No už dvakrát se mi podařilo na jeden zátah dojet z Písku do Hrabyně mezi Ostravou a Opavou, ale po dojetí jsem vypadal asi jako ten pán tady vzadu https://www.youtube.com/watch?v=3RJXP1tfSBM
poslední opavská - pěchotní srub OP-S-10 Křižovatka, po dobytí Sovětskou armádou. Bunkr se v noci 18.4.1945 stal novým bitevním stanovištěm Wehrmachtu po ústupu ze severu. Byli zde umístěni i ranění, kteří nemohli být odvezeni do zázemí. (zdroj- cedule před objektem)
Touto fotkou, respektive momentkou pořízenou ze stejného místa v podobnou chvíli jsem tady to téma kdysi začínal, ale neznamená to, že končím, ještě parta fotek čeká na zpracování
udělám malou vyjímku, protože tahle fotka k historii ČSR patří jako málokterá z ciziny - dobrovolníci vstupující do zahraničního vojska pře konzulátem v Krakově v roce 1939, před napadením Polska, většinou po dramatickém útěku z Protektorátu. Ulice se jmenuje Westerplatte, tehdy zřejmě ulicę Andrzeja Potockiego
Po Slezsku a Krakově je tu další díl ze seriálu "S mopedem za historií" - tentokrát Dukelský průsmyk. Srdcová záležitost - bude tu postupně k nalezení víc fotek se současným stavem. První zachycuje důležitý orientační bod - hraniční plechový sloup (schovaný za rameny mužů vpravo), kterého jsem se chtěl při focení na místě držet, a !!!! někdo ho vyškub a je pryč. Doufám, že skončil v muzeu, netuším, kolik jich do dnešních dnů zbylo, ale moc to nebude a mrzí mě, že musel zmizet, i když pochopitelně představoval v dnešním samostatném Slovensku zástupce již neexistujícího státu - proto možná byl tak pobledlý a neudržovaný. Paradoxem je, že zřejmě za dob Slovenského štátu se mu dařilo lépe, pokud ho teda nenatřeli přicházející vojáci našeho sboru před fotografováním.
pozn. - helmu mám plastovou!
Přílohy
na starších snímcích google maps ještě je
i přes google rozmazání je znát znak Slovenska na jeho vrcholu