Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Obtiskové vodičky

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 386 • Stránka 6 z 26 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26
  • Odpovědět s citací

Re: Obtiskové vodičky

Příspěvekod jobík » 29 pro 2009, 21:35

a ještě sem si vzpomněl když vystříhnu obtisk a ve vodě odstraním ten podkladový papír(newím jak to jinak nazvat) mám nechat obtisk nechat oschnout než ho položím na požadované místo nebo rovnou ho tam dát ???
Josef Broulík 19 let
jobík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod angusarmy » 29 pro 2009, 21:43

Hned 8)
Kamufláž je pro zbabělce
Sovětský důstojník r. 1943
angusarmy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 29 pro 2009, 22:46

jobík píše:a ještě sem si vzpomněl když vystříhnu obtisk a ve vodě odstraním ten podkladový papír(newím jak to jinak nazvat) mám nechat obtisk nechat oschnout než ho položím na požadované místo nebo rovnou ho tam dát ???

Pokud necháváš obtis v nádobce "odplavat" je to špatně, papír se odstraňuje vlastně až nea modelo. Správný postup je vystřihnout obtisk s patřičným přesahem podkladového papíru, ponořit do nádobky s vodou a počkat až se papír zkroutí, téměř v zápětí vyjmout a položit na nějakou nesavou podložku (plastová podložka do sešitu, CD, sklo atd.) a počkat až se papír narovná a obtisk odmočí. Při tomto kroku je důležité nabrat ssebou dostatečné množství vody a vlastně v té kapce vody nechat obtisk narovnat a odmočit. Až je možno s obtiskem po papíru lehce pohybovat posuneme jej ke kraji papíru, pinzetou uchopiíme volný okraj papíru a přiložíme na povrch modelu co nejblíže místu kam přijde obtisk umísti. Ten pak s trochou přebytku vody opatrně přesuneme na model (prstem, štětcem nebo čím jste zvyklí tuto činnost provádět) a správně usadíme. Vodu odsajeme (např. cípem papírového kapesníčku, ubrousku, toaletního papíru či jak je libo) a vytlačíme z pod obtisku přebytečnou kapalinu a bubliny. Já na to používám starý kapesník, který nenechává chlupy.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jobík » 30 pro 2009, 09:56

Díky za rady :)
Josef Broulík 19 let
jobík

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jester » 30 pro 2009, 10:52

Já bych jen dopsal, že angusarmy popletl barvy. Setter je modrý a Softer je zelený. Jinak to napsal dobře. Setter je POD obtisk a slouží k usazení (proto setter) obtisku k povrchu. Softer je NA obtisk a slouží k změkčení (proto softer) a lepšímu přilnutí obtisku k povrchu modelu. Proto je také Softer agresivnější.
V.T.
Jester

• Odpovědět s citací

Příspěvekod MilanHS » 30 pro 2009, 11:01

angusarmy píše:No, říkáš to dobře.
Já dám kapku Softeru (modrý), chvilku nechám působit, tak pět minut (třeba u hrubých "prken" od Academy hodně déle) pak ušátkem odsaju zbytek a hlavně vytlačím bubliny, jestli nějaké jsou. U kvalitnějších dekálů nemusíš ani Setter (zelený) používat, sám uvidíš, jestli dobře sedly.
Hlavně obtisk jenom přetřít, třeba vícekrát, ale nikdy nenechávat kapky nebo loužičky!
Pokud Ti to přecejenom nechá nějaké mapy, většinou stačí to místo znovu fouknout lakem.

http://www.gunze.cz/?file=kjaknaobtisky.htm

Asi jsi to malinko pomotal Modrý je Mr. Mark Setter slouží k usazení dekálu na model stačí štětečkem jen zvlhčit povrch modelu kam příjde dekál a dekál umístit, obsahuje nějaké lepidlo a je důležité ho pořádně protřepat v lahvičce vzniká bílá usazenina. Potom vytlačit bublinky a štětcem namočeným ve vodě setřít okolí dekálu a nechat zaschnout.
Zelený Mr. Mark Softer dekály změkčí, pokud si ho dáš malinko do víčka od piva a namočíš do něj dekál tak se ti po pár hodinách úplně rozpadne, takže opravdu jemně nanést na povrch dekálu raději málo pětkrát než jednou kapku. Někdo dokonce softer ještě ředí vodou aby nebyl tak agresivní.
Obecně pro obě vodičky platí , že je třeba povrch zvlhčit ne tam udělat kaluž, kterou pak pracně odsávám, aspoň takhle to používám já.
Někde tu už je téma o Gunze vodičkách, a na Gunze stránkách je bohužel chyba, pokud to už neopravili, v popisu použití taky se to tu už probíralo.
Ještě za zmínku stojí vodičky od Douska jsou opravdu dobré a stojí za vyzkoušení.

Ha jsem pomalej Jester mně předběhl.

Mimochodem Softer mně taky pěkně potrápil a musel jsem dekál domalovávat.
Milan HOS

Rozestavěno:
Royal Canadian Navy Sea King, 1/48
Merkava MBT 1/35
Su - 27 FLANKER 1/48

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]
MilanHS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod angusarmy » 30 pro 2009, 11:09

Jester píše:Já bych jen dopsal, že angusarmy popletl barvy. Setter je modrý a Softer je zelený. Jinak to napsal dobře. Setter je POD obtisk a slouží k usazení (proto setter) obtisku k povrchu. Softer je NA obtisk a slouží k změkčení (proto softer) a lepšímu přilnutí obtisku k povrchu modelu. Proto je také Softer agresivnější.

Pánové dost, nekamenujte mě :P , i když si to zasloužím :cry: , Setter usadit, Softer změkčit ](*,) .
Modrý dospod, zelený navrch. Howgh!
Kamufláž je pro zbabělce
Sovětský důstojník r. 1943
angusarmy

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dokturek » 04 led 2010, 21:01

no tak i tady je to pro me spousta novinek....ja myslel ze se to lepi jen pomoci vody.....a ono i na todle sou neska specialni vodicky :-)
Dokturek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 05 led 2010, 00:56

Vodičky na dekály existovaly už dobře před 25 roky (Microscale) :wink: Dokonce v L+K byl v 80 letech návod na domácí výrobu z octa (set) a éteru a metylalkoholu -sol (pozor prudký jed!)
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Macourek » 24 led 2010, 19:07

Nastal problém s obtisky SuperScale. Po usazení na místo jsem obtisk samozřejmě zbavil bublin a vody a lehce přejel Mr.Softerem. Obtisk se už nechce zpátky narovnat (už je to skoro 24h) a ani se už určitě nenarovná. Zkusil jsem další obtisk a už samotný bez vodičky a do spár ne a ne zalézt. Nemáte někdo zkušenost, jak reagují SuperScale třeba na Agamy? Nechce se mi riskovat celý (a relativně drahý) arch SuperScalů... díky za rady.
KPM Prosek Panthers PanthersCup
Tomáš Macourek

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hansi » 24 led 2010, 19:26

Ako reagujú na Agamu neviem, ale na dekály Superscale radšej použi Aeromaster Set II a Aeromaster Sol II. S nimi fungujú bez problémov.
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomáš Macourek » 24 led 2010, 22:16

OK, díky, zkusím to sehnat.
KPM Prosek Panthers PanthersCup
Tomáš Macourek

• Odpovědět s citací

Re: vodičky

Příspěvekod venco » 24 led 2010, 22:26

Jakub Vilingr píše:
Tomáš Havlan píše:Setter je silnejsi.http://www.gunze.cz/?file=kjaknaobtisky.htm Tady je odkaz na Gunze stranky,kde je popsano jak na to.

Bohužel je to tam popsaný chybně. Mr. Mark Softer (soft - změkčit) je na obtisky a Mr. Mark Setter (set - umístit) je pod obtisky na jejich přichycení...

Tady mám detailní článek, jak na obtisky:
http://www.modelplac.cz/htm/tipy/obtisky.htm

Mr SETTER mozes pouzit ako pod obtisk tak aj na vrch obtisku ja ho pouzivam aj pod aj na obtisk a v pohode odkaz http://www.gunze.cz/?file=mrmarksetter.htm
Mr.MARK SETTER
Položky MS232

Přípravek pro usnadnění aplikace obtisků na povrch plastikového modelu. Zajistí dokonalé přilnutí aplikovaného obtisku k povrchu modelu. Pracuje stejně jako Mr.MARK SOFTER, ale je účinnější.

APLIKACE

Obtisk nanášejte vždy na hladký a lesklý povrch. Před aplikací obtisků doporučujeme celý model přestříkat lesklým lakem Mr.SUPER CLEAR (GLOSS), pokud nebyl model nastříkán lesklými nebo pololesklými barvami.

Na místo, na které se má umístit obtisk, naneste souvislou vrstvu Mr.MARK SETTERu. Do této „louže“ stáhněte obtisk z nosného papíru. Před aplikací neostřihávejte krycí lak obtisku, krycí lak by měl přesahovat barevné pole. Opatrně, nejlépe plochým štětcem, vytlačte veškerou tekutinu spod obtisku a umístěte zároveň obtisk do přesné pozice. Pod obtiskem nesmí zůstat vzduchové bublinky! V případě potřeby obtisk v místě bublinek propíchněte jehlou. Potom naneste vrstvu Mr.MARK SETTERu na povrch usazeného obtisku svrchu. Nechte zaschnout. Po zaschnutí obtisk kopíruje veškeré nerovnosti povrchu modelu a ideálně splyne s vrstvou barvy. Po aplikaci a zaschnutí obtisků povrch zafixujte nástřikem krycího laku Mr.SUPER CLEAR nebo Mr.TOP COAT. Lze použít i na již zaschlé aplikované obtisky, pokud nejsou přestříkány krycím lakem. Správný nástřik krycím lakem eliminuje případné schody mezi povrchem modelu a obtiskem.
venco

• Odpovědět s citací

Příspěvekod elby » 12 bře 2010, 10:47

Chcel by som sa spýtať na skúsenosti s dekálmi Aeromaster, celkom slušné foršne, Gunze vodičky zaberajú minimálne, Microscale tak isto, veľmi s tým nepohol ani Hypersol. Čím by sa im dalo dohovoriť.

Naproti tomu mi Tamyia dekály na Gunze zareagovali vynikajúco, samé vliezli aj do nitových radov.
Naposledy upravil elby dne 12 bře 2010, 10:57, celkově upraveno 1
Galéria: P-51C ICM 1/48, Bell X-1 Eduard 1/48, F-86D Revell 1/48, F4U-5N Revell 1/48, FJ-1 Czech Model 1/48
elby

• Odpovědět s citací

Re: vodičky

Příspěvekod Jakub Vilingr » 12 bře 2010, 10:48

venco píše:
Jakub Vilingr píše:
Tomáš Havlan píše:Setter je silnejsi.http://www.gunze.cz/?file=kjaknaobtisky.htm Tady je odkaz na Gunze stranky,kde je popsano jak na to.

Bohužel je to tam popsaný chybně. Mr. Mark Softer (soft - změkčit) je na obtisky a Mr. Mark Setter (set - umístit) je pod obtisky na jejich přichycení...

Tady mám detailní článek, jak na obtisky:
http://www.modelplac.cz/htm/tipy/obtisky.htm

Mr SETTER mozes pouzit ako pod obtisk tak aj na vrch obtisku ja ho pouzivam aj pod aj na obtisk a v pohode odkaz http://www.gunze.cz/?file=mrmarksetter.htm
Mr.MARK SETTER
Položky MS232...

Zdůraznil jsem chybu...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

PředchozíDalší

Odeslat odpověď