Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Tématické modelářství ‹ Zájmové skupiny ‹ What if... ‹ Stavby What if
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Panťovy splácaniny a hromada keců

Stavba Vašich modelů krok za krokem
Odeslat odpověď
Příspěvků: 2726 • Stránka 22 z 182 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 182
  • Odpovědět s citací

Re: Panťovy "What if...vraky"a Tankistovy vzpomínky

Příspěvekod karlik » 29 zář 2008, 07:48

to panther: =D> =D> =D> =D> =D>
karlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Anton » 29 zář 2008, 08:15

Opět sqelé čtení k snídani!! Prosím o urychlené dodání pokračování..

Anton.
Obrázek
Anton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tango » 29 zář 2008, 13:03

Hele Panthere, to je dobrý! =D> Ale víš, že mě štveš? Já jsem v pátek začal sepisovat něco podobného, akční scény se dokonce budou odehrávat ve stejném prostoru (jak jinak, když Raptor to Lenoru už jednou provždy určil :-D ). Předběžně jsem to pojmenoval "Vzpomínky záložáka". Ale zatím mám jenom jednu stránku a dál jenom pár poznámek a myšlenek, které ještě čekají na včlenění do děje.
Předpokládám správně, že tvůj děj se odehrává u píseckého 14. tankového pluku? Pokud ano, tak jsme stejná divize, protože můj děj se odehrává u tankového praporu 79. motostřeleckého pluku z Benešova :mrgreen:
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Anton » 29 zář 2008, 13:39

Paráda! :shock:

Scházej se tu veteráni.., tak to bude zajímavé.. :P

Anton.
Obrázek
Anton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 29 zář 2008, 14:36

hele,Tango..bezva nápad..... hledal jsem včerav noci něco k dislokaci jednotek a tak....zaregistroval jsem se do dvou fór (ČSLA a "spolubojovníci") linky dodám večer,teď mám jen chvilku...našel jsem i dislokaci jednotek 9.td zkonce 80tých let...přikládám ihned...

večer přepíšu do kompu 17. listopad,možná...MOŽNÁ zmáknu i 18.listopad,první en bojů...zatím jsem se na papíře dostal do času cca 9:00 - 9:30 ... :-k

Dislokace 9.td 80.léta

9. samostatný raketometný oddí...........Jistebnice........... 4 OZ R-70 TOČKA
14. tankový pluk................................Písek
17. tankový pluk................................Týn nad Vltavou
18. tankový pluk................................Tábor....................shd
79. motostřelecký pluk.........................Benešov...............BVP, shd
362. dělostřelecký pluk.........................Lešany
9. protiletadlový pluk...........................Strakonice
9. raketometný oddíl............................Benešov
9. průzkumný prapor............................Kašperské Hory
8. ženijní prapor..................................Týn nad Vltavou
9. spojovací prapor..............................Tábor
4. prapor chemické ochrany..................Vráž u Písku
9. prapor materiálního zabezpečení.........Písek
9. prapor oprav techniky.......................Tábor
4. zdravotnický prapor..........................Písek
9. baterie velení a děl. průzkumu............Jistebnice
9. vrtulníkový odřad.............................Bechyně

:P :P :P ke konci to bude na seznamech u mého "článku"
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod karlik » 29 zář 2008, 15:41

Panthere, můžeš my napsat alespoň rámcově činnosti 9.plrp Strakonice, u toho jsem sloužil já, ale to už se nazýval 46.plrp a byl v sestavě 4.sPVO , tak abych v tom svém elaborátu nepsal nějaké hovad........ :arrow:
karlik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 29 zář 2008, 16:40

Karlíku,mno..já když sloužil u 14.tp o dva roky později,tak i ta dislokace už byla krapet jiná..a to vím asi jen o třech jednotkách z divize.K místu bojů :blbější místo pro velké tankové boje než je Lenora bych asi těžko vybíral...stačí kouknout do slušné turistické mapy.Terén pro tanky vpodstatě naprosto nevhodný.Holt asi germáni chtěli zopakovat trik z Arden.Tam jim to vyšlo dvakrát.U mokřadů v okolí Lenory ale narazili.Teď jem cestou v autobusu a vlaku pročítal prvotní zdroj od Raptora.jako první asi budu muset dát do kopy mapy z jednotlivých dnů,jinak se v tom zasukuju a budu v pr...no však všichni ví,kde.Takže....pokusím se dnes nadatlovat 17.listopad (právě mě napadl k tomu datu bezva "špek" na současné "demográty" :grin: :grin: :grin: ).No a pak budu muset pořádně probrat Raptorem naznačené akce a dát je do map a pak nahodit hrubý scénář pro Tebe,Karlíku, a pro Tanga....už se těším,až se setkáme na bojišti...nápad,jak na to mám časem dodám...uff..a teď zkouknun zbytek novinek tady na What if a jdu datlovat.... :arrow: :arrow: :arrow: :arrow:
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Anton » 29 zář 2008, 17:15

PantherG píše:hele,Tango..bezva nápad..... hledal jsem včerav noci něco k dislokaci jednotek a tak....zaregistroval jsem se do dvou fór (ČSLA a "spolubojovníci") linky dodám večer,teď mám jen chvilku...našel jsem i dislokaci jednotek 9.td zkonce 80tých let...přikládám ihned...

večer přepíšu do kompu 17. listopad,možná...MOŽNÁ zmáknu i 18.listopad,první en bojů...zatím jsem se na papíře dostal do času cca 9:00 - 9:30 ... :-k

Dislokace 9.td 80.léta

9. samostatný raketometný oddí...........Jistebnice........... 4 OZ R-70 TOČKA
14. tankový pluk................................Písek
17. tankový pluk................................Týn nad Vltavou
18. tankový pluk................................Tábor....................shd
79. motostřelecký pluk.........................Benešov...............BVP, shd
362. dělostřelecký pluk.........................Lešany
9. protiletadlový pluk...........................Strakonice
9. raketometný oddíl............................Benešov
9. průzkumný prapor............................Kašperské Hory
8. ženijní prapor..................................Týn nad Vltavou
9. spojovací prapor..............................Tábor
4. prapor chemické ochrany..................Vráž u Písku
9. prapor materiálního zabezpečení.........Písek
9. prapor oprav techniky.......................Tábor
4. zdravotnický prapor..........................Písek
9. baterie velení a děl. průzkumu............Jistebnice
9. vrtulníkový odřad.............................Bechyně

:P :P :P ke konci to bude na seznamech u mého "článku"

Redaktorský detail.., ty Točky jsou v Listopadovce už u samostatné jednotky 321.tdb. Tak je tam pak nedávej.., Ony byly přeřazeny i reálu, ne jen v naší "Raptoruniverse".

Anton.

P.S: Už to začíná být docela mamutí projekt, musíme se furt hlídat, aby to sedělo i detailech, protože v detailech je pak kouzlo hodnověrnosti..
Obrázek
Anton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 29 zář 2008, 19:00

No právě,Anton,...už to "začíná lízt těma tlustejma do těch tenkejch",jak říkají v čechách....žádná sranda,tahle válka :-k :-k :-k

tož tak,páni kolegové ve zbrani.....máme tu 17. listopad....no....nevim,jak se mě to povedlo....už mě v hlavě totiž rotuje 18. a a ty další dny....bude to makačka na bednu...holt si zopáknu štábní práci....tu sem dělal naposled na manévrech někdy před osmi nebo devítirokama...a navíc URČITĚ ne tak detailně a v takovém rozsahu :roll:
tak čtěte a kritizujte........... #-o

17.listopad 1989

Další „běžný den v poli“,zdá se…Budíček,základní hygiena (u některých končí protřením očí po probuzení),nástup,snídaně.V 8:00 nástup pluku.Přijíždí velitel divize.Provede přehlídku pluku a pak nám sděluje novinky o našich protivnících.Teda nic moc nového e nedozvíme.Číslo divize,která by měla stát proti nám je mi celkem šumafuk.Hlavní,co potřebuju vědět je,co proti nám postaví.A to už všichni víme – Leopardy 2 .Divizní 9.průzkumný prapor se vytáhl.Něco jsme dostali i od „luftrozvědčíků“ prostřednictvím vrtulníků z našeho divizního odřadu z Bechyně.Vpodstatě víme ,co všechno proti nám stojí.Růžové to není ani omylem.
Po generálově odjezdu si mě zavolá velitel praporu.To bych rád věděl,co potřebuje zrovínka ode mě.Za pár minut je to jasné.Zatímco kluci mají víceméně volno,já si máknu.Průzkum to není,spíš naopak.Veliteli se zalíbila kamufláž naší 713.Sám viděl,jak je účinná,tak chce totéž na všecky mašiny štábu a velení praporu.Když zbytek praporu vidí,co „páchám“ na velitelských mašinách,hned se přidávají všichni.Velitel třetího praporu,který něco řeší s naším náčelníkem poté,co si toho všimne prohodí,že jsme jak vlčí smečka.Na udivený pohled náčelníkův dodá,že co udělá vůdce smečky a kývne přitom s úsměvem ke kapitánovi skřivánkovi,to po něm opakuje celá jeho smečka.My,co jsme poblíž se smějeme i s celým štábem.Něco se mě líhne v hlavě. Když dokončíme kamuflování ,seženu si od kluků z ROTE trochu černé barvy a štětec.Na kryt „velké Luny“ namaluju vlčí hlavu a krasopisně píšu „VŮDCE SMEČKY“.Kluci mě kryjí,tak si toho až do večera nikdo z důstojníků nevšimne.Když se ale po večeři sejdou velitelé všech třech praporů se svými štáby k poradě je od velitelova tanku slyšet řev a pak (naštěstí pro nás – teda hlavně pro mě) smích.
Předtím ale kolem půl čtvrté nás všechny velitele tanků naložili na náklaďáky a odvezli směrem k našemu zájmovému prostoru u hranice k provedení konečné rekognoskace a určení sektorů a orientačních bodů.To jsou pro tankisty důležité věci před bojem. Pro sichr všecko co můžu načrtávám do mapy.Jeden nikdy neví,kdy bude co potřebovat a co se bude hodit.Taky se tam objevuje pár minových polí.No,spíš políček.Ženisti z Týna nad Vltavou toho měli moc a nestíhají.Ale lepší něco,než vůbec nic.Ono v tomhle zamokřeném terénu mezi Strážným,Lenorou a Dobrou moc cest vhodných pro těžkou techniku není.

Nástup pluku před večeří.A opět novinky.Dnes prý v Praze chytili vůdce chartistů.Nějakého Havla.Nevím,to jméno mě nic neříká.Tak snad aspoň bude v zázemí trochu víc klidu…až na to bombardování.Ale to prý je soustředěno na vojenské cíle.Hlavně letiště,to dá rozum.
Němci vyhlásili mobilizaci,to nevěstí nic dobrého. Jo,a ještě něco: v Praze prý byla večer studentská demonstrace.Na podporu vlády a obrany vlasti.Kupodivu se chartisti ani nepokusili o žádnou provokaci.Až po válce se zjistilo,že při přepadení Federálního shromáždění 15.listopadu byla zlikvidovaná nebo zpacifikovaná poslední větší chartistická skupina.
Po večeři se vyskytl světlý okamžik našeho prozatímního „polního tažení“.Ze štábu nám přivezli žold….teda služné….a vzápětí se objevila „PPA“,neboli „polní pojízdná arma“.Hned jsme doplnili zásoby žiletek a hlavně cigaret.No ono se toho našlo víc,jak komu bylo libo.Akorát pivo jaksi většině z nás už scházelo…
Než jsme šli spát,jen tak cvičně,ani nevím proč jsem si šel vyzkoušen výměnu úderníku v závěru kanonu.Většina kluků si klepala na čelo.Po dotazu,proč to dělám jsem suše odvětil,že mám jen divné tušení.Zaregistroval jsem,že všichni velitelé tanku z naší roty nějak náhle a tiše zajeli skrz poklopy na sedačky a „něco“ tam kutili.
Ona to není sranda,jak by se zdálo. Závěrný klín se spustí do uzavřené polohy.Do vybrání se vešroubuje rukojeť,klín se přes pojistku uvolní,vytáhne směrem k veliteli a je venku.Dobrých cca 45 kilo poctivé vysocekvalitní oceli.Pomocí zvláštního násadového klíče se úderník zamáčkne proti pružině,pootočí a vyjme i se zápalníkem.A pak zase zpátky.Když jsem to dělal prvně ještě na PŠ,tak na poprvé jsem nebyl schopný přetlačit pružinu,abych odjistil úderník.Až na jednoho to nezvládl nikdo.Ale ten jeden měl snad 100 kilo a nalehl naklíč celou vahou.Teď to zvládáme všichni,je to věc „grifu“.On se zápalník umí zlomit a pak kanon nedá ránu,i kdybychom e rozkrájeli.Jediná možnost je výměna.Limit je tuším 3,5 nebo 5 minut.Otázka života a smrti,bez keců….Když to celé zopakuju dvakrát,jdu spát.Zaléháme do bivaku pod tankem.Usínáme celkem brzy,i když hukot letadel byl prý slyšet celou noc.
Co nám přinese zítřek??? Kdo ví….

P.S. pro zájemce budu mít obrázek toho závěrného klínu,i rozebraného...bude součástí kompletního balíku,až (pokud) to dopíšu...pomalu už nedělám nic jiného,než tohle šílené psaní :arrow:
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Anton » 29 zář 2008, 19:37

Paráda.., drž se!! Jak se kdysi říkalo, buďte s námi, jsme s vámi!!

Anton.
Obrázek
Anton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Torong » 29 zář 2008, 19:51

je to fakt čím dál lepší :shock:
Torong

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 29 zář 2008, 19:51

tak TOHLE heslo zrovna nemusím.... :lol:
Obrázek
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Anton » 29 zář 2008, 19:56

No tak sorry, no.. Jinak ten nápad s demoškou na podporu je dokonalej!!! :shock: =D>

Takže se těším na ráno.. :P :P :P

Anton.
Obrázek
Anton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Raptor » 29 zář 2008, 20:41

Super čtení Panthere! =D> =D> =D> =D> =D> Ta demonstrace je parádní nápad [-o< [-o< [-o<

Jinak dovolil bych si tu trochu protestovat s tím že Lenora byla jednou provždy určena.Nebyla, pouze to bylo dějiště největší tankové bitvy.Pokud bych mohl lehce poradit, možná by pro pěchotu nebylo od věci zasadit ji do prostoru Chebu, případně Vyššího Brodu.Ono přece jen boj ve městě se dá popisovat líp než pěší podpora tanků.
Workbench: 1/48 Macchi MC.200

Obrázek
Raptor

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 29 zář 2008, 20:54

to je sice možné...jenže..14.tp válčil u Lenory..a tanky bez pěchoty jsou co????Odpovím si sám....jsou kusy ohořelého železa... :-k ............. :P :P :P

to zmáknu...zkontaktuju bývalé spolubojovníky a budete se eště divit..a já si nejvíc,až budu zlikvidovaný v prvním germánském útoku :grin: :grin: :grin: :grin:
Obrázek
PantherG

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 2726 • Stránka 22 z 182 • 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 182

Zpět na Stavby What if