Heleď kocoureG ty máš štěsti,že se vyhneš tomu Hodonínu..okamžitě to tam dej všechno a vyhrej si s dalším pokračováním...nebo k tobě pošlu nějakou pořádně nasranou eichkatzchen..
řekli jste si o to sami...já Vás všechny varoval....
Takže tu máte komplet 13. listopad plus čerstvě dopsaný 14. listopad ...ale konec je nic moc,dělal jsem to jen tak narychlo...v práci jsem se k tomu nedostal....
Zápisky tankistovy
…aneb „Vzpomínky na 7 dní“
13.listopad 1989,asi 16:00
Konečně po službě,vybalit,vrátit zbraně do výzbrojního skladu a hurá do sprch….Takhle blbneme už od července. Pitomí chartisti. Teda ne,že bych komunisty nějak miloval,ale kvůli chartistům chodíme jak blbci obden do služeb a všecky stráže jsou zdvojené. Specielně muničák za městem a autopark,který stojí na okraji města. V 17:30 nástup pluku….vyřvává služba. Co je to za blbost? V pondělí??? Vždyť pravidelný nástup pluku je v pondělí v osm ráno…Pakárna pitomá. Tak rychle do sprch,ať nemáme zase zbytečný průser… 17:25 a na nástupišti je komplet pluk mimo lidí ve službách. A kuchařů,samosebou,za chvíli má být večeře. Velení pluku vychází z budovy štábu a vystupuje na tribunu. „Čo sa robí“,šeptne mi do ucha Paťo - můj řidič – „veď idú ako zbitý psi.““Vim já“odvětím a čekám,co bude.
„Pluku POOOZOR ! Soudruzi,politická situace je velmi vážná bla bla bla …… „To víme,ne“ zaslechnu za sebou Kornyho – mého střelce. …..byl dnes spáchán atentát na prezidenta republiky soudruha Gustáva Husáka …… „Megaprůser“ zaslechnu sykot průšviháře Dufína. …..a proto náčelník generálního štábu vyhlašuje okamžitou bojovou pohotovost všem útvarům ČSLA a zároveň vyhlašuje mobilizaci.Velitelé praporů vám sdělí další postup. ROZCHOD !
A je to tady,už to leze těma tlustejma do těch tenkejch. Velitel praporu kpt.Skřivánek nás odvádí před náš barák a spustí,co a jak. Jakmile zavelí rozchod,pádíme na šatnu a balíme velké polní a zbytek výstroje. Poklusem pro zbraně,munici dostanem později.Kdo má kvér,spěchá do parku. Ve 20:00 musíme být schopní vyrazit,komplet celý prapor. Zbytek pluku bude čekat na záložáky.
Tak jdeme na věc. Odplachtovat,složit a uložit plachtu,u tankovačky jsme první. Na obvyklé vtípky nějak není nálada. Všechny nádrže naplnit naplnit až po hrdla – včetně obou sudů na zádi tanku. Naše „713“ je jako první zpátky na odstavné ploše. Kluci od uloženek to mají kousek dál,jenže k nim přijíždí cisterna s naftou. Narozdíl od nich zase my musíme naskládat do tanku veškerou munici. 42 kanonových nábojů s prachovými náplněmi. Kulometná munice v krabicích,granáty,munice do osobních zbraní,krabice s patronami do signálky,dokonce i předepsaných 30 kilo trhaviny (na kopání okopu -ale jde využít i jinak).Rádio jsem si naladil už cestou od tankování,takže už někdy v 19:40 posedáváme na tanku,zapnutý odposlech a pokukujem s ostatníma klukama po sobě,co bude dál….
Ve 20:00 si nás velitel svolává a vydává „bojový rozkaz“.Okamžitý noční přesun po vlastní ose do předem určeného prostoru. Je to někde kousek na sever od Volar. Dostáváme mapy,malinkou kartičku s kódy. Divím se proč.“Ty se máš nejmíň co divit. Pojedeš jako čelní hlídka“ odvětí velitel roty. Paráda,tak já povedu celý prapor….ještě,že mám tu mapu.
K večeři jsme na cestu dostali každý balíček se studenou stravou,navíc „kádéčka“ a nějaký chleba.Kdoví,kdy se k nám dostanou špekouni. Další „dobrá“ zpráva….
Je 20:30 a na povel vyrážíme.“Šlápni tomu na krk“ volám na Paťu,jakmile míjíme silniční ceduli s nápisem Písek. Velitel praporu mě řekl,ať jedem,co to půjde. Putim,Bavorov,Prachatice….je to jízda. Na křižovatkách se nezdržujem,regulovčíky rozváží UAZy kousek před námi. Ani ne 6 kilometrů před Volary odbočujeme na západ.Samota Milešice,tam uhýbáme k jihu a do lesa. Ještě kousek a jsme na místě. Zamaskovat tanky je dílem několika minut. Náčelník štábu praporu ve štábním BVP poučuje stráže a rozesílá je kolem našeho „ležení“.Je třičtvrtě na jedenáct a začínáme vybalovat spacáky a pokoušíme se usnout. Teda tenhle den stál za všecky prachy….Snad usnu,kdovíkdy se zase vyspíme…
14.listopad 1989
BUDÍČÉÉÉK ! ! ! Krucinál,tak hezky se mě spalo....tak rychle,nejnutnější hygienu a už je svolávaný nástup. Co to? Bez rozcvičky?Udivené pohledy,častěji však kvitující úšklebky. Típnem první – druhou ranní cigaretu a už je tu BoRo. Naše třetí rota jako obvykle průzkum. První četa na západ,druhá na jihovýchod k Volarům a naše třetí četa rovnou ke hranici....ale ne blíž,než na tři kilometry. No uvidíme......Taky se dozvídáme,že tanky bysme na základě mobilizačních předpisů měli mít kamuflované. No jo,namítnu,ale na to nám bláto nestačí.“Nech to koňovi,má větší hlavu“,usadí mě náčelník. Tak tedy průzkum.... Vyrážíme hned,jakmile shltneme snídani. Nic moc,ale aspoň horké kafe jsme ke chlebu dostali. Naše trojice je sehraná,stačí si říct,kam se jede...já vepředu,špagi s Tiborem mě zezadu jistí....Snažíme se vyvolat dojem bezstarostnosti,kdykoliv nás někdo zahlédne,ale lidi tady blízko „čáře“ vědí své…
Občas se nad námi přežene nějaké letadlo.Za tu chvilku,co jsme tady sem si docela vycvičil uši,takže Delfíny,Albatrosy a ostatní naše celkem v pohodě rozeznám podle zvuku motoru od všech těch Miráží,Tornád a Phantomů.Má to své výhody,mám víc času zareagovat a pokusit se aspoň trochu někde s tankem schovat,když je to potřeba.Naštěstí zatím můžeme jet v klidu.Hlídku máme provést jako průzkumně – rekognoskační. Na vlastní oči se máme přesvědčit,jak by se mohl prapor,případně pluk rozmístit v daném prostoru pro případ akcí protivníka.Je to náhoda,ale dokonce jsem našel mapu,z tohohle průzkumu.
Viz příloha...
Hlavní bylo zjistit stav komunikací a mostů…Plochy mimo komunikace pro nás zjišťovali údajně průzkumci. Něco naši vlastní,něco od vedlejší divize bigošů. Teda motostřelců. Kde kdo byl usídlený stejně říct nemůžu.Ani u těch jednotek,o kterých jsem to věděl.Znáte to: Nepřítel naslouchá…vždy a všude…
Na oběd jsme byli zpátky,už dorazili špekouni,tak byla bašta.Vytáhli se,tak dobrou rajskou jsem jedl naposled od babičky.Odpoledne nás čekalo překvápko.Náčelník štábu nechal nastoupit celý prapor a děly se věci. Před námi se objevily dvě hromádky podivných papírových pytlů. Náčelník nám zopakoval něco málo o kamuflování techniky,pak nechal kolovat brožuru,na které byly dvě razítka: „DŮVĚRNÉ“ a „PŘÍSNĚ TAJNÉ“. Mobilizační příručka se schématy kamuflování snad všech typů techniky,co jich naše armáda má.Jako někdo,kdo už před vojnou lepil modýlky jsem nestačil zírat.Škoda,že jsem ji od té doby nikde nesehnal. Pak už to bylo jen na nás.Protože prý byla vyhlášena všeobecná mobilizace,museli jsme v souladu s předpisy naše „krabičky“ oflekatit. Někdo prostě namíchal barvy v kýblu a jen tak sem tam cáknul,já si dal tu práci,že jsem si s tím vyhrál.“No jo……modelář“ prohodil velitel praporu s pokrčením ramen a jen tak na mě mrknul. No jo….musel jsem pak máknout i na jeho mašině a taky na štábním bevku.aspoň jsem se zabavil.
schéma je v příloze...
Zbytek dne už byl v klidu.Někdo hrál karty,někdo psal dopisy….ale je fakt,že všichni byly tak trochu jiní.Poočku každý nenápadně sledoval prostor směrem k hranici,i když tábor obcházely pravidelně hlídky a jedna četa byla pořád v předsunutém postavení. Holt mobilizace není žádná sranda. Na nástupu před večeří nám řekli,že zítra by měl dorazit zbytek pluku,záložáci. Tak trochu jsme pookřáli a klidněj usínali. Ono sto tanků je vždycky víc,než jen třicet.
Přílohy
časem dodám kvalitnější schéma...jak mého tanku,tak i několika dalších...i štábní bevko
mapa průzkumu/rekognoskace...
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš..... Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
no a pak že to nepujde super to kdyby si četl co jsem se snažil vypotit já /život 9.plrp v listopadu/, tak to by tě švihlo ještě že jsem to nikde neprezentoval
Po ránu celkem pohoda,i když už nijak teplo..Rozcvička (aspoň tady bychom nemuseli tajtrlíkovat),snídaně,nástup,rozdílení. Průzkum má dnes 1.rota,2.rota hlídá tábor a naše 3.rota měla údržbu techniky.Proklepli jsme,co šlo,víceméně už jen pro jistotu. Rádiemjsem si projel celý rozsah,bylo teda v éteru živo namůj vkus až moc. Při nástupu na oběd přibíhá velitel praporu.Chartisti prý zaútočili na Federální shromáždění.Dostali pěkně na frak. Po obědě jdeme na improvizovanou střelnici.Pistole,sapíky,dokonce máme možnost dát každý pár ran z UK vz.59.Teda pro mě osobně lepší,než sapík nebo pistole. Těsně před čtvrtou je vzduch plný rachotu z tankových motorů.Přijíždí zbytek pluku – záložáci. Jsme zvědavost sama.Jak seskakují z tanků,poznávám dokonce pár známých tváří.No jo,kluci těsně po vojně.Dokonce vidím i mého velitele družstva z přijímače,Radima.Bezva kluk. Hned je nám líp po těle,ono sto tanků je větší síla,než pouhých třicet. Pomáháme jim s navedením na místa a maskováním.Hned potom všechny objíždí cisterna s naftou.Od štábu se nám donese zvěst,že odpoledne rakeťáci od PVO sundali u Prahy průzkumníka a o něco později i druhého nad Brnem.Obojí měly být SR-71 Blackbird,pekelně rychlé letadla.Tak to se teda „prskavkáři“ vytáhli. Nástup,večeře,PŠM.Tentokrát to není klasická politická nalejvárna.Hlavní slovo má jeden z výzbrojářů,kapitán,řečený Saddám.Dělal instruktora v Iráku (prý) a je dost podobný iráckému prezidentovi.Dozvídáme se hodně o možnostech našich téček a taky pár fint,jak vyzrát na západní tanky.Leopardy,M-60,Chieftainy,Challengery,AMX-30 i nejnovější americké M-1 Abrams. Abrams bude hodně tvrdý oříšek,stejně jako Challenger a německý Leopard 2.Údajně mají nějaký vylepšený vrstvený pancíř.Ty ostatní jsou spíš tak na úrovni našich T-55. Na předsunutou hlídku na dohled od hranice vyráží celá naše třetí rota.Na určeném místě se rozmístíme a lehce zamaskujeme.Velitel roty posílá mě a ještě další tři kluky na pěší obhlídku téměř až na hranici.Bereme si samopaly a plný palebný průměr.Já dostávám navíc i RF-13 (přenosnou radiostanici) a tabulku s kódy a frekvencemi.A hlavně heslo pro kontakt s pohraničníky. Hlásíme se každou čtvrthodinu.Potkáme hlídku „péesáků“ se dvěma psy.Prohodíme pár slov a jdeme zase dál,každý za svým. Po hodině a půl klidné chůze jsme zpátky.Všude je klid,jen občas zaslechneme letadla.Nahlásíme výsledky veliteli roty a jdeme každý ke své mašině.Blíží se půlnoc…
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš..... Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !