Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Sokolovo

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 27 srp 2006, 15:12

michal-v píše:Hammer:

Mimochodem, můžu vědět, co by to Svobodovi pomohlo, kdyby v roce 1968 dal rozkaz k obraně vlasti???

Národ, který neumí svoji svobodu hájit, si ji ani nezaslouží. To platí i o jedinci. To byl náš případ ve 20. století až moc často. Proč teda bojovali Poláci proti Němcům? Proč teda všichni nesložili před Hitlerem nebo Rusy zbraně? No já bych řekl, že mají vlastní hrdost, což my nemáme. Teda aspoň Ty nemáš. Tobě kdyby někdo lezl do baráku tak se budeš dívat, jak Ti znásilňují ženu a berou majetek?
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Michal Vyparina » 27 srp 2006, 17:21

Hammer:

Tak samozřejmě, že bych bránil své blízské i svůj majetek, ale mi šlo o jeho možnosti, jak se zachovat a jaký by to mělo následek. Je rozdíl osobní postoj jedince a šance národa. Mi šlo o druhou stranu pohledu, nikoliv o vyjádření souhlasu s jeho chováním. Navíc byli v naši vlasti jedinci, kteří příchod Sovětů vítali, byli to ti, co nesouhlasili s uvolňovaním poměrů v republice. Svoboda po té udělal snad jedinou dobrou věc a to, že otevřel hranice a kdo chtěl mohl odjet z vlasti, ovšem kdo se to dozvěděl???

Mimochodem, o mé hrdosti nic nevíš, tak jí neber do úst.

Když odsuzuješ Svobodu, rovněž by jsi měl odsoudit i dr. E. Beneše. Jejich chování je shodné, v jedné věci, oba k nám pustili cizí vojska.

A v brzské budoucnosti se bude historie potřetí opakovat. Tentokrát to budou Amíci s jejich raketovou základnou.

V momentě, kdy u nás bude raketová základna USA, budou pro mě Američani okupanti. Každý ať si to přebere, jak chce.
"Věřím v Boha a své pistole." - škpt. Václav Morávek
"Deus vult!" - pokřik křižáků před bojem s nevěřícími
"Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonským,
že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám." - epitaf mrtvým hrdinům Sparty po bitvě u Thermopyl
Michal Vyparina

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 28 srp 2006, 09:47

Dobrá, jakou šanci měli Finové proti Rusákům a jaké "kiki" jim pak dávali? Možnost Svobody podle ústavy a tehdejších platných zákonů byla jediná: mobilizace, rozkaz k obraně. Já vím, že tam byli lidi, co Rusáky vítali, ale to byli i v roce 1939 ti, co vítali Němce.
S tou hrdostí promiň, velice blbě jsem to napsal.
No zase takhle: nesrovnávej Svobodu s Benešem. Svoboda nás prodal jen jednou, Beneš hnedka dvakrát: napřed Němcům pak komunistům. Byl to slabý prezident. Nejlépe vyzbrojená, dobře opevněná a odhodlaná armáda ani nevystřelila! Mnichov nebyla hanba nepřipraveného západu, ale připraveného Československa. I proto pak v roce 1948 zvítězil bolševik.
No ale promiň, to Amíci už jsou pro Tebe okupanti a taky Britové a taky Poláci, a taky Maďaři, ti všichni tady mají svoje výsostná území a k nim ještě asi 140 států. Osobně by mě nevadila jejich základna, ani Ruská základna, dneska nejsme na nikom závislí. Já beru NATO jako "naše" a Spojence, jsem rád, že jsme zase tam, kde jsme byli za II. světové válce, myslím na té správné straně. Ale nedovolil bych jim (AMI) ji už jen proto, že se oni jako spojenec k nám nechovají - spojenec nemá víza! Nazdar! Navíc si myslím, že lepší v boji proti terorismu je prachy vrážet do zpravodajských služeb než pochybné supernákladné technologie. No ale další pokračování raději soukromě.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 28 srp 2006, 10:37

pánove Beneš a Svoboda měli při rozhodovaní každý uplně jiné podmínky.....To Hammer: Finum spojenci trochu pomáhali,Polsku sice nepomohli, ale nedělali na něj nátlak aby Němcum odevzdalo uzemi....Ve 38 jsme měli na výběr válku proti všem se všemi dusledky nepřiznivými pro další budouci existenci našeho státu....a jako puvodci války bychom teoreticky ani jako stát nebyli....někdy oběť na hrdosti je lepší než obětovat životy na bojišti....a naše obrana byla v té době taky hodně závisla na pomoci spojenců.
to byla jen má poznámka k prodávani republiky...on se dobře odsuzuje někdo kdo se už nemuže hájit.......
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 28 srp 2006, 10:50

Ano, máš pravdu, skutečně bychom byli v tu dobu považováni za původce války. Ale v tu dobu byli na místech spojeneckých států politici, kteří by tam nevydrželi ani minutu poté, co bychom byli bývali možná poraženi a Hitler by se obrátil jinam. Pak by se na nás hledělo úplně jinak, národ by nešvejkovatěl a měli bychom moderní vojenskou historii jako stát, ne jako tlupy hrdinských dobrovolníků po celém světě. Neudělal by to ovšem, protože by na nás vykrvácel. Takto se velmi slušně vyzbrojil. Kdybychom odolali, historie nikdy vítěze nesoudí!!!!
Zadruhé: nevěřím tomu, že by si Hitler dovolil ČSR napadnout. On dobře věděl, že v tu dobu s tou jeho výzbrojí by dostal na tlamu nebo aspoň že riziko přesdržkovky by bylo značné: pral se do státu, který jediný byl v Evropě na válku mimo Německa připraven. A skvěle připraven. Proto to tlačil přes politiku. Docela jednoduše si spočítal, že Anglie s Francií jsou na tom špatně a nemohou riskovat válku, protože na ni nemají. Oni nás prostě museli prodat, neměli ani jak dostát svým závazkům. Naopak třeba Poláky nijak politicky přes nikoho netlačil, protože tam věděl, že jasně vyhraje.
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kolovrat » 28 srp 2006, 10:57

Pánové pouštím se do diskuze a spíš si myslím že vždy je to jen o diskuzi mezi vámi-námi.
HISTORIE
Plně souhlasím s názorem J.T.C .Je však potřeba se neustále ohlížet a probírat minulost.Je těžké se rozhodovat za sebe ,těžší za svou rodinu a nejtěžší a morálně silné za celý národ.Nikdo jste v té situaci nebyl,ani já (i když jsem měl možnost rozhodovat jen o jedné části města) .Věřte že rozhodnutí za národ jsou složitá a nikdo Vám neodejme zodpovědnost.Pak po desítkách let to lidé budou hodnotit a jedno je jasné není na světě člověk ten,aby se zavěčil lidem všem.
SOUČASTNOST
Jsem u vytržení a smuten,že základnu jednoho člena NATO může někdo považovat jako okupaci.To je skličující,protože jsem přesvědčen,že nikdo se na té základě nebude chovat jako okupant.Je smutné srovnávat fašisty vraždící obyvatelstvo při popravách,ruské vojáky vraždící na rozkaz strany občany a profesionální vojáky se kterými nejsme ve válečném stavu.Všechny tyhle protizákladnové výkřiky(mediální) jsou od lidí,kteří s tím nemají vůbec nic společného.Lidé v blízkosti základny budou mít jen prospěch tak jako všude jinde na světě.Když se základna zavře -lidé jsou bez práce,region strádá.Hammer má pravdu s tím vízem.To je chyba,ale ani my jako spojenec jsme zrovna našimi postoji moc nepřesvědčily když jsme pořát přemýšleli zda poslat-neposlat,připojit-nepřipojit.To já neuznávám.Buď chci patřit do nějakého společenství se všemi výhodami ale i povinnostmi a nebo nechci být nikde.
Pak musíme jako okupanty brát všechny zahraniční firmy a věřím ,že když budete k sobě upřímní-nikdo z Vás nemůže říci,že nikdy nebyl na hamburgru,nepil colu a netelefonoval od Siemense.
Kolovrat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 28 srp 2006, 11:23

V pointě máš pravdu,ale tak zase jednoznačné to nebylo......úspěch v Mnichově se odehral proto ,že spojenci nevydrželi Hitlerovo testováni,neboť se rozmyšlel zda ma zautočit první na východ nebo západ....je pravdou že jsme měli odhodlanou armádu a v některých zbraních i špičkově vyzbrojenou....ale také jsme měli nedostatky ...a i naši generálove odhadovali délku naši obrany cca na 6 týdnu.... co se tyče polska tak se také snažil před valkou s ním politicky vytřískat co se da,i když už neuspěšně,bo i spojenci se aspoň v tomhle už vzchopili....a co se týče švejkovani...pokud národ nedokáže byt hrdý ani na ty dobrovolníky...tak těžko by mu pomohla v této hrdosti příma obrana...ale diskuze na toto téma bude lepší buď ve vlastním tématu nebo přes SZ....
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 28 srp 2006, 11:33

Jste dost daleko od tematu SOKOLOVO !!!
Už propíráte mnichov a nebo bushovskou prskavkovou základnu u nás díky bohu asi definitivně odmítnutou a nebo zamítnutou, vraťtě se k tomu Sokolovu, to je stále dobré téma a stále ne ještě úplně objasněné.
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kolovrat » 28 srp 2006, 11:39

Máš pravdu Štěpáne,už mlčím :sleep: promiň
Kolovrat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 28 srp 2006, 11:49

To nemusíš, jenom mě zajímá docela to Sokolovo to je lepší než nějaká základna texaského farmáře :D
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hammer » 28 srp 2006, 12:08

Kluci, mohl byste někdo, kdo jste tu knížku už četli, stručně, aspoň pro lepší sliny dychtivého čtenáře, vylíčit okolnosti smrti Oty Jaroše a jak si do té doby vedl? Díky!
Hammer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 28 srp 2006, 12:33

No knížku nemám, ale někde jsem četl vzpomínku přímého účastníka boje a O.Jaroš byl snad zabit přejetím polopásáku, sám měl předtím dva polopásy osobně dostat, je fakt, že na tak slavný a statečný boj jako bylo Sokolovo by si zasloužil pořádnou kníhu, čímž nechci odsuzovat to co do dneška vyšlo, ale v knihkupectví se to hemží knihama na Němce, jednotky SS atd. ale na naše vojáky jako šafránu, třeba dobývání Kyjeva ? Něco je v knize od Kopeckého na T-34, ale ucelený popis bojů čs.vojáků snad není. :evil:
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 28 srp 2006, 12:37

to je komunistická verze,,podle nejakeho ucastnika do dostal ve vchode kostela kdyz to nemecky tank propálil skrz naskrz

a nahodo uve filmu Smrt kpt.Jaroše byla znázornena tak nejak nejprirozeneji, proste ridil obranu a dostal to,zadne prehnane hrdinství
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 28 srp 2006, 12:44

Nevím....nevím, já jsem jenom popsal co popsal chlap co tam byl, sám to koupil taky, ale měl více štěstí a stahli ho za řeku v poslední chvilce.

"zadne prehnane hrdinství " - hrdinství je jenom jedno, stejně tak jako zbabělost atd. a pro mě byli hrdinové všichni do jednoho co tam bojovali. :twisted:
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rostislav Axmann » 28 srp 2006, 12:52

jo vím podle me sou hrdinove vsichni co se ucastni nejake války...
ale ja jsem narázel na to, ze vre filmu to nevypadlo tak ze s jednim granatem odrovná dva tanky a este tezce ranen se vrhne pod tretí jako správný komunista...
Rostislav Axmann

KPM Opava http://kpmopava.cz

KPM Karviná http://kpmkarvina.wz.cz/
Rostislav Axmann

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse