Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Řetízky pro Merkavu 1/72

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Řetízky pro Merkavu 1/72

Příspěvekod shark » 31 led 2020, 17:10

Kuličky? Takhle jsem to řešil já: https://chirurgickaocel.com/retizkovina ... r7gu3cfla4 K tomu nejjemnější řetízek od RB, dají se sehnat ale i jiné. Ovšem tohle je řešení pro 1/35!!
Obávám se, že v dvaasedmě je něco podobného nereálné. Daly by se možná použít otryskávací kuličky, ale řetěz... :?: :?: :?:
"You don't have to apologize for the dress code when you are dressed in honor and courage." HM King Charles III. Volodymyru Zelenskému 2.3.2025
shark

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 31 led 2020, 18:05

V 72 to prostě nikdy nebude vypadat dobře, protože s tak malými oky žádný řetízek neexistuje. Takhle jsem to vyřešil já, ale není to ono. Lépe jsem to nedal.
Přílohy
17-54-32-file_1580489782068.jpg
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pepík » 31 led 2020, 18:05

Ahoj pánové ,
já jsem pro moje budoucí Merkavy našel toto :

https://www.ebay.com/itm/Chuan-Yu-1-700 ... SwKOpds9-0

má to oko 0,55 mm , což si myslím že po přepočtu v pohodě i na 1:72
píšou tam kotevní řetěz 1:350 , ale na krabičce je 1:700

Jenom si nepamatuju , kde přesně jsem to koupil , protože mám dojem , že bych tolik za to i s dopravou určitě nedal :-)
Mám pocit, že to stálo cca stovku i s poštou a bylo to z Číny .
Pepík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod shark » 31 led 2020, 18:16

A co se spokojit s něčím takovým? https://www.eduard.com/Eduard/German-anchors-1-700.html (Neříkám, že zrovna tohle měřítko bude sedět)
"You don't have to apologize for the dress code when you are dressed in honor and courage." HM King Charles III. Volodymyru Zelenskému 2.3.2025
shark

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Vopelák » 31 led 2020, 20:21

Začátkem minulého roku jsem kupoval slabé řetízky na Nordlandu.
JOEFIX studio -967---8 oček na 1cm ,velice jemný řetěz....
Milan Vopelák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 02 úno 2020, 12:45

Zdravím pánové, koukám že se to tu trošku rozjelo zatímco jsem byl mimo republiku .A to jsem se po založení tématu domníval že to nakonec zapadne bez větší odezvy. Takže opět děkuju za reakce :hurray:
Prošel jsem poctivě všechny návrhy a určitě se budou hodit až budu stavět některou z Mrkví v 1/35 které mám taky uložené. Ovšem na 1/72 je skoro vše nepoužitelné. Poslední odkaz je už hrubý opravdu .Mě tam na Mk.II vychází mezera mezi věží a korbou tak že nejdelší řetízek by měl mít něco kolem 4 až 5 mm i s koulí,spíš méně a přitom pět ok.Takže osm oček na cm je opravdu moc hrubé.

Řekl bych že zlatého bludišťáka vyhrál shark, to je asi zatím to nejlepší co by se mohlo dát sehnat a nejspíš je to velikostně plus mínus stejné jako lept Pepíka. Prubnu dostupnost a případně hned objednám. Já ještě objevil sadu sněžných řetězu na Jeep ,je to podobné tomu co dělal Extra Tech ovšem jen kruhy z řetězu z kterých vybíhá šest nebo osm ,,ramen" řetězu který se ohne přes pneu . Dalo by se to z toho vyštípat akorát by člověk musel koupit tak dvě sady na jednu Mrkev protože na rozdíl od E.T. tam chybí ty dlouhé pásy řetězu . Ale myslím že vedle těch co postnul shark to nemá cenu.

Zlatnictví mě taky napadlo když jsem druhý den po napsání předešlého postu na dálnici směrem Alpy ( nic k závidění, jel jsem do práce, máme tam vývojové středisko a s lyžováním a jinými radovánkami nemáme vůbec nic společného :) ) hloubal co bych mohl ještě zkusit. Zatím jsem se tam nedostal a asi už nebude potřeba.

Ano ,a nastává další dilema jak už tu padlo . . . . . . co kuličky ? :grin:
člen štětečkové galaxie č. 40
Když ,,Mrkev" tak z Izraele :-)
Na ,,kdyby " se v životě nehraje,buď něco je a nebo není.
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod shark » 02 úno 2020, 13:04

Zkus pohledat ty tryskací kuličky, resp. někoho, kdo ti jich hrst odsype.

Jinak tedy nezávidím, pokud udělám v pětatřicetině cca sedmdesát řetězů s koulí na jednu Merkavu, musím si pak naordinovat několikahodinový "oční oddych". Dvaasedmu si neumím představit...
shark

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 02 úno 2020, 14:02

Mám zato že jich potřebuju 36 na jednu ,teď si nejsem jistý. V každém případě právě objednána planžeta od Edy tak čekám jestli na mě zítra z mailu nebafne že to zas není jako to bylo na Válka .cz .Až po mé objednávce a dotazu proč tedy jsou v nabídce když už nejsou a nebudou je smázli.
Ale je to mazec, planžeta za přijatelných 220 Kč a poštovné za 170, pomalu dražší než věc kterou přepravují :)
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 02 úno 2020, 14:47

Ze sněžných řetězů to mám právě já udělané a nic moc.
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 06 úno 2020, 20:28

Tak dnes dorazila sada od Edy na kterou dával avízo shark .Vypadá to velice dobře, krásně jemňoučké (skoro si říkám jestli to není už zas moc :) ) a pokud jich člověk moc nezkazí tak by to mělo vydat i na několik modelů.
Takže znovu děkuju sharkovi za typ a začíná další kolo . . . . .shánění kuliček :grin:
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marcus » 06 úno 2020, 20:35

Co zkusit tyhle micro kuličky https://www.mn-modelar.cz/cz-detail-902 ... balls.html
Marcel.
Marcus

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alcatorda » 09 úno 2020, 10:45

rotwi píše:Tak dnes dorazila sada od Edy na kterou dával avízo shark .Vypadá to velice dobře, krásně jemňoučké (skoro si říkám jestli to není už zas moc :) ) a pokud jich člověk moc nezkazí tak by to mělo vydat i na několik modelů.
Takže znovu děkuju sharkovi za typ a začíná další kolo . . . . .shánění kuliček :grin:

Můžeš prosím vyfotit vzorky řetízků u zadní části Tvého modelu Merkavy - pro porovnání. Taky se mi sada zamlouvá.
Jinak na tuhle akci je nezbytné tohle https://www.levenhuk.cz/seznam-produktu ... j_UgiNCego
Já bez toho už nelepím :wink:
Petr Říčař
https://twitter.com/ZDivocaci
https://www.facebook.com/KPMZamberk/
Hotové: F-35B, Marina Militare Italiana HET + M1117 (Takom + Trumpeter) 1:72 F-14A VF-143 "Pukin Dogs" 1:72
Alcatorda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 12 úno 2020, 18:31

Ahoj. Zatím není co fotit protože na lept jsem ještě ani nesáhl. Momentálně pokud lepím tak sochám další drobnosti na věž před nanesením protiskluzu (tradičně píseček co jsem si dovezl ze Sahary ) Řetízky budu řešit až s kuličkama. Zatím žádné vybrané nemám,nesehnal jsem nikoho kdo tryská ,ty na odkazu jsou směs a bohužel tam není uvedeno od jaké velikosti začínají. Ale nejspíš je stejně objednám,nestojí to raketu a kdo ví na co se to může někdy hodit.

Já používám lupu na stojanu s nastavitelným ramenem a podsvícenou led kroužkem ,jednou jsem na ní narazil v Lídlu ve Füssenu.

Jinak, pokud by jsi potřeboval třeba fotku těch kotevních řetězů s něčím (např.žiletkovou pilkou ) pro nějaké porovnání a představu o velikosti tak není problém, jen sem chodím čas od času ,zato v mailu jsem každý den protože to můžu i na služebce kde je jinak ve firmě vše ostatní ořezané,takže bývá lepší v případě nějakého dotazu pokud to hoří napsat přímo na mail benn.rttw@seznam.cz
rotwi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Alcatorda » 16 úno 2020, 12:36

Poslal jsem e-mail.
Téma mne zajímá (:)
Petr Říčař
https://twitter.com/ZDivocaci
https://www.facebook.com/KPMZamberk/
Hotové: F-35B, Marina Militare Italiana HET + M1117 (Takom + Trumpeter) 1:72 F-14A VF-143 "Pukin Dogs" 1:72
Alcatorda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rotwi » 29 bře 2020, 11:21

Zdravím přátelé. Po nějaké té odmlce jsem se vrátil s doplňujícím info. Možná někteří z vás řeší z čeho vyrobit ony kuličky na konce řetízků jak už jsem tu dříve zmínil. Takže od mé poslední návštěvy jsem pátral a zjišťoval možnosti.Po nějaké době se mi podařilo sehnat pytlík kuliček na otryskávání ,ovšem to byla slepá ulička protože jednak byl velký počet průměrů jednotlivých kuliček a představa nějakého přebírání nebyla úplně lákavá a druhak ani to by nakonec nebylo spásou. Tvar kuliček byl často spíš šišatý a hlavně co je definitivně vyloučilo byla velikost kdy i ty nejmenší měli nějakých 1,2 mm.

Takže další pátrání, několik dlouhých nocí a narazil jsem na e-shop Teta Běta potřeby pro kreativce ,tam mají v nabídce skleněné kuličky, jednotného průměru (žádný mix ) v balení 30g za nějakých mumla mumla 50 kč.
Měl jsme za to že jsem objevil spásu ,došlo k objednání a už se čekalo, pár dní se nic nedělo tak jsem je zkontaktoval a dozvěděl se že kvůli nízké ceně objednávky jim to spadlo do spamu .Nakonec mi paní zavolala a domluvili jsme si že objednávka je opravdu vážná a protože zrovna začala ta ,,sranda " s koronavirem ,obchody se zavíraly a nikdo pořádně nevěděl jak budou fungoval výdejní místa zásilkovny tak jsme si domluvili že se to bude řešit s přepravcem (DPD ? ) jako balík přímo do ruky za zvýšené poštovné. Jeho cena byla 4 násobek samotné objednávky :-) Jako perlu uvedu že se dopravce ani nenamáhal balíček doručit tam kam byl zaplacen ,natož v určeném čase ,ale prskl ho do výdejny na druhé straně města i když další dvě jsou v okolí mého bydliště. Kdybych volil Českou poštu budu na tom časově stejně (termín dodání ) a měl bych to pár metrů od domu ](*,)

Z těch 30 g mám kuliček tak na celou armádu ,začal jsem ty řetízky po jednom dělat ale nemohl jsem se ubránit dojmu že je to pořád humpolácké ,Revell je má ve své 72tkové stavebnici velké cca 0,9 mm a těch 1 mm se mi původně zdálo jako ještě přijatelných.Nevěřili by jste ale jak je i ta jedna desetina velký rozdíl ,obzvlášť v tomhle měřítku. Navíc Rewell má těch řetízků na zadní straně (teď hádám ) cca 13-15 ) a ono jich má být 22.
Takže ??? Otázka mezi řečí, jak moc řešíte u svých staveb, a hlavně novostaveb ,nějakou rozměrovou přesnost ??? Myslím tím jak moc honíte milimetry, desetiny milimetru ? případně jak moc prožíváte přesný počet nýtů, řetízků atp. ?

V každém případě já byl docela rozčarovaný protože jsem se celou dobu stavby snažil o co nejpřesnější rozměry a řešil v každém případě desetiny milimetru, v některých případech i setiny a najednou mi to přišlo jako že budu na model věšet ,,dělové koule " . Je mi jasné že řešit nějaké setiny je už úchylka ale důvod je prostý, čím přesněji se snažíte tím menší bude výsledná chyba a odchylka. Když si zedník řekne že cenťák sem a cenťák tam tak nakonec proměří ke konci baráku i deset- dvacet čísel.Když se bude snažit na milimetr tak se na konci baráku sejde s plánem i na centimetr

A teď závěr a zároveň další a lepší typ. Jak už to tak bývá tak když něco uděláte nebo koupíte tak se brzy objeví něco lepšího. A ani já nejsem vyjímkou, v pátek v noci si tak brouzdám Netem a pod náhlým nápadem zadávám do vyhledávače ,,mikrokuličky " a jehle vypadl na mě e-shop www.glass-sphere.com kde mají kuličky od 0,01 mm až až až . . . . .. . . Jde o sáčky 500g kde je mix vždy v určitém rozmezí . Po několika sprostých slovech kde jako tahle firma byla když jsem něco takového hledal jsem vyplnil objednávku na balení 0,54 až 0,70. Roztřídím to pomocí misek ze dna plechovek od piva nebo koly do kterých udělám vrtáčkem dirku potřebného průměru a tím to vyselektuju. Akorát si říkám že s půl kilem to mám na stavění tak na sto příštích životů :grin: :grin: :grin:

Pokud se někdo ztratil v textu (jsem strašně ukecanej ) tak to shrnu 1 mm tříděných (teba se hodí na 1:35 ) na shopu Teta Běta ,drobnější pro nás miniaturisty jsou v různých výběrech mixů na Glass-sphere .
Tak ať se daří jak při patlání tak v životě :drap:
rotwi

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse