Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

AK - markers

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

AK - markers

Příspěvekod JABBA » 17 říj 2024, 12:36

Zdravím všechny,

jaké máte zkušenosti s poměrně novým produktem od AK, markery ?

Vyzkoušel jsem, a za mě dobré. Přirozeně, hodí se pro menší měřítka, na dvaatřicetinu již jen pramálo s pár vyjímkami. Na hady nevhodné bo je složité udržet stejnou sílu čáry při nepevném hrotu. Myšlenka v každém případě dobrá. Světlé odstíny mají problém s krytím při první vrstvě, nic nového.

Doufám, že časem ještě rozšíří sortiment, uvítal bych další interiérové odstíny jako Bronze green, Zinc chromate, Nakajima cocpit green, RLM 02 (1941), ruskou šedivou základovkou apod., nebo RLM 70 na vrtule, například.

JN
JABBA

• Odpovědět s citací

Re: AK - markers

Příspěvekod Mischio » 17 říj 2024, 13:56

A jsou opravdu akrylové jak píší na obale nebo laquerové jak někde psali. Ohledně čím jdou rozmýt.
https://zlejruda2.blogspot.com/
Mischio

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 28 říj 2024, 10:21

jsou to AKrylové barvy se všemi klady a zápory. Za mě je to velmi zajímavý produkt, jeho použití je velmi široké a chce to zkoušet. Napřiklad PRESHADING pro ty z nás co nemají "vystříkanou" ruku bude s těmi markers výryzmě dostupnější technikou.
preshadingAKmarkersU.jpg
holý plast, bez surfu, chce to lehkou ruku a najít tu správnou techniku, výhoda je že to lze, v případě nespokojenosti snadno utřít do pár sekund po aplikaci

JInak pokud jich máš více, pak se dle mého oplatí si pohrát s jejich snažší identifikací, což v mém případě obnášelo nabarvení horního víčko každé "fixy" barvou, která ta "fixa" obsahuje, což ti výrazně urychlí orientaci. Ten vzorníček je už jenom fičůrka, jak ta barva vypadá na světlém podkladu ve srvovnání se paletou co presentuje výrobce. A je třeba říct, že ty odstíny více méně sedí.
AK markers2u.jpg
AK markers1u.jpg

markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod lovcicak » 28 říj 2024, 12:06

https://www.youtube.com/watch?v=iWf7iOcVwTM
lovcicak

• Odpovědět s citací

Příspěvekod hoenny » 28 říj 2024, 13:17

Za mě, díky měkkému "hrotu", který způsobuje neschopnost udržet stejně silnou linii (např. kamufláže z 1WW s černou linkou), nevhodné na linky pro malá měřítka... Honza
Don´t give up, hold on tight!... Hoenny´s way
hoenny

• Odpovědět s citací

Příspěvekod markII » 30 říj 2024, 07:21

preshading3.jpg
je to kombince podkladu a preshadingu, bude na to použít worn efektr a následně stříknuta další barva.. kterou budu následně loupat. (pořád se bavíme jen o té část s variacemi "zelených" odstínu barev)
Já si myslím že s těmi MARKERS budu ještě hodně legrace, na rozdíl od Honzy, které ví na co je nepoužít, já si myslím, že škála jejich využití je neomezená. Dá se s nimi dosáhnout kontrolovaně efektů modulace, chipingu (na to byly primárně určeny), preshadingu ale i postshadingu a mnoha dalších fičůrek. A co je největší předností a zároveň největším nebezpečím, je snadnost použití, žádný kompresor, míchání barev, ředění , vymývání pistole, čištění štětců apod, prostě si vezmeš tu "fixu" zkusíš něco, líbí - nelíbí, tak znovu a jinak, jiný odstín, jiný postup. stačí 5 minut, čas který snad každý umí vyšetřit- Nechci si nikoho dotknout, ale bazální myšlenka náhrada za štětec a malování finál kamufláže je to poslední co bych s těmi Markery dělal byť to určitě taky bude možné.
markII

• Odpovědět s citací

Příspěvekod laserworks » 31 říj 2024, 12:43

Za mně dobrá věc
- Ideální na malé detaily u staveb (stavím HO a 00)- kliky, panty, kování, okna... rychlá práce
- dobré na rychlé předstínování a podkladové barvy jednotlivých kusů cihel a kamenů ve stěně
- kde se mi obzvlášť osvědčily- na rozdíl od klasických akrylových barev- je laserovaná vegetace, zvláště drobné věci, stonky... Navíc dobré odstíny zelené.
- chybí mi "zmizík" u těchto barev- na korekci pruhu, nebo rozetření okraje do difuzního přechodu
laserworks

• Odpovědět s citací

Příspěvekod wolf00 » 01 lis 2024, 16:11

Ak markery pouzivam kdyz lepim warhammer modely tam v pohode staci,vetsinou to neni moc velka plocha,ocenil bych vic kovovych odstinu,neco vic ze zelenych a modrych pripadne cervena,oproti akryl fixum Uni Posca nebo Molotow nemusite fix protrepavat a pumpovat barvu do hrotu.Jakmile fixu sundate krytku muze se zacit pracovat
wolf00

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vorel64 » 01 lis 2024, 20:10

Měl bych dotaz k těm markerům, jak je skladovat? Na ležato, nebo na stojato?
Nebo to je jedno?
vorel64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Radek A » 02 lis 2024, 12:25

Patřím k těm zaostalým zpátečníkům, co pořád staví letadla se zavřenou kabinou, navíc v úpadkovém měřítku. A pro nabarvení interiéru pro tyto potřeby mi AK marker připadá jako jasná volba. A dále pak pro různé ostře ohraničené detaily, jako noha ostruhového kolečka nebo pitotka vylisovaná s křídlem, případně i vlákno výpletu. Zatím jsem to nevyzkoušel a možná nad tím nakonec mávnu rukou, ale na rychlé a pohodlné ztvárnění těchto partií to může být ideální.
Radek A

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Pavel Šubr » 02 lis 2024, 15:08

Převládá názor skladovat naležato.
Pavel Šubr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin F » 12 lis 2024, 19:06

"kvalita" odstínu RC007 BROWN. Místo tmavé hnědé nějaká oříšková...
Přílohy
fyxi_a.jpg
Martin F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vorel64 » 12 lis 2024, 19:46

Většina odstínů je úplně mimo.
vorel64

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin F » 12 lis 2024, 19:57

já jsem si jich pár koupil na barvení malých dílů, nejsou úplně hi-fi, ale celkem mi vyhovují - tohle je ale totální úlet.
Martin F

• Odpovědět s citací

Příspěvekod TomCZ » 12 lis 2024, 20:11

Martin F píše:"kvalita" odstínu RC007 BROWN. Místo tmavé hnědé nějaká oříšková...

Spíš dali blbý vnitřek do blbé tuby. Vypadá jako Buff
Freiwaldauer Flugzeugfabrik
Ich bin ein Freiwaldauer....since 2009 8-)

Lepší BANán na foru, než ananas v řiti
TomCZ

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna