Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

BT-7 Model 1937 - identifikace

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

BT-7 Model 1937 - identifikace

Příspěvekod Tom.Vrabec » 15 led 2025, 15:26

Ahoj, při bloumání po těch internetech jsem našel tuhle zajímavou fotku opuštěné BT-7. Chtěl jsem se zeptat zkušenějších, jestli k ní nemáte nějaké další info, popř. postřehy...:

Soviet_tank_BT-7_white_30.jpg
Zdroj: https://www.worldwarphotos.info/gallery/ussr/tanks-2/bt-2-bt-5-bt-7-tank/soviet-tank-bt-7-25/

Říkal jsem si, že něco takového by nebylo špatné si postavit, nikdy jsem ale vrak nedělal...tady je pár mých poznámek / dotazů:
- jedná se jasně o model 1937 (tj. "pozdější" varianta), zjevně opuštěný / vyřazený;
- připadá mi, že nemá gumové obruče pojezdových kol, snad ohořelé...? Rozdílné odstíny na korbě i věži by tomu nasvědčovaly, ale označení je přitom čisté;
- označení - bílá 30 - nevybavuju se, že bych zrovna taková čísla na sovětské technice viděl, nemůže to být třeba nějaký kus odtažený z fronty Němci na nějakou testovací střelnici...? Tomu by odpovídal předchozí bod;
- pod průzorem na věží chybí "špunt", který ale je na její zádi - počítám, že se jedná o pistolovou střílnu;
- spodní díl řidičova poklopu - nevím úplně, jak je řešeno konstrukčně překrytí průzor vs korba, ale nezdá se mi klasicky vymontovaný - část jeho pantu je tam stále viditelná...takže by mohl být nějak promáčknutý dovnitř, popř. roztržený a zůstal jen zbytek pantů...?
- přední část blatníků a světla jsou samozřejmě pryč, na levém blatníku zřejmě zůstaly palivové nádrže - trčí tam asi trochu jejich úchyty, druhá nádrž a část blatníku se mi jeví hodně světlé - je možné, že byla nádrž roztržena výbuchem a zahořela...?

Největší gól by samozřejmě byla fotka z jiného úhlu, ale su realista...každopádně díky za případné komentáře, podněty a pomoc. [-o<
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Re: BT-7 Model 1937 - identifikace

Příspěvekod Pavel Klouček » 15 led 2025, 15:54

Špunt pistolportu na věži z boku nechybí. On je ve tvaru vystupujícího kuželu a jasně ho tam vidím. Co se označení týká, mohlo by to být jak ruské označení, tak i číslo vraku aplikované Němci. Kola nejspíš ohořelá budou, něco na tento způsob.
Přílohy
BT-7 tank 1941.jpg
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 15 led 2025, 16:43

Tom.Vrabec píše:Největší gól by samozřejmě byla fotka z jiného úhlu, ale su realista.. [-o<

Čo tak zaloviť v útrobách modelfóra....

download/file.php?id=661130

viewtopic.php?f=168&t=28716&start=270#p1182459
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vrabec » 15 led 2025, 21:58

Jedna zimní a asi snad fakt trofejní číslo ??? :|
Přílohy
0_783b_3b90ed60_XL.jpg
0_783b_3b90ed60_XL.jpg (22.58 KiB) Zobrazeno 1331 krát
qr21in-Lappland.jpg
0_1f11e_44427216_L.jpg
Naposledy upravil Vrabec dne 15 led 2025, 23:07, celkově upraveno 2
Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 15 led 2025, 23:04

Tyjo, tak to je pecka, moc díky kluci =D> [-o< =D> ta od cencula bude nejstarší, tank tam má ještě spodní poklop řidiče a pravý blatník. Zimní fotka ukazuje, že druhá nádrž roztržená nebyla, ale vidím nějaké zásahy v té první...plus dva divné temné body na korbě vepředu pod blatníkem. Poslední pojezd má viditelný zbytek obruče, pravá schránka na zadním pancíři vypadá rozbitá zásahem a výfuky si asi vzal nějaký přičinlivý domorodec coby roury ke kamnům... :-k Na věži asi rozeznávám levý komínek (periskopu?), pravý se zdá být i z dalších fotek a úhlů deformovaný...s tím špuntem máš pravdu Pavle, doma na svém komplu už ho tam taky vidím...

Číslo je teda rozhodně trofejní, ta patnáctka to potvrzuje 8-) je to zajímavé, třeba se ještě nějaké info vyloupne... :?:
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 16 led 2025, 08:07

Tom.Vrabec píše:...Číslo je teda rozhodně trofejní, ta patnáctka to potvrzuje... :?:

Tu ešte jedna
Přílohy
239711 russischer Panzer BT7 mit Zeichen Zahl 01.jpg
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 16 led 2025, 08:31

A evidentně se čísla aplikovala pouze ve směru focení, takže na věži je u té 30 jen na jedné straně.
Pavel Klouček

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse