Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Jak dostat barvu ze spraye do pistole

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Jak dostat barvu ze spraye do pistole

Příspěvekod Milan Holzapfel » 11 kvě 2023, 20:03

Je mi jasné, že pro mnohé je tento problém triviální, ale hledal jsem zde a nenanšel toto téma. Pokud tu někde je prosím moderátory o přesunutí do něj.
Chci jen ukázat jednoduchý způsob jak přestříknout barvu z Tamiya spreje do nádobky aby se následně dala přelít do pistole. Předesílám že je to jeden z mnoha způsobů.

1. sklenička od Surfaceru Gunze patřičně vymytá nebo jiná o vhodném objemu
2. maskovací páska Tamiya- použil jsem 18mm - čtyřmi proužky přelepíme hrdlo skleničky aby uprostřed vnikl otvor nebo ho uděláme propíchnutím
3. na vystouplou trysku ventilku nasadíme kousek akvaristické hadičky vhodného průměru (zde 6mm vnější průměr, světlost je cca 4mm)
4. důkladně protřepeme sprej , nasadíme do otvoru v pásce hadičku a přestříkáme do skleničky
5. odstraníme pásku a necháme vyvětrat nosný plyn z barvy. Můžeme pomoci mícháním, ale opatrně ať vám barva nevybublá ze skleničky
6. po dokonalém odvětrání když se již netvoří bublinky při míchání můžeme barvu dávkovat do pistole. Dle potřeby je možno ředit lacquerovým ředidlem

Tento postup platí pro spreje Tamiya, které mají vhodný ventilek k nasazení hadičky.
Snad to někomu bude k užitku
Přílohy
sprej pistol 01.jpg
sprej pistol 02.jpg
sprej pistol 03.jpg
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Re: Jak dostat barvu ze spraye do pistole

Příspěvekod Renda » 11 kvě 2023, 20:09

Přesně, není to problém, dělá se to běžně, jen mám vyzkoušeno, že je lepší nádobu propíchnout nahoře pod rantlem, nechat uniknout plyn a vylít to ven, protože ti nezůstane v nádobě zhruba lahvička nevystříkané barvy.
Zrovna minulý týden jsem takto přelíval lak GS.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod chevy » 11 kvě 2023, 20:30

Dotaz neznalého. Proč se přestříkává barva že spreje pro stříkání pistolí? Je v tom spreji nějaká lepší než v lahvičce?
KPM Prosek Panthers
chevy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 11 kvě 2023, 20:51

To Renda :
Taky to dělám, ale až jako konečný počin právě po přestříkání přes hadičku kdy se vyfouká téměř všechen plyn. Dírky dělám dvě jednu na protilehlé straně aby barva lépe vytékala a nezavzdušnil se ten výtokový otvor. A té barvy tam zase tolik nezůstane. Např v tomto konkrétním případě to byl necelý 1ml
Naposledy upravil Milan Holzapfel dne 11 kvě 2023, 20:58, celkově upraveno 1
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 11 kvě 2023, 20:56

chevy píše:Dotaz neznalého. Proč se přestříkává barva že spreje pro stříkání pistolí? Je v tom spreji nějaká lepší než v lahvičce?

Jsou odstíny, které se dělají pouze ve spreji a někdy je potřeba stříkat i menší díly nebo provádět opravy což je pistolí pohodlnější, přesnější a není taková spotřeba barvy
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 12 kvě 2023, 06:51

Brilliant Blue robí Zero Paints (ZP-1002), dokonca je TS-44 uvádzaná na flaštičke. Nemyslím si, že by existovala farba, ktorá sa nedá zohnať inak ako v spreji, ale kto chce dekantovať, nech dekantuje.

Brilliant_Blue_Paint_Similar_to_TS44_60ml_20390jpeg.jpg

Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 12 kvě 2023, 07:34

Nejde přece jen o TS-44. Jde o to že když ten sprej mám nebudu kvůli tomu abych stejný odstín dostal do pistole objednávat v tramtárii barvu a čekat až mi dorazí. Takhle mě to stojí jen pár minut a trochu práce.
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 12 kvě 2023, 07:37

Tak v každej predajni autolakov ti to namiešajú za pár šupov tiež. Ale nedurdi sa, ja v tom problém nevidím, kto chce, nech sa hrá a návod je ok.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 12 kvě 2023, 07:41

Já tohle dělám jen s lakem od GS. Sprej vychází v poměru cena - obsah výhodněji.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Recoil » 12 kvě 2023, 14:47

...len doplním..

..dá sa použiť aj slamka s kĺbom (pasuje presne na trysku Tam) a sprej môže stáť kolmo. Namiesto pásky sa dá použiť potravinová fólia prepichnutá tou slamkou.
BADGER ANTHEM 155 0.3 0.75 BADGER 100 LG 0.26 0.77 BADGER RENEGADE VELOCITY 0.21 0.33 BADGER SOTAR 20/20-2F 0.2 IWATA CM-C Plus0.18
IWATA HP-AH 0.2 PAASCHE RAPTOR 0.2 0.25 0.38 0.66
PAASCHE TALON TG-3AS 0.2 0.25 0.38 0.66TAF3 (1.00)

FICO KLOBÁSY!
Recoil

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sambo74 » 12 kvě 2023, 20:09

Renda píše:Já tohle dělám jen s lakem od GS. Sprej vychází v poměru cena - obsah výhodněji.
Ahoj. Kolik ml laku se z toho spreje dostane, nebo barvy? Dík.

Odesláno z mého BLA-L29 pomocí Tapatalk
sambo74

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 12 kvě 2023, 23:30

@sambo74 tak pokud je na spreji např. 100ml měl by jsi dostat z toho 100ml naředěné směsy (barva a ředidlo) ±5%.
JoseFxx

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna