Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Bergepanther 1/72 - konverze + válečné působení na území ČR

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Bergepanther 1/72 - konverze + válečné působení na území ČR

Příspěvekod Pavel P. » 03 pro 2009, 23:10

Před několika dny jsem neodolal a zakoupil poměrně slušně vyhlížející konverzní sadu firmy CMK na konverzi běžného Pantheru na vyprošťovací Bergepanther. Ze dvou nabízených variant jsem si vybral tu, označenou výrobcem jako Ausf. G, protože obsahuje velkou sklopnou ostruhu na zádi vozu a tak mi přijde atraktivnější než druhá možnost, prezentovaná jako Ausf. D.

Po prohlídce modelu a studiu podkladů ve mě ale vzklíčily následující otázky :shock:

1) CMk značí verzi jako Ausf. G, návod v setu však evidentně počítá s přestavbou ze stavebnice A/D. Má to tedy znamenat, že Bergepanther Ausf. G nemusel nutně využívat podvozek Panthweru G?

2) Na většině fotek, které jsem našel jsou skutečně Bergepanthery využívající podvozek starší verze. Poválečné Bergepanthery ČSLA a ČSD (a myslím, že i stroj vystavovaný v muzeu ve francouzském Saumuru) jsou však evidentně na podvozku Ausf. G. Používala se ale plně vybavená (naviják, ostruha) Gčka již za války? Existuje foto?

3) Modely bojové techniky německé armády se v rámci možností snažím stavět v podobě, v jaké na konci (či v průběhu) války působily na našem území. Existuje nějaká fotka Bergepantheru, působícího či zanechaného na konci války na území ČR? Tedy pokud vynecháme ten "paskvil" :grin: z Jindřichova Hradce :o Normálních Pantherů tu přece bylo dost, tak se tu asi musely objevit i ty Berge.

Za případné rady a konzultace předem moc děkuji! [-o< [-o< [-o<

Pavel
Přílohy
BP-G-2.jpg
BP-G-1.jpg
Pavel P.

• Odpovědět s citací

Re: Bergepanther 1/72 - konverze + válečné působení na území ČR

Příspěvekod branik » 04 pro 2009, 22:22

Pavel P. píše:1) CMk značí verzi jako Ausf. G, návod v setu však evidentně počítá s přestavbou ze stavebnice A/D. Má to tedy znamenat, že Bergepanther Ausf. G nemusel nutně využívat podvozek Panthweru G?

Géčkové Berge vraj využívali i platformu Ausf.D(?)/A. Označenie nesúvisí s klasickým delením verzií Panthera. Nechápem prečo to takto riešili, ale tha čo už. Aspoň to tvrdí Trojca. Vzhľadom na to, že sú jeho práce o Pantheroch novšieho dáta, pravdepodobne čerpal z hodnoverných zdrojov. Neviem to overiť z iných zdrojov.

Pavel P. píše: 2) Na většině fotek, které jsem našel jsou skutečně Bergepanthery využívající podvozek starší verze. Poválečné Bergepanthery ČSLA a ČSD (a myslím, že i stroj vystavovaný v muzeu ve francouzském Saumuru) jsou však evidentně na podvozku Ausf. G. Používala se ale plně vybavená (naviják, ostruha) Gčka již za války? Existuje foto?

Áno.

Pavel P. píše:3) Modely bojové techniky německé armády se v rámci možností snažím stavět v podobě, v jaké na konci (či v průběhu) války působily na našem území. Existuje nějaká fotka Bergepantheru, působícího či zanechaného na konci války na území ČR? Tedy pokud vynecháme ten "paskvil" :grin: z Jindřichova Hradce :o Normálních Pantherů tu přece bylo dost, tak se tu asi musely objevit i ty Berge.

Áno. Napokon, povojnové Berge v našej armáde sa zozbierali z nášho územia.

Foto : Lee Archer, William Auerbach - Panzerwrecks no.1 via VHA, ISBN 0-9754193-0-0
Přílohy
Boletice, ČR 1945.jpg
Branislav Juhász
http://forum.valka.cz/index.php
branik

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse