Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Zlatohnědý filtr na kabinách

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Zlatohnědý filtr na kabinách

Příspěvekod Richard Dvořák » 23 lis 2012, 07:47

Ahojky kolegové,má někdo praktickou zkušenost,jak udělat zlatohnědý filtr na sklech moderních jetů?Narazil jsem na tento problém při stavbě F-117 1/32....A ještě - koukám dobře,že filtr je aplikován pouze na bočních sklech,nebo je i na čelních?
Přílohy
PICT0124 F-117A 88-842 8FS left side cockpit l.jpg
Richard Dvořák

• Odpovědět s citací

Re: Zlatohnědý filtr na kabinách

Příspěvekod Hummer » 23 lis 2012, 07:57

Tohle až někdo uspokojivě vyřeší, měl by dostat takovou malou modelářskou nobelovku :-D
Problém je v tom, že ve skutečnosti tvoří ten nádech mikrovrstvička zlata a to se modelářům dost špatně napodobuje. Výhra je, když je překryt vylisován z probarveného čirého plastu.
Jako jednoduché řešení by se dal použít některý transparentní lak Agama, ta dělá asi nejvíc jejich odstínů, např. Hnědý, Kouřový hnědý, Žlutý atd.
Roman "Hummer" Šlajer, Plzeň
Hummer

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jura67 » 23 lis 2012, 08:27

Já právě nad tím uvažuji u Eduardí F-16, ale zatím s tím nemám žádnou zkušenost.Najde s někdo,který s tím již má nějakou zkušenost?
jura67

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rado1 » 23 lis 2012, 09:09

Ja by som skúsil niekde na skúšobný číry plast streknúť poriadne nariedený lesklý akrylový lak ( napr.X-22A ) + zašpiniť kvapôčkou požadovanej farby. Čo by to spravilo ?
Ďalšia vec ma napadla - čítal som o "namáčaní" prekrytu do Sidoluxu. Čo tak trošku "zašpiniť" ten Sidolux troškou farby a vyskúšať ?

Ani jednu vec som neskúšal - ja som mal na mojej F-117 prekryt už takýto "zadymený" :-D
Na stole:B737-800 Travel Service 1/144, Lotus 79 1/20 Hasegawa
Hotovo:AH-64D Apache viewtopic.php?f=6&t=50362 F-117A viewtopic.php?f=6&t=67907 KITT Season 4 viewtopic.php?f=165&t=65647 Mustang GT350R viewtopic.php?f=165&t=73021
Rado1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 23 lis 2012, 09:56

Než experimentovat s lakem a dobarvování je lepší použít transparentní barvy. Dělájí je Agama, GSI (Gunze) i Tamiya. Takový ten "olejový" odlesk jako je vidět na té F-117 to samozřejmě neumí, ale na zahnědění kabiny by to mělo stačit. Také je možno vyzkoušet Tamiya barvu X-19 Smoke. Nejlepší je samozřejmě použít nástřik. Se štětcem to ideální není.
Jediná výhoda u obarveného Sidoluxu je ta, že se kabinka dá máčet. Ale vždy hrozí nestejnoměrné rozložení "sytosti" díky stékání laku.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod saldat » 24 lis 2012, 11:14

mozno by sa to i dalo spravit clear zltou farbou no tiez iba striekat ja som to aplikoval na skla na mojom M1117 guardian tam su tiez filtre na slkach a vypada to dobre
saldat

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Richard Dvořák » 17 úno 2014, 17:02

Tak po delším experimentování jsem se dopracoval do tohoto stadia.Narazil jsem na průhlednou holografickou fólii od Hawy a napadlo mě ji vyzkoušet.Smůla je v tom,že se dá použít pouze na rovné či velmi málo zakřivené plochy (ideální pro moji F-117 1/32 :-D ).Zkoušel jsem různé postupy - nejdříve barva,potom fólie,nanést ji na transparentní dekál a a uložit "mokrou" cestou atd. atd.Postup:

1.Podle tvaru skel si vyříznu přesný tvar fólie
2.Fólii usadím - pomáhám si jarovou vodou,jinak se mi při prvním kontaktu s podkladem chytne a už s ní nehnu - drží jako čert :evil:

3.Finální nástřik touto směsí:
Tamiya Clear Yellow + Tymiya Clear Orange + Mr.Color Levelling 2:1:2
(možná by to chtělo Orange trošku více,co myslíte?)

4.Po zavadnutí přepráším povrh čistým Levellingem - to není z mé hlavy,mám to od Honzíka Kopeckého (šetří si tak práci při rozlěšťování surfu),snad na to nemá copyright :-D .

5.Po dokonalém proschnutí skla zamaskuji a nastříkám okolní rám (není třeba se obávat odlepení hologram foil při odstraňování maskovací pásky - ta fólie fakt drží až až)

Vše zatím nanečisto,"ostrou" kabinu budu ničit o víkendu,tak mi držte palce.....
Přílohy
IMG_9558.JPG
IMG_9557.JPG
Richard Dvořák

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna