Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Stynylrez experiment (ze jsem se na to radeji nevy..)

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Stynylrez experiment (ze jsem se na to radeji nevy..)

Příspěvekod PanzerEugen » 04 čer 2021, 18:28

Vazeni,

zaznamenal jsem, ze tady nekteri pouzivaji Badger Stynylrez jako primer, tak bych rad ziskal nejake zkusenosti. Ja jsem mel zrovna experimentalni naladu (to se mi vymsti skoro vzdy) a protoze je obecne hodne doporucovany, tak jsem zkusil koupit jednu flasku a otestovat. Musim rici, ze to byl docela disaster.

To ze to je nesmyslne (na strikani) huste mne az tak neprekvapilo, protoze to zminuji i recenze. Navod rika, ze se to ma strikat neredene 0.5 noozle, jenze jak rikal Paroubek kdo z vas to panove ma, kdyz pro potreby modelariny je 0.5 zbytecne velka tryska a vetsina lidi jede tudiz v rozsahu tak 0.2 - 0.4. Nicmene recenzenti rikali, ze strikaji i tencimi, tak jsem to zkusil se svoji 0.3jkou. Ani prd! Od zacatku to bud nestrikalo vubec nebo to prskalo jak svine, proste moc huste, pritlacil jsem na tlaku, stejne to nepomohlo, obcas to strikalo obstojne, ale vetsinou ne a nastrikane je to cele jako krupice. Tak jsem se na to vykaslal, protoze to nemelo smysl. Rikam si OK, tak vycistim pistoli a vykaslu se na to. V tu chvili ovsem prave peklo teprve zacalo. Na flasce se vytahuji jak se to skvele cisti. Ani ho**o, panove! Mozna tim jejich specialni airbrush cleanerem, jenze ten jednak u nas nikde nesezenu a jednak nejak neplanuji mit specialni airbrush cleaner na kazdou radu barev co mam. Rikal jsem si je to udajne vodou reditelny akryl pujde to, jenze ta slichta behem minuty zaschne a je nerozpustna uplne v cemkoliv. Lih, isopropylalkohol ani prd, dokonce ani Tamiya Airbrush Cleaner, ktery obsahuje aceton a rozpusti obvykle ledacos s tim ani nehne. Hodinu jsem se s tim cistil jako k***t a stejne je to furt naprd. Nakonec jsem trysku a jeji kryt, ktere se nejblbeji cisti nalozil pres noc do cisteho isopropylalkoholu a uvidim jestli se to casem trochu odmaci.

Takze suma sumarum, za mne docela peklo a pokorne se vracim k osvedcenemu Surfaceru ve spreji. Zajimaly by mne zkusenosti lidi co s tim Stynylrezem valci uspesneji nez ja, nez tu flasku vyhodim celou tak jak je do nebezpecneho odpadu. :evil:

D.
PanzerEugen

• Odpovědět s citací

Re: Stynylrez experiment (ze jsem se na to radeji nevy..)

Příspěvekod Jakub Vilingr » 04 čer 2021, 19:00

Tys to neředil?
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PanzerEugen » 04 čer 2021, 19:11

Jakub Vilingr píše:Tys to neředil?

Neredil, protoze jednak netusim cim, mam dojem ze Badger k tomu ani redidlo neprodava a jednak vsude pisou, ze se to redit nemusi a ma se to strikat rovnou z flasky.
PanzerEugen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr ZENGA Vaňák » 05 čer 2021, 05:32

Já používám One Shot od Ammo Mig, Ultimate Primer a ten Stynylrez. Ten Ultimate Primer a Stynylrez je to samo , One Shot na 99,9% taky.
Neředím to , na DOBŘE odmaštěný povrch stříkám Badgerem 360 s tryskou 0,5 při 1,5 až 2. Na tom Ultimate Primeru je napsáno 20-30Psi a 0,4 tryska. Zkoušel jsem i 0,3 a taky to šlo, ale už to není ono, a tady už jsem to potom přiředil Ultimate Airbrush Thinnerem.
Jinak tím Ultimate Airbrush Thinnerem se dá ředit kde co, část jsem zkoušel a funguje to (:)
Všechny One Shot od Ammo Mig, Ultimate Primer i ten Stynylrez jdou po 24hodinách brousit.
Doufám , že jsem aspoň trošku pomohl :wink:
Přílohy
IMG_20210604_214626.jpg
img20210605_06251396.jpg
Plastic People of Tovačov
Modelářský kroužek DDM Uničov
Modeláři z Horní Hané (Uničov)
"Toulavý" Kit klub Olomouc
Petr ZENGA Vaňák

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 05 čer 2021, 06:57

OneShot/Stynylrez, či MRP vodné podklady používam už docela dlho a problém s tým nie je žiaden.

Stynylrez treba poriadne vymiešať, naliať do pištole s tryskou minimum 0,3mm (ja používam najčastejšie Procon PS-275 alebo 0,5mm Procon PS-290), zodvihnúť trochu tlak a striekať na bomby, nie tenkými vrstvami. Pokiaľ by si chcel striekať menšou dierou, treba pridať kvapku vody z vodovodu.

Väčšinou stačia dve vrstvy, nechať vyschnúť do ďalšieho dňa a môžeš to veselo brúsiť.

Čo sa čistenia týka - aceton do vody veľmi nepatrí. Treba to vystriekať, prepláchnuť poriadne Airbrush Cleanerom Vallejo alebo MRP a až potom eventuálne pištoľ prečistiť niečím iným. Pokiaľ máš ako, môžeš dokonca najprv prepláchuť teplou vodou a až potom cleaner.

Toto je najväčšia vec akú som tým striekal (pred vyše tromi rokmi), Raumer S od Takomu, keď sa to spojí má to pol metra. Úplná pohodička.

SHnfrxj-01.jpeg

Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PanzerEugen » 06 čer 2021, 18:39

Díky za odpovědi. Zkusil jsem to znovu a tentokrát jsem byl lehce úspěšnější. Zvýšil jsem tlak v pistoli tím, že jsem vyndal rychlospojku s regulací, která jak jsem zjistil mi snižovala průtok vzduchu i když byla otevřená na maximum. Když jsem ji vyndal a "osolil" kompresor, tak se to dalo stříkat celkem slušně a už jsem si myslel, že mám vyhráno. Jenže jsem zjistil, že jsem se radoval předčasně, protože po pár minutách stříkání mi to začalo zasychat v pistoli a zanášet trysku, což nakonec znamenalo, že jsem musel ukončit stříkání, protože v pistoli byla pak jakási mazlavá hmota s konzistencí rozteklého asfaltu s čím ta pistole už opravdu nebyla schopna fungovat. Prostě bubliny do nádobky, pak to i foukalo čistý vzduch bez barvy, protože ta už byla úplně zaschnuta a proud vzduchu ji nebyl schopen strhnout. Bohužel to časové okno na stříkání bylo fakt malé a to co z toho za chvíli v nádobce a pistoli vzniklo bylo nestříkatelné.

Čištění byla zase chuťovka, zkoušel jsem všechno možné, ale nakonec se jako nejlepší ukázal ten Tamiya Airbrush cleaner, byť jeho spotřeba byla docela velká. Na druhou stranu 250 ml stojí jenom stopadesát korun a když si ho člověk namíchá sám, tak ta cena klesne někam ke čtyřiceti korunám za těch čtvrt litru a to už se dá nějaký na čištění primeru vyflákat, aniž by to peněženku zabolelo.

V každém případě to zasychání je problém co přetrvává, nicméně dokud to stříkalo, tak to stříkalo celkem pěkně a dělalo i slušný povrch.
PanzerEugen

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PanzerEugen » 15 črc 2021, 18:45

Tak jenom pro info a ukázka jak to dopadlo. Nakonec jsem to rozchodil. Jako dobrý nápad se nakonec ukázalo použít vodu, ale ne kapku, ale normálně to s ní naředit. Teda ne úplně "normálně", ředil jsem to tak 6:1 ve prospěch primeru. Ta voda takřka zázračně vyřešila všechny problémy, nejenom že vylepšila flow, takže sice na vyšší tlak, nicméně jde to stříkat 0.3jkou, ale navíc zafungovala jako paint retarder, takže to zasychá pomaleji a navíc to nezaschne do podoby asfaltu, takže to pak lze relativně i čistit. Výsledek je slušný, trochu poróvitější, spotřeba barvy následně o něco vyšší než standardně. Na ten model padla pak celá 10 ml Tamiya akryl, což je o něco více než bych čekal, ale zase je to jednobarevný tank v 1/35, takže ta stříkaná plocha není uplně malá. Výsledný povrch je o malinko hrubší než třeba se Gunze Surfacer 1500, ale nic co by se nedalo třeba na letadle během chvilky přeleštit, nicméně tím že se stříkal tank tak jsem to tak nechal, protože hrubší povrch je na tanku OK a navíc ta M1A2 má antiskluz skoro všude, takže se ani moc leštit nedá. Jako základovka to funguje dobře, další vrstvy barev na tom drží perfektně, použil jsem to jako základ pro preshading, takže na to bílá a pak Tamiya desert yellow a bez problémů.

Celkově celkem spokojenost, Surfacer ve spreji je pohodlnější, ale tohle má zase brutální poměr cena/výkon, protože za tři stovky je toho 120 ml, což s ohledem na opravdu velkou vydatnost mi vydrží odhadem tak na třicet až padesát modelů. :) Jako bonus se to dá překvapivě dobře nanášet štětcem, takže když jsem zapomněl nějaký malý díl nastříkat, tak lze sjednotit barvu úplně v pohodě, štětcem nanést základovku a pak natřít barvou s retarderem. Výsledek je pak opticky zcela totožný se stříkanými částmí, samozřejmě na velké díly bych to nepoužil, ale na nějaký malý dekl úplně v pohodě. Takže za mně je potřeba si s tím trochu pohrát a naučit se s tím dělat, chová se to hodně jinak než třeba klasický stříkaný Gunze Surfacer nebo bežné akrylovky, ale funguje to.
Přílohy
Tanks-35.jpg
Tanks-34.jpg
Tanks-30.jpg
PanzerEugen

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna