Pane Bugan , Franta se mnou při přípravě této publikace mluvil a například informace ohledně přídavného panceřování korby verze M1 tj. ten 16 mm plát má ode mě , z překladu původních informací z těch půblikací, řekl jsem mu , že M1 se jasně od verze M odlišuje tím plátem, to jsem ale netušil a ani neviděl fotky na kterých má Franta tanky, podle mě s evidentně starou věží a s přídavným plátem,navěšenýma granátometama a přídanýma novýma plentama na bocích korby, nechci jakkoliv snižovat WWP, ale je to opravdu FOTO-MANUÁL PRO MODELÁŘE a ne odborná publikace co se přesného exaktního popisu týká, navíc Franta má bohužel i ve svých publikací chyby a to dost velké například v publikaci na T-55 zcela chybně identifikoval starší verze tanků a to na stánkách 18 až 43 a 44 až 49 !!!! viz. můj článek v Novinkách str.40/41 kde to objasňuji, podle šefredaktora Novinek Petra Šobíška po zveřejnění tohoto mého zjištění Franta omyl opravdu POTVRDIL !!!
Dále, "limec keramicke vrstvy prilepeny zepredu a z boku na vez" je hloupost jak "věž" neboť kombinovaná věž neměla nic přilepeno na pancíř zepředu a z boku ale měla to vložené dovnitř pančíře jak sám uvádí výrobce tj. panceřová ocel+ vložka+panceřová ocel, co se týká té vložky tak není jasné z čeho byla udělána, podle doslovného překladu z ruštiny měly věže T-64 - alumíniovou vložku, první věže verze T-72A ( exportní M) korundové kuličky a pozdější verze T-72A (exprtní M a následující M1) vložku z pískových jader, co si pod tím představit nechám na každém.
Věže T-72 (str. 54/55) je věž s homogením pancířem, což je jasně vidět na sklonech pancíře a nemůže být shodná s věží M neboť ta měla již kombinovaný pancíř a proto i změněný tvar, neboť ta přidaná vnitřní vrstva se projevila změnou věže směrem ven ne dovnitř interiéru věže, proto frantovo tvrzení "Proto ma tu sikmou hranu na boku" je hloupost, neboť ten sklon panceřování je důkazem právě toho, že tu vložku nemá a proto to M ani M1 být nemůže, neboť hlavním markantem a modernizací verze T-72A (exportní M/M1) je právě věž s kombinovaným pancéřováním.
Na straně 181, kde je údajně podle Franty fotka verze M je na spodní hraně pancíře- jasně vidět vybíhající výklenutí směrem ven z věže a takřka vertikální bok věže což jasně ukazuje jak byla původní skloněná partie věže uvnitř panceřování vyplněná tou přídavnou vrstvou kombinovaného panceřování,naopak na straně 180 kde má být údajně M1 je vidět to že věž toto navýšení bočního panceřování evidentně nemá viz. spodní hrana pancíře.
"Vetsinu textu delali byvali vojaci z povolani vcetne korektur textu pod fotkama" - předpokládám, že i v publikaci na T-55 dělali korektůro "bývalí vojáci" a procoval na ní skoro ten stejný kolektiv lidí a přesto tam jsou závažné chyby v identifikaci, nehodlám tady někoho napadat, ale toto je fakt.Navíc jeden příběh ze života, na Vypichu jsem při focení T-72M4CZ mluvil i s s vojákem-řidičem co s tím s tou "cezetou" jezdí a zeptal jsem se ho z čeho ten tank byl přestavěn M nebo M1, řekl že nemá tušení a to byl bezesporu profík co s tím jezdí a má ten tak v malíčku, podle mě je to jednoznačně verze M1 s přídavným čelní 16 mm plátem, který jasně vykukoval zpod přídavného výbušného panceřování a to hlavní, ta mašina měla věž plně shodnou s věží na stránce 181 !!!! Pánové nehodlám to až do bližšího přeměření věží tvrdit na 100%, ale je jasné, že při GO na ty starší tanky dali to co šlo bez problémů navěsit a to je plát na korbu, granátomety,boční "zástěry", ale původní tvar věže změnit nemohly, neboť ta je z výroby definitivně daná.