Stavím T-70M a měl to být model z krabičky. Pak jsem ale v knize T-70 (WM 264, zopakováno v 266: Tanky 1939-45) našel bokorys stroje 1. čs. tankové brigády z ostravské operace a říkal jsem si, že by to bylo docela pěkné. Vrtalo mi ale hlavou, nakolik je ten obrázek podložen, případně jak tank vypadal z pravé strany (nápisy?), začal jsem hledat a nebyl jsem schopen vyhrabat jediný doklad, ani malinkou fotečku. Ale nějaký archivář nejsem, takže se ptám ctěného publika, zda někdo o naší T-70M neví (ohledně kamufláže).
Co jsem viděl pár fotek našich vozidel toho typu, tak na nich krom dost malého čísla na předním pancíři nebylo jiné označení. Ostatně už se to tu řešilo: viewtopic.php?f=2&t=74430&p=1425950&hilit=%C4%8Deskoslovensk%C3%BD+T+70#p1425950 Pravděpodobnost, že by se od té doby objevily jiné fotky dokazující opak, se limitně blíží nule. Ten bokorys je prostě výmysl, je to škoda, ale je to prostě tak...
- Musíme si pomáhat. Informace, které potřebujeme, tu vždycky někde jsou. Jen ten, kdo na nich "sedí", nesmí být moula, který si myslí, že jsou jen jeho.
- Modeláři neodpouštějí ani tu nejmenší chybu - zvláště ne tu na svém modelu. Řežme raději do modelů, neřešme modeláře.
- Modely nejsou tak levné, abych je stavěl jen z krabičky a nechával všechny jejich chyby bez povšimnutí...
No i tím číslem na předním pancíři bych si nebyl tak jist. Pokud vím, tak pan Kopecký ve své knize psal, že rozlišovacím znakem bylo výrobní číslo uvnitř korby někde kolem průzoru řidiče. Jinak společné fotky ukazují, že se jednotlivé "naše" kusy v řadě detailů lišily.
T-70M vraj výrobného čísla 2126 (tie ale boli šesťciferné). Číslo je na pravej strane čelného panciera úplne hore. Na publikovanej fotke je to ledva vidieť, no predpokladám, že ide o tento detail. Vzhľadom na zemeranie publikácie predpokladám, že ide o fotku čs. tanku a nie ilustračnú, text popisky nehovorí priamo o čs. tanku.
Francev, Kopecký - Soviet armoured vehicles in services of the Czechoslovak Army 1943 1951, str. 39
Na 4. strane su fotky z vycviku a prehliadky v Novochopersku 1943. Zda sa mi, ze i tam vidiet akesi cisla.
Děkuji, mi ten znak byl podezřelý, protože jsem měl jakési ponětí, že T-34 ho neměly. Vlastně je to tím jednodušší, bude celý zelený a náš.
A děkuji za ten link na předchozí diskusi. Zkoušel jsem to tady hledat, ale nebyl jsem schopen algoritmu vysvětlit, že chci celý řetězec "T-70", pořád mi to házelo mraky stránek s písmenem T a přiznám se, že jsem to po projití pár desítek vzdal. Nepomohl ani Google s dotazem na "T-70" site:www.modelforum.cz, teď jsem to pro jistotu zkusil znovu a to konkrétní vlákno nevyhrabal. Asi se mu nelíbím nebo něco. Díky za pomoc.