Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

stříkací box

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 389 • Stránka 7 z 26 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26
  • Odpovědět s citací

Re: stříkací box

Příspěvekod Jan_K » 28 úno 2012, 10:03

Ikar píše:tak jsem se nechal inspirovat Janem K a tohle je vysledek:
Cena cca 800,-
ventilator prumer 150 cca 290 m/min 480,-
hadice "husi krk" prumer 150cm delka 3m 290,-
snura + vypinac 50,-
paska noname 30,-
sesivacka
karton krabice
2hod prace

mam to v nedokoncene kuchyni tak mi neva ze to vypada prasacky, ale funguje perfektne bere to i spray kterej prasi opravdu hodne
jeste sezenu nejaky filtr a hodim ho za "deflektor"

JJ, taky sem tam měl kartonovou krabici (Budvar), ale stínila. Filtr v potrubí žádnej nemám, zbytečně brzdí, raději jednou za rok odloupu kuličky barvy z vrtule.
Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 28 úno 2012, 19:06

Losiak píše:Zdravím,

myslíťe, že bolo by možné pri striekaní s nejakým zmysluplným efektom využiť odsávač pár pri spájkovaní? Z praktických dôvodov nemôžem riešiť trvalú hadicu a ventilátor, takže by som potreboval aspoň odfiltrovať vzduch. Stiekam najmä akrylmi takže zápach nemusím zatiaľ riešiť.

mám na mysli niečo takéto:

http://www.sos.sk/?str=371&artnum=63002

Rozumně použít učitě nepůjde z důvodu malého výkonu odsávání. Pro potěchu oka a "placebo efekt" ovšem na stole být může.
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Melli.ck » 04 bře 2012, 18:00

Zdravim panove, premyslim o boxu, ale hadici bych nedaval z okna- kvuli ........ sousedum, ale napadlo me dat pod stul kos na odpadky, ten utesnit, a udelat do nej filtrovanej "vydech", co vy na to? diky
Melli.ck

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 04 bře 2012, 18:28

Napad dobry, ale pocitaj s dalsou, relativne velkou stratou tlaku. Cize je vobec otazne, ci mas dostatocne vykonnu "sustavu" ventilatorov.
True Gundam = Universal Century Gundam!

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Koktavý » 05 bře 2012, 07:43

Pepa Novák píše:Dobrý nápad,jsem rád,že nejsem jediný,koho napadlo použití tohoto ventilátoru,ale já jsem zvolil trošku silnější a poněkud odlišnou instalaci.při stříkání to zatím také řeším hadicí,ale v plánu je pevný stříkací box napevno zapojený do stávajícího systému odsávání.Jen dodávám,že moje pracovna nedisponuje oknem,proto tenhle systém.

Zdravím,
vzhledem k tomu, že mne něco podobného čeká taky (asi už tento rok), tak je tohle téma pro mne zajímavé. Ideu s odsáváním mám defacto vymyšlenou podobně jak tu vidím v některých příspěvcích, akorát délka bude cca 4,5 m což bude chtít opravdu silný ventilátor.

Jediné o čem ještě nemám představu je (jsem stavební analfabet), jak se dá nejlíp udělat zakrytí toho potrubí co je na obrázku????. Předpokládám, že to je sádrokarton nějakým způsbem uchycený ve zdi. U mne bude problém, že mám strop ze Spirolu...
Obrázek
David Koktavý

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ladislav Rehort » 05 bře 2012, 19:07

Melli.ck píše:Zdravim panove, premyslim o boxu, ale hadici bych nedaval z okna- kvuli ........ sousedum, ale napadlo me dat pod stul kos na odpadky, ten utesnit, a udelat do nej filtrovanej "vydech", co vy na to? diky

zapomeň na to
ad 1/ pokud stříkáš sintetikou tak smrad ředidla nevyfiltruješ ničím dostupným za pár korun
ad 2/ hrozná ptákovyna tlačít výpary někam pod stůl,vždy se odsává směrem vzhůru (pomáhá komýnový efek)
ad 3/ moc hezky by to nevypadalo
ad 4/ stějně by to nefungovalo a předělával by jsi to hned první den
Ladislav Rehort

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lokiman » 10 bře 2012, 16:57

Prikladam fotky mojho DIY boxu. Funguje paradne, som s nim (ventilatorom) spokojny, akurat asik ho neskor prestahujem do vacsej skatule, kedze ma zatim celkom rezervu. Momentalne moj box nema zabudovane svetlo, vypinac/redukciu otacok a ani filter. Pouzivam preto externu lampicku a kedze mam DC adapter s volitelnym napatim, tak inu regulaciu mi netreba. A vypinac tiez nepotrebujem - staci vytiahnut kabel. "Klasicky" filter je podla mna zbytocnost, ked tak si tam neskor dam nejaky ten honeycomb z kartonu.

IMG_0976.JPG

Ako vidite, pouzil som relativne maly HLJ box (vo velkosti, do ktorej sa vmestia dva standardne 1/144 HGUC gundamy). Povodne som myslel, ze pouzijem daco vacsie, ale po precitani 'oneho' technickeho clanku, ktory bol spomenuty vysie a ktory popisuje normy pre bezpecnu pracu, som radsej isiel do vacsej rychlosti osavania.

IMG_0977.JPG

Tuna zase bokorys, kde vidno odsavacie potrubie v zakompresovanom stave (cca 10cm) a vyvedeny konektor napajania. Ked to cele potrubie roztiahnem, tak to dava 3m, ale to som zatial nikdy nevyuzil. Akoze cista ryza to flexi ALU potrubie. Jednoznacne odporucam kupit to z ALU a nie to z PVC, ktore som povodne zamyslal. Moje ma priemer 152mm, cize najmensi tlakovy utlm. Povodne som chcel kupit 12cm (kedze mam 12cm fan), ale zase som to pokalkuloval, aby to najviac tahalo. Preto tiez vsetkym odporucam, ze cim ho budete mat hrubsie a kratsie, tym vam to lepsie bude sat. Mam to analyticky spocitane a empiricky overene. Rozumieme sa ze? :D

IMG_0978.JPG

Tuna ukazka mojho MacGyver skillu - staci mi lepiaca paska a nic neni nemozne. Vo verzii MK 2. to planujem spravit zasuvacie, ale kedze som si zabudol kupit potrebne komponenty (a z roliciek z Harmasanu sa mi to nechcelo robit), tak je to zatial napevno. Akoze celkom v pohode.

IMG_0979.JPG

No a nakoniec, srdce mojho boxu. Je to nejaky 'minulorocny model' 12cm vetraku na 12V. Akoze zadna lamerina, ktora ide do PC - toto je seriozny 500mA fan. Podla papierov ma max tah 108 CFM (cca 183 m^3/h) a velmi dobru krivku pri roznom statickom tlaku. Jednoznacne si kupim este jeden do zasoby. Alternativou mi boli take tie klasicke axialne 220V ventilatory do potrubia, ale tie boli jednak drahsie a jednak vykonovo slabsie. Fan s podobnou krivkou, ako ten moj, stoji cca 400KC a to je podla mna moc. Inak este jedna poznamka ohladom bezpecnosti pri praci. Kedze do toho striekame brutalne horlaviny (aj ked v malom mnozstve), tak najlepsie je si zohnat nejaky fan, ktory ma motor oddeleny od priestoru, kde prudi vzduch. Akoze vybuchu odolny. Taketo certifikovane masiny ale stoja velke tisice, toz asik nikto z nas to nebude velmi riesit, ale treba si uvedomit, ze co sa moze kde pototo...

Kolko teda bol ucet za tento zlepenec?
107CFM fan: 82KC
3m ALU potrubie: 190KC
12V adapter: 181KC
napajaci konektor: 15KC

PS.: Spravte si modelarcinu pohodlnejsiu. Na A/B/E/K masky sa vykaslite, kupte si radsej odsavaci ventilator, isto spravite vasim spolubyvajucim radost :)
PS2.: Kazdy je zodpovedny za vlastne zdravie (a zdravie svojich blizkych), toz to neberte tak, ze ochranne pomocky vam netreba. Prave naopak.
True Gundam = Universal Century Gundam!

Sieg Zeon!
Lokiman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 13 bře 2012, 21:09

Lokiman píše: Kedze do toho striekame brutalne horlaviny (aj ked v malom mnozstve), tak najlepsie je si zohnat nejaky fan, ktory ma motor oddeleny od priestoru, kde prudi vzduch. Akoze vybuchu odolny.

Dobrá poznámka, já šel jinou cestou, zapálil jsem svíčku a zkusil do ní fouknout gunze C a potom líh. V obou případech nic nechytlo, asi jsem byl pod zápalnou
koncentrací. Pak jsem si řekl, že když to nechytne od svíčky, tak od elektriky taky ne a použil jsme obyč větrák. Ale souhlasím, že 12V je bezpečnějsí.

Lokiman píše:
PS.: Spravte si modelarcinu pohodlnejsiu. Na A/B/E/K masky sa vykaslite, kupte si radsej odsavaci ventilator, isto spravite vasim spolubyvajucim radost :)
PS2.: Kazdy je zodpovedny za vlastne zdravie (a zdravie svojich blizkych), toz to neberte tak, ze ochranne pomocky vam netreba. Prave naopak.

Větrák je prima doplněk, maska na ksicht nutnost. A kdo chce tam, sám do jámy padá.
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod SION » 13 bře 2012, 22:51

Nic ve zlém, ale někdy se neskutečně bavim :lol: Něco jako výbuchu odolný motor když 12V krásně "tahá" oblouk a stříkání lihu do svíčky....
Ale teď vážně, jen pár praktických postřehů, proč je bezpečnější použít ventilátor z PC na 12V(24V)? Je malý,levný,trochu větší průměry mají hodně slušné výkony a hlavně mají zásadní konstrukční NEjiskřivou vlastnost.Jejich stator (to co stojí, upevňuje se) je tvořen cívkami které vytváří točivé magnetické pole a jejich rotor (to co rotuje, točí se) je tvořen permanentním kruhovým magnetem a ten následuje právě to točivé magnetické pole statoru při zapnutí ventilátoru.Takže z toho nám vyplývá, že u tohoto typu motoru nic nejiskří a hlavně se dají jeho otáčky jednoduše regulovat, stačí jim ubrat vstupní napětí.
Naproti motory na 230V, jsou relativně nebezpečné pro naše účely.Už jenom to jejich nominální napětí a co je nejdůležitější je jejich konstrukční problém, oni totiž mají komutátor, což je díl na ose rotoru přes který se převádí napětí do rotoru přes uhlíky které jiskří a jsme tam, kde jsou jikry a koncentrace výparů dosáhne určité hladiny, tam hrozí riziko vzplanutí.Ovšem typů těchto motoru je mnoho, takže pro tyto účely by se daly použít motory bez komutátoru.No a jejich regulace otáček je složitější, protože se do jejich přívodu musí vložit regulátor pro tento účel stvořený.
Jo a ten líh, se vůbec nedivim že to nehoří, rozlej benzín na zem a hoď do něj zapálenou sirku, taky to neblafne....
A i kdyby ti ty výpary blafly při tom zapnutym ventilátoru tak na vteřinu z toho budeš mít proudovou turbínu, pak to samo zhasne protože těkavá koncentrace se rychle odsaje a ventilátor začne sát zase víc vzduchu, takže bych nějaké možné teoretické plameny vůbec neřešil a hlavně nepanikařil.
SION

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 14 bře 2012, 08:03

SION píše:proč je bezpečnější použít ventilátor z PC na 12V(24V)? Je malý,levný,trochu větší průměry mají hodně slušné výkony a hlavně mají zásadní konstrukční NEjiskřivou vlastnost.

Jo on vetilátor z PC bezpečný je, to vím, má jen jedinou vadu - nesaje dostatečně proti odporu potrubí, už tady o tom drahnou dobu hovoříme, Mlho.
Proto jsem použil jiný cenově dostupný ventilátor s dostatečným výkonem.

K praktickému ověření s plamenem - např. líh je výbušný při koncentraci 3,4–15 % obj, když vezmu v úvahu, že v nejrychleji vystříkám 2-3ml za minutu,
a za tu dobu pistolí prosviští nejméně 10 litrů vzduchu, který se v digestoři ještě naředí dalšími 3000 litry vzduchu za minutu, je výsledná koncentrace o několik řádů nižší.

Fouknutí do svíčky bylo jen jednoduché ověření uvedené teorie na nejhorším možném případu.
Naposledy upravil Jan_K dne 14 bře 2012, 10:53, celkově upraveno 1
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Corvien » 14 bře 2012, 08:59

A co zabudovat do zadní strany boxu normální kuchyňskou digestoř? Stojí nejlevnější kolem 1000 Kč, mají zabudované světýlko, filtry, tahají kolem 300m3/h a pravděpodobně jsou zátěžově propočtené na nějaké to potrubí.
Corvien

• Odpovědět s citací

Příspěvekod steinocher » 14 bře 2012, 17:49

Zdravím. Nic ve zlém. Mám doma cca rok stříkací box od fengda. Fachčí naprosto v pohodě. Dostříkám a složím na cca 50x10 cm . Dá se čistit. Vnitřek je vyložen celej filtrem. Dá se otočit odsávání, buď na levo nebo napravo, cca 2 metry vrap. hadice. Opravdu dobrej kup. A když vezmu cenu cca 1500,- tak je to fakt paráda. Ty vaše jak někdo napsal ,,máslostroje,, ze dřeva, skla musej vážit tunu, ta papírová krabice taky bomba, no dej si tam digestoř za litr. Někdy mám pocit že je tohle téma výsměch.
Josef Steinocher
steinocher

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jiří Matoušek » 14 bře 2012, 18:24

Já tě podpořím,protože ten box od FENGDY používám také více jak rok a jsem dost spokojený.Ta skladnost je k nezaplacení!K tomu jsem si letos pořídil i sklenici FENGDA na čištění pistole a je to pohodové. =D>
Jiří Matoušek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 14 bře 2012, 19:42

Mohu se zeptat, kde jste ten stříkací box a sklenici Fengda pořídili? Dá se v ČR? :)
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Lubomír Kerék » 14 bře 2012, 19:49

martin aj tu http://www.plastic-hobby.com/product/pr ... 510:20832/
Lubomír Kerék

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 389 • Stránka 7 z 26 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna