Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Řetízky pro Merkavu 1/72

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Řetízky pro Merkavu 1/72

Příspěvekod rotwi » 23 led 2020, 14:39

Zdravím ,omlouvám se že zakládám nové téma. Vrátil jsem se zase po nějaké pauze k lepení modelů (po kolikáté už 8-[ ) Před pár lety jsem tu zmínil mezi řečí přestavbu dvou prastarých stavebnic Merkav Mk.III od Revellu .A protože to byla docela větší překopávka ,do toho byla nějaká pauza takže se mi to trošku protáhlo a mezitím je vydal Hobby Boss ,naštěstí pro mě jen jednu z verzí a já ještě šel trošku víc do detailů takže to zklamání že nemám ,,unikát " nebylo tak hořké. Dovolím si malé ilustrační foto ,prosím o shovívavost neb jsem pouze lepičem obecným a nemám vystavovatelské či soutěžní ambice, navíc nejsem schopen se dokopat k nějaké patině.
IMG_20200102_143249992.jpg

Jak jsem nastínil výše dostal jsem další ze svých stavěcích záchvatů a vrhl se na přestavbu opět stařičké Italeri Merkava Mk.I na verzi Mk.IID (opět foto mobilem pro představu )
IMG_20200120_144959981.jpg

a dostal jsem se do problému. Nevím z čeho nejlépe vyrobit řetězovou ochranu zadní spodní strany věže .U Revellek jsem to řešit nemusel protože jsem si vystačil s těmi ze stavebnice, ovšem Italerka žádné nemá . :?
A to mě prosím ještě čeká překopávka MK.IV od H.B ,stavba jejich verze, samozřejmě že jsem si pořídil i tu ,,konkurenční " Mk.III kterou mi tak zkazili náladu :-) a všude tam budu muset ty řetězy nějak řešit.
Zkoušel jsme tu hleadat a našel v cca 4 roky starém postu fotku na leptanou sadu od Extra Techu EXY 72 034 ,problém je v tom že nejsem schopen jí nějak dohledat na Netu v nějakém e.shopu. Vyhledávač odmítá spolupráci a zkusmé nahlédnutí třeba k Modelimexu, Arturovi a dalšímu prodejci nepřineslo žádný výsledek. Dokonce ani netuším jestli se ta sada ještě vůbec dělá.
Mohl by někdo zoufalci poradit ?
Ještě jednou se omlouvám za nové a možná zbytečné téma,pokud je třeba nechť ho admin pošle do propadliště dějin. O:)
Děkuji všem za pozornost a přeji hezký den.
člen štětečkové galaxie č. 40
Když ,,Mrkev" tak z Izraele :-)
Na ,,kdyby " se v životě nehraje,buď něco je a nebo není.
rotwi

• Odpovědět s citací

Re: Řetízky pro Merkavu 1/72

Příspěvekod cencul.sk » 23 led 2020, 16:06

Existuje leptaná sada od

OKB Grigorov, tam sú tie
retiazky už vyleptané
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mladas » 23 led 2020, 16:22

Ahoj, co řetízek 13 ok/cm ?
rozestavěno:
M-31 TRV viewtopic.php?f=58&t=33321&start=15
SPOT-55 viewtopic.php?f=58&t=39123
M-1 ABV viewtopic.php?f=58&t=24740
varianty T-34 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=68325
M-728 CEV viewtopic.php?f=58&t=109253
mladas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 23 led 2020, 16:30

A co toto: https://www.specialhobby.eu/nase-produk ... scale.html
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alcatorda » 23 led 2020, 20:23

Řetězová ochrana na Merkavách v tomhle měřítku je opravdu problém. Čekal jsem u nových HB, že tam něco bude, ale prdlajs.

Jedno z řešení je také resin:
http://www.modelltrans.com/home/561-mer ... -boss.html
http://www.modelltrans.com/home/508-mer ... -boss.html
http://www.model-miniature.com/product. ... roduct=269

Vlastním pouze resin od Model - miniature. Řetězy jsou sice asi přesné, ale chtělo by to proškrábnout skalpelem - pevnost ale asi nebude nic moc. Asi slepá ulička...

Za mne budu volit řetízky - viz přiložené foto.

Petr
Přílohy
bolls.JPG
Petr Říčař
https://twitter.com/ZDivocaci
https://www.facebook.com/KPMZamberk/
Hotové: F-35B, Marina Militare Italiana HET + M1117 (Takom + Trumpeter) 1:72 F-14A VF-143 "Pukin Dogs" 1:72
Alcatorda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 24 led 2020, 11:34

Tie rezinové sú len zaformované plastové reťaze z revellackej stavebnice. Ja osobne som na toto použil tie leptané Extratech a dolepiť na ne guličky
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 24 led 2020, 17:10

Děkuju všem za reakce ,jako první musím pozdravit velkého modeláře Braňa ,takže ahoj Braňo opět po dlouhé době. [-o<

A vezmu to popořadě jak jste psali :
1 ) Cencul.sk : Teď si vzpomínám že o té sadě od Grigorova jsem tehdy četl a narazil jsem na ně ,myslím v době kdy jsem začal pitvat ty dvě Mk.III. U ní je problém v tom že vlastně bych musel koupit sadu za 17 Éček s tím že použiju pouze řetízek a musel bych vzít dvě protože řetězová ochrana u Mk.II D je po obvodu delší než u Mk.III . To byl taky důvod proč jsem nemohl řetízky zkanibalizovat ze starého Revellu z kterého jsem použil pro tuhle stavbu boční ochrany pásů (protože jsem lenoch a usnadnil jsem si tím práci a nemusel je sochat od nuly )
Když uvážím že bych potřeboval další pro Mk.IV od HB ,pak pro plánovanou přestavbu Mk.IV od HB ,Mk. III od téhož výrobce co se mi válí v poličce tak se dostávám k počtu minimálně pěti sad a to už je celkem mazecc.

2) Mladas :Řetízek 13 ok na cm . . . . .nemám vůbec představu jak to vypadá (myslím tvar ok ) a kde nějak efektivně shánět.

3) Marder : tam bude asi problém s tím že tohle by měl být nejspíš nějaký ,,tažný " řetěz ,a ty řetízky na koš jsou slabší než klasický řetěz co občas mívají Merkavy omotaný v předu na ,,parohách " V každém případě dík za typ tohle se mi bude možná ještě hodit.

4) A Alcatora a Braňa vezmu v jednom :-) Taky mě napadlo že bych si třeba zaformoval ty originály ze stavebnice Revellu a zkusil je odlít ,ale zase jsem to zavrhl. Jednak s odléváním nemám žádné zkušenosti když nebudu počítat dávné pokusy s odléváním epoxydu ,nebo rozpuštěného plastu v nitroředidle do formiček z modelíny .No a druhak další důvod byla právě ta křehkost takže by to byl spíš k vzteku než nějakému užitku.
Z toho samého důvodu bych nejspíš zavrhl i ty profi rezinové odlitky.
Úplně nejvíc se mi pozdávají ty leptané ,kdyby se ještě opatrně ten řetízek protočil tak by to vůbec nemuselo vypadat špatně.Ty na kraji vpravo to bude to samé jako s těmi v odkazu od Mardera ,rezin vynechávám zcela a ty prostřední jsou o něco silnější než ty leptané.
Nemáte někdo typ kdo je vede, už jsem se snažil je hledat ale asi něco dělám blbě, když naklepu do vyhledávače Extra Tech tak mi vypadnou samé blbosti. Když jsem hledal zatím na třech e.shopech a už nějaký Extra tech našel tak různé klapky, úpínací pásy do kokpitu atp. Ani když jsem vkládal i číslo sady tak mi nic vyhledávač nenabídnul.

Ještě jednou děkuju za reakce, vážím si vašeho času co mi věnujete.
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod BraňoHerain » 24 led 2020, 18:11

Ahoj. Tiež ta zdravím po dlhej dobe.
Tie leptane od Extratechu by som doma mal niekde mať. Pozriem to a môžem ti ich poslať. Ja už ich nebudem potrebovať
BraňoHerain

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mladas » 24 led 2020, 23:03

no vypadá přesně taklhle
řetěz_MRK_100.jpg

rozestavěno:
M-31 TRV viewtopic.php?f=58&t=33321&start=15
SPOT-55 viewtopic.php?f=58&t=39123
M-1 ABV viewtopic.php?f=58&t=24740
varianty T-34 http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=68325
M-728 CEV viewtopic.php?f=58&t=109253
mladas

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 26 led 2020, 10:39

Ahoj, to nevypadá špatně.
sice to úplně nevychází na potřebný počet ok ,Mrkev by jich měla mít pět plus kouli ale zatím je to asi to nejlepší co by se mohlo dát sehnat. A upřímě řečeno, moje modely nejsou zase žádné ,,chrochtací " kousky ,jsou stavěny do vitrínky kde je nikdo cizí nevidí a nedělám si iluze že až za pár let zavřu oči tak že to stejně všechno neskončí někde v popelnici, takže možná trvat na přesném počtu ok je už hnidopišství.
Z tohoto důvodu jsem se docela dobře bavil v jednom zdejším vláknu v galerii kde bylo autorovi modelů vyčítáno že ustrnul ve stereotypu co se technik týká a on se marně snažil vysvětlit že pro něj jsou stavbičky modýlků 1/72 pouhý relax a odychová zábava.

Mno nic, zpět k řetízku . Kde se tohle dá sehnat ? Zkoušel jsem třeba do vyhledávače zadat názvy a wwwčka z pytlíků na fotce od Alcatorda a našlo mi to jen ty rbmodel. Na další vyskakují jen nesmysly .
Ty leptané od ExtraTechu (přímo stránky ET taky vyhledávač nenašel ) jsem objevil na Válka.cz ,ovšem jsou na dotaz s tím že vložení na stránky je někdy v roce 2016. Tak jsem jim napsal dotaz jestli se ještě dají objednat a pln napětí čekám na pracovní dny jestli se někdo ozve a co odpoví.
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod shark » 26 led 2020, 22:21

To je ale velikost na pětatřicetinu...
"You don't have to apologize for the dress code when you are dressed in honor and courage." HM King Charles III. Volodymyru Zelenskému 2.3.2025
shark

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 29 led 2020, 11:45

Tak to vypadá že jsem těžce nahranej. Odpověď v Válka.cz která dnes přišla zní : nejsou a nebudou ,výrobce už je nedělá ". Takže mám prakticky dvě možnosti, buď se na to celé vykašlat ,hodit to do krabice a jako v případě těch dvou Mk.III počkat pár let jestli to nějak neuzraje (třeba někdo začne něco zas vyrábět,nebo zázrakem narazím na plnohodnotnou náhradu ) nebo to dostavět a smířit se s tím že tam prostě žádné řetízky nebudou a nikde nezveřejňovat obrázky abych se nedostal do jednoho zdejšího vlákna kde se kritizovaly modely posbírané kdesi na Netu. :)

Zajímalo by mě jak by situaci řešili opravdoví uznávaní borci stavěči ze zdejšího fora (to není žádná ironie ).
Řetízek od mladase nevypadá špatně jak už jsem psal ale pořád je to hrubší než bych potřeboval ,to že jsem zatím vyráběné díly řešil až na desetiny ,někdy setiny milimetru (no spíš snažil jsem se v rámci možností ) by tak nějak ztratilo smysl úplně.
Docela zkaženej den.
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 29 led 2020, 13:05

Někdo někde použil jemné stříbrné řetízky ze zlatnictví a ty byly opravdu s malými oky. Zkus se podívat tam.
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Baryk » 31 led 2020, 07:41

Zlanictví a bižuterie je dobrej nápad, tam by se mohlo dát vybrat dobře.
https://www.koralky.cz/retizky-v-metrazi
Za sebe bych přidal ještě dotaz z čeho udělat ty pidikuličky? Před časem sem to řešil pro Mk.IV 1/35 a ani prd. Nakonec sem koupil sadu Voyager.
Taky mam doma Mk.IV HBB 1/72, tak by mě to celkem zajímalo, jestli a z čeho se to dá udělat. Je nachystaná na barvu, tak bych řetízky třeba i dodělal. Napadla mě i výroba vlastního řetízku, ale při tom množství je to blbost...
Vladimír Bareš
Rozdělaný:
Tatra 813 CAS32, Chevy Monte Carlo 1978, USS Princeton CG-59

na všechny dvojí metr máte
takhle to přeci nejde dál
jedny mentalitou omlouváte
druhý čeká kriminál
_______________________________________________________________________________________________
Baryk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 31 led 2020, 15:40

Ty kuličky tam jsou v metráži taky, na 35 by mohly být dobré.
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse