Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ferdinand nr. 624 Panzerjäger-Abteilung 654

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Ferdinand nr. 624 Panzerjäger-Abteilung 654

Příspěvekod Spirit78 » 25 dub 2023, 17:00

Zdravím kolegy modeláře.

Pustil jsem se do stavby Ferdinanda č. 624 / diorámy dle fotografií z odtahu ruskou armádou.

Ferdinand 624_00.jpg

Jde mi o maximální věrnost modelu dle fotografie, ale mám několik nejasností, třeba se tu najde někdo, kdo by mi dokázal poradit, za což bych byl moc rád.
Tento konkrétní typ je poměrně dobře zdokumentován, mám fotografii ještě když byl v německých rukou, dále několik fotografií opuštěného stroje při odtahu ruskou armádou a fotografie z výstavy v Moskvě.

Dotazy ke kamufláži
1) Pravá strana vozidla – vedle kříže je patrné na boku vozidla cosi, ale nejsem schopen identifikovat co by to mohlo být. Napadá mně přemalovaný starý symbol, ale žádný jiný stroj z PZ abt 654 nic ani podobného nemá. Další možností je něco, co zde bylo při polní úpravě namontováno, ale vypadá to ploché, jen jako by to bylo v barvě…napadá někoho co by to mohlo být?
2) Kryt kanónu – přijde mi v tmavší barvě, než žlutý základ na zbytku vozidla, je možné že by štít zůstal v základní červené barvě jako na stroji č. 501?

Dotazy k poškození – napíšu můj názor a budu rád za komentář či korekci, další nápady
3) Zdroje se liší v tom, jak byl stroj poškozen, někde se píše, že dosedl na měkkou půdu při ústupu, někde, že najel na minu, jinde že byl poškozen střelou nebo kombinace předchozích.
Můj názor je ten, že stoj zapadl – na pásech je patrné, že se protáčeli na místě, stroj evidentně sedí na „břiše“. Poškození minou bych vyloučil, pásy nejsou poškozené.
Průstřel – to je otázka kterou rozeberu dále.

Má teorie: Posádka stroj opustila, ale nezničila (požár bojového prostoru bych vyloučil, ohoření korby není nikde patrné. Zadní poklop je odšroubovám a shozen na zem – patrně při evakuaci posádky?
Na místě stroj stál delší dobu, v řádu několika týdnů, než ho rusové odtáhli – větev v zadní části je zcela bez listí.
Stroj je „rozkraden a vybrakován“ – prostě vše co šlo odnést a k něčemu by se hodilo je pryč, vedle stroje leží vyhozená radiová stanice a sedačka radisty, kryt reflektoru. Předpokládám, že baterie (které jsou pod sedačkou radisty) byly také odneseny.
4) Pravá sekce – je zde patrné poškození na kole, které bylo později při odtažení demontováno – předpokládám nějaká menší ráže, která jen zničila kryt a poškodila ložiska.
5) Stejné poškození si vysvětluji na schránce nářadí na pravém boku – uvnitř je patrná stopa po zakouření, horní víko je „vystřelené“ – napadá mně zásah nějakou menší ráží jakoby zezadu s tím, že střela vyletěla vrchem (svezla se, možná uvnitř explodovala?).
6) Zakouření na levém boku proti chladičům – zde tápu – je to zásah střelou nebo je to jen okouření např. od Molotovova?
a. Na fotkách z výstavy je zde něco vyznačeno – pokud by to byl průstřel, zasáhlo by to patrně nádrž, která přesně v tomto místě začíná, pak ale předpokládám, že by stoj patrně vyhořel celý, což fotografie nepotvrzují. Průstřel bych tedy vyloučil.
b. Může to být zásah, který neprošel skrz, ale proč by to bylo takto zakouřené?
c. Další varianta je zásah Molotovem, který mohl způsobit poškození na chladicím systému a tank definitivně znehybnit.
d. Na dalších fotografiích vypadá samotný kanón i čelní pancíř ohořelý – není už zde patrný zelený vzor, který je na funkčním stroji pěkně patrný.
Proč to tak řeším, budu mít odkrytý prostor chladičů a řeším i celý interiér a přemýšlím nad tím, jaké poškození zde udělat.

Na fotografie jsem pro orientaci vyznačil místa, na která se ptám :)

Ferdinand 624_01.jpg

Ferdinand 624_02.jpg

Ferdinand 624_03.jpg

Ferdinand 624_04.jpg

Ferdinand 624_05.jpg

Ferdinand 624_06.jpg

Díky všem za postřehy a názory
Naposledy upravil Spirit78 dne 26 led 2024, 22:05, celkově upraveno 1
Spirit78

• Odpovědět s citací

Re: Ferdinand nr. 624 Panzerjäger-Abteilung 654

Příspěvekod Georgee » 10 kvě 2023, 19:10

Ve svém archivu jsem našel tuto fotku, že by se mělo jednat o interiér 624ky. Poškození/deformace naznačuje že tam mohlo dojít k explozi, možná ruční granát?
Přílohy
ferd 624 interier2.jpg
ferd 624 interier.jpg
Georgee

• Odpovědět s citací

Příspěvekod cencul.sk » 11 kvě 2023, 09:17

Veľmi sa mi páči zámer postaviť stroj v maximálnej zhode z predlohou, to už je v dnešnej dobe, keď takmer všetci chcú stavať iba pre radosť, takmer rarita =D> !

Nejaké moje postrehy
Spirit78 píše:1) Pravá strana vozidla – vedle kříže je patrné na boku vozidla cosi, ale nejsem schopen identifikovat co by to mohlo být. Napadá mně přemalovaný starý symbol, ale žádný jiný stroj z PZ abt 654 nic ani podobného nemá

Ja mám fotku 612-ky, a tá má na pravej strane v rovnakom mieste podobný náter, tak si myslím, že to bolo už od Nemcov.
612 schwerer-Panzerj-ger-Tiger-P-Ferdinand-Elefant02.jpg

Čo tam bolo pred tým, sa asi nedozvieme, dôležité je, že na všetkých fotkách 624-ky to vypadá rovnako, tak by som to ztvárnil tak, ako to je vidieť
624 Ferdinand near Kursk, 1943 08.JPG

Spirit78 píše:3) Můj názor je ten, že stoj zapadl – na pásech je patrné, že se protáčeli na místě, stroj evidentně sedí na „břiše“. Poškození minou bych vyloučil, pásy nejsou poškozené.

Prikláňam sa k rovnakému záveru, Ferdinandy boli chronicky nespoľahlivé, tak keď nebol nablízku žiadny "odťahovák" zobrali nohy na ramená, ale ten ručný granát tam pred útekom mohli vhodiť
Spirit78 píše:6) Zakouření na levém boku proti chladičům – zde tápu – je to zásah střelou nebo je to jen okouření např. od Molotovova?
a. Na fotkách z výstavy je zde něco vyznačeno – pokud by to byl průstřel, zasáhlo by to patrně nádrž, která přesně v tomto místě začíná, pak ale předpokládám, že by stoj patrně vyhořel celý, což fotografie nepotvrzují. Průstřel bych tedy vyloučil.
b. Může to být zásah, který neprošel skrz, ale proč by to bylo takto zakouřené?

Na fotkách, čo mám ja, sa zdá, že v tom označenom mieste bol naozaj zásah nejakým nábojom malého kalibru (ale dieru skrz nevidno), ale je celkom možné, že predtým na to miesto dopadol molotov, lebo ten chvost čo sa ťahá hore na korbu naznačuje oheň :?:
624 Ferdinand near Kursk, 1943 11.jpg

624 Ferdinand near Kursk, 1943 12.JPG

Spirit78 píše:6) d. Na dalších fotografiích vypadá samotný kanón i čelní pancíř ohořelý – není už zde patrný zelený vzor, který je na funkčním stroji pěkně patrný.

Požiar v motorovej časti tiež pripadá do úvahy
624 Ferdinand near Kursk, 1943 13.JPG

624 Ferdinand near Kursk, 1943 14.JPG

Držím palce pri stavbe a už teraz sa teším na výsledok
cencul.sk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod FiSe » 11 kvě 2023, 14:05

Kdyz tak koukam na tu fotku z profilu, je mozne, ze to melo 3 tonovou kamuflaz, misto te propagovane 'zeleno-zlute'?
Hoch Habsburg
FiSe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Spirit78 » 12 čer 2023, 20:05

Díky za postřehy, sehnal sjem ještě jednu velmi kvalitní fotografii, ale příliš nového neprozrazuje :)

https://www.tankarchives.ca/2015/11/art ... k.html?m=0

Jinak třítónovou kamufláž bych vyloučil, na fotografii je krásně patrné, že ten zelený nástřik místy prosvítá, není příliš sytý.

Tak aby bylo vidět, že stavba nějak pokračuje, tak přikládám pár fotek ze stavby.
Zatím se hrabu v interiéru, kdy někdo měl v archivu Ferdinanda z Kubinky, byl bych vděčný, na netu jich je pramálo, tak vesměs čerpám z této knihy: https://www.scalemates.com/cs/books/pan ... ot--130402

Slíbené foto:
Přílohy
DSC_4855.JPG
DSC_4854.JPG
DSC_4848.JPG
DSC_4846.JPG
DSC_4844.JPG
DSC_4843.JPG
DSC_4842.JPG
DSC_4780.JPG
Spirit78

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Spirit78 » 12 čer 2023, 20:06

A ještě pár :)
Přílohy
DSC_5069.JPG
DSC_5176.JPG
DSC_5173.JPG
DSC_5171.JPG
DSC_5170.JPG
DSC_5169.JPG
DSC_5161.JPG
DSC_5113.JPG
DSC_5073.JPG
Spirit78

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 12 čer 2023, 20:17

Pěkné.
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Habouji » 12 čer 2023, 20:50

vlastní návrhy a tisk 3D doplňků?

https://cults3d.com/en/users/Spirit78/creations
Habouji

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mikuláš » 12 čer 2023, 21:34

Tak tohle vypadá moc hezky!
In process - viewtopic.php?f=58&t=143367&start=60#p2690819
Mikuláš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod RaK » 12 čer 2023, 21:55

Tady je walkaround z Kubinky

http://walkarounds.scalemodels.ru/v/walkarounds/afv/before_1950/ferdinand/
RaK

• Odpovědět s citací

Příspěvekod von mantinel » 13 čer 2023, 06:51

Stavba dle mého gusta. Budu rád sledovat!
von mantinel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Spirit78 » 13 čer 2023, 08:18

Habouji píše:vlastní návrhy a tisk 3D doplňků?

Ano tohle je můj profil, budu tam postupně dávat vše co mám, je toho opravdu hodně, prakticky 90% interiéru si modeluji sám. Jen to tam chci dávat ve chvíli kdy budu mít nějaký komplet ucelený a 100% odzkoušený že pasuje. Myslím, že brzy tam dám komplety na přední část interiéru a komplet strop přední části.
Spirit78

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Spirit78 » 13 čer 2023, 08:25

RaK píše:Tady je walkaround z Kubinky

http://walkarounds.scalemodels.ru/v/walkarounds/afv/before_1950/ferdinand/

Tak na tyhle stránky jsem přesně včera také narazil, bohužel z interiéru je tam jen jedna fotka - všechny poklopy mají zavařené #-o
Někde jsme našel i informaci, že by ten Ferdinand v Kubince měl být v interiéru kompletní kromě systému řízení, ale fotky sem zatím nikde nedopátral, nechápu proč to někdo nezdokumentuje, když je to jediný exemplář na světe...holt jiný kraj...

Ale zdroj je to super, kvalita fotek a stupeň zdokumentování je nejlepší co jsem zatím našel, bohužel trochu se zpožděním, tak to už bude jen o kontrole jestli sem vše trefil :)
Spirit78

• Odpovědět s citací

Příspěvekod FiSe » 13 čer 2023, 08:31

Kouknul jsem do Achtung Panzer No.6, tam sice nekolik fotek interieru toho z Kubinky maji, mam pocit, ze to je 501...nicmene, zadna slava a i ten interier vypada, ze byl ve valce, pokud bych to mel vyjadrit diplomaticky.

Stavba pekna.
Hoch Habsburg
FiSe

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Habouji » 13 čer 2023, 17:12

Spirit78 píše:
Habouji píše:vlastní návrhy a tisk 3D doplňků?

Ano tohle je můj profil, budu tam postupně dávat vše co mám, je toho opravdu hodně, prakticky 90% interiéru si modeluji sám. Jen to tam chci dávat ve chvíli kdy budu mít nějaký komplet ucelený a 100% odzkoušený že pasuje. Myslím, že brzy tam dám komplety na přední část interiéru a komplet strop přední části.

super počkám až to bude kompletní :-) ty 3d tiskárny a malovaní je mor člověk takhle už nic nedodělá :-) když to jde takhle vylepšit
Habouji

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse