Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Chevrolet 8440/CGT FA

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Chevrolet 8440/CGT FA

Příspěvekod zdesko » 20 úno 2008, 20:28

..otevřené skříňky..
Přílohy
13-F60S_C01QF-04.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 20 úno 2008, 20:30

..a zezadu..
Přílohy
13-F60S_C01QF-05.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 20 úno 2008, 20:34

..když je tedy nástavba na filmu v telce válečná..tak co je sakra tohle..??
Přílohy
1737_33_07.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 20 úno 2008, 20:36

..tady zezadu.. =D>
Přílohy
1737_33_14.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 20 úno 2008, 20:37

..to byla jedna verze..a tohle je taky nějaký divný..! Co to tedy je..? :-k
Přílohy
2585_17_56.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kelby » 21 úno 2008, 20:21

zdesko píše:..tak a teď k těm našim "Kanadám"..: Jedná se o to,že jsem vlastně nepochopil o kterou naší jednotku se jedná.. No,fakt je ten,že ty 25ti librovky tahaj po Praze (na fotkách) FAT-Fordy..tedy Ford C291Q/FGT..ovšem se "Ševroleťáckou" nástavbou protože originál Ford FAT nástavba takto vypadající (s kabinou 13 a seseklým zadkem) měla plátěnou střechu a její šířka kopírovala šířku kabiny řidiče. [-o<

Tak LAATy už jsou "v lati" a teď bych se rád vrátil k výše citované analýze rozdílů Fordů a Chevroletů FAT. S tímto si dovolím nesouhlasit. Důvody jsou dva: První je ten, že jsem prohledal knihovnu i internet a nikde jsem nenarazil na Ford FAT (kanadské výroby), přesněji tedy typ FORD C291Q/FGT, jehož kabina by byla stejně široká, jako kabina řidiče. I fotka oskenovaná z manuálu, která byla použita na str. 1 této diskuse ukazuje Forda s kabinou No 13 a nástavba je širší, než kabina řidiče.
Druhý důvod je spíše jen dedukce: nenapadá mne logický důvod, proč by Ford, který měl tyto tahače ve svém výrobním programu osazoval na své vozy "ševroleťáckou" nástavbu. Samozřejmě mě napadla i myšlenka, že by to mohla být "polní úprava", ale ani to nedává smysl - zejména v souvislosti se stále nevyvrácenou informací, že ČSOB nafasovala jen Fordy (myšleno z automobilů vyrobených dle specifikace CMP).

Jinak odpověď na dotaz o kterou naši jednotku se jedná už dal kolega pepe. Jen doplním, že Československá samostatná obrněná brigáda měla ve své sestavě jeden dělostřelecký pluk (Field Artillery Regiment). Jeho vozidla byla označena číslicí 74 v červeno-modrém, vodorovně děleném čtverci. Dělostřelecký pluk měl dva oddíly (P a Q) po dvou čtyřdělových bateriích vyzbrojených pětadvacetiliberními houfnicemi. Tyto zbraně byly právě taženy tahači kanadské výroby Ford (možná i Chevrolet) :-k . Na každou baterii připadaly ještě dva záložní tahače s kolesnami. Celkem měli tedy "naši dělostřelci" ve výzbroji 24 tahačů.
Není ovšem jisté, že všech 24 auťáků byly "kanady". Dělostřelecký pluk měl pravděpodobně (myšleno v době návratu do vlasti) i několik tahačů Morris-Commerical C-8 "F.A", tzv. "Kukačka". Toto je doloženo minimálně jednou fotografií z přehlídky.

(zdroj podkladů: gen. Gustav Svoboda: " Československá samostatná obrněná brigáda ve Velké Británii", Historie a vojenství č. 6/1994)
Kelby

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kelby » 21 úno 2008, 20:59

zdesko píše:..když je tedy nástavba na filmu v telce válečná..tak co je sakra tohle..??

teda zdesko, to taky koukám. Ale na to kolektivně taky příjdem :-D , víc hlav - víc ví. Možná to bude jen chvilku trvat :D
Kelby

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 21 úno 2008, 21:06

...Kelby pročti si to tady ještě jednou-s tím Fordem FATem jsem to už dementoval.. =D> já měl jednu malou fotku z atlasu bojových náklaďáků a ono to tam splývalo. Když jsem tu fotku naskenoval a zvětšil,tak jsem zjistil,že je to tatáž kastle.. #-o ..už jsem to tady ale jednou zmínil a původní tvrzení dementoval.. [-o<
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kelby » 21 úno 2008, 21:35

Ahááááá, tak to jsem přišel s křížkem po funuse. Ono se to už vysvětlilo. Nečetl jsem pozorně. Pardon. [-o<

Zrovna hledám, co to může být za verze auťáků, který jsi sem dal minule. To jsou ale "obludy" :-D . Když oni "kanady" dělali i australáci a po válce i dánové a buhvíkdo ještě... Nu bádejme přátelé! Zatím zdravím!
Kelby

• Odpovědět s citací

Příspěvekod zdesko » 21 úno 2008, 22:03

..a já zatím přistavím vozidlo na cesty po knihovnách.. :grin: :grin:
Přílohy
13-C60_Barma bus01.jpg
zdesko

• Odpovědět s citací

Příspěvekod greenbaron » 21 úno 2008, 22:39

:grin: Ne, že bych byl přítelem lehkých řešení, ale ty první snímky s budovou a sloupovím mi připadají vcelku "koloniální" a tak si říkám, že nejen v Austrálii a pro potřeby Australských ozbrojených sil se dělaly tahače a jiná auta podle specifikací CMP... Navíc u těch "kabrioletů" na další přehlídce ty maníci vypadaj dost "snědě" - a "Aboriginci" to nejsou.
Takže to jednoduché řešení je FAT "Indian Pattern" (plachťáček) a "něco", co jeden z přispěvatelů ma MLU nazval LAAT "Indian Pattern" ("dřevníky" s boxy před budovou se sloupovím)...
- Musíme si pomáhat. Informace, které potřebujeme, tu vždycky někde jsou.
Jen ten, kdo na nich "sedí", nesmí být moula, který si myslí, že jsou jen jeho.

- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.

- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
greenbaron

Předchozí

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse