Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

stolní lupa

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: stolní lupa

Příspěvekod sanyo » 06 led 2016, 12:32

Ja som sa cez Vianoce stal šťastným majiteľom stolnej lupy s LED podsvietením, a zväčšením 5 dioptrií. Prvé dojmy sú viac než pozitívne. Keďže už mám "chorobu krátkych rúch" (alias vetchozrakosť 8-) ) už si bez lupy neviem predstaviť modelarinu. Postupne som prešiel od používania čelovej lupy, cez rôzne "Lidl stojanové lupy" až k tejto...

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
recepty: https://www.domacakuchyna.sk
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 06 led 2016, 12:35

Vďaka Martin. Však toto som nevedel, že aká bude vzdialenosť môjho nosa (:) od pracovnej plochy pri takom zväčšení. Toto naozaj netuším. Na druhej strane píšu o sklenených šošovkách a to by teda mohlo byť kvalitnejšie ako to čo doma mám. Inak tie čo mám doma sú v pohode len mám pocit že pri dlhšom používaní ma začína bolieť hlava. Snáď by bola možnosť vybehnúť tam osobne a odskúšať si to. Uvidíme čo odpíšu
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MikeNewman » 23 led 2016, 13:19

Zdravím, uvažuju o nákupu lupy a po přečtení tohohle fora a rad mám tyhle favority:
http://www.tipa.eu/cz/lupa-stolni-kulat ... /d-149467/
http://www.tipa.eu/cz/lupa-stolni-kulat ... /d-129407/
http://www.tipa.eu/cz/lupa-stolni-kulat ... /d-149469/
http://www.tipa.eu/cz/lupa-stolni-obdel ... /d-139815/

Protože se v lupách a elektronice moc nevyznám, tak se chci zeptat na Vaše zkušenosti. Pro modelařinu je vhodnější 5 nebo 8 dioptrií? Co vím, tak to není to stejné jako zvětšení, ale zajímaly by mě vaše zkušenosti. Taky by mne zajímalo, jestli tyhle lupy má někdo vyzkoušený a dokázal by říct, jak velký problém bude až přestane svítit jedna/více diod? zhasne to pak celý nebo jen ty poškozený? Přeci jen nejdou vyměnit. A je rozdíl mezi SMD a obyčejnou led? V tom se nevyznám, takže díky za každou radu. Michal.
MikeNewman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod funo » 08 dub 2016, 15:36

A čo poviete na niečo takéto? Nemá to síce osvetlenie, ale dobrá lampa zboku alebo zhora je podľa mňa lepšia ako svetlo spod lupy.

http://www.eastmodels.sk/clanky/185/tip ... lacno.html
funo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gloton » 03 kvě 2016, 22:23

Koupil jsem si novou stolní lupu a udělal jsem moooooc dobře.
Doposud jsem používal také stolní, ale s čočkou o průměru jen 110mm (5 dioptrií) a halogenovýma žárovkama.
Koupil jsem si teď tuto
http://www.tipa.eu/cz/lupa-stolni-kulat ... /d-149469/

Měl jsem trochu obavy, jak se to bude celé chovat s tak těžkou čočkou (178mm orůměr a 5 dioptrií), ale je to OK. Ramena i uchycení čočky jsou bytelné a pevné.....LED osvětlení 12W je výborné......
Pod touto čočkou s větším průměrem se daleko lépe pracuje, je na to lépe vidět......a hlavně není třeba si "kazit oči" mžouráním na titěrné detaily atd., pod lupou je to vidět pěkně a zároveň to ta lupa krásně osvětluje....má SMD LEDky kolem celého obvodu čočky.

Každému, kdo o tom uvažuje, mohu vřele doporučit.
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 04 kvě 2016, 06:20

Takže zvětšení cca 2,2x
Klub plastikových modelářů Uherské Hradiště
Rozpracováno, 1/48: X-15 Special Hobby, Su-22M4 KP, MiG-23ML Edu
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gloton » 04 kvě 2016, 08:36

Podle "tabulek", jak se to uvádí, to tak nějak je. uÜdává se, že 5 dioptrií je zvětšení asi 2,25x.
Na modelařinu je to asi tak akorát. Zvětšení je dostatečné a přitom se ještě dá pod lupou pracovat na předmětu drženém v rukách a dá se na to lupou pohodlně dívat bez toho, aby člověk "ztrácel zaostření".
Běžně se prodávají ještě lupy 3 a 8 dioptrií.
Lupy se zvětšením 8 dioptrií jsou ale vhodné spíše už jen na "statické" pozorování, dělat pod ní na předmětu drženém v ruce bude dost nepříjemné/obtížné, protože každý menší pohyb způsobí "rozostření".
Gloton

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Vasek » 04 kvě 2016, 09:30

A ma ta lupa adpter na zastrcce nebo v hlavici? Protoze moje ma adapter v hlavici a ta je diky tomu zbytecne tezka a uz se mi rozlomil dil, ktery drzi lupu v rameni, nevim, koho napadlo tu skoro nejtezsi cast nacpat do mista, kde pusobi nejvetsi paka.
Vasek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 04 kvě 2016, 09:38

Gloton píše:Podle "tabulek", jak se to uvádí, to tak nějak je. uÜdává se, že 5 dioptrií je zvětšení asi 2,25x.
Na modelařinu je to asi tak akorát. Zvětšení je dostatečné a přitom se ještě dá pod lupou pracovat na předmětu drženém v rukách a dá se na to lupou pohodlně dívat bez toho, aby člověk "ztrácel zaostření".
Běžně se prodávají ještě lupy 3 a 8 dioptrií.
Lupy se zvětšením 8 dioptrií jsou ale vhodné spíše už jen na "statické" pozorování, dělat pod ní na předmětu drženém v ruce bude dost nepříjemné/obtížné, protože každý menší pohyb způsobí "rozostření".

Děkuji, pro mne důležité info...
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harry77 » 04 kvě 2016, 09:43

Ahoj všem,tak dnes mi PPL doveze toto :P
http://www.hotair.cz/detail/lampy/ledko ... ptrii.html

http://www.hotair.cz/detail/lampy/ledko ... lenim.html

Věřím,že mi to hoooodně usnadní práci.Vyzkouším a poreferuju :-s
Harry77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kansas1 » 04 kvě 2016, 09:50

Trošku ně tam zaráží, že píšou příkon 5 W a světelný tok 1500 lm... 100 lm na 1W u ledky to je velmi dobré, ale 300 lm z 1W ? Co to je za čip? Cree?
kansas1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Ensefera » 04 kvě 2016, 10:12

mě zaráží hmotnost 4kg... hmotnost balení 3,5kg... Balík je lehčí jak produkt? :D
Jmenuji se Antonín Ušelík
Rozestavěné Musashi 1/350 + diorama
Prince of Wales 1/350 + Ponthos + to co udělá maestro Milan
Ensefera

• Odpovědět s citací

Příspěvekod standaslechta » 04 kvě 2016, 12:59

Ensefera píše:mě zaráží hmotnost 4kg... hmotnost balení 3,5kg... Balík je lehčí jak produkt? :D

Asi to mají zlášť a posílají v dřevěné oplechované bedně, takže dohromady 7,5 kila :lol:
standaslechta

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Harry77 » 04 kvě 2016, 16:09

Zvláštní, některé,, diskutující"nezajímá ani tak praktičnost, jako chybný údaj o váze :grin: Mimochodem přesná váha je 3,77 Kg.Teď jsem ji kvůli vám klucí zvážil :wink: Jinak lampa na první dojem za ty prachy dobrý. Večer,když půjdou,, háďata" brzy spát se snad dostanu k praktickému vyzkoušení. (:)
Harry77

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Gloton » 04 kvě 2016, 17:20

Vasek píše:A ma ta lupa adpter na zastrcce nebo v hlavici? Protoze moje ma adapter v hlavici a ta je diky tomu zbytecne tezka a uz se mi rozlomil dil, ktery drzi lupu v rameni, nevim, koho napadlo tu skoro nejtezsi cast nacpat do mista, kde pusobi nejvetsi paka.

Zdroj pro SMD LED osvětlení je u této lupy přímo v "lupě" někde u SMD LEDek, kablík do zásuvky je jen kablík.
Tento zdroj ale lupu jako takovou určitě nijak váhově nezatěžuje. Není použitý zdroj s transformátorkem, jako kdysi dávno, ale moderní elektronický zdroj, jehož rozměry i váha jsou minimální.
Nejbětší hmotnosz na této "lupě" má samotná skleněná čočka průměu 178mm, ale není se čeho bát, co se týká předpokladu možné destrukce, kvůli hnotnosti.
Uchycení ke stolu i hlavice uchycení lupy k ramenu jsou kokové, částečně bíle lakované, částečně s plastovým krytem....ramena samotná jsou také dostatečně mohutná a z "pidijeklů" znatelně většího rozměru, než jsou třeba ramena klasických stolních lamp.
Gloton

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna