Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Plastikové modelářství ‹ Technika ‹ Diskuse
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Dotaz na plastove pasy

General Discussion
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Dotaz na plastove pasy

Příspěvekod pH13 » 07 lis 2019, 22:30

Vážení zkušení,
zatím mi při lepení tanků stačily triky od letadel, ale už se to nedá odkládat, brzy budu muset hrábnout do plastových pásů. Jak jsem nad tím porůznu přemýšlel, vykrystalizovaly mi dva možné scénáře. Oba začínají tím, že kola nasucho hodím na korbu a kolem sestavím pásy. Vidím ovšem dvě možnosti.
1. Lepím jen pásy, pak to zase rozeberu, pásy a kola zvlášť.
2. Lepím pásy i s koly.
Obrázek

Ad 1:
Výhody: Půjdou krásně nabarvit pásy i kola, každé svou barvou.
Nevýhody: Barvou díly nabydou, bude se ta sestava muset dělat volnější, což jsou komplikace, a pokud to správně neodhadnu a nepůjde to pak zase sesadit, bude průsr.
Ad 2:
Výhody: Nebudou problémy s opětnou instalací na nabarvenou korbu
Nevýhody: Asi nezvládnu správně oddělit různé barvy. Například řekněme zelené zubaté hnací kolo umístěné mezi černokovovými vodícími zuby pásu, to si nefandím, že bych to v té 1/72 dal.

Zatím mi to vychází tak, že pokud půjdu cestou 2 a barvení nevyjde zcela dle představ (což je vysoce pravděpodobné), tak prostě budu mít nedokonale namalovaný tank, a to v místě, kde to nebude moc nápadné. Zatímco pokud se něco podělá u možnosti 1 (a neumím odhadnout, jakou má tohle pravděpodobnost), tak je to podělané fest. Čili 2 mi vychází jako bezpečnější cesta.

Máte k tomu někdo zkušený nějaké životní moudro? Díky moc.
Petr Habala
pH13

• Odpovědět s citací

Re: Dotaz na plastove pasy

Příspěvekod Marder » 08 lis 2019, 07:09

Mouder ja zde plno, stačí pohledat: search.php?keywords=p%C3%A1sy&terms=all&author=&fid%5B%5D=19&sc=1&sf=all&sr=topics&sk=t&sd=a&st=0&ch=300&t=0&submit=Hledat a co modelář, to jiný názor.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 08 lis 2019, 14:47

Za mě tak, že dopředu nabarvím korbu, kola a minimálně vnitřní stranu pásů, vše zvlášť. Pak korbu osadím pojezdovými koly a kladkami, nechám ale bokem ozubená hnací kola a napínací kolo. Na hnací kola pak mimo tank naskládám jednotlivé články pásů, obvykle o jeden méně než doporučuje návod. Kolo osadím na hřídel a ještě s čerstvým lepidlem ho pomalu natočím tak, aby mi navázal horní úsek pásů a ten k tomu fixuju (zpravidla využívám ExtraThin lepidlo). Tohle udělám na obou stranách a nechám proschnout. Následuje obvykle doložení posledního článku na hnací kolo, kam se odspodu pohodlně dostanu a pokračuju rovnými úseky dolů pod pojezdová kola. Na horní straně pásů se dostanu až před napínací kolo, na něj opět vně našoupu pár článků a natočím ho na doraz k vršku. Obvykle aplikuju tak dva až tři články, jen tam, kde se nedostanu třeba kvůli blatníkům. Zbytek samostatných článků na napínacím kole nalepuju až jako poslední, protože právě tam se drobnou změnou mezer nechá doladit správná délka celého pásu. Po zatuhnutí pak barvou pásů vyretušuju případné stopy lepidla a hotovo. U horní části pásů je taky dobré je zkusit trochu zprohýbat a naznačit tak jejich prověšení mezi kladkami.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jindřich Bernt » 09 lis 2019, 20:13

Pavel radí dobře, dělám to v podstatě taky tak, jen pásy rovnou lepím napevno ke všem kolům. Ale dle Pavlova postupu sundáš po zaschnutí lepidla kompletní pás na jedné straně s hnacím, na druhé s napínacím kolem a můžeš vesele barvit.
Hotovo:
viewtopic.php?f=80&t=33211
viewtopic.php?f=7&t=33241
Jindřich Bernt

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 10 lis 2019, 16:09

Jindro já taky rovnou lepím ke kolům, znovu sundávat nemám důvod. Jen ty články na hnací a napínací kolo lepím mimo podvozek, abych měl lepší přístup a až pak nalepím kolo i s kusem pásu.
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 10 lis 2019, 16:57

Nelepím. Slepím tak,že mám páa ve dvou částech, nabarvím a napatinuji, nandám na kola a slepím.
Přílohy
Snímek 092.jpg
Snímek 094.jpg
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Boro » 14 lis 2019, 13:17

mas aj tretiu miznost: dokup funkcne. Ci uz kovove, alebo plastove.
Zavisi od toho kolko chces investovat a aky model robis. Na modernu techniku ktora to ma napnute zakrytovane to je blbost, ale na druhovojnovu napriklad rusku techniku je to vacsinou nasobne lepsie lebo to vytvara prirodzene "ovisy".
Boro

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Klouček » 14 lis 2019, 13:57

To Boro: kolega psal, že dělá 1/72. Docela by mě zajímalo, kolik kovových či funkčních sad v tomhle měřítku seženeš...
Pavel Klouček

• Odpovědět s citací

Příspěvekod pH13 » 14 lis 2019, 21:13

Dekuji za rady.
Zkousel jsem si to predstavit a nejlepsi pocit jsem mel z toho sestavovani pasu do nekolika bloku, ktere se po nabarveni mohou jeste mirne dopasovat. Zacina se to blizit, zacinam sbirat odvahu :-).
At se dari, pH.
Petr Habala
pH13

Odeslat odpověď

Zpět na Diskuse