Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Mr. Metal Color

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Mr. Metal Color

Příspěvekod Eldon » 29 dub 2017, 10:20

Kluci, prosím o radu, nevím co dělám špatně. Stříkal jsem Mr. Metal Color 218 Aluminium a ať jsem pod ní dal černou lesklou jako základ nebo bez, stále na povrchu nedrží. Mám té barvy více na prstech než na modelu. Každá rada je vítána. Děkuji.
Eldon

• Odpovědět s citací

Re: Mr. Metal Color

Příspěvekod Petrohrad » 29 dub 2017, 17:09

Neměl by se pod tu kovovku stříknout Metal Primer? Tzn. surf, základ (ve tvým případě třeba ta černá jak píšeš), pak Metal primer a pak teprve kovovku, takhle jsem to pochopil já podle popisu na stránkách Eduarda...

https://www.eduard.com/store/cs/Gunze/Barvy/Mr-Metal-Color-hlinik.html

https://www.eduard.com/store/cs/Gunze/Surfacery-a-primery/Mr-Metal-Primer-zaklad-pro-kovovy-povrch-40ml.html?listtype=search&searchparam=metal%20primer
BF 109E 1/48 Amiot 143 Halifax Potez 540
Petrohrad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lukáš Bukový » 30 dub 2017, 05:18

Ja davám metal primer jen na lepty,pak surf a barvu...někde jsem četl že je snad lepší rovnou barvu na metal že se to pak méně loupe...jinak pokaždé dávám surf pod MC barvy ale uz se mi stalo že jsem na surf zapoměl a fouknul to rovnou na plast..jak jsem se divil že to drželo ale nemohl jsem to moc rozleštit takže jsem to nakonec smyl

Odesláno z mého ASUS_Z010D pomocí Tapatalk
Lukáš Bukový

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 30 dub 2017, 12:00

Protože se jedná o leštitelnou barvu. Tedy, dát surfacer, pak klidně černý základ a nakonec tohle. Po zaschnutí přeleštit flanelovým hadříkem nebo vatou a dále se toho nedotýkat. Další možností je to přelakovat, pak to bude držet, ale zase se mírně srazí ten kovovej efekt.

Je potřeba si vždy zjistit, s čím pracuješ a jak se s tím má zacházet. GSI vyrábí jak leštitelné, tak neleštitelné kovy.

Mr. Metal primer je základ třeba na kovový díly nebo soustružený hlavně, aby se zajistilo přilnutí barev na takový povrch. Jo a vždy je nutné mít podklad odmaštěný, což platí u všeho, i u tich leštitelných barev.
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 30 dub 2017, 19:54

Já to řeknu napřímo: Barvy Gunze řady Metal Color stojí za houby (v ústní formě bych užil peprnějšího výrazu), nebo jsem těžce nepochopil jejich filosofii (což je samozřejmě také možné). Nicméně, každému dělají přesně to, co je popsáno výše, prakticky každá zkušenost a reakce na ně je v tomto duchu.
Proto nejlepší rada musí znít: Kupte si mezalizéry Gunze řady Super Metalic (SM) a všechny tyto problémy zmizí. Ano, lahvička stojí, pole odstínu, od dvou do tří stovek. Tyto barvy se však naprosto bezproblémově nanášejí, dělají nádherný kovový povrch a hlavně, jsou odolné. Nijak se nestírají, drží, odolají syntetickým washům i obtiskovým vodičkám (kromě Hypersolu, mapy, co v nich zanechá, je však možné eliminovat přestříkáním lesklým lakem) a kovový lesk zůstává. V podstatě stačí koupit si jen základní odstín SM01, ten je možné barvami Gunze řady C jednoduše tónovat. Tedy, s dvoustovkovou investicí mám k dispozici prakticky neomezené množství kovových odstínů. A lahvička vydrží dlouho, já s ní nastříkal dva kompletní kovové čtvrtkové modely, spoustu detailů na dalších a stíle ještě něco zbývá.
Vím, co dělat s barvami řady Metal Color jsem neporadil, neboť poradit nedovedu. Těžko říci, jestli nějaká dobrá rada vůbec existuje (:) Pořiď si SM01 a všechny problémy zmizí.
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Eldon » 01 kvě 2017, 06:26

Kluci, všem vám děkuji za odpovědi. Jak píše Martin, barvy Mr. Metal color jsou pro mne velkým zklamáním. K tomu abych nastříkal pidi dílek nehodlám strávit půl dne přípravou podkladu pro tyto barvy. Poslední použitelný test který jsem dělal byl, že jsem nastříkal lesklý černý podklad, pak jsem fouknul velmi silně naředěnou kovovku a následně zalakoval. Je to řešení ale ale...
Martine, prosím, můžeš mi popsat tebou zmiňované tónování S 001?
Eldon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 01 kvě 2017, 09:18

SM01 je základní odstín, a vypadá sqěle. Pokud chci naznačit jemné odlišení odstínů jednotlivých panelů, přidávám do základní SM01 barvy z řady C. Jednou do kalíšku přidám trošku modré, podruhé žluté, potřetí hnědé, počtvrté černé, popáté červené atd. Pokud jde o množství přidané barvy, záleží na tom, jak velký chceš kontrast. Každopádně přidáním každé z těchto barev získá kovová trošku jiný nádech, odstín (ale zůstává stále kovová), a to je přesně to, co potřebuješ pro naznačení rozdílných odstínů jednotlivých panelů. Je dobré, když jsou ty odstíny C lesklé nebo alespoň pololesklé, což už jsou skoro všechny Cčka. Spíše ze zvyku přidávám ze dvě kapky lesklého laku GX100, ale vím, že je to úplně v pohodě i bez něj. Přidání tohoto laku ale nemá vliv na kovový lesk. A ředím ředidlem Mr. Color thinner. Nevím proč, ale když to naředím Levellingem, fouká se mi to o fous hůře.
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 01 kvě 2017, 09:41

Levelling ne.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petrohrad » 01 kvě 2017, 12:08

Kubrt: no já jsem totiž podle popisu na stránkách Eduardu pochopil, že ten metal primer se má stříknout pod barvu. Jinak, já jsem kovovkou MC214 stříknul motor, přímo na surf, zapoměl jsem na primer a drží mi to bezvadně.
BF 109E 1/48 Amiot 143 Halifax Potez 540
Petrohrad

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 01 kvě 2017, 12:24

Vím o tom, nicméně mi to funguje hlavně na propojení povrchu leptů a třeba surfaceru. A na to je to vynikající. Ani to nestříkám, jen to natírám štětcem. Kdysi jsem to taky foukal pod kovoé barvy, ale nějak jsem pak měl obavu o pistoli, takže to už nepoužívám.

Ještě k leštitelným GSI Metal Color barvám - pokud se nafoukaj třeba na motor a vyleští (klidně štetcem), tak jsou slušný. Nicméně maskovat je lepenkouje zhola nemožné.
Naposledy upravil Jakub Vilingr dne 02 kvě 2017, 14:41, celkově upraveno 1
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Eldon » 02 kvě 2017, 05:46

Martin Glogar píše:SM01 je základní odstín, a vypadá sqěle. Pokud chci naznačit jemné odlišení odstínů jednotlivých panelů, přidávám do základní SM01 barvy z řady C. Jednou do kalíšku přidám trošku modré, podruhé žluté, potřetí hnědé, počtvrté černé, popáté červené atd. Pokud jde o množství přidané barvy, záleží na tom, jak velký chceš kontrast. Každopádně přidáním každé z těchto barev získá kovová trošku jiný nádech, odstín (ale zůstává stále kovová), a to je přesně to, co potřebuješ pro naznačení rozdílných odstínů jednotlivých panelů. Je dobré, když jsou ty odstíny C lesklé nebo alespoň pololesklé, což už jsou skoro všechny Cčka. Spíše ze zvyku přidávám ze dvě kapky lesklého laku GX100, ale vím, že je to úplně v pohodě i bez něj. Přidání tohoto laku ale nemá vliv na kovový lesk. A ředím ředidlem Mr. Color thinner. Nevím proč, ale když to naředím Levellingem, fouká se mi to o fous hůře.

Martine, moc děkuji za popis postupu. Vyzkouším a uvidím.
Eldon

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 02 kvě 2017, 11:32

Není vůbec zač.
Kubo, v posledním odstavci svého příspěvku určitě nemluvíš o SM (Super metalic) barvách, ale o řadě Mr. Metal color :-D SM jsou maximálně odolné a maskovat Tamiya páskou je naprosto v pohodě lze :)
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 02 kvě 2017, 14:40

Martin Glogar píše:Není vůbec zač.
Kubo, v posledním odstavci svého příspěvku určitě nemluvíš o SM (Super metalic) barvách, ale o řadě Mr. Metal color :-D SM jsou maximálně odolné a maskovat Tamiya páskou je naprosto v pohodě lze :)

Celu dobu píšu o leštitelných GSI Mr. Metal Color: https://www.eduard.com/store/cs/Gunze/B ... teln%C3%A9
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 02 kvě 2017, 19:49

To já tomu samozřejmě rozumím, ale v tom posledním příspěvku jsi měl překlep a napsal jsi tam SM, tak jsem na to upozornil, aby to někoho nemátlo :wink:
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 02 kvě 2017, 20:33

Jakub Vilingr píše:Mr. Metal primer je základ třeba na kovový díly nebo soustružený hlavně, aby se zajistilo přilnutí barev na takový povrch. Jo a vždy je nutné mít podklad odmaštěný, což platí u všeho, i u tich leštitelných barev.

To je samozřejmě omyl. Metal primer je určen POD leštitelné Mr.Metal Color barvy. To, že se dá použít na lepty a pak na nich barva lépe drží je věc zcela vedlejší a nebyl k tomuto účelu zamýšlen. Ono totiž na Mr. Primeru drží lépe jakákoli barva ať je nanesen na plastu či kovu. Je to vlastně lesklý lak s dobrou povrchovou přilnavostí. Ostatně se dá použít i jako krycí lak přes zmiňované leštitelné Gunze. V tomto případě se však chová jako běžný lak a specifickýleštěný kovový lesk Mr.Metal Color potlačí.
Já barvy Mr.Metal Color běžně používám tam kde vím, že se nebudu již dotýkat a kde nebudou třeba obtisky nebo plocha jiné barvy. A pak také na drobné součástky barvené štětcem.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

Další

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna