Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

tank T-72 Václav dodaný ukrajinské 128. brigádě

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

tank T-72 Václav dodaný ukrajinské 128. brigádě

Příspěvekod Černý Hugo » 27 zář 2024, 15:00

Dobrý den kolegové,
měl bych na odborníky na moderní sovětské tanky dotaz a prosbu. Rád bych si postavil v měřítku 1/35 původně český tank T-72, dodaný z rezerv naší armády v rámci pomoci napadené zemi ukrajinské armádě. Na základě hlasování byl osádkou jako výraz poděkování pokřtěný jménem „Václav“. Tank by měl být zařazený u tankového praporu 128. samostatné horské úderné zakarpatské brigády. Tank byl nasazen na jaře 2022 na záporožské frontě, v chersonské ofenzivě na podzim 2022, poté severně od Bachmutu v Soledaru a pak se vrátil zpět na záporožskou frontu. Bohužel byl v bojích několikrát zasažen a v současné době má již třetí osádku. První osádka padla celá, z druhé přežil jen řidič. A právě třetí osádka je důvodem, proč bych si chtěl postavit tento konkrétní stroj. Nedovedu si ani představit pocity lidí, kteří lezou do záplatované mašiny, v níž na identických pozicích zemřeli (a určitě nijak hezky ani klidně) jejich předchůdci a oni přesto plní své povinnosti. M:-) To jsou pro mne opravdoví hrdinové. Bohužel nejsem technikář a tak netuším, model kterého výrobce T-72 zvolit (jedná se o měřítko 1/35), aby byl výsledek co nejpřesnější. Bylo by možné poradit případně i některé doplňky (pokud je někdo vyrábí samostatně), které je nutné na model aplikovat, aby byla podoba stroje co nejvěrnější? Omlouvám se za základní neznalosti, ale dělám letadla a figury. Tohle je pro mne neprobádané území, ale příběh „Václava“ a jeho posádek mne dostal. Bylo by fajn, kdyby po konci války o něm vyšla nějaká historická studie. Za některé fotky „Václava“ a informace děkuji Vasylu Kapustnejovi, dobrovolníku, který organizuje pomoc napadené zemi. Ostatní fotky jsou stažené z otevřených zdrojů na netu. Toto je modelářské fórum, tak zde nechci vkládat link, ale pokud někoho oslovil příběh osádek „Václava“ jako mne, není problém na Twitteru vyhledat účet Vasyla Kapusteje a na něm odkaz na sbírku ve prospěch 128. brigády. Dám sem fotografie Václava, které se mi podařilo z otevřených zdrojů získat.
Přílohy
T-72CT Václav po křtu 004.jpg
T-72CT Václav po křtu 003.jpg
T-72CT Václav po křtu 002.jpg
T-72CT Václav po křtu 001.jpg
T-72CT Václav 002.jpg
Posádka českého tanku Václav a velitel jednotky „Ramses“. a.jpg
Jednotka nazvala český tank na počest České republiky podle českého knížete a patrona.jpg
IMG-20240914-WA0057.jpg
IMG-20240914-WA0050.jpg
Český tank Václav byl už dvakrát kompletně opraven. Posádka ale nepřežila..jpg
Je lepší být překvapený pesimista než překvapenější optimista!
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Re: tank T-72 Václav dodaný ukrajinské 128. brigádě

Příspěvekod Černý Hugo » 27 zář 2024, 15:07

A zde je zbytek fotek "Václava".
Přílohy
T-72CT Václav původní stav 010.jpg
T-72CT Václav původní stav 005.jpg
T-72CT Václav původní stav 004.jpg
T-72CT Václav původní stav 003.jpg
T-72CT Václav původní stav 002.jpg
T-72CT Václav původní stav 001.jpg
T-72CT Václav po křtu 010.jpg
T-72CT Václav po křtu 009.jpg
T-72CT Václav po křtu 008.jpg
T-72CT Václav po křtu 007.jpg
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 27 zář 2024, 17:17

Tohle bych mě taky zajímalo. Jak mě moderní technika moc nebere, tak Václava bych si postavil rád.
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gloton » 01 říj 2024, 02:19

Přimotala se ti tam jedna fotka, ma které zcela jistě není T-72 Václav, ani jiný kus dodaný z ČR.
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tchert » 01 říj 2024, 08:30

O tom, že by byl nějaký set na ukrajinské úpravy T-72 nevím. A pak je otázka, z jaké verze při přestavbě vycházet. Z klasické T-72/T-72A nebo z T-72M4CZ?
Tchert

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 01 říj 2024, 10:12

T-72M4CZ rozhodně ne. Základ bude T-72M1, M, nebo A.
Nikdo stavebnici, nebo konverzi na takto naší upravenou T-72jku nedělá a tak stavba bude o samo domo práci podle podkladů. Možná zkusit kontaktovat výrobce. Třeba pár detailů které nepodléhají utajení prozradí.
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Černý Hugo » 06 říj 2024, 10:16

Gloton píše:Přimotala se ti tam jedna fotka, ma které zcela jistě není T-72 Václav, ani jiný kus dodaný z ČR.

Dobrý den kolegové,
děkuji za upozornění, máte pravdu. Je to zřejmě ta předposlední fotka v mém prvním příspěvku. Odstraňovat ji nebudu, aby následné upozornění neztratilo smysl. Kolega s nickem Admiral 6 uvádí domněnku o konkrétnějším typu T-72 ze kterého se stal "Václav" ve formě, cituji "T-72M4CZ rozhodně ne. Základ bude T-72M1, M, nebo A.". Jak jsem předestřel ve svém prvním příspěvku, technice vůbec nerozumím, ale "Václava" bych si postavil rád. Do tohoto vlákna se pokusím dávat různé informace k tomuto konkrétnímu tanku i k ostatním tankům 128. brigády, dodaným z České republiky. Ty další tanky zde budou proto, že při pátrání po "Václavovi" jsem narazil na naše tanky upravené firmou EXCALIBUR ARMY spol. s r.o., které mají (dle mého) velice atraktivní vzhled. Hlavně mě oslovila ta konstrukce pro ochranu motorového prostoru, která při natočení věže ční do prostoru. Na Twitteru (vulgo síti X ) jsem v jednom příspěvku narazil na informaci: "Czech -made T-72EA tank, made by @excaliburarmycz , with slat armour on the sides of the tank, above the engine compartment, around the turret, and with cope cage, in service with 128th Separate Mountain Assault Transcarpathian Brigade" (zdroj: https://x.com/praisethesteph/status/1841899162113024358) , kde ve vlákně pod tímto příspěvkem Vasyl Kapustej uvádí, že "Václav" by měl být jedním z nich. Otázkou samozřejmě je, zda tím bylo myšleno, že "Václav" je jedním z českých tanků, nebo že "Václav" je upraveným z typu T-72EA.

Pro upřesnění aktuálního vzhledu "Václava" sem vložím odkaz na video při jeho nedávném vyprošťování a popis jeho bojové historie od Vasyla Kapusteje, který je v kontaktu s jeho současnou posádkou. M:-) Nechci z něj páčit nějaké detailní informace, protože to, co je pro nás modeláře snaha o maximální věrohodné ztvárnění shody se vzorem, může v reálné situaci na frontě rozhodovat o životě a smrti osádky. Proto vycházím důsledně jen z fotek a videí, které již byly uveřejněny na sociálních sítích. Přičemž se mi tam mohou samozřejmě zamotat i jiné snímky než "Václava", bo technice až tak nerozumím. Ale budu se snažit těch bot dělat co nejméně. :twisted: Do přílohy vkládám pět fotek, nasekaných z toho videa, které by více znalým než jsem já, mohly napovědět něco o původu a vybavení "Václava".

"Český tank T-72 „Václav“ stále pokračuje ve svém boji a odplatě russáckým okupantům za 89’! Patří do tankového praporu 128. zakarpatské brigády a ve válce je od jejího samého začátku. V r. 2022 se účastnil Chersonské ofenzívy (útočil od severu od Kryvého Rohu) a podílel se na osvobození města Vysokopilja a okolních vesnic; dále bojoval jižně od Zelenodolsku v Chersonské oblasti. V této ofenzívě zničil několik tanků i obrněných vozidel. Dva russácké tanky dokonce zajal a odtáhnul. U obce Dudčany v Chersonské oblasti byl zasažen do věže protitankovou střelou. Přišel o svoji první posádku. Po opravě se v r. 2023 účastnil Záporožské ofenzívy, během níž se podílel na osvobození obcí: Ščerbaky, Malé Ščerbaky, Stepove, Lobkove a Pjatychatky. I zde zničil několik obrněných vozidel a velké množství živé síly nepřítele. Jeden ruský tank (T-80) odtáhl do zajetí. Opět byl utrpěl těžké poškození do věže a ztratil posádku. Dnes je ve své plné síle zpět v sestavě tankového praporu 128. zakarpatské brigády se svojí již 3. posádkou a spolu s dalšími českými, polskými, rumunskými a ukrajinskými tanky T-72 drží obranu na Orichivském úseku Záporožské fronty, kde pomáhá odrážet nepřátelské šturmy.

Tankovému praporu 128. brigády, v němž „Václav“ slouží, pomáháme dlouhodobě již od začátku války. Pomáháme jim zlepšovat polní podmínky: vybudovali jsme jim polní kuchyni a realizovali projekt pojízdného soběstačného lazebně-prádelného komplexu na bázi kamiónu. Jejich vozový park jsme obohatili několika terénními vozidly typu pick-up i přípojnými vozíky, abychom jim zlepšili logistiku a jejich možnosti dopravy tankové munice i do těžko přístupného terénu. Pořídili jsme jim také sanitku na odvoz raněných. Sanitce pravidelně vozíme lékařské obvazový materiál. Pick-upy i sanitka ještě nebyly zničeny a stále slouží. Nakupujeme pro ně nářadí na opery tanků a další techniky v jejich vozovém parku. Dále pak nejrůznější elektroniku: tablety pro velitele tanků, vysílačky, antény na zesílení signálu, rušičky dronů, drony a mnoho, mnoho dalšího.

Zkrátka pomáháme jim jak to jenom jde. A v tom nám právě Vy můžete pomoct svými finančními dary. Dnes, 21.8., kdy si připomínáme invazi v 68’, je k tomu obzvláště vhodný den. https://znesnaze21.cz/sbirka/podpora-pr ... ou-brigadu Přispějte libovolnou symbolickou částkou v tento památný den na podporu českého tanku „Václav“, který bojuje na Ukrajině s russáckými okupanty a odplácí jim tak mj. i za jejich okupaci Československa.

Podpořit “naše” tankisty s českými tanky můžete jak materiálně tím, že nám darujete jednu z věcí ze seznamu potřebných věcí, které nám tankisté poslali a které jim moc pomůžou; jde hlavně o nářadí, brusku, elektroniku, dobíjecí stanice a další věci… A já mám opravdu velkou radost z toho, že se nám spoustu z Vás již ozvalo s nabídkou, že nám mnoho z těch věcí ze seznamu přivezete k nám do naší žižkovské garáže, moc si toho vážíme! Obrátit se na mě můžete kdykoliv na tel.č.: 773 277 883 anebo na přes mail: vasyl.kapustej@seznam.cz ( zdroj: https://x.com/Lord_of_war_95/status/1826262476310147207 ). "

Pokud se nám podaří v tomto vlákně společnými silami dostatečně přesně určit typ, vybavení a dodatečné úpravy "Václava" a jeho spolubojovníků, dokáži si představit, že by nám nějaký výrobce udělal konverzní přestavbový set nebo rovnou celou stavebnici, kde by základem mohly být výlisky již komerčně prodávané stavebnice v kombinaci s konverzními a doplňkovými díly. :arrow: To by se mi líbilo moc a pro mne osobně by to byla asi nejpřímnější cesta k zařazení "Václava" do sbírky. Hodně v tomto spoléhám na kolegu s nickem Greenbaron", jehož znalosti v oblasti techniky jsou obrovské. Doufám, že se nevěnuje jen druhoválečné technice.
Přílohy
Václav v bahně - podzim 2024, 005.jpg
Václav v bahně - podzim 2024, 004.jpg
Václav v bahně - podzim 2024, 003.jpg
Václav v bahně - podzim 2024, 002.jpg
Václav v bahně - podzim 2024, 001.jpg
Černý Hugo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod skka » 06 říj 2024, 11:11

Netusim, jak moc presne informace autor clanku ma, ale kdyby to byla pravda, slo by to zrejme zuzit na M/M1. Nemam premium, takze posledni veta, co vidim, je: "T-72M před generální opravou a modernizací na standard T-72EA; větší foto / DP"

https://www.armadninoviny.cz/t-72ea-pro ... ml#diskuze

Mozna by stalo za to poptat se jeste tady (nemyslim na technikalie, tam bych taky sazel na @greenbarona): https://katmodelshop.pl/ Delaji tolik verzi vseho mozneho, tak treba dojde i na Vaclava...
Мартиниqуе, ЧарлиеБи, Хаппы-Ча, Кретён, Донна1960нецо, ЧорýДо, Фицк, Труехлик, Тйота, ГлейтОн, шпекы, прейПлацПилот, емКинг, ЕреС, Бенцůр, ммеекк, Молитутули, Оwл,вздусныСтрих, Олт, wхитеОпп, йенык, Спаренина, чуйбоуш, Майк Какáч
skka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 06 říj 2024, 11:42

Předpokládám že k modernizaci používají všechny ty tři verze co jsem psal. Záleží co se jim kde podaří sehnat.
admiral6

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gagoš » 06 říj 2024, 14:03

Co si tak matně pamatuji že jsem o něm zjistil, když to byla novinka: základ T-72EA jsou uložené T-72 různých verzí, které Excalibur koupil u nás i jinde nejen po evropě. V Excaliburu GO s modernizací obsahující kromě toho co je vidět- klece a ERA- pasivní systém pro noční vidění a další optické vybavení, systém pro řízení palby, radiovybavení pro šifrovanou komunikaci, interkom, GPS, ... :wink:
Je to boj, ale krásnej.
Gagoš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 07 říj 2024, 10:07

Pánové, je fajn na mne spoléhat, ale nemůžete počítat s tím, že jsem furt ve střehu pro případ, kdy se někdo bude snažit něco vyzkoumat... Nicméně díky za důvěru.
Vyjděme z předpokladu, že ten tank může být z procesu modernizace spojením věže a korby různých verzí, to není nic nového, stávalo se to už při (generálních) opravách hluboko za socíku, kdy korby (T-54 a T-55 v různých verzích) jely po jedné lince opravárenského závodu a věže po jiné, nikdy nebylo zaručeno, že se potkají na konci při montáži...
Tady koukám na věž a myslím si, že určitě není z M1, ale spíš z M.
Proč si to myslím? Vedle masky kanonu jsou dvě plošky vždy se dvěma šrouby, na co tam jsou, to není podstatné. Na fotkách Václava viditelně vystupují z plochy okolního pancíře, na věži z M1 se zesíleným pancířem byly s ním "zabroušené" skoro do roviny. Navíc na věži tam, kde nejsou "cihly" Kontakt 1 vidím hranu, která byla na věžích s přídavným pancířem dost zaoblená... A nakonec, dole u hrany pláště věže nad jejím věncem nevidím ten "schod" přibližně pod plochou, na níž bývaly v řadě vrhače zadýmovacích granátů.
Při prohlížení fotek korby nevidím vedle řidičského příklopu na předním šikmém pancíři korby poměrně typický "schůdek", který tvořil navařený zesilovací plát, tedy doufám, že to "čtu" správně" - takže zřejmě opět můžeme vyloučit verzi M1 a předpokládat, že jde o korbu M. Přitahuje mi oči fotka, kde jsou před řidičským příklopem jen dva vodorovné návarky a pořád přemýšlím, co mi to má napovídat...

No a pokud jde o přestavbu modelu T-72M na T-72EA Václav, z jakého modelu to budete sochat, to už nechám na vás, jen vám poradím, že fotky na nosnou konstrukci systému Kontakt 1 najdete (i když je třeba tak trošku počítat s tím, že se to kus od kusu může v detailech lišit) tady: https://www.valka.cz/T-72EA-t269882
Mimochodem, valná většina fotek na válce se na rozdíl od těch tady na mf dá zvětšit tak, že uvidíte detaily, které vám možná dosud unikaly...
- Musíme si pomáhat. Informace, které potřebujeme, tu vždycky někde jsou.
Jen ten, kdo na nich "sedí", nesmí být moula, který si myslí, že jsou jen jeho.

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

• Odpovědět s citací

Příspěvekod admiral6 » 07 říj 2024, 10:29

Co já vím tak T-72M vyrábí Trumpeter a Das Werk, Případně konverze SBS Model.
admiral6

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse