Obracím se, díky své senilitě , na odborníky. Jsem si jist, že jsem v nějaké publikaci viděl fotku M29C Weasel, jak brodí-pluje řeku u Plzně. Fotku ale nemohu najít. Rád bych ale ‘české’ kamo zařadil mezi kamufláže vybrané do našeho chystaného Weasela 1/72 a 1/48. Díky předem za pomoc či alespoň nápovědu. A. R.
Dobrý den, minulý týden jsme byli na Šumavě a dostali jsme se k Soumarskému mostu. Tak jsem trochu pátral v historii a. našel toto : https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/ ... i_kuz/foto Fotka v galerii. Zdraví Vašek.
Tahle fotka je z dějin americké 5. pěší divize. Pokud je to 19. prapor polního dělostřelectva, pak je marking 5-19F HQ-27. Ale čím déle se na to dívám, tak mi to připadá jako 5-5S HQ-27, tedy divizní 5. spojovací rota. Problém je, že to je fotka z tisku, takže má odstraněné moaré a tudíž je označení těžko čitelné.
- - - Pročítáme dopisy dávno mrtvých lidí v pošetilé naději, že nás dovedou k pokladu. A ejhle. Někdy opravdu dovedou. - - -
Další z Wieselů, které se na konci války vyskytovaly u nás. Tahle fotka je z historie XII. sboru. Wiesel je z 26. pěší divize při překročení Rýna na konci března 1945. Označení je 26-X 39S-??. Je to divizní 39. spojovací rota. (X bylo pro jednotky přímo podřízené velitelství divize.)
- - - Pročítáme dopisy dávno mrtvých lidí v pošetilé naději, že nás dovedou k pokladu. A ejhle. Někdy opravdu dovedou. - - -
Hezké je jak u druhé pěší divize použili svůj zvyk malovat marking černě na bílý nárazník i na přední stěnu Wieselu. 2-9-I MED-3, 2. pěší divize, 9. pěší pluk, sanita, třetí vozidlo.
To já Ondro poznám, taky jsem za ni děkoval zvlášť, pak byly vloženy další, za ty jsem poděkoval taky, protože mi fakt přijdou zajímavé, jen, jak jsem psal, ty další nejsou bohužel M29C