Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Domácí výroba odlitků pro všechny.

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 491 • Stránka 7 z 33 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33
  • Odpovědět s citací

Re: Domácí výroba odlitků pro všechny.

Příspěvekod monti1 » 21 dub 2010, 20:46

Ahoj,chtěl bych se zeptat kde se dá koupit silikonkaučuk.Díky za odpověd.
monti1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Duch » 21 dub 2010, 20:52

:-& No já kupuju českej Lukopren 5221 u Stavochemie Kolín tel.321725015.Je to rovnou na Prodej.Jinak je mraky výrobců i prodejců.. 8) 8) Třeba Axson..http://axson.cz/www/index.php
:-& Tomáš"Duch"Ducháček - Sudéta V -dorf
Visi sunt oculis insipientum mori , illi autem sunt in pace
Duch

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 22 dub 2010, 08:15

monti1 píše:Ahoj,chtěl bych se zeptat kde se dá koupit silikonkaučuk.Díky za odpověd.

Kdyz si projdes tohle tema cele, najdes tady hned nekolik odkazu na prodejce pryskyric i silikonkaucuku.
Dokončeno:555.0153 KHKD, 477.043 ČSD, Z1.39456 KHKD
Na stole: 477.004 ČSD
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Baryk » 25 dub 2010, 17:36

Ondro, měl bych takovej dotaz. Nevim jestli se tu na to už někdo neptal, ale nechce se mi to všechno číst znovu (sem línej jak pes :-D )

Dala by se přetlakově udělat i forma? Na složitej tvar s dutimana bych to radši neriskoval, ale co třeba takový kolo na auto, kde nejsou žádný díry skrz jen několik prolisů (v reálu plecháč), tam by možná problém bejt nemusel ne. Co Ty, jako odborník, na to?
Vladimír Bareš
Rozdělaný:
Tatra 813 CAS32, Chevy Monte Carlo 1978, USS Princeton CG-59

na všechny dvojí metr máte
takhle to přeci nejde dál
jedny mentalitou omlouváte
druhý čeká kriminál
_______________________________________________________________________________________________
Baryk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 26 dub 2010, 08:06

Uz jsem to samozrejme zkousel, ale vysledek stal za :agrh: Ty bublinky tam zustanou a po odtlavi se krasne nafouknou a uz to tak zustane. Na silikon jsem zatim nenasel nic lepsiho, nez vakuovani.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Baryk » 26 dub 2010, 10:50

Dík, ale moc mě to nepotěšilo.
Předpokládám, že přetlak je použitelnej i na epoxydovou pryskyřici , ale jak dlouho to nechat natlakovaný? Dokud to neztuhne? A co udělá přetlakování s nevyvakuovanou formou, respaktive jak dopadne odlitek?
Nevim jestli to tu už zaznělo, ale jak ekologicky zlikvidovat prošlej rezin?
Vladimír Bareš
Rozdělaný:

druhý čeká kriminál
_______________________________________________________________________________________________
Baryk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fash153 » 26 dub 2010, 11:08

Krahulík píše:Hlavně si to neobjednávej z nějakejch eshopů [-X mě se osvědčil teda chemex v práglu, ale to byla nouzovka, jinak beru přímo z lučebních z kolína a pak přímo od axsonu, tudle sem právě koukal že jisté nejmenované eshopy maj natažený základní silikony z kolína v průměru o 50% a některý se nestyděli za marži nějakých 80% !!!
Před dvěma lety sem bral z axsonu 10 kilo uretanu a dopravce ze mě dělal vola a neustále na webu psal, že nejsem k zastižení, pak už to vzala do rukou přímo paní z axsonu a udělala jim tam vítr, nakonec přijelo mladý koktavý kopito. kterýmu se zřejmě nechtělo zajíždět na tu naší vesnici, která je přitom 3 km od spojnice sever jih, tak dostal sodu ještě odemě, na to hned změnili dopravce, teď už sou jejich dodávky opět OK a za 3 dny to máš doma, bohužel ten současnej, tuším GP má dopravné kapky vyšší, ale porád lepší než zaplatit "jen" 100Kč a řčekat jak pako :lol: A v kolíně taky super dohod, napíšeš mejla, dostaneš potvrzující odpověď a za pár dní je to doma.
a hlavně, vše je ČERSTVÉ, konkretně u toho uretanu je to pro mě podstatné...

bohuzel jsem udelal fatalni krok a koupil Lukopren z e-shopu, nacez jsem pak zjistil, ze za stejnou cenu bych mel primo od "Kolina" dvojity baleni. Zkratka za blbost se plati!

jeste se zeptam, je mozny pridanim nejakeho pigmentu do resinu docilit svitivosti odlevaneho modelu?

Diky
http://www.jindraholy.info
http://www.barebear.cz
Fash153

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 27 dub 2010, 09:25

Fash153 píše:......

jeste se zeptam, je mozny pridanim nejakeho pigmentu do resinu docilit svitivosti odlevaneho modelu?

Diky

O zadnem takovem nevim, ale chce to poptat primo u dovozce. Treba neco existuje :-k

Baryk píše:Dík, ale moc mě to nepotěšilo.
Předpokládám, že přetlak je použitelnej i na epoxydovou pryskyřici , ale jak dlouho to nechat natlakovaný? Dokud to neztuhne? A co udělá přetlakování s nevyvakuovanou formou, respaktive jak dopadne odlitek?
Nevim jestli to tu už zaznělo, ale jak ekologicky zlikvidovat prošlej rezin?

Natlakovany to musi byt az do doby, kdy ma pryskyrice takovou pevnost, aby vydrzela pretlak v bubline a nezacala se jim deformovat.
Bubliny ve forme se nejdrive zmacknou = deformace formy, ale za nejaky cas se tlaky difuzi vyrovnaji.Diky dlouhemu pobytu v pretlaku budou vsechny bubliny ve forme nasycene vysokym tlakem a po odtlakovani se nafouknou. Pokud budou velke, mohou formu i roztrhnout. Pro pretlakove liti proste ta forma musi byt bez bublin, jinak budou komplikace.
Znovu dodavam, ze pro vakuovani staci lednickovy kompresor a lahev od okurek.
Je to opravdu tak neprekonatelny problem :o
Ekologicka likvidace rezinu je v kazdem navodu. Primarne lze smichat obe slozky a po vytvrdnuti hodit do popelnice, nebo je nesmichane odevzdat ve sbernem dvore jako nebezpecny odpad.
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Baryk » 27 dub 2010, 11:10

Ondro, dík za vyčerpávající odpověď. Takže epoxyd ne, ten je na dlouho, a fomu v každým připadě odbublinit.

S ledničákem by to asi takovej problém taky nebyl, ale při mej potřebě pěti koleček za rok je to pro mě další krám do už tak malýho pokojíku (volný místo zabíraj krabice s modelama :grin: ) a na zahradě by to taky překáželo. Ale mít výbavu, tak bych třeba odlejval víc že... :-D Ještě to budu muset důkladně promyslet, případně najít jinej zdroj podtlaku.

Ještě jedna otázka a pak už přestanu otravovat (možná :-D ). Byl bys prosím ochotnej nalejt mi pár koleček na Uaz 1/72? Předlohu bych dodal a na zbytku bysme se případně domluvili v SZ.
Vladimír Bareš
Rozdělaný:

druhý čeká kriminál
Baryk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 27 dub 2010, 12:09

Dost vymluv a bez si sehnat lednicak :mrgreen: Zabere ti jen 25x40x30cm :lol:
S temi kolecky te zklamu. Mam tak malo volneho casu, ze nemohu ani delat to, co bych chtel :cry:
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod firestarter » 01 kvě 2010, 07:46

Všem, kdo se pouští do domácího odlejvání bych tímto chtěl znovu dát na vědomí, aby nepodcenili bezpečnost a ochranu zdraví při práci!!!
Vůvec nechci domýšlet, co by se stalo, kdybych si nenechal zhotovit ochranej box z hliníkovýho plechu, do něhož je tlaková komora přišroubovaná, protože v momentě exploze jsem klečel těsně vedle něj a strouhal prach z pilníku kartáčkem na zuby do koše, abych si tím ukrátil chvilku, než dosáhne budík hodnoty 8 barů. Samozřejmě jsem se do práce zažral a vyrušil mne až onen výbuch.
Škoda, že jsem neměl u sebe magnetofon sonet duo, abych vám tuto historickou událost zaznamenal, tak jako Zdeněk Svěrák v Liptákově :lol:
Můžu vám říct, že jsem se kupodivu ani zas tak moc nelekl, s kocourem to taky nijak nehnulo, zato manželce na gauči jsem málem volal záchranku a větší práci než stavbu nové tlakové komory shledávám úplně někde jinde...

Co říci závěrem?
V každém případě udělejte kolem tlakovky dostatečně velikej ochranej box a při tlakování nikdy neodvádějte pozornost z tlakoměru!

btw: doufám, že to odlitky vydrželi, za chvilku je jdu vyjmout z forem... 8)
Přílohy
destrukce1.JPG
takhle to ochranej box odhodilo...
destrukce2.JPG
rána do dřevěný stěny vycvakla i vypínač z krabičky...
destrukce3.JPG
destrukce4.JPG
otisk :-)
destrukce5.JPG
druhá strana skříně, naštěstí je to taky zevnitř
Martin Vrba
http://www.traktor-model.estranky.cz/
firestarter

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Fash153 » 01 kvě 2010, 13:52

Ondřej Nadrchal píše:
Fash153 píše:......

Diky

O zadnem takovem nevim, ale chce to poptat primo u dovozce. Treba neco existuje :-k

tak zjistil jsem, ze pigment jako takovy co by dodaval odlitku svitivost neni, ale jediny co jsem nasel na zahranicnich webech bylo:

http://www.glowinthedark.net.au/polyest ... -ideas.php
http://www.jindraholy.info
http://www.barebear.cz
Fash153

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ondřej Nadrchal » 02 kvě 2010, 21:08

firestarter píše:Všem, kdo se pouští do domácího odlejvání bych tímto chtěl znovu dát na vědomí, aby nepodcenili bezpečnost a ochranu zdraví při práci!!!
Vůvec nechci domýšlet, co by se stalo, kdybych si nenechal zhotovit ochranej box z hliníkovýho plechu, do něhož je tlaková komora přišroubovaná, protože v momentě exploze jsem klečel těsně vedle něj a strouhal prach z pilníku kartáčkem na zuby do koše, abych si tím ukrátil chvilku, než dosáhne budík hodnoty 8 barů. Samozřejmě jsem se do práce zažral a vyrušil mne až onen výbuch.
Škoda, že jsem neměl u sebe magnetofon sonet duo, abych vám tuto historickou událost zaznamenal, tak jako Zdeněk Svěrák v Liptákově :lol:
Můžu vám říct, že jsem se kupodivu ani zas tak moc nelekl, s kocourem to taky nijak nehnulo, zato manželce na gauči jsem málem volal záchranku a větší práci než stavbu nové tlakové komory shledávám úplně někde jinde...

Co říci závěrem?
V každém případě udělejte kolem tlakovky dostatečně velikej ochranej box a při tlakování nikdy neodvádějte pozornost z tlakoměru!

btw: doufám, že to odlitky vydrželi, za chvilku je jdu vyjmout z forem... 8)

No, mas docela kliku ze jsi taky nejakou nekoupil. Ono nestaci sledovat jen manometr, ten se muze taky zaseknout. Kazdy tlakovy okruh MUSI byt vybaven pojistnym ventilem. Doporucuji zakoupit topenarsky, az pujdes pro novou nadobu a manometr. Delaji se na ruzne tlaky od 2.5atm do 12atm. Idealni je ho zaradit do tlakovaci vetve mezi kompresor a nadobu, aby uz nebyl pod tlakem, pri uzavreni nadoby.
Kazdopadne diky za provedenou, ikdyz nechtenou, trhaci zkousku. Overila to co jsem si myslel, ze plast tehle silne a zebrovane tlakovky se nerozleti na kousky, ale zustane celkem kompaktni.
Myslenka, davat nadobu do nejakeho uzavreneho prostoru (ne moc tesne) je ale naprosto spravna. Ja jsem trochu preorganizoval bednu s kompresorem a udelal v ni misto pro vlozeni tlakovky. Takze tlakuji a nadoba je v kovove bedne s expanznimi otvory. Mam se proste moc rad :mrgreen:
Ondřej Nadrchal

• Odpovědět s citací

Příspěvekod nedlloyd » 03 kvě 2010, 09:03

Hmm, ještě že jsme se o tomhle bavili, Ondro, viď? Tím pádem je pro mě taky jasná cesta ve formě nějakého ochranného boxu, ačkoli pojišťovák pochopitelně bude.
Hotovo: Mercedes SK 1838 Somat
nedlloyd

• Odpovědět s citací

Příspěvekod firestarter » 03 kvě 2010, 16:59

Pojišťák tam samozřejmě zařadím a stěnu skříně přeplátuju extruďákem, ještě že jsou obě strany vnitřní. Nevím, kolik tlaku mohlo bejt při explozi, ale určitě jen něco málo přes deset, tak si říkám, jestli nenarušil plast ještě tekutej resin, když se mi před časem rozlil ve filtru. Hned jsem to sice utřel ubrouskem, ale zůstal tam film.
Taky mám trochu Obamy z podtlakování v zavařovačkách a zvažuju plastovej průsvitnej ochrannej box i pro tvorbu forem...

Každopádně jsem z jedný strany celkem rád, že mi to bouchlo...

ps: odlitky to vydržely a normálně je použiju :-D
Martin Vrba
http://www.traktor-model.estranky.cz/
firestarter

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 491 • Stránka 7 z 33 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 33

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna