Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

T-72 M1 Revell 1/72

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 30 črc 2006, 10:00

Pane Bugan , Franta se mnou při přípravě této publikace mluvil a například informace ohledně přídavného panceřování korby verze M1 tj. ten 16 mm plát má ode mě , z překladu původních informací z těch půblikací, řekl jsem mu , že M1 se jasně od verze M odlišuje tím plátem, to jsem ale netušil a ani neviděl fotky na kterých má Franta tanky, podle mě s evidentně starou věží a s přídavným plátem,navěšenýma granátometama a přídanýma novýma plentama na bocích korby, nechci jakkoliv snižovat WWP, ale je to opravdu FOTO-MANUÁL PRO MODELÁŘE a ne odborná publikace co se přesného exaktního popisu týká, navíc Franta má bohužel i ve svých publikací chyby a to dost velké například v publikaci na T-55 zcela chybně identifikoval starší verze tanků a to na stánkách 18 až 43 a 44 až 49 !!!! viz. můj článek v Novinkách str.40/41 kde to objasňuji, podle šefredaktora Novinek Petra Šobíška po zveřejnění tohoto mého zjištění Franta omyl opravdu POTVRDIL !!!

Dále, "limec keramicke vrstvy prilepeny zepredu a z boku na vez" je hloupost jak "věž" neboť kombinovaná věž neměla nic přilepeno na pancíř zepředu a z boku ale měla to vložené dovnitř pančíře jak sám uvádí výrobce tj. panceřová ocel+ vložka+panceřová ocel, co se týká té vložky tak není jasné z čeho byla udělána, podle doslovného překladu z ruštiny měly věže T-64 - alumíniovou vložku, první věže verze T-72A ( exportní M) korundové kuličky a pozdější verze T-72A (exprtní M a následující M1) vložku z pískových jader, co si pod tím představit nechám na každém.
Věže T-72 (str. 54/55) je věž s homogením pancířem, což je jasně vidět na sklonech pancíře a nemůže být shodná s věží M neboť ta měla již kombinovaný pancíř a proto i změněný tvar, neboť ta přidaná vnitřní vrstva se projevila změnou věže směrem ven ne dovnitř interiéru věže, proto frantovo tvrzení "Proto ma tu sikmou hranu na boku" je hloupost, neboť ten sklon panceřování je důkazem právě toho, že tu vložku nemá a proto to M ani M1 být nemůže, neboť hlavním markantem a modernizací verze T-72A (exportní M/M1) je právě věž s kombinovaným pancéřováním.
Na straně 181, kde je údajně podle Franty fotka verze M je na spodní hraně pancíře- jasně vidět vybíhající výklenutí směrem ven z věže a takřka vertikální bok věže což jasně ukazuje jak byla původní skloněná partie věže uvnitř panceřování vyplněná tou přídavnou vrstvou kombinovaného panceřování,naopak na straně 180 kde má být údajně M1 je vidět to že věž toto navýšení bočního panceřování evidentně nemá viz. spodní hrana pancíře.

"Vetsinu textu delali byvali vojaci z povolani vcetne korektur textu pod fotkama" - předpokládám, že i v publikaci na T-55 dělali korektůro "bývalí vojáci" a procoval na ní skoro ten stejný kolektiv lidí a přesto tam jsou závažné chyby v identifikaci, nehodlám tady někoho napadat, ale toto je fakt.Navíc jeden příběh ze života, na Vypichu jsem při focení T-72M4CZ mluvil i s s vojákem-řidičem co s tím s tou "cezetou" jezdí a zeptal jsem se ho z čeho ten tank byl přestavěn M nebo M1, řekl že nemá tušení a to byl bezesporu profík co s tím jezdí a má ten tak v malíčku, podle mě je to jednoznačně verze M1 s přídavným čelní 16 mm plátem, který jasně vykukoval zpod přídavného výbušného panceřování a to hlavní, ta mašina měla věž plně shodnou s věží na stránce 181 !!!! Pánové nehodlám to až do bližšího přeměření věží tvrdit na 100%, ale je jasné, že při GO na ty starší tanky dali to co šlo bez problémů navěsit a to je plát na korbu, granátomety,boční "zástěry", ale původní tvar věže změnit nemohly, neboť ta je z výroby definitivně daná.
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeno Bugan » 30 črc 2006, 10:23

No a teraz nech je z toho clovek mudry :-D Zajtra idem zavolat do toho ZTS Martin, ci mi s tym niekto bude moct pomoct a pripadne tam skocim.
Obrázek
Zdeno Bugan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 30 črc 2006, 10:44

:? :? :?
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 31 črc 2006, 14:04

Tady je obrázek věže T-72 vzor 1978 s homogením panceřováním a věže T-72A vzor 1979 (exportní varianta M později M1), jak je vidět tak věže nejsou tvarově stejné.
Obrázky pocházejí z továrních výkresů výrobce.
Přílohy
věže kopie.jpg
věže T-72
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod ptr » 01 srp 2006, 15:48

To S.Stransky: ano pekny vykres (i kdyz trochu maly), ktery ukazuje rozdily mezi vezemi T-72 a T-72A. O nich tu ale nikdo nepochybuje.
Procetl jsem si vami doporucovanou knihu (T-72_UWZ - dili S.Suvorova jsem bohuzel nesehnal), kde je cituji "všechno do detailu popsáno ".
Na str. 64 jsopu popsany rozdily mezi verzi 72 a 72A, na strane 105 ze "exportni variantou T-72A byly typy T-72M a T-72M1" (Экспортным
аналогом Т-72А были машины Т-72М и Т-72М1). Buhzel jsem nenasel nic dalsiho o rozdilech verzi M a M1.
Zajimalo by mne, zda verze A odpovidala verzi M nebo M1 (podle vykresu ze zminovane publikace zrejme verzi M).

Take bych rad vedel, odkud presne mate informaci, ze typy M a M1 maji stejne veze (nejlepe nazev publikace, c. strany a citaci), protoze po vyhledavani informaci na ruskych webovych strankach musim napsat, ze vetsina tvrdi, ze:
- T-72M je exportni verzi T-72A, Odlisoval se konstrukci veze... (экспортный вариант танка Т-72А. Он отличался броневой конструкцией башни...)
- T-72 M1 - modernizovana verze M - 16mm pancerovy plat a kombinovany pancir veze (модернизация танка Т-72М. Он отличался дополнительным 16-мм броневым листом на верхней лобовой детали корпуса и комбинированной броней башни.... )
ptr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 01 srp 2006, 17:28

No nevím co ode mě chcete slyšet, když na otázku co mě pokládáte si sám ve svém příspěvku odpovídáte, jinak mohu vědět s kým mluvím ?
Mé jméno znáte a je trochu divné když vás nemohu oslovit.

P.S. Výkres byl původně pěkně velký, ale nějak sem nešel vložit :evil:
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeno Bugan » 01 srp 2006, 17:34

No myslim ze ptr chcel povedat ze v tej publikacii, ktoru ste dal k dispozicii sem a kde "je vsechno detailne popsano" nevie najst ze ake boli rozdiely medzi verziou M a M1 a ani to ze M a M1 maju zhodne veze. Kedze ja z bukvic lustit neviem, tak ma to celkom prekvapilo.

Ja som sa musim priznat este to ZTS nekontaktoval, pomedzi povinnosti mi nejak na to nezvysil cas, ale zajtra snad uz zvysi. Mohli by ste pan Stransky este pridat aj vykresy verzii M a M1 ak ich tam mate? Predsa len vykresy verzii T-72 a T-72A nam v tomto probleme nejak moc nepomozu.
Obrázek
Zdeno Bugan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 01 srp 2006, 17:56

výkres M je ve WWP :shock:
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeno Bugan » 01 srp 2006, 18:04

No mna by skor zaujimal nejaky vykres M1, viem ze M je vo WWP, vsak to je ten co nan tak presne sedi ta Tamiya M1 :D
Obrázek
Zdeno Bugan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 01 srp 2006, 18:18

No a jak říkám od emka se M1 odlišuje /modelářsky :D / pouze tím 16 mm pancířem, ja už nevím jak Vám to jinak vysvětlit :twisted:
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeno Bugan » 01 srp 2006, 18:30

No a to prave sme zvedavi ze cim mate tento fakt podlozeny. V ktorej zapadnej alebo i vychodnej publikacii je to pisane (ze M a M1 maju rovnaky tvar veze) ak nam mozete uviest, pripadne aj nafotit ak by ste bol taky dobry. Alebo to je len Vas logicky usudok?
Naposledy upravil Zdeno Bugan dne 01 srp 2006, 18:31, celkově upraveno 1
Obrázek
Zdeno Bugan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jiří ščučka » 01 srp 2006, 18:30

tak todle je zprávná úsťařská diskuze :shock: :lol:
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
jiří ščučka

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 01 srp 2006, 18:42

Pane Bugan vy se mě snažíte hecovat :lol: :lol: :lol:

No ja vám to teda povím, víte tu sobotu a hlavně nedělní pokec s Váma jsem využil a vytahal vše co na T-72 má a prohlížel, četl, porovnával až jsem narazil na následující, verze M z publikace Tamiya News podle kterých se dělaly ty výkresy podle kterých Tamka dělala tu M1, tak tato věž je shodná s věží z WWP jenž jste zde uveřejnil a jenž správně identifikovaná jako M, ale jak se dostat k té shodě s věží M1 ?? :shock:
No to je jednoduché a na 100% přesné, ona totiž "cezeta" byla přestavěna z verze M1 a podle fotek ve WWP kde je M4 je jasně vidět , že je shodná s věží M viz. například fotka pana Bouchala no a to Vaše špičkování :D mě dohnalo k tomu, že jsem dohledal časopis Czech Defence and Aviation Industry REVIEW 3/2003 kde je reportáž z VOP Nový Jičín a tam na straně 30 je fotka přestavované věže M1 na M4 a ta věž je taktéž stejná s výše uvedenýma věžema M.
Domnívám se ,že by již konečně mohlo skončit strašení s tím, že má Tamiya a Revell špatné věže, je to HLOUPOST !!! :wink:
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Štěpán Stránský » 01 srp 2006, 18:45

Pane Ščučka vy by jste si taky mohl občas přečíst co jste napsal než to odešlete, vadí vám tady fotky na T-72 nebo výkres, nebo snaha o co nejvíce informací???? :evil:
Štěpán Stránský

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Zdeno Bugan » 01 srp 2006, 19:15

To je len take priatelske hecovanie pan Stransky, dufam ze to neberiete osobne :D. Mohli by ste tu reportaz najma s tou fotkou nafotit a vlozit sem nech si spravim vlastny nazor? Pripadne mi to poslite na mail, ak to sem nepojde pridat. Lebo zatial jedine fotky co su tu su tie M1-ky co som pridal a tie maju tu vezu inu ako M. Ale paci sa mi ze ako sme sa uz dopracovali az k M4-kam :D
Obrázek
Zdeno Bugan

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse