Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

152mm ShkH DANA vz.77 /1:35/ HOBBY BOSS

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 305 • Stránka 7 z 21 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21
  • Odpovědět s citací

Re: 152mm ShkH DANA vz.77

Příspěvekod panzershop » 22 úno 2011, 09:49

Se zajmem procitam diskuzi na tema Dana od HB a protoze jsem majitel PanzerShop a "byvaly" vyrobce Dany, neda mi to neprispet se svoji troskou do mlyna :-)
1/ otazka uzivani Dany v Ruske armade.... kdo umi rusky, precte si vse v tomto clanku http://voenavto.almanacwhf.ru/heavy/h2.htm
Danu pouzival utvar SA pouze na nasem uzemi, a to z duvodu huste silnicni site ve stredoevropskem a zapadnimi prostoru. Kdyz odjeli, vzali Dany sebou, a dnes jsou neznamo kde. V clanku je i zajimave zhodnoceni Dany ruskymi vojaky..... levny provoz, ale narozna na udrzbu
2/ otazka ulitby HB ceskym modelarum a vyroba Dany, protoze to je zajimavy typ..... nebudte naivni, zadny vyrobce na svete nedela neco pro krasne oci modelare, ale predevsim pro to aby vydelal penize. Skutecnost je takova ze Dana je nas nejuspesnejsi model na prodej v resinu, a protoze neni tezke zjistit si od modelaru kteri s HB spolupracuji ruzne duverne iinformace, nebo zjistit si pocet vyrobenych plechu na zakazku, ci hlavni, ci obtisku... snadno si Cinsky soudruh spocita do ceho jit a do ceho nejit. A Cinsky soudruh kasle na ceskeho modelare, protoze jeho zajima svetovy velky trh, ne nas maly rybnicek :-)
3/ konverze Dany na Strop II nebo Zuzana..... ano,lze to... a pocitejte s tim, ze vam zustane pouze predni kabina a centralni roura se zavesenim kol a pneu.. vse ostatni je od zakladu jine !!!!!! a to i u Zuzany, presto ze je velmi Dane podobna!!!!!
4/otazka zbarveni khahi nebo nekhaki...... mam na to svuj nazor, kdyz za den potkam na silnici tri vojenske tatry, tak vsehcny budou khaki, ale kazda bude mit jiny odstin. Zalezi na tom jak se technika parkuje, na vlivu pocasi. nase armada pouzivala (nevim jak dnes) tri druhy khaki.... syntetiku, polosyntetiku a vodou reditelnou... a po nastriku, kazda mela jiny odstin...
5/ pan Zavadil stavi nadherne modely, ale je to "extremista" v dobrem slova smyslu, ale s beznym modelarenim to nema nic spolecneho
6/ moznost doplnku nebo konverze na Danu od HB..... fakt nevim nevim jestli se do toho pustit, bylo by to dost prace a nebyla by to ani lacina zalezitost na prodej. Sice mame na sklade jeste nejake plechy, ale kovove hlavne uz jsou vyprodane.....HB Danu docela odflakl, bohuzel, bohuzel.....
7/ a ted par slov k tematu plastikove modely Cinskeho soudruha a resinove predlohy.....HB pouzil nasi resinovou Danu jednoznacne jako ideovou predlohu na rozmisteni a rozdeleni dilu....vetsina dilu je resena uplne stejne jako nase dana......, v obtiskach pouzite SPZ z nasi stavebnice, stejne jako hlava psa...... fotku Dany s hlavou psa na vezi jsem vyfotil v Janovickych kasarnach pri dnu Nato, a tato maluvka byla udelana specialne jenom pro tento den, a nidky jsem fotografii nikde nepublikoval, byla pouze na CD ve stavebnici
panzershop

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdenek Zavadil » 22 úno 2011, 10:39

k těm konverzím,Je otázka zda to z toho HB dělat,vlastně se použijí věci které jsou trochu víc mimo a na to roubovat nástavby,které budou přesné,nevím jak to do sebe bude pasovat a vypadat.Co se týče kovových hlavní,nevím co to je za moda,mám tu možnost si ji udělat,ale nikdy nebyl důvod ji dělat,nevím proč,přece se to natře a nikdo to nepozná a přitom tu plastovou můžu daleko jednodušeji vyšperkovat.Přitom ten HB šel tak daleko,že tam vhodil i převodovku z T-813,což je taky úplně něco jinyho.Sice to moc vidět není,ale může to časem štvat.Pak k rámu,ten je tvaru Z a má výztuhu uprostřed pod věží,u stavebnice to vypadá nějak divně.Ale co,je to už venku a dělat doplnky na vylepšení,to by znamenalo vlastně udělat vše,protože do tohoto by to bylo zbytečny a nic by se moc nezlepšilo.K tomu se dá napsat jedno,Danu v tom každý pozná a to je pro výrobce hlavní a raději se v tom nepitvat.
Zdenek Zavadil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 22 úno 2011, 19:15

Do konce týdne snad DANA dorazí i ke mne. Jsem na ni zvědav, hlavně na podvozek - jako tatrovácký konstruktér jsem zvědavý, jak se s ním čínští kolegové poprali. Podle náhledu na netu to není nic moc.
DANA opravdu nemá převodovku z T813, ale z T815. Stejné je to i s nápravami, nosnými troubami a motorem. :)
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mikojan » 22 úno 2011, 20:44

K podvodzku by som mal otázočku. Na stránke polských kolegov som si prezeral spodnú prednú časť podvodzku na spôsob uchytenia kolies resp. natáčacieho mechanizmu, pretože by som chcel predné kolesá mierne vytočiť. No ako už Komisár spomenul "Nič moc". Budem si musieť najprv lepšie prezrieť samotnú stavebnicu a potom sa uvidí. A otázka na komisára. Nebola by nejaká perokresba tejto časti?
Mikojan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod WIMPI » 22 úno 2011, 21:43

Jak Jelínek píše:
Braňo píše:osobne si myslím,že keď sa dá model na podložku a prípadne do palpostu z vriec,tak z podvozku uvidíte....viete čo....

Asi jsi neviděl palpost dany že? to musí bejt pěkná rovina.

V 80letech jsem na nich sloužil,na Doupově jsmě měli palposty vybagrovaný od ženistů,po deštích plný vody a bahna někdy až po osy.Střílelo se jak to jenom šlo.Akorát se musela dodržet tolerance náklonu.
Co se týká barvy,na oddíle jsme měli 12 kusů v provozu a šest uloženek.A každá byla jiná.Od vyšisované svetle zelené až po skoro černou(mojí).Po zimním cvičení,kde se natíraly vápnem na bílo,trvalo skoro rok,než se všechno umylo a to jsme je docela poctivě drhli.Po jarních a podzimních přechodech se blejskaly jako psí kulky(hadr do nafty) Takže diskuze o přesném odstínu je úplně zbytečná.Je škoda,že jsem tehdy neměl dost odvahy a pořádnej foťák, ale kdo tu dobu nezažil tak nepochopí.
Nikdy jsem techniku nedělal(auta a letadla),ale na DANU se těším.Budu stavět tu moji,vzpomínat a nadávat na paměť.
Neberte to moc vážně,on se opravdu kus od kusu v detailech lišil.Tedy ty první kusy určitě.Já měl výrobní číslo 017,ještě s jedním turbem.Už je to hodně dávno.Přeji krásné chvilky při stavbě.
WIMPI

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrapeda » 22 úno 2011, 21:49

Ahojte,měl jsem tu čest vlastně povinnost strávit na této houfnici 2 roky života jako řidič a to v Lešanech ted tam je muzeum vojenské techniky jak víme.Barevnost se lišila pouze v malých detailech já měl jednu úloženku a druhou výjezdovou je pravda,že na prvním cvičení tuším na doupově jsem měl osádku samých záložáků jen velitel vozu byl špagát,takže očista po cvičení zbyla na mě ošplíchalo se celý auto vodou a pak do ruky kořinkáč a pome takzvaně ručo fučo po očistě cca 4 dny následoval postřik celýho auta fixírkou napojenou na kompresor v Daně v poměru 1:1 nafta a motorový olej.Já měl celý spodek natřený černou barvou i zevnitř blatníky a zbytek zelenou khaky.Stavebnici modelu jsem nedávno objevil na netu u Hobby bosse a neváhal jsem investovat 1300kč.Je to srdeční záležitost vždyt jsem znal na autě každej šroubek.Ted když to dávám do hromady(nejsem žádnej detailista)vzpomínám na roky 1986-1988 v kasínu.Na péešce v Dobřanech u Plzně nás učily stím kolosem manévrovat .Tam jsem se učil šoférovat Danu bez nádstavby jen podvozek.Jízdy probíhaly na letišti bylo to v zimě takže pěkně namzlí ono udělat s takovým obrem hodiny nebyl problém stačilo v plné rychlosti trošku zatočit pak ruční brzda a už jsem se točil jako na kolotoči.Mám tady pár fotek jak dávám do hromady Danu a postupem budou další.Vlastním i několik fotek jak jsme se tajně fotili v kasínu sice černobíle,ale na tu dobu supr taky bylo o hubu něco takovýho podnikat.http://mrapeda.rajce.idnes.cz/Model_Dan ... 2_mm_1_35/
mrapeda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mrapeda » 23 úno 2011, 15:09

Toto jsou fotky po cvičení v roce 1987 jak jsme umývaly auta na rampě v Lešanech.
dana01.JPG

Přílohy
dana05.JPG
dana04.JPG
dana03.JPG
dana02.JPG
mrapeda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 23 úno 2011, 17:07

Doporučuji každému si tu Danu v klidu postavit z krabičky a neporovnávat jí s technickým popisem - manuálem na Samohybná kanónová húfnica vz.77 /MNO z roku 1983 :?
V každým případě díky Číňanům že do ní šli.
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod komisař » 23 úno 2011, 19:33

Mikojan píše:A otázka na komisára. Nebola by nejaká perokresba tejto časti?

Něco najdu, jen strpení. Je to starý podvozek z T815 na listových perech, podívám se v práci do archívu.

Už mám stavebnici taky doma, počkám si ještě na opravný set podvozku od Zdenka Zavadila a dám se do toho. :-D
Petr Koliba - bývalý člen bývalého klubu KPM Apolo Kopřivnice

"Nemo me impune lacessit."
komisař

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 23 úno 2011, 19:45

Já tam našel jednu chybičku - vypadá to že model lze postavit jen palebné poloze s vysunutými stojinami... To je docela škoda ne ?

Nemáte někdo fotku na XENU od našich kanonýrů z Afghánistánu ?
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Miroslav Hlavatý » 23 úno 2011, 20:08

Štěpán Stránský píše:Doporučuji každému si tu Danu v klidu postavit z krabičky a neporovnávat jí s technickým popisem - manuálem na Samohybná kanónová húfnica vz.77 /MNO z roku 1983 :?

Tak pod toto sa kedykoľvek podpíšem.... =D> =D> =D>
Miroslav Hlavatý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 23 úno 2011, 20:23

El Thud píše:Já tam našel jednu chybičku - vypadá to že model lze postavit jen palebné poloze s vysunutými stojinami... To je docela škoda ne ?

Nemáte někdo fotku na XENU od našich kanonýrů z Afghánistánu ?

Pokud jsi tam našel jenom jednu chybičku, tak jsi štastný člověk.
Jinak thude jací naši kanonýři jsou v Afghanistánu ? Něco mi uteklo .....
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod marty-ma » 23 úno 2011, 20:58

Štěpán Stránský píše:Doporučuji každému si tu Danu v klidu postavit z krabičky a neporovnávat jí s technickým popisem - manuálem na Samohybná kanónová húfnica vz.77 /MNO z roku 1983 :?

Můj táta chtěl mít ze mne tvrdýho chlapa. Povedlo se mu to tak na půl ... Jsem natvrdlej!!! Alespoň tak soudím podle víše uvedeného citátu. Nechápu, a tak to jsem teda zcela natvrdlej, jak někdo může schvalovat něco, co neodpovídá předloze a ještě "doporučovat" stavět z krabičky a nehledět na technický manuál? Položím řečnickou otázku. Když vám někdo vloží do krabičky podvozek z T-34 a věž z T-72 (klidně zaměňte za britské, francouzké nebo německé stroje ...), budete to také stavět s tím, že je dobře, že to někdo vůbec vyrobil a nebudete se pídit po detailech a technických vychytávkách? Teď mě máte za totálního blba a říkáte, že spojuji něco, co nelze spojovat. Ale můj, zdůrazňuji, můj názor je, že je to přesně stejná situace. DANA byla vyrobena tak a tak, je dokumentována na fotkách a manuálech tak, jak byla vyrobena, tak potom to, co předvedl HB neodpovídá zmenšenému provedení tohoto stroje.
Od pondělka jí mám taky doma, nic jsem neměřil a s tím torzem podkladů co na ni mám jsem již našel takových ptákovin, že jsem si pro sebe popsal 3/4 A4, abych se v tom orientoval.
Dokončeno - technika: DORA 1/35 už čtyři roky... http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=51576
Konverze Ju-88A-5 1/32 Revell - stavba - http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=51196 a galetie: http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=90974.
Odpískáno: B-24D-J 1/32 Combat Models - http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=57&t=54126
marty-ma

• Odpovědět s citací

Příspěvekod El Thud » 23 úno 2011, 21:16

Jaja, ale když vy pane Zavadile jste na Danu fajnšmekr. Jenže když na ten model koukne laik - tak pozná houbeles. Na fotkách hotového modelu to totiž jako DANA vypadá... To že to není stoprocentní kopie je smutné, ale zde bohužel platí - jiná DANA v plastu hned tak nebude. Že neodpovídá tatrovácká roura ? Třebas ne, ale kdo bude kolikrát ten model otáčet podvozkem ? Skoro nikdo... Je v tom na první pohled identifikovaná DANA ? Je ! Jasně že by bylo super kdyby s DANOU vyšel i Dragon a Tamiya ale to se nestane, vždyť ani české firmy nebyly ochotné tento stroj udělat v plastiku... Vzhledem k tomu že to miminálně v tuzemsku a na Slovensku je hit tak se dá předpokládat že někdo v "blízkém čase" vydá opravené díly pro modeláře kteří chtějí mít model tip-top... Ironii ovšem jest počet stram v tomto tématu, tolik lidí má kit už doma - a nikdo DANU nelepí... Nebo se tím aspoň nechlubí :(

Což nic nemění na tom že si konstruktéři modelu mohli opatřit aspoň ten zmíněný manuál, když nic jiného... Ale čemu se divit, u Trumpy a Hobby Bosse je přece neporovnání podkladu normální. Stačí se podívat jak ti umělci zvzali Merkavu IV... Kolo sem, kolo tam, vždyť je to jedno... Jenže Merkava na rozdíl od Dany existuje i od Academy...

To ŠŠ. Někde jsem viděl fotku české Dany v Afghanistánu a měla na trupu napsáno Xena, byl u ní modrý prapor na kterém byla zubří hlava ve zlatém erbu jako měli ve znaku Pernštejnové... Zatím jsem našel ale jen Lady Gaga, další stroj nesl jméno Shrekovy manželky- Fiona, ovšem podle všeho to jsou Poláci :(
Naposledy upravil El Thud dne 23 úno 2011, 21:27, celkově upraveno 2
El Thud

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 23 úno 2011, 21:22

marty-ma píše:, že jsem si pro sebe popsal 3/4 A4, abych se v tom orientoval.

A proto to mé doporučení nic nestudovat a stavět.

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
"Tady na tý židly seděl a říkal jsem mu to .... nestuduj to ......nestudujto .... nebo se z toho zblázníš !"
Štěpán Stránský

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 305 • Stránka 7 z 21 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 21

Zpět na Diskuse