Sháním radu s výběrem tanku JS-2 v měřítku 1/72, případně 1/76.
První věc je, že nevím, jakou verzi naše armáda po válce měla. Četl jsem JS-2m a na jiném místě, že JS-2M byla až nějaká modernizovaná verze. Ale jak se liší původní IS-2 a IS-2m s malým "m" nevím.
Byl ruský tank na pomníku stejná verze a zvenku stejný jako těch pár sloužících u nás po válce?
Při výběru modelu jsem našel spoustu IS-3, ale IS-2 jen čtyři:
1. PST - podle všeho nejlepší, ale shortrun a dražší a tím z mého výběru vypadává.
2. Zvezda - je v katalozích, ale nikde jsem ho neviděl prodávat, tak asi ještě není.
3. Italeri ve třech různých verzích.
4. Fujimi 1/76 ve čtyřech verzích
Tím se můj výběr zmenšil na Fujimi nebo Italeri.
Fujimi vyrábí přímo JS-2m přímo naší ČSLA:
http://www.hlj.com/product/FUJ76075
Cena je dost pěkná. Chci si z HLJ stejně něco objednat, tak by vyšel na asi 150 korun.
Model vypadá docela složitě (190 dílů), ale hlavně si nedovedu vůbec představit, o kolik je vedle sebe stojící 1/76 menší proti 1/72 verzi.
Druhá volba je Italeri, ve kterých mám trochu zmatek a ani nevím, jestli je to stejná verze jako ty v Československu.
Zjistil jsem, že jsou dvě verze modelů. Jedno je jednoduchý modýlek s pásy s koly z jednoho kusu, celý model má asi 10 dílů a v krabici jsou dva.
Druhá verze je klasický model s normálním počtem dílů v krabici je jeden a k němu barvy atd.
Třetí a nejzajímavější verze je stejný "normální model". Ale tam nevím, co je v krabici. Měly by tam být uvnitř dva. Ale nevím, jestli je to "Dual Combo" (Bílek píše "2x model") se dvěma klasickými, nebo je tam uvnitř jeden klasický model a k němu jako bonus ten jednoduchoučký.
Zatím se přikládám k volbě této Italeri:
http://www.bilek-eshop.cz/cz/vyhledavan ... 2-stalin-2
Je to ten správný?
1/72. Nic větčejší, nic meňčejší
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
"Ani to, Horste, nic není. Řeknu ti, že už se těším na krájení hřebíků. Připravil jsem si tady hřebíky, protože jeden, dva, to umí uříznout každý. Ale já uříznu tři! Dámy a pánové, krájím hřebíky, protože mám chuť a náladu. Řeknu vám, krájet hřebíky, to mě pokaždé baví!" - Pepi Rezler
.
[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]