Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ Československé letectvo 1918 - 1939
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bohumil Landa - čs. letectvo 1918-1939

Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Bohumil Landa - čs. letectvo 1918-1939

Příspěvekod Houmr_9 » 23 čer 2022, 13:17

Dobrý den,

sepisuji knihu o životních osudech Bohumila Landy. Podkladů mám docela dost, přesto dám výzvu i sem. Pokud byste k tomuto letci jakékoliv informace, kontaktujte mě, buď zde ve vláknu, přes soukromou zprávu či e-mailem (hammer.hb@email.cz).

Landa.JPG

Samozřejmě kmenové listy a podobné věci mám z VÚA-VHA, ale třeba se někde ještě něco objeví. Člověk nikdy neví.

Zde krátce nastíním jeho kariéru u čs. letectva:
11/1918 - 6/1919: Letecký sbor v Praze, od 3/1919 theoretická pilotní škola na Letné
6/1919 - 3/1921: Slovensko: 1. polní letecká setnina (+ samozřejmě různé názvy) a 5. letecká rota. Jeho činnost mám podrobně zdokumentovanou od června 1919 do poloviny února 1920. Kdyby se však objevily nějaké výkazy letů 1. setniny/5. letecké roty od poloviny února 1920 do března 1921 vůbec bych se nezlobil :-D
3/1921 - 3/1931: Letecké učiliště v Prostějově. Procházím DR učiliště. Problém trochu nastává, když se elementárka přestěhovala do Prostějova a velitelství zůstalo ještě v Chebu, tak v DR se Prostějov zmiňuje sporadicky. Tedy činnost v Prostějově zejména v závěru roku 1925 a roky 1926 a 1927.
3/1931 - 2/1936: Letecký pluk 4, cvičná letka. Opět vycházím spíše z plukovních rozkazů. Mám i kroniku.
2/1936 - okupace: Ústřední letecká škola Praha. Tady by se mi hodily výroční zprávy z let 1937 a 1938. Nemá někdo? Bohužel v Národním archivu ve fondu MVP jsou tato léta torzovitá. Zato o roku 1936 tam je "všechno". Pokud by někdo měl výroční zprávy i za roky 1929-1935, rozhodně bych jimi nepohrdnul.
Mobilizace 1938 - velitel cvičné peruti 2 cvičné letky I v Přibyslavi. K tomu nemám vůbec nic.

Samozřejmě jeho letecký život přesáhl toto období a začal už za císaře pána, kde po výcviku prošel Fliky 9, 25, 11 a 45. A po okupaci odešel do exilu, stal se poté jedním ze zakládajících členů 311. bombardovací perutě. Bohužel již při pátém operačním letu padl.

Období od odchodu do exilu do jeho smrti je dobře zmapované díky jeho deníku, který mám k dispozici a bude součástí knihy.

Jsem v kontaktu s jeho neteří, byť její vzpomínky na něj už jsou jen mlhavé, protože když odcházel, bylo jí 5 let. A bohužel má jen několik rodinných fotografií, na kterých je i B. Landa. Říkala mi, že v rodině pozůstalost po strýci byla, ale skončila v jiné větvi rodiny, se kterou nebyla nijak v kontaktu.

Kdyby se tedy něco z věcí po B. Landovi objevilo ve vašich archivech a sbírkách, byl bych rád za možnost si je projít a případně si pořídit fotodokumentaci.

Zde ještě pracovní rozvržení knihy:

Rodina a mládí Bohumila Landy
Školní léta

Za císaře pána
Do Velké války
Polním pilotem

Za republiku
U Leteckého sboru v Praze
Slovenská anabáze
Učitelem létání v Chebu a Prostějově
Účastník leteckých závodů
K Leteckému pluku 4
Ředitelem Ústřední letecké školy
Mobilizace

Za krále Anglie
Cesta do exilu
Ve Francii a úlet do Anglie
U Třistajedenáctky
Operační lety
Poslední let
Černý den Třistajedenáctky
Souhrn operační činnosti v RAF
Landova operační posádka
Přemožitel wellingtonu L7844 – Ludwig Becker
Landovy wellingtony

Epilog
Osudy Alžběty Landové a akce E
Honza Hammer
Spíše sběratel krabiček, ale občas si také něco slepím.
Před časem jsem se zamiloval do veletuctů. 8-)
Ale největší celoživotní modelářskou láskou je Hawker Hurricane.
Houmr_9

• Odpovědět s citací

Re: Bohumil Landa - čs. letectvo 1918-1939

Příspěvekod Michal Dub » 23 čer 2022, 19:27

Svého času jsem procházel rozkazy učiliště 1927 a je to slabé:

DR 131 čl. 7 z 8. června 1927
Letouny Š-20 - přelétnutí a přidělení
Dne 3. června t.r. byl přelétnut letoun Š-20-82 s motorem H.S. 300 ks. č. 5231 rtm. p.p.l. Landou Bohumilem. Letouny byly přiděleny pro let. od hlavního let. skladu z Olomouce výn.MNO.čj. 10247-III./2 oddí ze dne 31. května t.r. i a přiděluji je pilotní škole stíhací

DR 220 čl. 5 z 1. října 1927
Přelétnutí letounů - nařízení
Za účelem přelétnutí letounů Š-10.42, Š-10.35 z hlavních leteckých dílen v Olomouci odesílám šrtm. p.p.l. Janhubu Karla a šrtm. p.p.l Landu Bohumila do Olomouce.

DR 240 čl. 4 z 25. října 1927
Zalétnutí letounu Š-10.33 - nařízení
Nařizuji zalétnutí Š-10.33 s motorem Mercedes č. 22034. Provede: šrtm. Landa Bohumil. Letoun po opravě v odbočce hlavních leteckých dílen v Prostějově.

DR 246 čl. 8 z 3. listopadu 1927
Přelétnutí letounů Š-10.26 a A-26.15 s H.L.D
Podle přípisu hlavních leteckých dílen v Olomouci čj. 6907/prov.27 byla dohotovena oprava letounů Š-10.26 a A-26.15. K přelétnutí těchto letounů do Prostějova odjedou dne 4. listopadu t.r. do Olomouce
šrtm. p.p.l Landa Bohumil k přelétnutí let. A-26.15

DR 274 čl. 2 z 6. prosince 1927
Přespolní lety - provedení
Dne 2. prosince t.r. vykonali kontrolní přespolní lety na trati Prostějov-Vajnory a zpět tyto posádky:
šrtm. p.p.l Landa Bohumil /:kontrol. pilot:/ a voj. pil. žák Pešek Josef na letounu A-26.15
Jsem líný nevyhraněný modelář 40+. Stavím pomalu a nekvalitně a přesto mě to občas baví.
Rozcestník na moje stavby na MF: Roční rekapitulace staveb letadel čs. pilotů
MF oblíbené skupinovky: MiG-21 v čs. službách, 80. výročí SNP, B-534 do každé vitrínky
Michal Dub

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Houmr_9 » 23 čer 2022, 22:17

Díky, Michale. Rok 1927 jsem ještě nestudoval, když na to koukám.
Z LU mi zbývají léta 1927-31.
U LP4 jsem zatím udělal roky 1933, 34, ale mám naobjednáno v archivu i další.
Honza Hammer
Houmr_9

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Houmr_9 » 05 zář 2023, 08:00

Přibyslav.
Toto město na Vysočině hrálo v životě Bohumila Landy pouze epizodní roli, přesto o něm sháním několik informací.
1. Letiště Přibyslav
Sháním jakékoliv informace, fotografie a dokumenty týkajícího se provozu letiště v 30. letech, zejména co se týká armádního využívání. Samozřejmě nejlépe informace o činnosti armády za zářijové mobilizace v roce 1938, kdy sem byla dislokována Cvičná letka 2 Cvičné peruti I, této letce velel por. Bohumil Landa.
2. Sokolovna Přibyslav
Sháním adresu Sokolovny v Přibyslavi, kterou měla v roce 1938. Čp. by mohlo být např. na nějaké dobové mapě města, v adresáři či na fotografii Sokolovny z tohoto období. (Na katastrálních mapách, má budova č. 431, to ovšem není čp.).
Mám k dispozici jednu fotografii, na níž je Bohumil Landa zachycen, podle některých indicií by se mohlo jednat o fotku, která byla pořízena v Přibyslavi. Právě dobová adresa Sokolovny by v identifikaci mohla pomoci.
Oslovil jsem i příslušné archivy a muzea, ale třebas k tomu někdo má i tady.
Honza Hammer
Houmr_9

Odeslat odpověď

Zpět na Československé letectvo 1918 - 1939