Tahle otázka mne nikdy ani nenapadla! Chtel jsem lepit modely a zajimála mě druhá válka, tak jsem lepil druhou válku, pak se mi líbily německé stroje, lepil jsem je. Chtěl jsem mít pz I-VII, tak jsem si je poslepoval, chtěl jsem přejít z 1:35 na 1:72, tak jsem přešel. Ted třeba lepím techniku vyráběnou u nás, tatry, pragovky a škodovky. Baví mne to, ale nikomu nevnucuji. Zastávám názor, že je tohle téma uplně zbytečné. Každému, co se mu líbí. Pro někoho je modelaření hlavně o sběratelství, někomu je to fuk a má každý model z jiné války a v jiném měřítku a oba si to užívají stejně. Koneckonců je to hobby a to je hlavně o zábavě. Nemá cenu něco dělat, jenom protože někdo říkal, že je lepsí lepit němce.
Pokud jsem někoho urazil, omlouvám se, nebylo to úmyslem, natož záměrem.
Tak toto dilema jsem nikdy neměl.Plastikovým modelům se věnuji od roku 1977.Začalo to letadly.Nejdřív vše i měřítko.Nákup modelů na burzách,pak jsem si i začal dopisovat se zahraničím.SSSR,USA,Itálie,Austrálie,Nový Zéland.Pak se mi líbili letadla Luftwaffe ,nejdříve 1:72,pak i 1:48.Pak přibili tanky vše i měřítko.Od roku 1985 zvítězila technika 1:35.Nejdřív Němci,Amíci,pak Rusové,vše co používali,lend lease,kořistní.To vše bylo WW II.Zhruba od roku 2004 je mým zájmem vyprošťovací,dílenská a ženijní technika a to od WW.I po součastnost.Toto zaměření má málo modelářů,celkově i se světem,2-3.Plastikových modelů této techniky moc není,nějaká rezinová konverze,nějaké drahé celoreziny-ale na ty nemám.Tak že přestavby.U toho se vždycky vyřádím.A dilema I.WW nebo II.WW nebo moderní ? Vítězí to, na co je nejvíc informací.Toť můj postřeh............
Na položenou otázku bych odpověděl jednoduše. " Dle gusta každého soudruha ". Mě se líbí IIWW, preferuju spojence, hlavně dopravní, ženijní a jiné obludy. A protože si je v požadované kvalitě nemůžu koupit, musím si je udělat a to chvilku trvá..... Dušín
Naposledy upravil Mgr. Petr Dušek dne 15 lis 2011, 07:33, celkově upraveno 1
Modelařím 1/72 přes 37 let sobě pro radost a spoustu toho neumím. Nejradši sochám modely z kousků plastu, polyuretanu, nebaví mě malovat model na model.
Je zajímavé,že i když má tohle téma mnoho nepříznivých ohlasů stále sem někdo píše Neni to žádný průzkum ani se nikoho neptám co mám,nebo co bych měl stavět.V jednu chvíli to tu vypadalpo dokonce jak kdyby tu na foru už nebylo místo na další temata...A nikomu neříkám že musí přemyšlet nad tím co chce stavět.Jen se ptám jestli někdo staví to či on,nebo oboje a případně jaky jsou rozhodující faktory při výběru.....mě se třeba taky líbí ruská moderna bohužel výrobci nenabízí velký výběr foukaných stavebnic někdy alespoň s průměrnou kvalitou......tak stavím ww2 kde už mám naschromážděno mnoho informací o všem možnem narozdíl od moderny a nepřeberné množství druhů a typů.Jinak díky za super odpovědi
Jestli lepit modely techniky z WW2 nebo modernu ,či snad předválečné období je úplně jedno. Možnosti jsou velice rozmanité a každý si může vybrat co se mu líbí. V tomhle je těžké někomu radit. Shoduji se s názorem Mgr. Petra Duška " dle vkusu každého soudruha" . Jestli je tohle téma zbytečné , je to diskuse a pak by byla zbytečná jakákoliv diskuse.
Když jsem já začínal modelařit, neměl jsem o technice ani minimální představu a bylo mně jedno (spíš jsem to nepoznal) jestli je to Němec, Rus, Amík nebo Jihoafričan, měřítka jsem úplně ignoroval a stavebnice jsem kupoval jenom podle obrázku na krabici. Později jsem si to začal plánovat tím stylem, že teď koupím vrtulník, příště plachetnicu, potom tank, ponorku, dopravní letadlo atd. Postupem času jsem začal jednotlivý kategorie vynechávat nebo preferovat podle toho, jak mě to bavilo, až jsem víceméně zůstal u bojové techniky, byť občas střídané s letadlama. Když jsem zavrhl i křídla a vrtule přišel další zlom, už se mně nechtělo dávat za model naráz třeba 800,- a stavět ho řadu měsíců, takže jsem přistoupil na měřítko 1:72. Dodnes v něm stavím víceméně všechno, co jezdilo po zemi a snad i sloužilo v některé armádě od 1.světové války po současnost, ikdyž dávám přednost domácím předlohám a poslední dobou mě to táhne spíš k moderně (resp. ke studené válce). Jestli u ní zůstanu, ukáže čas. Takže co z toho vyplývá? Jestli nemáš jasno ve své modelářské identitě, stavěj od všeho trochu a co nejrozmanitější výběr typů, období, uživatelů apod. a až v průběhu času sám poznáš, co je pro tebe nejvhodnější a pokud ne, není na tom nic špatnýho ani neobvyklýho.