Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sokolovo

General Discussion
Odeslat odpověď
Příspěvků: 199 • Stránka 6 z 14 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod vilik » 30 srp 2006, 17:01

... možná ,ale přesto běžní vojáci Rudé armády si náš vděk zaslouží ....

K Stalinovi může nám být útěchou ,že nás alespoň nechtěl vyvraždit . . .
Jezte rychle, než to rozežere chleba.
-----------------------------------------
Listerův bakteriologický sandwich
vilik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zbyněk Červený » 30 srp 2006, 18:12

Když už jste k tomuto tématu sklouzli - doporučuji knihu(y) "Dobývání domova", autor Karel Richter.
Zbyněk Červený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 30 srp 2006, 18:16

Kdybych měl prachy, mám knížky všechny, co chci. Takhle to kupuju jednu po druhé pomalinku, k tomu mě mamina "překvapí" na Vánoce knížkou Z posledních sil, což je naprosto suché a nečtivé pojednání německých velitelů při ústupových bojích od Falais po operaci Cobra ve Francii. Hrůza! Vyhozené prachy!
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vilik » 30 srp 2006, 18:23

vím, že knížka v PDF není nic moc,ale přesto..vytisknout v práci si to můžeš vždycky... já jsem za posledních 6 měsíců stáhnul asi 10GB knížek..přečteno mám zatím asi 10% :oops:
vilik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 30 srp 2006, 19:34

Dodej link, prosím, prosím!
No nedalo mě to a tohle jsem našel:

http://www.czechpatriots.com/csmu/odkazy.php

Tak si myslím, že toho je celkem dost. Krinda to se těším až budu mít zase co číst!
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vilik » 31 srp 2006, 06:53

nevim co čteš , linky ti dodám , až se dostanu k bookymu ,ted ho ma segra na dofče...

jinak zkus urcite nějaké DC tam toho najdes mraky ,ale musíš znát název toho co hledáš . . Já mám většinu věcí stažené s DC , podle mě ti bude stačit nazdílet tak 15 GB ,jestli ti to nepůjde nastavit tak se ozvi , ale pokud máš nějaký děti +10 tak ho urcite doma máš nainstalovaný 8-)
vilik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zbyněk Červený » 31 srp 2006, 07:15

Viliku, promiň, ale podle sebe bys neměl soudit ostatní :(
Zbyněk Červený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vilik » 31 srp 2006, 07:47

:shock: ja nikoho nesoudím... pokud ano ,tak se omlouvám

PS. Já ho taky nemám zapnuté pořád...jdu makat
vilik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zbyněk Červený » 31 srp 2006, 08:31

Samozřejmě to bylo myšleno přeneseně - podle toho přísloví.
Zbyněk Červený

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koki101 » 14 zář 2006, 11:48

tak som si po čase zas prezeral obrázky v mojom "archíve" a našiel som niečo aj k tejto téme...
všetkým ktorí sa pýtali na rovnošatu vojakov 1 čs. samostatnej brigády pri Sokolove to snáď pomôže (ako povedal jeden účastník z tých bojov: „boli sme pozliepaná armáda“ - uniformy britské, výzbroj ruská a vojenské predpisy z prvej republiky)
Přílohy
presun_Valujok - Charkov.JPG
sice nekvalitna... ale autenticka :)
1 CS prapor.JPG
vojak a rotmajister 1cs. samostatneho polneho praporu...
koki101

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kid.A » 15 zář 2006, 07:16

senk jù very maè for d pikèrs :-D

V.
http://www.smallscaledugout.blogspot.com/

http://www.diorama.websnadno.cz

http://www.polni-opevneni.websnadno.cz

V.
Kid.A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PantherG » 15 zář 2006, 22:35

někdo se tu ptal,"za co vlastně dostali" titul Hrdina SSSR....v MFdnes ze dne 14.9.2006 je článek"Muž,jehož vymazali"....oni totiž ti hrdinopvé SSSR byli tři:pánové Richard Tesařík,Antonín Sochor a Josef Buršík(o něm je ten článek)....p.Buršík byl totiž kovaný antikomunista a navíc se tím netajil...po převratu (1948) byl uvězněn,zdrhl a dostal se pak i s rodinou na západ.Zemřel v roce 2002 v Anglii.V roce 1968 na sovětském velvyslanectví v Londýně vrátil všechna jejich vyznamenání na protest proti okupaci čs.Sochor (podle toho článečku)zahynul za nejasných okolností při autonehodě ve vojenském prostoru v roce 1950.Tesařík zemřel v roce 1967......abych se vrátil na začátek:všichni tři totiž odvážným útokem pronikli v roce 1943 do centra Kyjeva a vztyčili tam čs. vlajku....cituji:"Psal se rok 1943 a na Východě se odvaha cenila.Dostali mimořádné vyznamenání:titul hrdina Sovětského svazu."...... "Není divu,že po válce se vítězství začalo falšovat.Komunističtí historikové tvrdili,že rozkaz k postupu do centra Kyjeva prý vydal pozdější ministr obrany a prezident Ludvík Svoboda.Ale byla to jen první z mnoha lží."......tolik citace....a je tam toho víc... :!: :wink: :!:
Obrázek
Václav Maděra - PantherG@seznam.cz Z blbce vola neuděláš.....
Nebojte se dokonalosti..... Stejně jí nikdy nedosáhnete !
PantherG

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 16 zář 2006, 13:57

Tak mě došla knížka od Karla Richtera "Přes krvavé řeky". Jsem z toho čtení fakt nadšený, skvělé. Moc ale teda nejsem nadšený z fotek: tohle prostě splácat nedokážu. Uniformy našich hochů byly nějak dozelena výrazně odlišné od RA, navíc výstroj byla zpočátku britská, ale pak se už o výstroji nepsalo. Výzbroj byla ruská, třeba mě zaujalo vzpomínání našich chlapců na automatické skvělé pušky Tokarev střílející jako kulomety, které měli z Buzuluku. No a jestliže Svoboda psal o výkonech našich vojáků jakoby v superlativech, Richter popisuje ještě mnohem skvělejší výkony inteligentních československých vojáků za hojného vzpomínání a citace pamětníků bojů, domorodců atd atd. Jen příklad citace z deníku nejmenovaného tankisty:
- 18. ledna 1944. Byl velký mráz, v tanku bylo jako v morně... Pěšáci šli přes led a my jsme pomalu sjížděli za nimi dolů. Buršík si nenechal tenhle útok ujít, takže na mě zbyl zase jen kulomet. Jenže Jasiokův tank jako první najel na led a ten se pod ním hned probořil. Zapadlo do vody až po věž. Buršík zařval na Vasila: "Stůj! Kurvafix, my se tam nedostanem!"... V tom kolem nás začaly dopadat granáty. Shora z Ostrožan do nás začaly řezat tanky a samohybka. Měly nás jako na dlani.
"Musíme zpátky, k***a! Nebo nám natrhnou prdel! Hoď tam zpátečku!"... Z Buzovky jsme začali pálit do těch německých tanků. Bylo jich asi šest. Lezly po kopci jako švábi. Ani Buršík ani Slivka se nemohli dlouho trefit. Naši (pěšáci) mezitím zase pronikli až do středu vesnice. Tam došlo na boj zblízka. Jasně jsme viděli, jak se celé houfy našich i Němců srážejí a v chumlu do sebe střílejí a rvou se bodáky, polními lopatkami a pažbami.... Buršík se vztekal. Co prý je s Jasiokem. Bylo mu divné, že nevylezli z tanku. Utopit se nemohli a zásah nedostali. Teprve když německé tanky (byly tři) projely ze strany našim klukům do zad, Jasiokův tank se najednou ozval. Bác, bác a dva Tygry hořely. Byly k němu natočeny bokem a dostaly to naplno. Třetí ujížděl, ale toho jsem oddělali my. Tentokrát se Buršík trefil parádně. Na první ránu. Tygr se bezmocně točil a najednou z něj vyšlehly plameny...
Pak šli kluci děkovat jasiokově osádce, Ta seděla u kamen v jedné chalupě a chlemtala čaj. Strávili totiž v utopeném tanku několik hodin a byli promrzlí na kost.
"Měli jsme v tanku vody jak v děravé ponorce" vykládal se smíchem Jasiok. "Jak jste to, chlapi, mohli vydržet, v takový zimě s nohama ve vodě?" ptal se Kvapil.
"My jsme byli tak zmrzlí, kamaráde, že jsme nemohli utýct, ani kdybysme chtěli."

Tolik citace z téhle skvělé knížky. Jsou tam popisovány další pasáže, kdy naši hoši svou razancí strhávali do útoku celé okolí včetně Rusů do té míry, že cíle operací byly plněny se značným předstihem. Asi museli být vojensky na hodně vysoké úrovni, když dokázali při útoku na dvě roty zakopaných esesáků pod Kyjevem u Bílé Cerekve celou jednu rotu SS vystřílet a neměli ani jednoho padlého.
O boji o Sokolovo přinesl Karel Richter taky řadu pro mě dosud neznámých svědectví. Celý průšvih problémů začal velmi výrazně tím, že do té doby v boji nezkušení kluci nechali stát v předpolí tři německé tanky, které jednak zacílily na hnízda odporu a jednak rádiem sdělily pozice dalších stanovišť našich. Ty tanky vypadaly jako zapálené, ve skutečnosti to byly dýmovnice, řidiči s radisty odklusali do týla, zatímco střelci s veliteli zůstali uvnitř tanků. Výsledek 19 zničených německých tanků a tři Hakly, k tomu 300 a více němců na zemi proti ztrátě přibližně sto mužů u nezkušené jednotky - všechna čest!!!!
A kdo jste dneska četl Mladou žumpu Dnes o našem 6. speciálním praporu v Afghánistánu, kdy nemáme jediného vážně zraněného vojáka i přesto, že se naši hoši na této misi účastní plnohodnotných řezanic s fanatiky, musíte uznat, že ačkoliv vzorem národa je Švejk, jako vojáci jsme jedničky. Jinak velitel ani nikdo jiný z jednotky se striktně odmítali bavit o ztrátách Talibanců způsobených našimi hochy. Což znamená jediné: jsou to masakry a nechtějí zveřejňováním zabitých šmejdů popudit naše levicové fanatiky proti této misi.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vilik » 16 zář 2006, 14:50

... to PantherG...

omluva za kvalitu ,ale nechtelo se mi prepisovat.. :roll:
Přílohy
P1010012.JPG
P1010011.JPG
P1010010.JPG
P1010009.JPG
vilik

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Libor Walach » 16 zář 2006, 14:57

Co se tyka tech zdanlive vyrazenych tanku to neni zas az takova novinka to ma i Svoboda v Buzuluku a bylo to pouzito i v tom filmu
Libor Walach

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 199 • Stránka 6 z 14 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14

Zpět na Diskuse