Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Práce s Alclad a Gunze Super metalic

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Práce s Alclad a Gunze Super metalic

Příspěvekod Parabellum » 27 zář 2024, 14:24

Ahoj všem, potřeboval bych radu. Budu poprvé dělat kovový povrch na Mig21PFM a budu stříkat různé krytky a panely jinými odstíny kovových barev Alclad. Dělal jsem si pokusy, ale s hruzou jsem zjistil, že když barvu nastříkám, nechám pár dnů zaschnout, tak přez ní nelze maskovat pomocí Tamkácké pásky. Když ji přilepim přez kovový povrch a strhnu, tak to jde i se stopama stříbrné na pásce :-(

Je nutné tedy nastříkat jeden ostín, poté zafixovat lakem, pak teprve maskovat a dát další odstín stříbrné, pak zase fixovat lakem, atak dále ?

A dotaz č.2 mám k barvám Gunze SM - čím a v jakém poměru je ředíte ?

Díky moc
Parabellum

• Odpovědět s citací

Re: Práce s Alclad a Gunze Super metalic

Příspěvekod Tango » 27 zář 2024, 14:55

Jaké Alclady používáš? To, co popisuješ, se mi s Alclady nikdy nestalo, a to na NMF nic jiného nepoužívám.

Můj standardní postup je ten, že nejprve povrch nastříkám šedým Surfacerem 1000 a na něj pak stříkám Alclady. Na samotný hliníkový povrch obvykle stačí dva odstíny - 101 Aluminium a 102 Duraluminium, případně směs obou. Tyhle dva odstíny občas doplním odstínem 103 Dark Aluminium nebo odstínem White Aluminium (číslo si z hlavy nepamatuju, jen tuším, že to je 106). Nástřik je suchý během chvilky a stejně tak během chvilky na něj lze lepit maskovací pásku.

Při nástřiku je důležité nesnažit se barvu nastříkat v jedné vrstvě, vždycky je potřeba vrstev nastříkat tak 5, i více. A než stříkat, spíš mlžit na nízký tlak. Pokud po nástřiku první vrstvy máš pocit, žes nenastříkal nic, potom jsi na dobré cestě. S každou další tenkou vrstvou bude odstín sytější a kovovější.
Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec
Tango

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Parabellum » 27 zář 2024, 15:02

Díky.

No právě já taky mám podklad Surfem 1000 a na to jsem šel rovnou ALC 101 a 102 a 103, pak jsem na to týden nesáhl. A po týdnu šel maskovat a ejhle jde to dolu i s páskou od Tamky..
Parabellum

• Odpovědět s citací

Příspěvekod eiben » 30 zář 2024, 18:08

Pod stribrnou nebo metaliclou davam lesklou cernou. A tu pasku Tamiya musis pred prilepenim vzdycky otapat v prstech nebo minimalne 5x prilepit a odlepit na stul
eiben

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna