniky při podrobnějším pohledu.
Stručně uvedu nejčastější
-geometrie podvozku - u kolových vozidel kolečka šmajdají, u tanků ještě hůř, pásy se rozbíhají a sbíhají jak v podélné ose tak ve svislé.
- čistota - tmelení oblých částí zejména laufů, stopy po lepidlech,proadlý tmel na mnoha otevřených deklech byly stopy po vyhazovačích
- faktické chyby - Když už někdo naloží korbu náklaďáku tak by se to mělo projevit na zatížení nápravy....
zbynek.skopan

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 405 • Stránka 22 z 27 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 27

Zpět na Rok 2008