Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Patina konkrétních letadel

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Patina konkrétních letadel

Příspěvekod PetrS » 06 črc 2023, 10:35

Dobrý den, finišuju Bf-109E od Edy (1/32) a chci ztvárnit patinu. Konkrétně očouzení, odřeniny. Zaměřím se asi jen na servisní otvory, výfuky, chladiče, prostě to základní (nevynechal jsem něco?).
Zajímá mě, jestli nemáte odkazy na modely, kde se s tím modeláři kvalitně a věrohodně popasovali, případně fotky přímo letadel.
Jasně, můžu hledat xy hodin na google a často to tak dělám, ale obvykle je to zdlouhavé a ty pravé fotky najdu až když je hotovo (znáte to...). Tady naopak mají často modeláři klenoty a jsou ochotní se o ně podělit.
Zajímá mě tedy, kde obecně na letadlech docházelo k výraznému ušpinění a opotřebení, jak asi věrohodně by vypadalo ušpinění kolem chladičů a kde u konkrétních letadel mohlo docházet k úniku provozních kapalin, kde se pohybovali servisní technici a které části draku byly častěji obsluhované (a tedy více opotřebované).
Uvítám taky odkazy na modeláře, u kterých se má smysl inspirovat - ano na netu je jich hodně, ale začátečník nejsem a kolikrát se proklikám někam, kde modelář používá daleko spíše čistou fantazii, nebo je ta patina značně přehnaná. Mám raději decentní.

Podobný problém řeším u Hurricane Mk.I, který je jen 1/72. Tam bych odřeniny minimalizoval.

Děkuji všem, co jsou ochotní mě něco přiučit.
PetrS

• Odpovědět s citací

Re: Patina konkrétních letadel

Příspěvekod Renda » 06 črc 2023, 10:42

Myslím, že na tohle budou vhodný publikace typu Weathered magazine, nebo ucelená kniha o patině.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna