Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Článkové pásy z 3D tisku, zkušenosti

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Článkové pásy z 3D tisku, zkušenosti

Příspěvekod Petr Štejnar » 25 bře 2023, 20:41

Toto vlákno jsem založil proto abychom se zde podělili o své zkušenosti s pásy z 3D tisku.
Důvodem proč jsem se rozhodl tuto technoligií vyzkoušet, je to že se mi nepodařilo se mi sehnat kovové článkové pásy na T34, od MASTERCLUB MTL35198, tak sem se rozhodl zkusit pásy z 3D tisku. Je to již pár let co jsem četl nějaké recenze na pásy 3D. Přes některá negativa sem se se rozhodl to vyzkoušet. Říkal sem si že se za tu dobu třeba techologie zlepšila a tak to už bude OK. Takže se mi podařilo sehnat pásy TREX s označením TR85014. Bohužel se nic nezlepšilo, články při dotlačení pinu praskají. Piny se lámou, jsou opravdu křehké. Při vybalení z krabičky, byly již i některé články zlomené. To se mi podařilo slepit. Bohužel slepit praskající články v místě otvorů pro čepy nejde. Část materiálu při prasknutí odletí do nenávratna. Tam kde neodletí to sice slepit jde ale při dalším pokusu článek zařadit do pásu, to lupne jinde. Celkově tedy tyto pásy od tohoto výrobce nemohu hodnotit kladně. Za mne jsou nepoužitelné.
Teď jde o to jestli pásy od jiného výrobce a že jsem na netu našel nejméně další tři, jsou na tom stejně nebo jsou již OK. Pokud tedy někdo má zkušenost s články z 3D tisku od jiného výrobce. Prosím o sdělení své zkušenosti v tomto vláknu. Mohlo by to pomoct dalším modelářům kteří by chtěli to rovněž vyzoušet.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Re: Článkové pásy z 3D tisku, zkušenosti

Příspěvekod Petr Štejnar » 22 dub 2023, 15:30

Po špatnézkošenosti s pásy TREX jsem objevil video s pásy od jiného výrobce. Krásně to podle videa jde pospojovat.
https://www.youtube.com/watch?v=VEqzKpXK67Y
Nadchl sem se o pásy objednal. Prodávájí se pod názvem QUICK TRACKS. objedna sem pásy T-35011 a když dorazili domů tak sem sedl a začal stavět. První co mě zarazilo bylo že mají jinou barvu nežli na videu a u prodejce. Tak sem začal stavět, první dva články k sobě přiložil a chtěl nacvaknout. Sakra nejde to , zkusím to znovu a jinak a stále to nejde, tak do třetice a přitlačím. Prd a jeden článek praskl. Vezmu druhý a ejhle praskl druhý. Takže jdu na to opatrně a snažím se to spojovat, no lehce to tedy nejde, jde to docela těžko. Dalších pár článků mi neprasklo a sestavil sem si 5cm pásu. Na tom kousku to trochu zatáčí a ani to skoro nejde hýbat, sice to jde ale ztuha a málo. Druhý den sem si k tomu zase sedl . Opět mi jeden článek rupnul a z dalšího se odlomilo. Pás je už delší asi 10cm, a žádný zázrak to není. Je křivej a pohyblivej ztuha, navíc při se to zdá celé křehké a bojím se s tím hýbat. Můsím říct že mám buďto velkou smůlu a dvakrát sem narazil na nějaký fake pásy nebo sem lempl a nevím jak to spojovat. Každopádně i tyto pásy nemohu doporučit. Tím moje laborování s touto technologií končí. Vyhodil sem 2000Kč a nemám na T34 pěkný pohyblivý pásy.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod danny1691 » 22 dub 2023, 16:38

Jestli něco zbylo, zkus to prohřát v teplé vodě. A za tepla cvakat do sebe.
Jedna firma co dělá doplňky z 3D tisku doporučuje před oddělením nahřát v teplé vodě aby se předešlo oštípnuti
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
danny1691

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 23 dub 2023, 10:29

Díky za radu, vyzkouším.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 23 dub 2023, 13:24

Quick Tracks som obzeral v Mosoni, skúšal som scvakávať viaceré pásy viacnásobne a problém som s nimi nemal. Čo neznamená, že nemôžu praskať. Predsa len je to 3D tlač.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Habouji » 24 dub 2023, 16:59

ono je trochu rozdíl v tisku co chceš ukazovat oproti tomu co pak sériově tiskneš. Teplá voda opravdu nepomůže aby se pás stal pohyblivý. Asi chyba v postprocesu po vytištění.
Naposledy upravil Habouji dne 25 dub 2023, 08:17, celkově upraveno 1
Habouji

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Mikuláš » 24 dub 2023, 18:09

V Mošoni jsem si koupil pásy Quicktracks 35004 na Hellcat od Tamiye. Po návratu jsem se pustil do sestavování, které bylo poněkud... frustrující? V sadě je 195 článků pásu. Na jeden pás je potřeba 83 článků, tedy 29 by mělo být jako rezerva, případně k použití na náhradní články. Při přebírání výtisků jsem objevil 13 nepoužitelných kousků kvůli jejich vadám. Pak asi 50 kusů, které jsou sestavitelné, ale mají na povrchu větší či menší kazy, zejména na ploše, po které přejíždí kola tanku. No a jelikož článek vypadá, jak vypadá, tak ačkoli jsem postupoval dle návodu, který je na krabičce, se mi podařilo 19 dílů prasknout...

Návod na krabičce. Nedovedu si moc představit jiný způsob sestavování.
NÁVOD.jpg

Vzorek opakujících se povrchových vad.
POVRCH VADY.jpg

Vzorek zmetkových dílů. Celkem nějakých 13 kusů.
ZMETKY.jpg

Aby člověk nemusel zkoušet secvaknout pás dohromady na modelu, nabízí výrobce další 2 provedení článků. Jeden s dírou v širších "zubech" a druhý s dírou pro drát v užších "zubech". Ty se dají na jeden a druhý konec pásu a pak se můžou spojit drátkem. Každý tento článek je v sadě 3x. U článku s dírou v užších "zubech" je pak na každém z nich tento defekt, kdy je v čepu ze spodní strany díra po celé délce až k samotnému článku pásu.
KONCOVÝ ČLÁNEK.jpg

Praskání se konalo jenom na bocích článku. Při nákupu jsem si myslel, že rizikovým místem bude i střed článku, ale vydrží víc, než ty boky.
PRASKLÉ.jpg

A toto je výsledek mé práce. Jeden pás a necelá půlka. Nepoužil jsem díly s povrchovými vadami. Zmetky a prasklé kousky samozřejmě také ne.
quicktracks.jpeg

Samozřejmě se díly s kazy dají přetmelit, vybrousit a použít. Ale při skládání pak cca 10 dalších (se štěstím) praskne a taky to potom úplně neodpovídá jejich "no cleanup needed - ready to assemble", co mají uvedeno na krabičce. Se začištěním stop po podporách se počítat dá, ale ty kazy, zmetky a praskání při skládání dělají trochu čáru přes rozpočet. Kvůli technologii je vidět rastr na oblinách a vodících zubech.

Čísla berte s rezervou, nepřepočítával jsem celé balení. Snad je to srozumitelně popsané a fotky dovysvětlí nejasnosti v textu.
In process - viewtopic.php?f=58&t=143367&start=60#p2690819
Mikuláš

• Odpovědět s citací

Příspěvekod danny1691 » 24 dub 2023, 18:30

Právě dělám na pásech pro T-34. Taky 3D tisk.
Co se týče vad- jeden článek bez zubu a vícero, číslo z hlavy nevím bylo na článcích se zubem. Většinou se jednalo o nedotisk v části spoje článků.
Spoj článků je řešen pomocí drátu, dírky jsem preventivně protahoval vrtákem.
Materiál pevný, ale není křehký.
Na pásech je vidět vrstvení, ale to mi nevadí.
Výrobce záměrně neuvádím, nevím jestli je produkt určený pro prodej veřejnosti.
https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... G_7573.jpg
https://cdn.discordapp.com/attachments/ ... G_7574.jpg
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
danny1691

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 25 dub 2023, 19:11

[quote="Mikuláš"]

Koukám že taky to máš v jiné barvě nežli je na obrázku. Stejně jako to mám já. Možná v tom je právě ten problém. Na videu jsou z jiného materialu a na fotce kterou má prodejce jsou zase z jiného materialu.Obrázek
A do třetice mě pak domu přišli z šedého.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 25 dub 2023, 20:42

Také jsem v Mošoni pořídil pásy na Pz. 38(t) a jeho deriváty. Nejdříve jsem první dva články zkusil spojit podle návodu na řezací podložce. Přiložil, zatlačil opačným koncem pinzety na středu a lup, článek se rozlomil. Další jsem zkusil trochu jinak. Pomocí zahnuté pinzety, kterou jsem lehce svíral zub na jedné straně, jsem nejdříve zatlačil jednu stranu a následně druhou. Některé články jdou lehčeji, některé trochu ztuha, ale již bez praskání a docela rychle. Pás je pěkně pohyblivý. Chce to zřejmě u každého typu trochu jiný přístup.
„Umělec nepotřebuje kritiku. Umělec potřebuje ocenění. Když potřebuje kritiku, není to umělec.“ — Gertrude Stein
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 25 dub 2023, 23:07

Ještě musím dodat, že z 240 článků jich cca 40 mělo menší či větší deformaci na vodících zubech a jsou tak většinou nepoužitelné.
„Umělec nepotřebuje kritiku. Umělec potřebuje ocenění. Když potřebuje kritiku, není to umělec.“ — Gertrude Stein
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 26 dub 2023, 10:36

Díky za zajímavé téma Petře ;-I Robe, od koho máš ty na Pz.38...? Já mám celkem čerstvou zkušenost s těmato Quick Tracks na Pz.I (použito na Pz.II a/2, které měly tyhle typy pásů ještě, IBG to má špatně):

https://quickwheelstore.com/quicktracks ... ype-2.html

20230216_231404.jpg

Nestudoval jsem je teda pod lupou, ale přišly mi pěkné a stejné, prasklý jsem měl snad jediný článek - sedalo to krásně, i přes návod jsem sestavoval většinou jenom rukama až do zacvaknutí a během cca půl hodiny hotovo...
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Štejnar » 26 dub 2023, 19:02

Pásy jsem koupil na Ebay od polského prodejce "gregusek1904". Dal sem mu tam negativní komnetář a popsal problém. Dnes mi napsal že se omlouvá a pošle mi grátis nové pásy z nové várky kde si je jist že vše bude OK. Podle toho co psal tak sem pochopil že je sám vyrábí. Počkám tedy na nové a pak dám vědět jak to šlo s nima.
Petr Štejnar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Robert Lebl » 26 dub 2023, 20:07

Tome, jsou od stejného výrobce Quick Tracks. Jak jsem psal, chce to trochu grift a jdou do sebe dobře. Z těch méně deformovaných snad něco použít půjde. V krabičce je 240 článků a na každý pás je potřeba 93-94 článků tak jich je dost navíc. Na fotce je porovnání kousku dobrého pásu s článkem s deformací.
Přílohy
pásy lt38.jpg
pásy zub.jpg
Robert Lebl

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tom.Vrabec » 26 dub 2023, 21:42

Aha vidíš, to bude asi ganz novinka, protože na eshopu (odkud jsem bral ty svoje, mimochodem platba přes PayPal a nákup bez problémů) je zatím nevidím...

Petře držím palce, na tom Ebayi to bude evidentně přímo on...dobré vědět, že se snaží to řešit.

Každopádně i když je to občas trochu nešťastná a drahá metoda pokus x omyl, věřím že tohle bude pro nás přijatelná cesta...obzvláště v době, kdy kolísá dostupnost Friulů (tady jsem občas slyšel i stížnosti na kvalitu, vlastní zkušenost nemám) a Master Clubů (dvoje na tiger a špica práca), nemluvě o jejich cenách. Zkoušet nějaké no-name kovové či 3D pásy z aliexpresu mě ještě nenapadlo, i když bych to možná taky hned úplně nezatracoval.

Pro ty, kdo vládnou angličtinou, tady jsou od Evana (Panzermeister36) nějaká zajímavá srovnání...těch možností je kotel, jenom se k tomu za rozumnou cenu nějak dostat:
https://www.youtube.com/watch?v=Pedp1ZXqA2A
https://www.youtube.com/watch?v=YrmeYvxVmMY&t=213s
https://www.youtube.com/watch?v=pBzdJEbAxhY
Tomáš "Vrabec / Nádražák" Kosič
Tom.Vrabec

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse