Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

BERGEPANTER U NÁS - PO ROCE 1989

General Discussion
Odeslat odpověď

Byl v u nás po roce 1989 bergepanter ?

ANO
6
33%
ANO
6
33%
NE
3
17%
NE
3
17%

Celkem hlasů : 18

• Odpovědět s citací

BERGEPANTER U NÁS - PO ROCE 1989

Příspěvekod Dolin » 22 led 2009, 13:14

Dostali se mě do rukou dvě fotografie z poválečných let kde je vidět torzo bergepanetru. Shodou okolností se mě do rukou dostaly včera fotografie ze soukromé sbírky jednoho francouzského sběratele (lik dodám) s torzem bergepanteru....Na foto z poválečných let od nás z ČSR je totožné torzo!! (Tedy předpokládám že je totožné z vzhledu a umístění zásahů...myslím že stejné zásahy malou ráží v počtu 23ks u dvou různých tanků jsou vyločeny asi jako 2 stejné otisky prstů)

Otázka teda zní,...( předpokládám že před rokem 1989 se asi torzo oficiálně nevyvezlo ) - existoval tedy do roku 1989 u nás v ČSSR tento vrak? Já sem sice někde zákulisnízprávy slyšel že tu měl být "panter", ale do včera kdy sjem si dal dokupy fotky mě to zatím nijak nebylo "dokázáno".
Pokud byl vyvezen před rokem 1989,..měly Lešany takový typ v depozitáři? Myslím že pokud by před rokem 1989 nebyl v Lešanech asi by to "normálně" vyvéz nikdo nedokázal,..

Vkrádá se totiž pochybnost jsou li původní fotografie od nás z ČSR (i když jejich autor tvrdí že ano)
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Re: BERGEPANTER U NÁS - PO ROCE 1989

Příspěvekod Jirka Zahradník » 22 led 2009, 13:29

bergpanthery v čsr byly, dokonce bych někde v HPMku našel fotografie z testování armádou, a pak jich pár bylo u čd - k těm nejznámnějším patří asi záběry, kdy pomáhá vyprošťovat lokomotivu při železničním neštěstí ve Frýdlantě v Č. Ovšem neviděl jsem nikdy torzo se 23 zásahy - to sloužit nemůžu :(
Jirka Zahradník

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 22 led 2009, 13:42

Doline, nechci vířit chiméry neboť i před rokem 1989 se od nás dostalo hafo věci na Západ, docela by si se divil, třeba skoro kompletní Bf-109, dokonce byly i fotografie toho chlapa jak to od nás táhne na nějakém přívěsu za autem, no a ty chiméry jsou dost nejasné zacházení s těmito vraky , ten vrak Bergepantheru byl naposledy spatřen ve Kbelích když tam byla i expozice pozemní techniky, pro neznalce vpravo od Dviny hned za barákem letištních hasičů, ten Bergepanther nebyl nikdy vystaven ale lidé znalí poměrů věděli přesně kde je ta vana z něho, kdy to odtamtud zmizelo a za jakých okolností to nevím ale typoval bych spíše dobu někdy kolem 1989 než po sameťáku, Lešany s tím již nemají nic společného, ono alespoň podle toho co se říká to bylo trochu šmelení s erárem, někdo zmiňuje jméno tehdejšího náčelníka muzea jako toho kdo to tak nějak dělal někdo jej zase hájí, Bůh suď. Oba dva ale víme , že se žádné muzeum takové raritky nevzdá a že by v muzeu neznali cenu tohoto exponátu, byť v neúplném stavu tomu nikdo nevěří. Slyšel jsem ještě o super kšeftu kdy po roce 1991 došlo k vyvezení kompletní sestavy Scudu tj. odpalovák a vozidla k zabezpečení do Anglie a návdavkem jsme měli zase od nich obdržet vozidla co používala naše obrněná brigáda na Západě, ale pak naši nějak začali hýbat s dohodou a nakonec z toho sešlo, mělo to pouze háček že celý Scud komplet byl již v Anglii a nebyly peníze, logicky, na jeho dopravu nazpátek po odstoupení výměny, tak to tam celé zůstalo a snad to i "bez boje" padlo někomu do sbírky, něco na tom pravdy bude neboť v Anglii je skutečně náš odpalovák ke Scudu fotky jsem viděl na webu. Musím říci že nynější situace z Lešan je zcela rozdílná a přístup ke sbírkám je velice korektní i k výměnám, alespoň co vím.

P.S. Panthery byly jako pozemní cíle určitě ve Vyškově respektive na tankové střelnici, když jsem vojákoval 89/90 a měli jsme letní cvičení ve Vyškově, tak jsem tam viděl pouze poválečné terče neboť v té době mě zajímali letadla ale znám lidi co tam po tom šli a minimálně šrot z jednoho tam ještě na počátku 90tých let byl, ale fakt jenom zbytky ne celý prostřílený tank.
Jinak Bergepanthery měla ČSLA a ČSD dost dlouho, při přehlídkách na Letné údajně sloužily dost dlouho jako pohotovostní odtahová vozidla a byly připraveny ve vedlejších ulicích od defilé tj. hlavní ulice, jak dlouho je používali železničáři to nevím ale asi dost dlouho neboť první VT-34 museli dostat až když byly pro ČSLA zastaralé , tak bych to tipoval někdy na 70tý léta kdy je museli ještě mít ve stavu ČSD jak vyprošťováky pro mimořádné události.
Naposledy upravil Štěpán Stránský dne 22 led 2009, 13:54, celkově upraveno 4
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joe Smith » 22 led 2009, 13:46

Taky jsem někde četl, že ve Kbelích byl vrak Panthera a neví se, co se s nim stalo....

A jeden poměrně znalej sběratel mi řikal, že před rokem 1989 vyměli válečný tahač Famo za Gama-Goat (ten stojí dneska v Lešanech).
Takže proč by nevyměnili/prodali i vrak Panthera, že?
Joe Smith

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 22 led 2009, 14:05

http://www.hartziel.de/ Tady je ještě odkaz na to co asi myslí Dolin je to ve složce Typenlisten
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 22 led 2009, 15:03

Štěpán Stránský píše:http://www.hartziel.de/ Tady je ještě odkaz na to co asi myslí Dolin je to ve složce Typenlisten

Ano přesně to je on... =D>
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Rusý » 22 led 2009, 15:56

Ty záběry Bergepanthera, o kterých píše Eistee, se určitě objevily v dokumentu ČT Osudové okamžiky - Frýdlant v Čechách 1958:

http://www.ceskatelevize.cz/program/109 ... ddr=search
- Will you let us have a go at the far end now, Sir?
- Having a go is hardly textbook terminology, Harry.
Pavel Rusý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 22 led 2009, 16:10

Dolin píše:
Štěpán Stránský píše:http://www.hartziel.de/ Tady je ještě odkaz na to co asi myslí Dolin je to ve složce Typenlisten

Ano přesně to je on... =D>

Podobný díry mělo na tom polygonu ve Vyškově téčko a na věži z boku a šlo to skrz, tak bych to typoval na RPG-7 nebo RPG-75 , na normální střelnici se z toho střílelo vložnou hlavní na "sedmičce" a "sedmdesátpětka" pak cvičnou variantou tj. bez nálože, dál se pak asi střílelo naostro na té tankové do vyřazených tanků. Ten Berge by mohl být odtamtud.
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 22 led 2009, 20:11

To že Bergepanther pochází ze Kbel bych klidně předpokládal, slyšel jsem o něm už před lety a o jeho zašmelení taky, i když podrobnosti neznám. A je pravda i to co píše Štěpán, že ještě za bolševika šly z republiky věci, že by člověk zíral. Ty Berge sloužily u železničního vojska a později snad u ČD. Ohledně Gama Goatu v Lešanech si tedy nejsem jistý že dorazil ještě před revolucí, ale klidně bych vsadil že to nebylo za FAMO. Tedy ne že by u nás nebylo, neb to co jezdí ve sbírce Vládi Lehára má původ podvozku v jednom slovenském muzeu, snad hornickém.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek-Austin » 22 led 2009, 20:40

O tom co šlo za skvosty z republiky před 89. je i knížka bohužel jí nemám. Je věnovaná osobním autům a ty Buggati a jiný co jsou vyfocený tak to je síla!!! :cry:
Radek-Austin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 22 led 2009, 21:01

Hmm, dík to ja zajímavá kauza,..škoda! I vraku Bergeho,..
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 22 led 2009, 21:08

Radek-Austin píše:O tom co šlo za skvosty z republiky před 89. je i knížka bohužel jí nemám. Je věnovaná osobním autům a ty Buggati a jiný co jsou vyfocený tak to je síla!!! :cry:

:grin: :grin: Tak o jednom Buggati jsem slyšel přímo od majitele, dal jej dohromady včetně vyklepávání nových plechu, byl od fochu a když to měl hotové tak to měl jako exota, sbíral totiž jako správný militarista americké dodžky a měl i HUPa. No a jednoho krásného dne jel tak jenom pro radost na sraz veteránů s tím Buggati a tam jej uviděli Švýcaři a málem jim vypadli oči z důlku, byl to nějaký zvláštní model no a ten kolega co to bylo jeho je chtěl "odpálkovat" neboť Švýcaři to chtěli okamžitě koupit a on jim řekl neuvěřitelnou cenu, teda neuvěřitelnou pro něj, v domnění že Švýcaři sklapnou a nebudou otravovat a oni řekli že se chvilku budou radit a pak přišli že to tedy berou !!!! :P Kolega pouze němě zíral neboť v ten moment měl peníze na vysněný rodinný dům v Klanovicích a auto jim prodal i když si jej původně chtěl nechat, říkal bylo s tím takové práce ale nešlo odolat a navíc jsem militarista a sbírám vojenské auta. Měl známé na celnici a celník dostal "liz" s tím že ale zařídí úplně všechno a on nebude mít vůbec práci s vyvezením, pak jednoho dne dostal složku s papíry, odjel s milou Buggati na Rozvadov , tam papíry předložil, celníci ani nehlesli neboť měli evidentně hlášku z Prahy že tam přijede a nemají jej otravovat, klíčky předal Švýcarům a dostal v hotovosti peníze a bylo vymalováno !!!! A pak že to za bolševika nešlo, přál bych vám slyšet story jak přivážel sanitní dodžku z Polska jako náhradní díly :lol: :lol: :lol:
Tak že někdo zašmelil rozstřílený Bergepanther za bolševika na západ tak tomu věřím s klidným srdce, jinak ten kolega říkal že tady byl snad i nějaký raritní Phanomen Granit z Afrikakorpsu,byla na to i originální fotka od Rommela, mělo to nějakou spešl kapotu s pomocnýma šterbinami na chlazení, on měl dlouho tu kapotu a další plechy neboť říkal že se mu to líbilo a mohl to být další exot , pak to dal pryč a nakonec to někde shnilo nějakému moulovi co to hrozně chtěl a nakonec to nechal rozpadnout někde pod přístřeškem.Další co ten kolega mohl koupit byly dva Hanomagy jeden SS-100 a druhý ten menší myslím že to byla 80, měli to cirkusáci na tahání maringotek a stály ve Vršovicích za ohradou , za jednoho snad chtěli hrozných 2.000 Kčs, ale kolega říkal neměl jsem to kam dát a navíc jsme sbíraly americké a anglické auta a tohle byl Němec :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Někdy je lepší to radši ani neposlouchat a konstatovat, že v době kdy všechno patřilo všem se tady děly neuvěřitelné věci ! :lol: :lol:
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jirka Š » 22 led 2009, 21:33

Na toho Bergerpanthera by se zkusil ptát u bývalých zaměstnanců podniku SPOJE. Používali spoustu vyřazených tankových podvozku.
Jirka Š

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Joe Smith » 23 led 2009, 07:27

PaKlo píše:To že Bergepanther pochází ze Kbel bych klidně předpokládal, slyšel jsem o něm už před lety a o jeho zašmelení taky, i když podrobnosti neznám. A je pravda i to co píše Štěpán, že ještě za bolševika šly z republiky věci, že by člověk zíral. Ty Berge sloužily u železničního vojska a později snad u ČD. Ohledně Gama Goatu v Lešanech si tedy nejsem jistý že dorazil ještě před revolucí, ale klidně bych vsadil že to nebylo za FAMO. Tedy ne že by u nás nebylo, neb to co jezdí ve sbírce Vládi Lehára má původ podvozku v jednom slovenském muzeu, snad hornickém.

To s tim Famem a Gama-Goatem mi říkal právě pan Léhar, když jsem u něj byl. Netvrdim, že je to pravda, jen že jsem to od něj slyšel.
Joe Smith

• Odpovědět s citací

Příspěvekod robes12 » 23 led 2009, 07:33

Tak tenhle Bergepanther byl v roce 1986 na střelnici v Bzenci.
robes12

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse