Nazdar , neviem kam to zaradiť , tak som dal sem do diskusie. trochu som sa zaujimal o to kedy začali robiť nemci zimmerit na techniku konkretne na tigre. No môj zdroj vikipedia sa mi javi ako nedostatočný. Píše sa tam , že tigre mali zimmerit len stredná a neskoršia verzia ich produkcie. Preto by ma zaujimalo či tigre early production zimmerit mali alebo nie. vopred sa ospravedlnujem , moc som na nete nenašiel. Anglicky moc neviem , tak cudzojazyčné zdroje som neskúmal.
Ja som kdesi čítal (ale už to asi nenájdem), že bez zimmeritu boli vyrábané early veryie len asi mesiac alebo dva, potom malo všetko zimmerit už pri východe z fabriky (vie to niekto potvrdiť?). Podľa toho by nemal byť problém vyrať aj kus bez zimmeritu, ale bude ich asi málo.
Oficiálne sa zimm začal nanášať v 9/1943, v Jentzovi je u Tigera označený dokonca trochu skorší termín 8/1943. Ak možno označiť ako "early" stroje v prílohe, tak známe sú mi len tieto (popis je viď. text v prílohe - ide o nanesenie zimmu u jednotiek, nie v továrni) plus hybridy z repasovaných strojov.