Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Chiping pre všetkých....odřeniny, alebo odreniny...

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Chiping pre všetkých....odřeniny, alebo odreniny...

Příspěvekod Dusan » 23 srp 2011, 12:43

sonder píše:Koukám že se tu věnujete spíš tecnice. Je něco z toho použitelný na letadla? Případně jestli by se našel koleka letadýlkář a věnoval se škrábancům na letadlech.

Ne Tempestovi viewtopic.php?f=6&t=55349 jsem dělal odřeniny taky tupováním stříbrnou humbrolkou za řady metal cote. Postup v podstatě stejný. Rozmíchanou barvu bez ředění (novější plechovka) jsem si nanesl bokem na plast. Molitan trhám a kousky upevňuju do krajónu. Pak lehce namočím a skouším bokem. Intenzita a velikost odřenin je podle oka. Povrchu se jen dotýkám ne tlačím. Na úplně jemné odřeniny, spíš už ošoupání je dobrý molitan sz těsnění do oken, ten je velmi jemný. Chce to zkoušet, finál je pak utlumen filtrem dle kamuflážních odstínů. Mě tato metoda připadá nejjednodušší, hlavně proto, že pro malování odřenin mi prostě nejde, mám je všechny skoro stejné :-)
Fw 190A5,JG54,Lang
Hawker TEMPEST MkV.
Fw 190A5,JG1,Kunze
Dornier Do335A-12
Bf 109K4,JG3
Dusan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 23 srp 2011, 19:41

Pokud jde o letadla, tak dopořučuji nebrat návod z Modeláře 8/11, tudy cesta nevede. Asi bych postupoval opačně tzn. podklad stříbrný (ocel) a na to solnou, mýdlovou nebo práškovou metodu.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sonder » 24 srp 2011, 10:15

O mýdlové a práškové metodě jsem nikdy neslyšel. Šlo by to trochu rozvést nebo umístit nějakej link, abych se dozvěděl víc. Co se solný týká už jsem jí zkusil ale moje poznatky jsou takový že tim drobné škrábance neudělám. Posledního modeláře ještě nemám tak ani netušim co tam píšou.
sonder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 24 srp 2011, 10:31

Velmi jednoduché metody:
mýdlová - na základ se malým štetcem nanese hustě naředěné mýdlo (konzistence bahna) a po zaschnutí přestříká kamobarvou a po zaschnutí veme pod vodu tzv. omyje.
Prášková - na zvlhčený zákl. povrch se nanese prášek na prádlo a dále se postupuje jak u mýdla.

Pozn.: pokud odpovídáš na bezprostřední příspěvek, nepoužívej citaci. Pročti si Etický kodex.
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod warforum » 15 úno 2012, 18:05

Přátelé, pls má někdo odzkoušené totok??
Easy chipping technique (German Afrika Korps) with Humbrol Maskol

Přijde mě to velice snadné a chytré. Mám tu nějakou T-34 od zvezdy, 100% hroznej shit, tak to polepim a tuhe metodu zkusím. Udělám fotečky.
warforum

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Orfano » 15 úno 2012, 23:50

warforum píše:Přátelé, pls má někdo odzkoušené totok??
Easy chipping technique (German Afrika Korps) with Humbrol Maskol

Přijde mě to velice snadné a chytré. Mám tu nějakou T-34 od zvezdy, 100% hroznej shit, tak to polepim a tuhe metodu zkusím. Udělám fotečky.

Děkuji za video, velice inspirativní. Vypadá to jako snadná alternativa k ostatním technikám (salting, hair spray), jen mě tak napadlo, že ten Maskol od Humbrolu docela drží a nevím jak snadné bude jeho odstranění když bude aplikován v opravdu malém množství (u velmi jemných detailů).
Orfano

• Odpovědět s citací

Příspěvekod warforum » 16 úno 2012, 07:22

Mám tu ještě "maskol" od revellů a taky od Parmy, tak uvidíme co bude lepší
warforum

• Odpovědět s citací

Příspěvekod mino » 02 kvě 2012, 22:01

Ahoj zacal som robit chiping podla tejto stranky http://www.migproductionsforums.com/php ... f=5&t=3293 ale som sa trochu zasekol lebo som si neni isty s tou horucou vodou, pozeral som viac takychto zahranicnych stranok a niekde to robili so starymi stetcami a inde zubnou kefkou.
Mate niekto skusenosti s touto technikou, inak by som to skusil stym molitanom cisto tupovaciu metodu vyzera to najlahsie :D
Mam dany zaklad, streknute lakom na vlasy a streknuta kamo (+ som si strekol znaky miesto obtiskov, vypada to tak lepsie).
mino

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 03 kvě 2012, 06:30

Podívej se spíš sem: viewtopic.php?f=19&t=21484&hilit=lak+na+vlasy nebo na některé rozpacované modely, kde jsou postupy v této metodě a nebo poslední Modelář 4/2012 (Bělorus).
Hotovo:
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod wanas23 » 27 kvě 2014, 19:00

PROSIM o opraveni chyb meho postupu...panzerIV---1)surfr 2)jako zakladovku jsem pouzil chippin color 711 Ak interaktive 3)prestrikani AK heavy chipping aopaleny kov na urcena a ztmaveni panelaze atd. 4)prestrikani afrika hobby color H403 ...no a ted uz tyden odiram na onu 711 krasna cerveno hneda az rezava...ale to je urcite vsem znamo:) opravdu jsem to vzal hodne az jako šrot:) a ted bych poreboval jeste poradit jestli mam dat obtisky a lak? nebo wasch nebo efekty? prosim dekuji a jeste mam barvou udelat do kazde odreniny a oprejskane barvy tanku H403 jakoby stin ze? omlouvam se za chyby pisi na smartfone dekuji za radu :)
Přílohy
20140528_121847.jpg
20140528_121550.jpg
20140528_121404.jpg
:) me se to libi
wanas23

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Ouřada » 30 kvě 2014, 09:51

neměly náhodou německý tanky jako základovku suříkově červenou ?
Tomáš Ouřada

• Odpovědět s citací

Příspěvekod wanas23 » 30 kvě 2014, 20:27

1st CL/Tomcat píše:neměly náhodou německý tanky jako základovku suříkově červenou ?

Bohuzel ji nemam pouze Ak chipping 711 a nemeckou cerveno-hnedou ktera byla pouzita a mimochodem myslim si ze surikove cervena je nemecka cerveno hneda ne?.A hlavne je to muj prvni model strikany pistoli a seznameni s pripravkem AK heavy chipping :) a nemam matny lak nevadi ze to striknu pololesk nebo lesk?
wanas23

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Ouřada » 01 čer 2014, 20:10

já lakoval T 34 normálně lesklým a použitými technikami to pak celé zmatnělo obzbvláště po použití prachových pigmentů
Tomáš Ouřada

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ján Čižmár » 01 čer 2014, 20:35

Pokiaľ je to africké ťaženie (ak som to teda správne pochopil, aj keď PZIV mali v Afrike iné kryty motora), tak tam sa odreniny stvárňujú väčšinou na podkladovú tankovú šedú. Tie tanky (hlavne do marca 1942) prišli do Afriky v tankovej šedej RAL 7021 a priamo v poli sa upravovali náterom pieskovej žltej RAL 8000 (prípadne čo bolo po ruke, dokonca aj ukoristené britské farby), ktorá v púštnych podmienkach veľmi trpela a odchádzala na pôvodnú šedú. Hrdze v Afrike údajne veľa nebolo.
Ján Čižmár

• Odpovědět s citací

Příspěvekod síra » 01 čer 2014, 20:52

Pokud jde o ty barvy tak to je asi tak jak si napsal.
Pokud jde o tu rez, tak se pleteš.
Dochází tak k následujícímu procesu:
1)přes den je technika v provozu a všudypřítomný písek dokáže některé části vozidla vyleštit až na kov (hodně vyleštěný kov).
2)s příchodem noci prudce klesá teplota (až k nule a někdy i pod nulu) a díky tomu se technika a prakticky vše orosí. K tomu se přidají dva hlavní mořské proudy vzduchu, které přinášejí mořskou vodu.
3)sečteno a podtrženo- vše co bylo večer v podobě vyleštěného kovu je ráno jako liška.
http://buncmodelling.blogspot.com/
https://picasaweb.google.com/1071974498 ... Modelling#
http://sira4666.rajce.idnes.cz/patlama_patlama/#album
síra

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna