Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Olejovky

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 236 • Stránka 6 z 16 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16
  • Odpovědět s citací

Re: Olejovky

Příspěvekod Dolin » 29 říj 2008, 10:17

Jo jo i 6006 ho dá v pohodě! :(
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
A všade samé čisté zásahy!
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 29 říj 2008, 10:21

Jakub Vilingr píše:Chtěl bych upozornit na jeden problémek, který jsem objevil na uplynulém patláku. Nastříkal jsem dva modely Il-2 lakem ve spreji Tamiya Clear. Lak jsem nechal několik hodin zaschnout a jal se pokračovat s washem olejovými barvami. Bylo mi divné, že se olejovky do zalakovaného povrchu zažírají a po otření přebytečného vashe hadříkem namočeným ve White Spiritu a posléze i do Mig Thinners for Washes jsem lak prakticky rozežral a povrch zmatnil.

Takže pozor - laky Tamiya se nesnesou s White Spiritem ani s ředítkem od Mig Productions - nažerou povrch a to jakože dost hustě! Pozor tedy, pokud používáte tento lak jako základ pod oleje! Pozor také na hotové washe od Mig Productions, ty se do laku také zažraly....

Dá se předpokládat, že i další přípravky budou tyto laky Tamiya žrát :(

jo, taky jsem zjistil, že laky Tamiya nejsou moc odolné, při použití syntetických tamek ředěných jejich syntetickým ředidlem jako wash to ještě jde,ale při delším působení MiGova ředidla for washes se mi ten lak taky začal smývat...sice jen místy, ale oživil se... podle mě je řešení nasnadě, používat laky Gunze super clear, podle mě lepší nejsou, jsou fakt tvrdé a netečné a lze je nafuňet na jakýkoliv nesyntetický nástřik...bohužel nevím, jak je to teď s jejich dostupností, já mám ještě nějakou zásobu doma...a smrdí, to jo
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jakub Vilingr » 29 říj 2008, 10:24

Martin Glogar píše:jo, taky jsem zjistil, že laky Tamiya nejsou moc odolné, při použití syntetických tamek ředěných jejich syntetickým ředidlem jako wash to ještě jde,ale při delším působení MiGova ředidla for washes se mi ten lak taky začal smývat...sice jen místy, ale oživil se... podle mě je řešení nasnadě, používat laky Gunze super clear, podle mě lepší nejsou, jsou fakt tvrdé a netečné a lze je nafuňet na jakýkoliv nesyntetický nástřik...bohužel nevím, jak je to teď s jejich dostupností, já mám ještě nějakou zásobu doma...a smrdí, to jo

Použil jsem spreje kvůli rychlosti...

Příště to zase jistí Sidolux a nebo Future Floor Vax...
Kubrt
Modelplac
Instagram
Facebook
Průvodce světem plastikového modeláře
Průvodce světem plastikového modeláře 2
Jakub Vilingr

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Glogar » 29 říj 2008, 10:55

Jakub Vilingr píše:Použil jsem spreje kvůli rychlosti...

Příště to zase jistí Sidolux a nebo Future Floor Vax...

já to míchal z flaštiček, ale asi to bude úplně stajný...sidolux jsem ještě nezkoušel, ale až midojdou Gunze a nové koupit nepůjdou, tak ho asi taky budu muset prubnout...
tvořím: H. P. Halifax
hotovo: G-55
Martin Glogar

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 07 led 2009, 11:49

Tak sem objednal 3x 502 Abt a 3x ty Jurove.............no snad se to v šuplíku nepobije!
Ty 502 by měly přijít podle Nordlandu tak do týdne s balíkem a ty druhé sem objednal mailem dneska.....
Spomienka na slávne 20. storočie: Striedavo sme kľučkovali medzi padajúcimi bombami a padajúcimi hovnami,.....
„Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci.“ — Voltaire
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 13 led 2009, 12:20

Toš takový profi service sem nečekal!!! :shock:

Dobrý den,

Vaší objednávku máme připravenou, ale vzhledem k silným mrazům ji zatím nemůžeme odeslat. Barvy by mohly po cestě zmrznout. Odešleme okamžitě, jak to bude možné. Podle předpovědí již měly začít mrazy povolovat, ale nějak se to zpozdilo.

S pozdravem
Hana Šimůnková
Široká 21
370 01 České Budějovice

Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Rado1 » 13 led 2009, 16:37

Dolin píše:Toš takový profi service sem nečekal!!! :shock:

Dobrý den,

Vaší objednávku máme připravenou, ale vzhledem k silným mrazům ji zatím nemůžeme odeslat. Barvy by mohly po cestě zmrznout. Odešleme okamžitě, jak to bude možné. Podle předpovědí již měly začít mrazy povolovat, ale nějak se to zpozdilo.

S pozdravem
Hana Šimůnková
Široká 21
370 01 České Budějovice

Neviete niekto, či posielajú aj na Slovensko ?
Na stole:B737-800 Travel Service 1/144, Lotus 79 1/20 Hasegawa
Hotovo:AH-64D Apache viewtopic.php?f=6&t=50362 F-117A viewtopic.php?f=6&t=67907 KITT Season 4 viewtopic.php?f=165&t=65647 Mustang GT350R viewtopic.php?f=165&t=73021
Rado1

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 16 led 2009, 14:09

Dyť jim napiš! :wink: E-mailem tap@simunkova.cz

Jinak dnes psali že balíček odesílají,..teploty už nejsou -16C tak to bude snad v pohodě!
Ve stejném termínu by měli dorazit i 502.Abt od Nordlandu tak už se těším,..
Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honzajs » 19 led 2009, 02:04

Jakub Vilingr píše:
HALOGEN píše:
Jakub Vilingr píše:Například u Umtonů nelze rozředit černá. Prostě nejde. Ničím.

Cože? Černý Umton že nejde naředit? A zkoušel jsi ředítko rychleschnoucí? http://www.umton.cz/images/pripravky/3275.jpg
Používam ho na ředění olejovek Umton včetně černé a bez problémů. Pokud chci, aby schly déle, přidám lněný olej http://www.umton.cz/images/pripravky/3212.jpg
Přičemž platí čím více lněného oleje tím směs schne déle a je lesklejší. Většinou prostě přidám kapku lněného oleje do louže ředítka rychleschnoucího, poměry si nepočítám.
Potvrzuji ale tendenci sedání pigmentu Umtonek ke dnu. Ale nevadí mi to, když do mixu namáčím štětec, tak to přitom i znovu zamíchám. Patřičný patinovací odstín si vždy namíchám. Zrovna teď jsem patinoval modrého Lightninga a použil jsem zmixovanou černou, světle modrou a trochu okru vše Umton problemlos. I když chvála Abteilungu mě zaujala :idea: asi taky vyzkouším :-D

Ano rozředí se a během několika málo sekund se pigment od ředidla oddělí. Zkoušel jsem to ředit s S6001/6, Mig Thinner for washes, přípravkm pomele/rychle schnoucím se stejným výsledkem. Prostě se mi nepodařilo napustit spáru tak. aby byla celistvě tmavá...

Já jsem otestoval super věc. Koupil jsem si v uměleckých potřebách Citrus-Terpin od Schmincke. Má přidané citrónové aroma a zároveň málo smrdí. Když jsem si naředil wash do lahvičky s umtonkami normálně, tak se mi to od ředidla oddělilo. Pak jsem je ale nechal vyschnout na papír asi tak na 5 dnů a je to úplně v pohodě, vůbec se to neodděluje. Asi to závisí na obsahu oleje, u černé asi trvá déle, než vyschne. Proto má tak vysokou světlostálost. Snad to nějak pomůže.
Honzajs

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Dolin » 23 led 2009, 20:10

Tak optická srovnávačka Dealerek a Abtajlek

[ Externí obrázek z nezabezpečeného zdroje ]

Dolin

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin L » 24 led 2009, 18:45

Honzajs píše:
Já jsem otestoval super věc. Koupil jsem si v uměleckých potřebách Citrus-Terpin od Schmincke. Má přidané citrónové aroma a zároveň málo smrdí. Když jsem si naředil wash do lahvičky s umtonkami normálně, tak se mi to od ředidla oddělilo. Pak jsem je ale nechal vyschnout na papír asi tak na 5 dnů a je to úplně v pohodě, vůbec se to neodděluje. Asi to závisí na obsahu oleje, u černé asi trvá déle, než vyschne. Proto má tak vysokou světlostálost. Snad to nějak pomůže.

jsem asi natvrdlý, co jsi teda přesně udělal?
Mnohé lidi nejvíc štve to, že se Ukrajinci rozhodli bránit a jsou v tom úspěšní, protože oni sami jsou zbabělci, kteří by se okamžitě vzdali. To, že jim nastavili zrcadlo Ukrajinci, které mnozí vnímali jako lidi druhé kategorie, navíc umocňuje jejich frustraci se sebe samých, kterou si kompenzují tím, že Ukrajince odsuzují za odvahu bránit se, protože jim připomíná jejich vlastní zbabělost...
Martin L

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 24 led 2009, 18:56

Většinou se vyprdne kus barvy z tuby na papírový kapesník, ubrousek nebo toaletní papír, aby se oddělil olej od barvy a proto se nechává odstát, oschnout. Ale pět dní :?: :?: :?:
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Honzajs » 24 led 2009, 19:53

Po pěti dnech je to pořád v pohodě rozpustné. Černá umtonka se potom neodseparuje. Jinak sienu pálenou jsem nechal vyschnout 3 dny a je to naprosto v pohodě. Mám ji předmíchanou v původní lahvičce od Gunze H. Stačí otevřít, namočit štětec a let the wash begin.
Honzajs

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin L » 25 led 2009, 09:57

[-o<
Mnohé lidi nejvíc štve to, že se Ukrajinci rozhodli bránit a jsou v tom úspěšní, protože oni sami jsou zbabělci, kteří by se okamžitě vzdali. To, že jim nastavili zrcadlo Ukrajinci, které mnozí vnímali jako lidi druhé kategorie, navíc umocňuje jejich frustraci se sebe samých, kterou si kompenzují tím, že Ukrajince odsuzují za odvahu bránit se, protože jim připomíná jejich vlastní zbabělost...
Martin L

• Odpovědět s citací

Příspěvekod romanisko » 26 čer 2009, 15:17

presiel som cele forum a predsa mi neda nespytat sa:) aj ked sa to tu uz omielalo. bude to ohladom pripravy olejoviek a pracou s nimi. ak som dobre pochopil, tak praca s olejmi pozostava:
1. na niekolko dni vytlacit farbu na servitku, aby sa oddelil olej od farby.
2. oddelenu farbu potom zriedit s terpentynom a S6006 (terpentyn:S6006 - 1:1)
3. akrylatovym lakom nalakovat povrch, nechat aspon den vytvrdnut a potom napustit rytie carovnym olejovym lektvarom
4. lektvar nechat aspon den odlezat
5. terpentynom a "uchostouchem" model ocistit
6. nastrek matneho syntetickeho laku.

podla toho co som cital na tomto fore, takto nejako asi vyzera praca s olejmi. alebo sa mylim?
vdaka za nazory. buduci tyzden mi maju dojst abteilungy. budem robit prvy krat s olejmi, tak nech to nedoondim:)
vsetky lietadla mam rovnako rad...len nie v rovnaku dobu.
romanisko

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 236 • Stránka 6 z 16 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna