Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na myti a barveni

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Dotaz na myti a barveni

Příspěvekod Atlis » 02 zář 2019, 18:11

Nie nechcem. A ty? V rámci odpočinku si môžeš prečítať, čo napísal OP, možno pochopíš, prečo bola moja odpoveď taká, aká bola. Napríklad Tom.Vrabec to pochopil hneď.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Barret » 02 zář 2019, 18:44

Lenivost je nebezpecna ale zas mnoho vynalezov vzniklo prave preto ze si ludia chceli ulahcit zivot...

Skus si kupit v spreji napr Tamyia fine surface primer. Nastriekaj nim cely model a potom farbi.

Ja neodmastujem tiez.. ale uz sa mi stalo ze som dvakrat lutoval ked som neodmastil lebo aj primer sa nechytal. To sposobilo ze som musel celu farbu dole a znova...

Takze radsej dodrz odskusane a mas istotu. Je to menej casu ako cele prerabat nanovo.

Obrázek
dokončené 2023:
n/a

pracujem na / rozvŕtané:
- Le Superbe, 1:150, Heller
- MiG-23MF "Čert", 1:72, R.V.Aircraft
Barret

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas 77 » 02 zář 2019, 18:57

Tom to pochopil proto ,že už je zkušenej :wink: ! Hoši ,jo...ok ,máte potřebu odmaštovat ,nikdo to nezakazuje .
Ale pochybuji ,že borec co má polepenej tank plechama a drátkama ,hodí vše do kýble s jarem.Dnes jsou barvy dost odolné.
Daktylky mám při každém modelu ,neodmastím...ale přefouknu primerem.Jednu fintu pro začátečníky ,co nechtějí kupovat primery .Model (tank) ,kde nění potřeba hladkého
povrchu ,stačí přeject šmirglem 600-800 .Tím se zdrsní barva a lépe drží na holém plastu i bez podkladového surfu ,primeru a tak.Na hladké ploše drží barva huře .
Dnes odmaštuje tak cca 20 procent modelářu a z toho je 20 procent letadýlářu :| .Doba ABC je pryč .
Ps. pokud je na výlisku olej od výrobce ,tak určitě odmastit.
Tomas 77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lahita Imrich » 02 zář 2019, 19:24

Tomas 77 píše:Tom to pochopil proto ,že už je zkušenej :wink: ! Hoši ,jo...ok ,máte potřebu odmaštovat ,nikdo to nezakazuje .
Ale pochybuji ,že borec co má polepenej tank plechama a drátkama ,hodí vše do kýble s jarem.Dnes jsou barvy dost odolné.

Farby sú síce odolné, ale na zle pripravenom povrchu ti držať nebudú. Hlavne ak na ich riedenie nepoužiješ agresívnejšie riedidlo, ale len trebárs vodu (samozrejme hovorím o akryloch, ktoré dnes už prevládajú). Ďalším prípadom, kedy sa ti zle pripravený povrch vymstí, je viacfarebná kamufláž, kde potrebuješ maskovať. Tu ti páska, alebo colorstop s radosťou stiahne so sebou aj farbu.
Model netreba nejak pracne kúpať. Stačí akrylové riedidlo (alebo aj lekársky lieh, spomínaná IPA), kvalitný štetec, ktorý nepúšťa chlpy a jemne zvlhčeným prejsť povrch. Nepoškodíš si ani lepty, ani odliatky a ani plast (platí aj pre číre diely).
[url=20933939_10203643802013100_702260371489961673_o.jpg[/url]
Lahita Imrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas 77 » 02 zář 2019, 19:51

Imrich ,ok...já tohle vše znám a respektuji.Proto neodmašťuji..používám podklad.I když začátečník model odmastí ,
natře jej štětcem akrylkou...stejně to zavání pruserem a barva moc držet nebude.Proto tvrdím ,když už tedy podle
ABC model odmastím (a to jsem ho odebíral ) ,stejně bych zdrsnil povrch šmirglem.Tank není letadlo .Neodmasťuji (:)
Tomas 77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 02 zář 2019, 20:01

No von i surf drží na odmaštěným podkladu líp.
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 02 zář 2019, 20:27

Ja teda neodmastený povrch neriskujem ani na technike, ani na lietadlách. Párkrát sa mi to vypomstilo. Väčšinou je to IPA, teraz mám aj zaujímavý degreaser MRP, ktorý evidentne reaguje s povrchom plastu a páči sa mi to velice. V prípade vodoviek by som mastný povrch nechcel ani náhodou. Po odmastení sa už modelu bez rukavíc ani nedotknem.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lahita Imrich » 02 zář 2019, 20:34

Odmastiť treba a pod akryly treba použiť surf. Tomáši, je to polemika a každý sa budeme držať svojho. Osobne si myslím, že rýchlejšie a vo výsledku aj istejšie, je odmastiť a nastriekať surf, na začiatok aj zo spreja. Ale hlavne ošetríš tak povrch na zle dostupných miestach, či tam, kde sú vylisované detaily. Začiatočník by si brúsením mohol narobiť viac škody ako úžitku.

Základom tejto témy je zlá otázka, položená na začiatku. Tomu zodpovedala aj prvá Mariánova odpoveď. Takže "pozústalost" , nezostáva ti nič iné ako pokorne a krok za krokom vyskúšať jednotlivé postupy a zvoliť si ten svoj. Kvalitný výsledok však vynechaním/urýchlením niektorého kroku nedosiahneš.
[url=20933939_10203643802013100_702260371489961673_o.jpg[/url]
Lahita Imrich

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pH13 » 04 zář 2019, 16:56

Dekuji za dalsi rady. Asi zkusim stredni cestu, co rozumne pujde odmastim a pak uz to moc resit nebudu. Diky za ten typ na Primer.

Zaroven se omlouvam za nechtenou anonymitu, nepodarilo se mi najit, jak doplnit osobni udaje, pote co jsem se experimentalne zaregistroval. Jsem Petr Habala.

Jeste vysvetlim, jak jsem mysel vetu, u ktere jsem si s panem Marianem nerozumel. Jakozto tankovy zacatecnik vidim dva hlavni rozdily (pokud chci zustat na urovni z krabicky, ale slusne a peclive):

1. Pracnost: Letadla byvaji kabina (cca 5-10 dilu), trup (5-10 dilu) plus podvozek, antena, mozna kanony, rekneme dalsich +10 dilu max. Obcas za vikend hotovo (kdyz jsem byl jeste mlady a volny a mohl delat cely vikend).

Tanky: Trup obvykle z dilu, zase jsme u 5-10, na nej nejake poklopy, lopaticky, kladiva a podobne a vychazi to plus minus jako trup letadla plus kabina. Jenze pak prijde podvozek a to je rekneme 15-20 kolecek plus zaveseni, vsechno nutno pekne ocistit dokulata, no a pak jsem otevrel stavebnici, kde jsou z plastu i pasy, pro jistotu podstatna cast po jednotlivych clancich. K tomu jsem jeste nedosel, ale zacinam premyslet, jestli bych si odpustil, kdybych je vsechny nezacistoval.

Jako kompenzaci mam dva S-modely, ty vychazi poctem dilu plus minus jako letadlo, ale ten podvozek vcelku me trochu desi ohledne nasledne faze. Viz dalsi bod.

2. Barveni: U letadel mi snad vzdycky vysel ctyrstupnovy plan. Postavit kokpit, nabarvit, zabudovat do trupu a dodelat zbytek, nabarvit.

U tanku je jsem se k barvam nedostal, ale je mi jasne, ze takhle to nepujde, protoze pokud tank postavim, tak uz se na spoustu mist okolo podvozku s barvenim nedostanu. Navic neverim, ze bych umel poradne namalovat sestavene kolo a pasy ruznymi barvami tak, abych nepretahl, zejmena v miste, kde pas zajizdi pod kolo. Cili asi by to chtelo kola a pasy malovat zvlast a pak je sestavovat. U nekterych tanku to podle designu stavebnice nejspis pujde, ale u par mam silne pochybnosti. Narazil jsem na Youtube na par videi, kde chlap nejprve postavi cely tank a pak ho ukaze nabarveny, ale tu klicovou cast (jak barvi podvozek) vzdy preskoci. Mozna je na to nejake tajne kouzlo.

Ale nestezuju si, je to zabava, jen konstatuji, ze kdyz jsem zacinal s tanky, tak jsem necekal, ze to bude az takovy rozdil. Ted mam rozdelanych 12 stavebnic, u vsech jsem zhruba na urovni sestaveneho trupu a zacistovani podvozku, ale vypada to, ze za par mesicu tahle faze skonci a dojde na ty barvy. Bojim se a tesim se :-).

Sorry za off-topic, ale je to krasa vzit zase do ruky pilnicek. Citim se o 30 let mladsi a deti se mi smejou :-).
Petr Habala
pH13

• Odpovědět s citací

Příspěvekod danny1691 » 05 zář 2019, 14:17

Barvení tanků se neboj. Popřemýšlej, vytvářej podsestavy a ty můžeš barvit. Časem to vyladíš.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
danny1691

• Odpovědět s citací

Příspěvekod travis » 06 zář 2019, 05:20

Ahoj, za sebe: odmašťuji tak, že do pistole dám líh a stříkám. Koupel v Jaru, to tedy fakt ne. Občas slýchám to, že surfacer je nutnost. Není. Spoustu svých modelů mám bez surfu a nějakou újmu to na nich neudělalo. Poslední dobou jsem si zvyknul, pokud potřebuji sjednotit model, používat lesklou černou barvu. Má to hodně výhod, málo nevýhod a v podstatě mi to nahradilo celý slavný surfacer. Surf nicméně nezatracuji. Černý surf používám namísto černé matné barvy. šedým surfem vrstvím - pokud potřebuji někde nahnat materiál do plusu. Jediné, kde je pro mne odmaštění a surf vyloženou nutností jsou resinové stavebnice, na spoustě druhů resinu ta barva fakt moc nedrží. Kolega mi vychvaloval surf od MRP, který má na resinu držet excelentně. Koupil jsem si ho, ale ještě jsem s ním neexperimentoval.
"Co tě nezabije, to tě jednoduše... ...ZEŠÍLÍ !!!"

Něco z poslední doby: M1278 +1280 JLTV , M1070 HET + M1000 Semitrailer + D9R Doobi, MiG-21 PFM , MiG-21 MFN , MiG-21 MF , F-35B Lightning II
travis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod danny1691 » 06 zář 2019, 12:57

Jeste doplnim. Odmastuji saponatem co se pouziva v prumyslu. Takze bez aditiv pro maminciny krasne ruce. Ja ho mam od kolegy modelare, ale da se i koupit v drogerii. Jinak kdyz specham, tak lihem.

Postup se saponatem. Kapku do nadobky s vodou (fakt je to sila) a pak to oplachnu pomoci rozprasovace destilkou. A necham uschnout.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
danny1691

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse