Pustil jsem se do stavby Ferdinanda č. 624 / diorámy dle fotografií z odtahu ruskou armádou.
Jde mi o maximální věrnost modelu dle fotografie, ale mám několik nejasností, třeba se tu najde někdo, kdo by mi dokázal poradit, za což bych byl moc rád.
Tento konkrétní typ je poměrně dobře zdokumentován, mám fotografii ještě když byl v německých rukou, dále několik fotografií opuštěného stroje při odtahu ruskou armádou a fotografie z výstavy v Moskvě.
Dotazy ke kamufláži
1) Pravá strana vozidla – vedle kříže je patrné na boku vozidla cosi, ale nejsem schopen identifikovat co by to mohlo být. Napadá mně přemalovaný starý symbol, ale žádný jiný stroj z PZ abt 654 nic ani podobného nemá. Další možností je něco, co zde bylo při polní úpravě namontováno, ale vypadá to ploché, jen jako by to bylo v barvě…napadá někoho co by to mohlo být?
2) Kryt kanónu – přijde mi v tmavší barvě, než žlutý základ na zbytku vozidla, je možné že by štít zůstal v základní červené barvě jako na stroji č. 501?
Dotazy k poškození – napíšu můj názor a budu rád za komentář či korekci, další nápady
3) Zdroje se liší v tom, jak byl stroj poškozen, někde se píše, že dosedl na měkkou půdu při ústupu, někde, že najel na minu, jinde že byl poškozen střelou nebo kombinace předchozích.
Můj názor je ten, že stoj zapadl – na pásech je patrné, že se protáčeli na místě, stroj evidentně sedí na „břiše“. Poškození minou bych vyloučil, pásy nejsou poškozené.
Průstřel – to je otázka kterou rozeberu dále.
Má teorie: Posádka stroj opustila, ale nezničila (požár bojového prostoru bych vyloučil, ohoření korby není nikde patrné. Zadní poklop je odšroubovám a shozen na zem – patrně při evakuaci posádky?
Na místě stroj stál delší dobu, v řádu několika týdnů, než ho rusové odtáhli – větev v zadní části je zcela bez listí.
Stroj je „rozkraden a vybrakován“ – prostě vše co šlo odnést a k něčemu by se hodilo je pryč, vedle stroje leží vyhozená radiová stanice a sedačka radisty, kryt reflektoru. Předpokládám, že baterie (které jsou pod sedačkou radisty) byly také odneseny.
4) Pravá sekce – je zde patrné poškození na kole, které bylo později při odtažení demontováno – předpokládám nějaká menší ráže, která jen zničila kryt a poškodila ložiska.
5) Stejné poškození si vysvětluji na schránce nářadí na pravém boku – uvnitř je patrná stopa po zakouření, horní víko je „vystřelené“ – napadá mně zásah nějakou menší ráží jakoby zezadu s tím, že střela vyletěla vrchem (svezla se, možná uvnitř explodovala?).
6) Zakouření na levém boku proti chladičům – zde tápu – je to zásah střelou nebo je to jen okouření např. od Molotovova?
a. Na fotkách z výstavy je zde něco vyznačeno – pokud by to byl průstřel, zasáhlo by to patrně nádrž, která přesně v tomto místě začíná, pak ale předpokládám, že by stoj patrně vyhořel celý, což fotografie nepotvrzují. Průstřel bych tedy vyloučil.
b. Může to být zásah, který neprošel skrz, ale proč by to bylo takto zakouřené?
c. Další varianta je zásah Molotovem, který mohl způsobit poškození na chladicím systému a tank definitivně znehybnit.
d. Na dalších fotografiích vypadá samotný kanón i čelní pancíř ohořelý – není už zde patrný zelený vzor, který je na funkčním stroji pěkně patrný.
Proč to tak řeším, budu mít odkrytý prostor chladičů a řeším i celý interiér a přemýšlím nad tím, jaké poškození zde udělat.
Na fotografie jsem pro orientaci vyznačil místa, na která se ptám

Díky všem za postřehy a názory
Naposledy upravil Spirit78 dne 26 led 2024, 22:05, celkově upraveno 1