Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Pz.IV Ausf.G late/H early 35.Pz.Rgt. 4.Pz.Div.

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Pz.IV Ausf.G late/H early 35.Pz.Rgt. 4.Pz.Div.

Příspěvekod Lubomír Tomík » 24 čer 2025, 15:35

Dobrý deň prajem.
Riešim momentálne prípravu k stavebnici od Miniartu č.35298 kde ma oslovila akurát farebná schéma č.1, viz príloha. Fotku son nenašiel, ale zato v jednej stiahnutej ruskej knihe jeho bráchu.
Navyše má aj sukne a aj ten atraktívny znak jednotky v erbe.
Tá fotka je dosť neostrá ale napr.dva svetlomety sú, takže verzia by sedela, ale nie je jasný zimmerit na tích plátoch..je tam tušená nejaká štruktúra ale vtedy myslím ho ešte neaplikovali.
- ak by mal niekto navyše tie erby bol by som povďačný.
Sú tuším čisté bez popisiek pod mečmi. Napr. Airfix ex Academy. Ako protihodnotu ponúkam napr.diely do interiéru zo setu od CMK. Je nekompletný, ale napr. prevodovka a vysielačka + ďalšia drobotina je.
Zajta a vo štvrtok budem dostupný v Bratislave, v piatok v Žiline a potom v BA.
Ďakujem.
Přílohy
35298_side-views-1.jpg
Screenshot_2025-06-24-15-25-04~3.png
Naposledy upravil Lubomír Tomík dne 30 čer 2025, 16:34, celkově upraveno 2
Luboš Tomík MCMLXV.
"Čo sa človek natrápi, než o všetko príjde."
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Re: Pz.IV H early 35.pz.rgt. prosba.

Příspěvekod Dolin » 27 čer 2025, 08:17

No mám dojem, že zrovna 4.Pz.Div je focená celkem hodně. Já nemám čas to hledat,..ale tanků je hromada a i publikací. Nebyl nějaký starý Concord, nebo i více dílů a nebo tak něco?
Google na AI hledá poslední dobou úplné hov-NO, ale i přesto našel tohle.
Přílohy
j7qfs02s1bc51.jpg
c2c28d506d6419c80d6bbaf48e8dc1b8.jpg
22476167690_e78379e9fe_b.jpg
8317695851_4e03b7cf2c_c.jpg
0965ad5729ce83caec9afc08b166be8e.jpg
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 27 čer 2025, 10:05

Doline ďakujem za odozvu. Ono je problém hlavne z verziou ktorá mám v stavebnici....som neuviedol.
Hnacie kolesá a kryty prevodov k nim sú tam totiž len na neskoré G a rané H v rozmedzí roku 1943. Mne dostupné dekály sú hlavne na stredné príp.neskoršie verzie 1944 (nuancie výrobcov a individuálne úpravy zatial neriešim)... Tam boli iné kolesá a príruby.
A už tam bol prípadne aplikovaný aj zimmerit. Takže problém navyše. Je to všetko v popiskách k dekálom napr.od Colibri.
Takže viacmenej pripadá do úvahy ten z tej fotky čo som vložil. Tie erby zoženiem. Sú ,univerzálne"čisté, len znak a meče bez označenia popisu k príslušnosti ku konkrétnej jednotke. Bieleho medveďa mám, žlté číslovky dovyrobím.
Pomohlo by mi tam aj rozlúštiť typy ochranních pásov vpredu na tom čele a strope. Zdajú sa rozmanité...duté aj plné zuby...Moc sa v tom zatial nevyznám tak študírujem. Ono sa to vyvrbí.
Přílohy
g-252-1-35-pz.kpfw-iv-ausf-part-iii-1.jpg.big.jpg
g-252-1-35-pz.kpfw-iv-ausf-part-ii-1.jpg.big (1).jpg
252-1-35-pz.kpfw-iv-ausf-part-ii.jpg.big (1).jpg
Luboš Tomík MCMLXV.
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 28 čer 2025, 06:07

Ano, tanky od čtvrté mají samostatnou publikaci od Concordu

Obecně se uvádí, že tank na fotce je velmi pozdní Ausf.G vyrobený Kruppem a velké šircny typ 2, používané na ranných Ausf. H. Je to hybridní verze z přechodu výroby G na H, kterých čtvrtá měla dost. Úprav stavebnice bude víc. Třeba uchycení šircen na věži není ve stavebnici alá Krupp. Viz vlákno na Missing Lynx

Pásy s plným zubem budou nejspíš typ 5b a s vylehčeným zubem 5a. T-Rex tracks
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 28 čer 2025, 08:07

:hurray: ..to je ono [-o<
.. prechodový mišmaš hybrid upravovaný na fronte.
Ešte otázka. Vzduchový filter by už mohol byť.?
Lebo napr. Dragon u neskorého G-čka od Kursku s austráckimi orlicami ho neudáva. RFM vo svojej stavebnici áno. Tu na fotke je, ale to by mohlo byť ranné H.
Přílohy
45443133531_e46ef9ef5a_b.jpg
Luboš Tomík MCMLXV.
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 28 čer 2025, 10:08

Filtry různých typů se montovaly od května 43 až června 43 na G a H, ale ne na každé. 2 měsíce probihala výroba obou typů současně, kdy G končilo v červnu a H nabíhalo od května. Mohlo být vyrobeno něco mezi 100 až 200 tanky s filtry. To je přesně období, ze kterého jsou stroje pro čtvrtou. Tak, jak se přepínala výroba, vznikaly podle dostupnosti dílů hybridní verze, které se těžko identifikují.
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 28 čer 2025, 11:13

Ďakujem prevelice. Tak nejako som to predpokladal. Stavieb hlavne z track-link mám posťahovaních dosť, takže aj informácií o rozdielnych detailoch výrobcov ..napr. šircny a pod. mám viacmenej podchytené. Ide mi hlavne aby nedošlo k nejakej zásadnej chybe.
Luboš Tomík MCMLXV.
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 28 čer 2025, 19:37

Tu máš lepšiu fotku - zameraj sa na kryt kanónu a čelný pancier na veži...
Přílohy
124_35.Pz.Regiment, 4.Pz.Division, Poland, 1944 01.JPG
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 28 čer 2025, 21:30

...myslíš asi hlavne zimmerit (:)
Ja ho v mobile vidím horizontálne nanesený na mantlete kanóna a na čelnom pancieri veže okrem dookola kolmo na stred toho poklopu optiky. Ten poloblúkový čelný štít pred záverom kanóna vidím dobre hladký(?)
O tom zimmerite je zmienka v tom vlákne na missing-lynx čo sem postol RaK.
Tá mašinka je takto zaujímavejšia a nie zas tolko práce navyše s zimmeritom všade a potom zakrytým sukňami.
...ale neviem či sa mi to dobre zdá že je aj na tom prudko osvetlenom hornom bočnom rohu veže ..jej okrajoch...a následovne prípadne aj okolo za šircňami kde nevidno. Ale tam sa zdá už hladký povrch..
Vo výrobe tuším začali s zimmeritom až v septembri 43 (?) pokial si dobre vybavujem z hlavy.
Takže asi personálom nanesený svojpomocne.
O zimmerite sa píše v stavbe ozimmeritovaného H-čka "strednej" produkcie od Dragonu na track-linku. Je tam zmienka o už zosnulom poradcovi pre Dragon na túto tému tuším.
..a čo sa týka toho OKA hore na tom mantlete kanóna na tej oválnej krytke tak ďakujem za kvalitnejšiu fotku a navedenie, lebo v stavebnici je tam iný dielik-bazmek...som na to zatial nikde nenarazil, lebo ani nehladal. Ani v leptoch čo mám od Eduardu.
Sú v ňom ale hlavne pláty okolo veže takže tie plastové zo stavebnice mám doforoty. Potom mám aj blatníky od Voyageru a hlaveň s mantletom od Aberu.
..tu som narazil na fotku s tým okom na mantlete.
..a Tamiya má u H-čka early svoj pokus o interpretáciu označení.Tá austrácka orlica sa im podľa mňa moc nevydarila, ale ten erb s "hipisáckym" znakom a mečmi je použitelný, aj medveď a čísla
Přílohy
x3yBx9f~2.png
Tamiya Pz.IVh.jpg
Naposledy upravil Lubomír Tomík dne 29 čer 2025, 02:57, celkově upraveno 1
Luboš Tomík MCMLXV.
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 29 čer 2025, 02:42

Vzor toho zimmeritu by som odhadoval asi tak ako je tu na tejto mašine...len s tým poloblúkovým štítom si nie som istý či kolmo alebo vodorovne nanášaný alebo bez.
Přílohy
Im_Westen_Panzer_IV-7~2.jpg
Im_Westen_Panzer_IV-7~2.jpg (14.73 KiB) Zobrazeno 1124 krát
Luboš Tomík MCMLXV.
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 29 čer 2025, 07:42

Lubomír Tomík píše:...myslíš asi hlavne zimmerit (:)
Ja ho v mobile vidím horizontálne nanesený na mantlete kanóna a na čelnom pancieri veže okrem dookola kolmo na stred toho poklopu optiky. Ten poloblúkový čelný štít pred záverom kanóna vidím dobre hladký(?)
O tom zimmerite je zmienka v tom vlákne na missing-lynx čo sem postol RaK.
Tá mašinka je takto zaujímavejšia a nie zas tolko práce navyše s zimmeritom všade a potom zakrytým sukňami.
...ale neviem či sa mi to dobre zdá že je aj na tom prudko osvetlenom hornom bočnom rohu veže ..jej okrajoch...a následovne prípadne aj okolo za šircňami kde nevidno. Ale tam sa zdá už hladký povrch..
Vo výrobe tuším začali s zimmeritom až v septembri 43 (?) pokial si dobre vybavujem z hlavy.
Takže asi personálom nanesený svojpomocne.
O zimmerite sa píše v stavbe ozimmeritovaného H-čka "strednej" produkcie od Dragonu na track-linku. Je tam zmienka o už zosnulom poradcovi pre Dragon na túto tému tuším.
..a čo sa týka toho OKA hore na tom mantlete kanóna na tej oválnej krytke tak ďakujem za kvalitnejšiu fotku a navedenie, lebo v stavebnici je tam iný dielik-bazmek...som na to zatial nikde nenarazil, lebo ani nehladal. Ani v leptoch čo mám od Eduardu.
Sú v ňom ale hlavne pláty okolo veže takže tie plastové zo stavebnice mám doforoty. Potom mám aj blatníky od Voyageru a hlaveň s mantletom od Aberu.
..tu som narazil na fotku s tým okom na mantlete.
..a Tamiya má u H-čka early svoj pokus o interpretáciu označení.Tá austrácka orlica sa im podľa mňa moc nevydarila, ale ten erb s "hipisáckym" znakom a mečmi je použitelný, aj medveď a čísla

Človeče, to čo tu píšeš, to sa za mňa nedá čítať - to je strašné, jak obsahovo, tak gramaticky :?
S tým zimmom tu miešaš všetko možné dokopy - nechceš radšej postaviť tento stroj ?
# I11 4.Pz.Div on Kovel.JPG

Tiež je s 4.Pz.Div., určite nemá zimmerit, má všetky znaky Ausf. H Vomag, EARLY PROD. MAY 1943, jediný rozdiel proti návodu MINIArtu je, že je z jari 1944, z obdobia bitky o Koveľ, a P hnacie koleso je staršieho typu (Ausf.E-G)...

# I11 4.Pz.Div on Kovel 01A.jpg

Add filter - pôvodne ho asi mal, ale je odfotený bez neho, zostala s neho iba základňa pre montáž - presne takto
Pz IV filter.JPG
! fotka je len pre predstavu, je to samozrejme iný stroj !

cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 29 čer 2025, 08:41

Hmm. Fajn. Tento kus som mal vo výhľade už na začiatku, len som ho vylúčil práve pre to hnacie koleso, ktoré je konkrétne v tomto prebale č.36063 už novšieho typu (Ausf.H) a ja som to zprvu nezpochybňoval, keďže ako som uviedol o techniku sa zaujímam okrajovo.
Takže vďaka za analýzu. Dekály, resp.obtlačky už nejako, dajako poriešim. (:)
..napr.z tohto univerzálneho aršíku. Ten je dostupný.
Přílohy
15ammo8560.jpeg
Luboš Tomík MCMLXV.
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 29 čer 2025, 09:29

Ještě k tomu zimmeritu u 124. Byl vodorovně až k hraně na čele věže. To je přesně znak výroby v Kruppu.
Přílohy
20250629_081211.jpg
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Tomík » 29 čer 2025, 09:45

RaKu...Díky. Ono som si v mobile nebol istý s partiou okolo toho poklopu. Býval myslím aj lúčovite, paprskovite, dokruhu. V rýchlosti napr. u tejto "Šteffiny".
A ešte teda, keď už, tak aj ten poloblúkovitý pancier. Ten sa mi javí bez zimmu. Na tej tvojej zväčšenine je tam zrejmý dosť pravidelný"novinový"raster. Narozdiel od toho čela veže.
Přílohy
783f52ff57d9d11caebebcc66e400afe_152356.jpg
124_35.Pz.Regiment, 4.Pz.Division, Poland, 1944 01~3.JPG
124_35.Pz.Regiment, 4.Pz.Division, Poland, 1944 01~3.JPG (24.28 KiB) Zobrazeno 956 krát
Luboš Tomík MCMLXV.
Milan Lasica
Lubomír Tomík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod koki21 » 30 čer 2025, 08:48

Foto na 141 v úvodu příspěvku
Přílohy
IMG_3912.jpeg
koki21

Další