Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sd.Kfz.251 ICM vs. Zvezda

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Sd.Kfz.251 ICM vs. Zvezda

Příspěvekod Garruk » 29 lis 2020, 23:28

Ahoj, vím že jeden je Ausf.A a druhý Ausf.B. Jde mi teď hlavně o sestavitelnost modelů a kvalitu výlisků (dělící roviny, otřepy, plast...) Který z modelů je pro mne jako modeláře vracejícího se po cca deseti letech nečinnosti méně záludný? Mám zatím rozestavěného Panthera od Academy a ten je stavebně i kvalitativně pohoda a Mardera IIIH s Kubelwagenem od Tamiye, tam je kvalita jasná. S kterým z Haklů se méně natrápím?
Přílohy
ZVD03572.jpg
ICM35101.jpg
Garruk

• Odpovědět s citací

Re: Sd.Kfz.251 ICM vs. Zvezda

Příspěvekod rudovlas » 30 lis 2020, 00:54

Ahoj, Ausf.B od Zvezdy sem stavěl před cca dvouma rokama (shodou okolností to bylo taky v podstatě při návratu k modelařině po dlouhý době). A hůř sem si asi vybrat nemohl, byl to očistec. Některý rámečky měli přesazený formy, vrchní díl korby (nejvetší díl) byl celej hnutej. Pásy z plastu se skládají po jednom článku (nejsou gumáky, takže malý plus). Lícování spodní poloviny s vrškem korby a slepení dohromady to šlo hodně špatně a jedině vteřiňákem. Interier je sám o sobě hodně jednoduchej (ikdyž tam pak není moc vidět). Navíc je tu problém s přepravní částí pro pěšáky, která je udělená tak jak to měla až verze Ausf.C (Ale taky sem četl někde, že výroba probíhala nějakou dobu souběžně, a na výrobě se podílelo hned několik firem, tak možná kdo ví, jestli takový Ausf.B někdy jezdilo, zatim sem to ještě nezjistil). Korunu tomu všemu nasadí Zvezda v návodu, tak říkajíc se sama střelí do nohy. Na začátku je klasicky krátký popis vozidla, kde se mimo jiné píše, že stroj byl vyzbrojen dvěma kulomety MG 34, no a ve stavebnici najdeme jedem kulomet MG 42 :) :nuts: Koupil sem si k tomu plechy od Eduardu a myslím, že bez nich to ani nemá cenu stavět, ty to zvednou.

Ausf.A od ICM mám od října doma, a brzy na něm začnu dělat. Na první pohled to nevypadalo vůbec zle, ale po detailnějším zkouknutí na tom bude taky kopa práce. Snad nebude vadit když sem pošlu link, Jura ji má delší dobu rozestavěnou a něco se tam k tomu i píše, tak koukni tam.
viewtopic.php?f=58&t=131058

za mě asi takhle :) Halky mě taky berou, ale zpětně nevim jestli bych si znova vybral tohle na rozjezd :wink: [-o<
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Garruk » 30 lis 2020, 09:17

Rudovlas díky. Takže když nechci "Déčkovýho" Hakla (Tamiya) tak zbývá Dragon nebo AFV Club a z nich bude na "rozjezd" Lepší který?
Přílohy
1-35-sd.kfz.251-7-ausf.c-0.jpg.big.jpg
1-35-sd.kfz.251-7-ausf.c-0.jpg.big.jpg (12.47 KiB) Zobrazeno 1817 krát
1-35-sd.kfz.251-1-ausf.c-0.jpg.big.jpg
1-35-sd.kfz.25-17-ausf.c-0.jpg.big.jpg
1-35-sd.kfz-251-6-ausf-c-0.jpg.big.jpg
Garruk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rudovlas » 30 lis 2020, 12:40

Bohužel, v tomto ti neporadím, protože AFV ani draka sem ještě nedělal. Můžu napsat jen svůj pohled. Hakly opravdu obdivuju, a tak hodně pošilhavam po AFV, který má na výběr celkem hodně typů, za rozumnou cenu. Drak má taky nějaký 251čky, ale cena je pro mě přemrštěná. (Kvalitu vylisků a detailu nemohu posoudit ani porovnat). Celkově bych se taky rozhodoval podle toho, jestli je k dané stavebnici nějaká sada plechů, který to většinou pozvednou. Jinak kdybych měl vybírat mezi tou Zvezdou a ICM, tak vezmu ICM, který se podle mě více podobá realitě než Zvezda, kde je to hodně s otazníkem, jestli tedy dáváš přednost historické přestnosti... je to ale jen můj skromný názor [-o<

Snad sem někdo napíše jaké je to porovnání AFV/Drak.
Rudovlasovy vinětky 1/35: viewtopic.php?f=340&t=151430 nejnovější: "VIVE LA FRANCE, ÉTÉ 1914"
rudovlas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Viliam » 30 lis 2020, 18:40

Staval som Hakle - aj od AFV aj od Draka. Obe stavby boli pohodové. Drak je síce v inej cenovej polohe ale dá sa nájsť na webe u predajcov aj za príjemnú cenu. Navyše Drak mal článkové pásy, ktoré sa výborne skladali...Pokiaľ by to bolo na mňa, vybral by som si Draka. Ak preferuješ cenu - AFV je výborná voľba (okrem tých gumákov). 8-)
Viliam

• Odpovědět s citací

Příspěvekod M.I.K.A » 30 lis 2020, 21:00

Myslím že vyčerpávající porovnání AFV Club a Dragonu je zde na PerthMilitaryModelling včetně detailních fotek dílů a AFV tam působí celkem jasně jako vítěz.
M.I.K.A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Bobanski » 01 pro 2020, 16:14

Jen přidám své postřehy. Hakla (D) od AFV jsem stavěl, možná byl krapet problém se sestavením horní a dolní části korby, ale celkově pohodová stavba. Asi v detailech předčí Tamiyu, která je ale taky hezká a dobře sestavitelná. Hakla (B) od Zvezdy jsem stavěl a je to hnus, nesedí to přesně, detaily průměr, nebyly oddělené bedny na boku korby...do toho bych znovu nešel. Hakla (A) od ICM mám, protože po áčkovém haklu bažím už dlouho, ale stavbu jsem ještě nezačal. Někde tady jsem četl recenzi a prý není ideální, ale nikdo jiný ho nedělá.
Ještě jsem dělal starou stavebnici hakla (C) od Tamiye, ale to je historická stavebnice maximálně pro začátečníka.
Vstávat a cvičit modelařit!
Bobanski

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse