Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

technika tmelenia

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 150 • Stránka 6 z 10 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
  • Odpovědět s citací

Re: technika tmelenia

Příspěvekod Hansi » 18 úno 2011, 20:46

bouvier píše:Tak som vyskúšal ten Milliput a nie som moc spokojný. Ako dlho to schne? Mne sa zdá že to nezaschne snáď nikdy. Stále je mäkký. :-k
EDIT: K tomu tmelu Tamiya Polyester Putty. To je tento http://modelshop.sk/Shop/Goods/tamiya-p ... oods=21365 ?? alebo tento http://modelshop.sk/Shop/Goods/polyeste ... oods=12493 ? A načo je tam tá "nádobka" vedľa tej tuby?

Tamiya vyrába 2 druhy polyesterových tmelov - jeden je vo väčšom balení (250 gramov) - po zmiešaní je svetlozelený a druhý - v menšom balení (40 gramov) je po zmiešaní žltý.
Na správne vytvrdnutie tmelu je potrebné dodržiavať miešací pomer 1:50 - pri tom svetlozelenom type. Určovať množstvo tvrdidla od oka alebo odhadom nestačí. Musíš vedľa seba vytlačiť dva rovnako dlhé hady tmelu aj tvrdidla (tým je daný miešací pomer 1:50) a následne ich poriadne zmiešať - výsledná farba tmelu by mala byť rovnaká, ako je farba vrchnáka na tube tmelu.
Svetlozelený polyester tvrdne pomalšie - preto je vhodný na tmelenie väčších vecí, alebo výrobu Zimmeritu. Ja ho vždy nechám vytvrdzovať 24 hodín. Tmel po vytvrdnutí je suchý, pevný, perfektne sa brúsi, a nie je z neho cítiť styrén (ako z nevytvrdeného tmelu).

Žltý polyester (40 gramové balenie) je novší typ, určený na rýchlu prácu, vytvrdne za 1 hodinu - po jednej hodine sa už dá brúsiť (samozrejme, že musíš dodržať predpísaný miešací pomer). Aj pri tomto type musíš vytlačiť vedľa seba dva rovnako dlhé hady (najlešie na jeden záťah ...) a následne ich zmiešať. Po zmiešaní tento typ začne skôr tuhnúť, jeho doba spracovateľnosti je kratšia.

Ešte jedna maličkosť - na rýchlosť tvrdnutia má vplyv aj teplota - v lete tuhne o niečo rýchlejšie.
Tie malé plastové tuby sú tvrdidlá - bez nich Ti ten tmel nestvrdne.
V minulosti som tu dával návod na použitie: viewtopic.php?f=19&t=23070&p=404557&hilit=Tamiya+Polyester+Putty#p404557
Hansi

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bouvier » 18 úno 2011, 21:20

Hansi vďaka za podrobné vysvetlenie, moc si toho vážim. [-o<
bouvier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod sanyo » 19 úno 2011, 08:07

bouvier píše:Tak som vyskúšal ten Milliput a nie som moc spokojný. Ako dlho to schne? Mne sa zdá že to nezaschne snáď nikdy. Stále je mäkký. :-k

Neviem ako ostatné verzie milliputu, ale čierna mi začína schnúť odhadom v priebehu hodiny. Do 24 hod. je obyčajne vytvrdený a môžem ho v pohode brúsiť. Ak ti neschne, predpokladám, že si buď nedostatočne zmiešal jeho dve zložky, alebo si použil nesprávny pomer tvrdidla a plnidla(používam pomer 1:1).
recepty: https://www.domacakuchyna.sk
sanyo

• Odpovědět s citací

Příspěvekod bouvier » 19 úno 2011, 10:22

Mám ten Silver Grey a tiež som sa ho snažil zmiešať v pomeru 1:1. Neviem no. Pokračujem ďalej v mojom pátraní po dobrom tmely (tmelu?).
bouvier

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Dytrych » 21 úno 2011, 09:18

Já míchám složky Miliputu 1:1 a hlavně je důležité pořádně je promísit. Do cca 2 hodin je už znatelně tvrdý, a do druhého dne je jako skála.
Buď jsi je špatně promísil nebo máš špatný poměr... těžko říct. třeba ti ale bude víc vyhovovat jiný tmel, každý si musí najít svou cestu, co mu sedí.
Elefant Models blog
Martin Dytrych

• Odpovědět s citací

Příspěvekod kamca » 21 úno 2011, 10:40

jsem uplne mimo jaky tmel pouzit na obnovu ryti většina se jich droli pozn.jsem začatečník
kamca

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Dytrych » 21 úno 2011, 12:12

kamca píše:jsem uplne mimo jaky tmel pouzit na obnovu ryti většina se jich droli pozn.jsem začatečník

Vetsina lidi ktere znam, pouziva nejradeji vterinak. ten se nedroli. hlavne musi byt hustej. ja ho pouzivam taky. nerikam, ze je to nejlepsi, ale...
MIliput se mi taky nedrolil, ale vzhledem k tomu, ze vetsina tmelu se mi vzdycky po vyschnuti drolila, jsem opatrny...
Elefant Models blog
Martin Dytrych

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Tomas Madej » 26 bře 2011, 23:05

Zdravim pani chcem sa vas opytat na tento tmel ci ste to niekto skusali,alebo ci mate s tym nejake skusenosti (Mr.Dissolved Putty - Tekutý tmel (so štetcom) 40ml) ,hladam nejaky tekuty tmel vhodny na tmelenie mensich nerovnosti a neviem ci je na to vhodny,alebo ak viete o nieco inom nemusi to byt tekuty,len hlavne aby sa dobre nanasal.Dik za odpovede.
Tomas Madej

• Odpovědět s citací

Příspěvekod tunnelDT » 26 bře 2011, 23:11

ale len na drobne
tunnelDT

• Odpovědět s citací

Příspěvekod PetrS » 26 bře 2011, 23:30

Je to výborný tmel na tmelení drobných spár apod. Hezky "slehne", velmi dobře se brousí. Rád ho používám na tmelení spoje kabina/trup a to hlavně kvůli snadnosti broušení. Jinak Surf 500 ředěný levellingem vykoná podobnou službu, akorát je asi vhodnější ho takto používat jen na ještě drobnější opravy.
PetrS

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 12 říj 2011, 09:10

Hoši , prosím vás , jaký rozdíl je mezi těmoto Tamiya tmely ? http://www.mpmshop.cz/tmely/tamiya-87095.html a http://www.mpmshop.cz/tmely/tamiya-87053.html ..Na jaké bázi je ten bílý ? Je stejný jako Basic Type a rozdíl je jen v barvě ? Basic doma mám , tak potřebuji informace o tmelu bílém ..Děkuji ...
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jarek S. » 12 říj 2011, 09:29

Ten bily je něco mezi surfacerem a basicem..není vhodný na tmelení větších ploch, propadá..ja ho spíš použivám na dotmelovaní propadlin a mist kde je třeba pak opravit ryti,neboť oproti klasickejm se netrhá při protáhnuti žiletkovou pilkou
Jarek S.

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 12 říj 2011, 11:14

Jarek S. píše:Ten bily je něco mezi surfacerem a basicem..není vhodný na tmelení větších ploch, propadá..ja ho spíš použivám na dotmelovaní propadlin a mist kde je třeba pak opravit ryti,neboť oproti klasickejm se netrhá při protáhnuti žiletkovou pilkou

Výborně ..Děkuju [-o< . Vyzkouším ho na těch drobnostech . Mám ješte Mr. Dissolved Putty , ten je taky dobrej hlavně na opravy rytí ..
Petr
Kalousek Petr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 12 říj 2011, 11:30

Ten bílý tmel by měl mít podobné vlastnosti jako šedý základní. Tamiya ho údajně vyrobila právě na základě přání zákazníků, kteým nevyhovovala šedá barva tmelu při následném barvení. Je stejně jako ten šedý ředitelný ředidlem Tamiya Lacquer (nebo Gunze Mr. Color thinner). Dle mých zkušeností se více propadá ve větších plochách a na hlubších místech. Dorývá se do něj lépe, ale až tak velký rozdíl proti šedému to není. Ten šedý podle mne schne rychleji (možná také kvůli hliníkovému prášku) a pokud ho nanášíte již hodně "suchý" drobí se. Já ho většinou dořeďuji třeba i přímo v hrdle tuby kapkou Lacquer ředidla. Je pak vláčnější a netrhá se tak.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Kalousek Petr » 12 říj 2011, 11:56

Milan Holzapfel píše:Ten bílý tmel by měl mít podobné vlastnosti jako šedý základní. Tamiya ho údajně vyrobila právě na základě přání zákazníků, kteým nevyhovovala šedá barva tmelu při následném barvení. Je stejně jako ten šedý ředitelný ředidlem Tamiya Lacquer (nebo Gunze Mr. Color thinner). Dle mých zkušeností se více propadá ve větších plochách a na hlubších místech. Dorývá se do něj lépe, ale až tak velký rozdíl proti šedému to není. Ten šedý podle mne schne rychleji (možná také kvůli hliníkovému prášku) a pokud ho nanášíte již hodně "suchý" drobí se. Já ho většinou dořeďuji třeba i přímo v hrdle tuby kapkou Lacquer ředidla. Je pak vláčnější a netrhá se tak.

Díky za informace [-o< ..
Petr
Kalousek Petr

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 150 • Stránka 6 z 10 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna