Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sokolovo

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Sokolovo

Příspěvekod Jezevčík » 06 srp 2006, 18:39

Tak jsem si zkouknul film :lol:
nevíte náhodou proti jakým tankům naši bojovali? Já měl za to, že to byla 6. a 11. t. d. (ne "dvě divize esesáků" :D ) a ty měly trojky, čtyřky, plamenmetný IId a plamenometný hakly.
Tak by mě zajímalo, jestli tam mohl(y) tam být Tiger(y)?
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 06 srp 2006, 19:18

hmm, doufal jsem v debatu poněkud více k věci :x
Může mi tedy někdo potvrdit, jestli to byla 6.t.d. a 11. t.d.?

BTW ty zmiňované Leningradu byly už v polovině roku 1942

Nechápu proč by Tigery tak rezolutně nepřipadaly v úvahu? Docela dost se jich podílelo na útoku 48. sboru (jehož součástí byl i boj u Sokolova), významně (ve slušných kvantech) se podílely na obchvatu CHarkova (kvůli kterému naši nakonec ustoupili).

BTW proč se to přesunulo?
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Walach » 06 srp 2006, 19:28

kdyz si clovek precte Z Buzuluku do Prahy tak dobre vi ze nasi vojaci bojovali vlastne jen proti Tigrum a Ferdinandum - jinak doporucuju Boj o Moskvu tam sou paradni BT
ale abych se vyjadril k zamyslenemu tematu (tedy ne ze sve hlavy ale podle knihy Jiriho Fidlera - Sokolovo)
6. tankové divize za podpory 11. tankové divize - 6 divize mela v te dobe pry asi 30 tanku a 11 asi 50, mezi nimi i planemometne Pz II o kterych hovori ucastnici boju
takze by tam meli byt jen Pz II, Pz III J, L, N a Pz IV G
Libor Walach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 06 srp 2006, 19:35

Mě spíš jde o to, jestli právě kvůli tomu, že byly ty jednotky tak zdevastovaný, nemohly být namíchány do nějaký kombinovaný bojový skupiny.
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Walach » 06 srp 2006, 19:45

no on prave v knize mluvi o tom ze z 11 divize byla bojeschopna jen improvizovaná bojova skupina plukovníka Schimmelmanna - ale ta by mela zahrnoval jen bojeschopne casti 11 divize - a vzhledem k tomu ze ta knizka vysla 2004 pres VHU tak myslim ze je to to asi nejlepsi a nejpresnejsi co momentalne je
Libor Walach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 06 srp 2006, 20:37

Jo tak to zní dobře, to by nemuselo být špatný dio - tankoborníci to perou do Pz.II. nebo III z PT pušek. No a kamufláž na němce metodou kvalifikovaného odhadu. :grin: šedá s bílou (hodně oloupanou-na Den žen už tý bílý asi moc nebylo), stroje hodně opotřebovaný...
wow, kde mám zahrabanou tu ozestavěnou dvojku od Alana? :D
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 07 srp 2006, 06:36

Celý film jsem sledoval vážně, ale v jednom místě jsem se zasmál: když projel Tiger - T-34 jedním domem. Na konci hlavně měl nějak namontovaný ten rozšířený tlumič ohně a když z domku vyjel, měl ho posunutý o metr zpátky k věži.
Ten film byl tak tendenční a dialogy tak pokřivené, že bych se býval byl vsadil, že na jeho scénáři pracoval nějaký Pepa Geobels. Fuj!
Jinak jsem tam viděl dvě pětačtyřicítky PT kanónky, pak taky těžké sedmašedesátky PT kanóny, pak T-34/85 (mohly tam být?) no a samozřejmě Hakly. Jinak převlečená Téčka a já nevím co ještě měla představovat Tigery prvních verzí? No a samosebou Pz IV.
Otakar Jaroš podle filmu padl jako nějaký zelenáčský idiot na otevřeném prostranství. Přitom co jsem četl, zlikvidoval sám dvě vozidla (on psal Svoboda že tanky, ale to byl bolševický pohuněk, který snad tu techniku nepřítele ani neovládal). I tomu Jarošovi málem přisuzovali bolševické názory, přitom on byl zarytý antikumunista. Vojáci byli pozavíraní od zajetí v Polsku v Gulazích a tohle byla jediná možnost, jak vůbec přežít. Vstoupit do čs. jednotky. Pěšky na frontu šlapali ne proto, že by byla trať za Valujkami zničená, ale proto, jak se s Čechoslováky zacházelo - ožralá sběr si ještě pamatovala jak jim čs. legie zatopily. Knížku Z Buzuluku do Prahy používám jako uskladnění obtisků.
Scény s atentátem na Heydricha, kdy mu jeden chlapík řekl, že nemocnice je za rohem, dojdi si tam sám, mě skutečně pobavila tak, že jsem se rozčilil. Tu knížku Sokolovo si koupím, protože bych konečně rád věděl, jak to bylo. Máte někdo nějaká fakta, počty padlých a ztráty na obou stranách? Díky moc!
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 07 srp 2006, 08:21

Skutečnost při té popravě byla prý trolinku až hodně jiná. Zaprvé do popravčího komanda museli důstojníci vybrat, nikdo tam nechtěl. Zadruhé napřed všechny vojáky v popravčí četě ožrali a za třetí, byl u toho následně díky chlastu takový bordel, že to jeden maník přežil.
Kdysi jsem to takhle někde z německé strany četl, ale houby si pamatuju kde. Myslím to psal nějaký doktor, který tam ohledával mrtvoly.
Jo a ještě jsem zapomněl - nikdo tam nekřičel: "ať žije komunistická strana" ani nic jiného, každý byl samozřejmě podělaný strachy. Komunisti památku těch postřílených v tom filmu naprosto zneuctili, prasata jedny!
Ještě jsem se dobře vztekl, jak tam ten Gottwaldův zkurvysyn hulákal, že fašisti vraždí naše lidi. Fašisti vraždili aspoň cizí, ale on, zaprodanec, vraždil vlastní hrdiny, kteří proti fašismu bojovali.
Naposledy upravil Hammer dne 07 srp 2006, 08:25, celkově upraveno 1
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod wiking » 07 srp 2006, 09:52

Hammer : máš naprostou pravdu, Inu Otakar Vávra se neztratí za žádného režimu. Za protektorátu točil komedie, i po Heydrichiádě, a za bolševika tohle......
wiking

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jezevčík » 07 srp 2006, 10:06

to Lopuch: tak jsem k tomu našel diskusi a bez dovolení dávám paste

Na postavení čs. vojáků měly útočit jednotky 6. tankové divize (TD) za podpory 11. tankové divize. Na počátku března měla mít 6. TD pouze 2 improvizované bojové skupiny, každá o síle tankové roty a jednoho praporu motorizované pěchoty. K 07.03. měly obě roty celkem 30 tanků. 11. TD měla k 28.02. ve výzbroji 55 tanků avšak vzhledem ke značným ztrátám se počátkem března bojových akcí účastnila pouze improvizovaná bojová skupina plukovníka Schimmelmanna, která představovala tankový pluk posílený jedním až dvěma prapory motorizované pěchoty. Pro účast 11. TD v boji proti Sokolovu hovoří fakt, že pouze 11. TD měla ve výzbroji plamenometné tanky PzKpfw II (Flamm), jejichž užití potvrdili účastníci boje u Sokolova.

Je rovněž pravděpodobné, že později mohlo docházet k potyčkám (při průzkumu a palebných přepadech) s příslušníky 106. pěší divize, kteří od 10.03. převzali obranou linii na jižním břehu řeky Mži od Merefy po Zmijev.

Co se týká nasazené nepřátelské vojenské techniky, J Fidler uvádí následující počty:

PzKpfw II (Flamm) – 6. TD v březnu měla 9ks (min. 2ks zničeny u Sokolova)
PzKpfw III Ausf J. – 11. TD v březnu 5ks (min. 1ks zničen u Sokolova)
PzKpfw III Ausf L. – 6. TD v březnu max. 8ks, 11. TD min. 30x
PzKpfw III Ausf N. – 6. TD v březnu 2ks
PzKpfw IV Ausf G. – součást výzbroje 6. TD i 11. TD. Značná část nasazena u Sokolova.
Hanomag Sd. Kfz. 251/1 Ausf. B - 6. TD i 11. TD měli v březnu max. po jednom praporu tankových granátníků (u Sokolova mohlo být proto nasazeno max. 20-30 transportérů)
Hanomag Sd. Kfz. 251/2 Ausf. B - 6. TD i 11. TD měli v březnu max. po jedné minometné rotě (u Sokolova mohlo být proto nasazeno max. 10 transportérů)
Hanomag Sd. Kfz. 251/9 Ausf. B - 6. TD i 11. TD měli v březnu max. po jedné rotě těžkých zbraní (u Sokolova mohlo být proto nasazeno max. 4 transportéry)
Hanomag Sd. Kfz. 251/16 Ausf. C - plamenometná modifikace, byla nasazena v bojích o Charkov, dá se předpokládat účast i u Sokolova 1-2 ks
Jezevčík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Walach » 07 srp 2006, 10:14

to Jezevcik: mam dojem ze je to cely vypsany z toho Fiedlera - jinak ta dio neni vubec spatny napad
Libor Walach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kragh » 07 srp 2006, 10:35

Film jsem taky viděl a řekl bych (samozř.když si odmüslíme ten pokřivený ideologický-tehdy povinný-blábol okolo,viz výše),že to není špatný válečný film.Např. na rozdíl od "Bitvy v Ardennách",kterou jsem si večer pustil na DVD se tvůrci aspoň pokusili napodobit německou techniku-Tiger (i když tam asi neměl co dělat) byl k poznání,PzIV (se šírcnami i bez nich) mě sice rozesmál svými proporcemi,ale díky za pokus.OT-810 coby Hakly-těžko se hledá lepší nápodobení (ze známých důvodů).Teď srovnejte s Bitvou v A.: Poválečné Pattony coby Königtigery,Chaffee coby Sherman,Halftrack coby střídavě Halftrack nebo Hakl,M151 jako Jeep,navíc ve "vietnamské"(aspoň müslím) kamo-nevím,nevím. K těm kamuflážím: německé tanky (ať už jakákoli imitace) ve většině filmů sveřepě v "panzergrau" i na konci války mě docela štvou-čest výjimkám (to platí u filmů z "obou stran opony").
Naposledy upravil kragh dne 07 srp 2006, 14:06, celkově upraveno 1
What-If CZ
Každý člověk musí být každý den aspoň chvíli blázen, jinak se zblázní doopravdy...:-)

Na stole: Ornitoptéra z fimu Duna. Meng 1/300
kragh

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pepe » 07 srp 2006, 10:38

Kniha o Sokolovu od J. Fiedlera se jmenuje jak?
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
pepe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Walach » 07 srp 2006, 10:45

pepe píše:Kniha o Sokolovu od J. Fiedlera se jmenuje jak?

Jiři Fidler (/nevim proc z nej porad delam Fiedlera :oops: ) - Sokolovo 1943 - Naše Vojsko 2004
Libor Walach

• Odpovědět s citací

Příspěvekod curahee » 07 srp 2006, 11:00

Pokud máte zájem se něco dozvědět,tak doporučuji Karla Richtera,to opravdu nemá chybu,jeho knihy se čtou jedním dechem.Popisy Jaroše,Opatrného,Tesaříka,Sochora, se totálně rozcházejí s bolševickými eposy,toto byli muži na svých místech,bojovali jako lvi,obzvláště táta od těch tajtrlíků z Jo-Jo Bandu.Doporučuju si to sehnat!!!!!

http://www.czechpatriots.com/csmu/odkazy.php
"Máte právo říkat, co chcete, ale nemáte právo, aby vás přitom někdo slyšel." (c) 2024 generalissimus pro pravdu Otakar Foltýn
curahee

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse