Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na myti a barveni

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Dotaz na myti a barveni

Příspěvekod pH13 » 28 srp 2019, 12:51

Vazeni koleove,

vratil jsem se po cca 30 letech k modelarine a navic jsem presel od letadel k tankum a nestiham se divit :-). Zatim se s tim peru vicemene uspesne, nicmene se blizim ke kritickemu okamziku a chci se proradit.

Rozhodl jsem se vyzkouset akrylky (stetcem) a soucasti navodu ci Internetovych rad obvykle byva, ze pred barvenim je treba model odmastit, nejlepe koupeli v mydlove vode, popripade lihem/benzinem/jinou chemii. Moc se mi do toho nechce, navic u jednoho modelu budu muset jit kvuli omezenemu pristupu metodou kousek postavit, nabarvit, kousek dostavet, nabarvit, atd. a mam podezreni, ze jak jednou kousek nabarvim, tak dalsi koupele asi nebudou nejlepsi napad.

Cimz se dostavam k otazce: Ma nejaky drson praktickou zkusenost, ze postavil model a pak ho jak je, opatlany od ruk, nabarvil akrylkami a vsechno dopadlo v pohode? Moc by se mi to hodilo :-).

Diky za zkusenosti, pH.
Petr Habala
pH13

• Odpovědět s citací

Re: Dotaz na myti a barveni

Příspěvekod Atlis » 28 srp 2019, 13:41

Vyskúšaj a uvidíš. Možno zistíš, že je dobré počúvať rady alebo že potrebuješ aj podklad.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 29 srp 2019, 07:30

Altis to myslí dobře, jestli chceš já mám tuhle zkušenost - na plast umytý jarovou vodou (jak nám kdysi radili v ABC) jsem nastříkal surfacer a pak akrylovou barvu - při maskování kamufláže se mi to pak sloupávalo aj se surfem až na plast... Chyba byla v tom kuchyňském prostředku, asi v tom byl nějaký sajrajt na zvláčnění rukou mé milované. Dostal jsem tip na Loctite 7063 - ten je ve spreji a na odmaštění funguje skvěle, jednoduše a rychle - stříkneš a necháš chvilku odpařit, nebo otřeš ubrouskem.

Nepokoušej se stát průkopníkem až takto slepých uliček, nebo se ti staronový koníček akorát znechutí zbytečným neúspěchem. Pokud lpíš na štětcování, neměl by to být problém - myslím že třeba David Andrýsek barví štětcem pořád a dělá moc pěkné modely. Jako základovku používá sprej a pak štětcuje. Mrkni do jeho staveb, kup ve spreji nějakou základovou tamku či gunze (možno rovnou nějaký jemný surfacer) a určitě odmašťuj, pokud nelepíš v rukavicích. Možná se ti to zdá jako práce navíc, ale ušetří ti to nakonec mrtě práce a nervů - nebo si zkus tu akrylku (jakou chceš použít vůbec?) nanést zkusmo na nějakou omatlanou plastovou plochu a uvidíš sám.
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 29 srp 2019, 18:21

výborně odmašťuje IPA, namočíš necháš uschnout.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pH13 » 30 srp 2019, 10:53

Diky za odpovedi,
budu tedy muset zkusit neco noveho. Taky diky za doporuceni, ty strikaci IPA ci Loctite by zas tak velky opruz byt nemely.
Jinak musim pred vama tankistama smeknout, na urovni "model z krabicky" je to vyrazne vetsi makacka nez letadla (delam oboji v 1/72).
At se dari, pH.
Petr Habala
pH13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 30 srp 2019, 11:18

Tak to tie lietadlá asi robíš zle.

Umyť model stačí pred farbením. Poprípade používaj aj rukavice.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pH13 » 02 zář 2019, 07:59

> Tak to tie lietadlá asi robíš zle.

Robil. Jak jsem psal, vracim se po dlouhe dobe. V dobach predlistopadovych jsem maloval Unikolkami a nejake odmastovani se neresilo. Shodou okolnosti ta letadla prezila nasledne opakovane stehovani a barvy dodnes drzi jako kliste. Ale pokrok nezastavis a k Unikolkam bych uz se vracet nechtel, zejmena vzhledem k potrebe az skoro milimetrovych vrstev barvy kvuli mizive kryci schopnosti nekterych odstinu.

Je uzasne, co je dnes vsechno k dispozici. Ale jak do toho vnikam, tak bych rekl, ze jadro zustalo stejne: sikovnost a trpelivost (a nemodelarit nad kobercem).
Petr Habala
pH13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 02 zář 2019, 08:49

pozustalost píše:Jinak musim pred vama tankistama smeknout, na urovni "model z krabicky" je to vyrazne vetsi makacka nez letadla (delam oboji v 1/72).

Ja tu nikde Unicolky nevidím, písal si o stavbe. Bohužiaľ s tým výrokom sa súhlasiť nedá.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 02 zář 2019, 10:33

Slovenský Thúde, neplevel to tady.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 02 zář 2019, 10:51

Ďakujem za Tvoj hodnotný príspevok.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 02 zář 2019, 11:22

Nemáš co děkovat, není to tvoje téma, tak se hoď do klidu.
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 02 zář 2019, 11:35

No, ani Tvoja, ale ja som tu aspoň prispel pomocou, dvakrát. Ty si sem len prišiel niekoho uraziť. Takže sa hoď do klidu.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 02 zář 2019, 12:11

No, pokud jde o pomoc, tak je patrná jen u jednoho tvého příspěvku jinak jsou to arogantní narážky z tvé strany a téma je v kompetenci mé moderace, takže poznámka "ani Tvoja" je mimo mísu. A žádal jsem tě o neplevelení.
Hotovo:
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 02 zář 2019, 12:23

Moderovanie áno, urážky nie. Nick aj moje meno sú verejné, takže budem rád, ak ich budeš používať. Dufam, že aspoň to je pre Teba zrozumiteľnejšie ako forma ktorou dávam rady. A tak ako som Ti napísal v súkromnej správe, ak máš so mno nejaký osobný problém, napíš mi to do nej, budem za to vďačný. Pokiaľ nechceš, tak si to nechaj pre seba.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas 77 » 02 zář 2019, 18:03

Mariane ,tvá první reakce fakt nezněla jako rada...vyzkoušej a uvidíš 8-) .Nechceš si už trochu odpočinout :| ?
Pro pana pozustalost ,já třeba modely neodmaštoval nikdy v životě ,z lenosti .
Štětečkování přímo na holej plast není moc vhodné .Vždy je raději lepší mít alespon nějakou tu základní barvu...primer ,ten akrilovej možná na holej plast nanášet pujde.
Jinak opravdu raději nástřik sprejem a pak...štětečkovat .
Tomas 77

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse