Já používám zepředu na stůl, kde mám pracky, dvě 40W bodovky, vpředu před pracovní plochou mám 25 x 80cm na čele stolu nalepené zrcadlo a do toho mi svítí zpod poličky třetí bodovka, takže světlo mám odrazem od zrcadla přímo zpředu a poslední světlo čtvrté je zprava a je to klasika lampička 60W žárovka. To světlo zpředu od zrcadla je ale díky poličce nad zrcadlem zase jen na ruky, ne do ksichtu. To zrcadlo udělalo s osvětlením pracovní plochy a přehledností toho co dělám, prosté divy.
Je dobré padnout za svoji vlast. Ale je ještě lepší přinutit ty druhý bastardy, aby padli za tu svoji.
gen. Georg S. Patton, velitel 3 US Army v Evropě
Kolegové, potřeboval bych doporučení na novou lampu na modelářský stůl. Čeká mě totiž výroba nábytku do pracovny a prozatím používám lampu Verilux Happy Eyes se zářivkou cca. 27W (taková 4-trubicová), s chromatičností 6500K. Je bezvadná, už jsem si na ni zvykl (i když to světlo je studené možná až moc, ale byl to dárek, pečlivě vybraný i po poradě s modeláři). Problém je, že ta lampa má upevňovací klipsu na stůl z boku a já plánuju do budoucna stůl, navazující na další stolek, a rozmýšlím se, jestli má cenu do stolu dělat boční výřez na tu svorku. Lampa už se navíc do Čech nedováží, dá se sehnat jen náhradní zářivka a zase jen s 6500K. Problém je, že většina stolních lamp má nízkou watáž, jen asi 11-13W, což není moc. Potřebuji lampu optimálně s dlouhým ramenem. Na stěnu ji připevnit nemůžu, nový stůl bude stát pod širokým oknem. Na stropě nad stolem mám přisazené zářivkové světlo s dvěma trubicemi 2x54W o délce 1200 mm s označením 940 (což odpovídá asi 4000K). Plánuju vyzkoušet ještě jiné trubice s indexem 950 (5000K), což ještě lépe odpovídá dennímu světlu. Philips je vyrábí. Takže základní osvětlení stolu je velmi dobré, jen tu lampu zvažuju, jestli ji do budoucna nevyměním - nějak si říkám, že u nového nábytku plánovat výřez je blbost. Lampa časem odejde a pak tam stejně dám nějakou klasickou postavenou na stůl. Máte někdo tip a dobrou zkušenost? Nechci lampu s lupou, mám lupové brýle na čelenku, už jsem si na ně docela zvykl. U stávající lampy trochu bojuju s odstínem, občas to pod ní netrefím a ráno je to malinko jiné. Výkon má ale výborný, odpovídá prakticky stovkové žárovce.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel Na stole:P-40, He-162, Mosquito Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2 KPM Apolo Kopřivnice http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Možná je to ouplná blbost, ale když je ten pracovní stůl pod oknem, nedalo by se to světlo chytit do parapetu? Teda jestli tam je. Do novýho nábytku bych asi taky neřezal, ale zase na druhou stranu nerad měním něco na co už jsem si zvykl.
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Parapet tam je, taky mě to napadlo. Jenže jednak má jeho vyčnívající nos malou hloubku na pořádné zasunutí klipsny, a hlavně skoro pod ním už bude deska stolu - nevejde mi tam utahovací šroub, který je směrem dolů.
Marina Veneta čekatel a obdivovatel Na stole:P-40, He-162, Mosquito Hotovo: P-40 Kittyhawk Mk.III, Bf 109F-2 KPM Apolo Kopřivnice http://apolo.koprivnice.org/index.htm
Neříkej že to bude tak velký problém předělat na "stojací" lampu, čili těžká základna - podstavec a na to umístit.Omluva za malůvku, je to jen rychlý náčrt, nikoliv výkres.
No, dík za radu. To víš, že mě to napadlo. Ale nemám doma dílnu a vybavení (nejsem nástrojář ani soustružník), musel bych s tím otravovat chlapy na dílně v práci. Oni by to svedli, ale odhadnout délku a váhu podstavce vzhledem k váze a délce ramena, to nevím. Asi by to předimenzovali a měl bych celý roh stolu zaplněný. Navíc jsem psal, že lampa už se nedováží a kdoví, jak dlouho se budou prodávat "noname" žárovky s neobvyklou paticí se 4 kolíky.
len tak sem dodam, vcera som kupil lampu s lidl lidla a to svetlo naprosta spokojnost, to biele svetlo je paradne a lupa sa hodi, sice mam obcas problem pozerat do lupy ale to je len asi sila zvyku, co je asi najvacsie - je to ze lupa je plastova, teda mam aspon taky pocit, ale celkovo za 35eur asi nic lepsie nezozeniem.... ked ju teraz zhasnem a mam pustene len tie svetla co predtym sa divim ako som mohol pod tak zltym svetlom robit