No, a to bílý vozítko je Bombardier B-12 Snowmobile, respektive Snowbus. Vyrábět se začal snad už ve 40-tých letech. I když prototyp pochází snad už z roku 1930. Každopádně jich několik jezdí dodnes.. Karosérie se navzájem trochu liší podle roku výroby.
Chtěl bych se zeptat co je to na věži za nápis. Třeba někdo umí rusky a mohl by odvodit podle pár písmen jak zní celý nápis. http://www.google.cz/imgres?q=soviet+m3 ... =146&ty=34 edit: foto se nenáhrálo, dal jsem odkaz
Pánové, prosím o pomoc s identifikací typu tohoto velkého "Medvěda". Tříosáci se vyráběly jako typ L10000, ale až od roku 1935. Tohle by měl být rok 1930.. Jeho označení by teda teoreticky mělo být "jednočíslové" Podle jeho mohutného vzhledu tedy například L6 až L9..Problém je v tom, že žádný takový typ se v té době pravděpodobně nevyráběl.. Neví někdo něco bližšího..?
Zdesko na mě to hrubě působí jako Mercedes L5000 v trojnápravovém provedení. U podobných speciálů jako cisterny mohli třeba podobně jako u AEC Matadora přidat třetí nápravu. L5000 se v roce 1930 vyráběl. Na obrázku máš jeden z roku 1932 momentálně na prodej, tak zakup a porovnej
Takže jestli tomu dobře rozumím, tak to označení N5/N56 se vztahuje k té cisterně..? Protože ten veterán je sice pod kurzorem nadepsanej jako L5000, ale ve skutečnosti je to jedna z prvních "eL-pětek" (L5) V průběhu svého života byl tento auťák pravděpodobně "modernizován", protože ty původní L5 (jejich výroba by měla začít v roce 1927..) jezdily na plnopryžových kolech. Pozdější modely pak dostaly na přední kola už nafukovací gumy, ale vzadu zůstaly pořád plnopryžáky. Mercedesy s označením L5000 se začaly vyrábět tuším až v roce 1937.
Ne, to označení je označení typu jako takového. Starší verze N5 byla v roce 1928 modernizována na N56 a na tomhle dlouhém chassis se stavěly převážně autobusy. S tím L5000 to byla slepá ulička. Něco více o N5/N56 zde http://www.trucksplanet.com/catalog/model.php?id=828 A jedno tovární foto valníku.
..díky za odkaz..tady taky sosám moudra o "medvědech", akorát, že zatím jsem se tu motal kolem "eLek". To s tím označením mi bylo jasné, že jde o označení typu, ale v daný okamžik mi nebylo jasné, jak to myslíš. Jestli upřesňuješ označení toho veterána, nebo tu cisternu.. Každopádně díky za pomoc..
..no Petře, já bych se toho nebál.. Protože to vypadá, že věž nemá tu kopulku a taky to vypadá, že je tam i anténa, tak bych se přikláněl k AH-IV-Sv. Němci by jí ale museli zabavit ještě před dodáním, neumím si představit, že by se s ní štrachali ze Švédska zase sem.. Další možnosti (dle ukazatele-věž bez kopulky) jsou IV-P, nebo IV-R1. Ty ale neměly na boku tu anténu..(a mě se zdá, že jí tam vidím )