Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

barvy gunze

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 150 • Stránka 6 z 10 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
  • Odpovědět s citací

Re: barvy gunze

Příspěvekod Atlis » 08 črc 2020, 07:03

Na fotke vidím na dne hrču niečoho sivého a na to naliaty lieh. Nič sa z toho nedá poznať.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 08 črc 2020, 07:19

Teď jsem si vyšpatnil chvilku, důkaz, že IPA nerozředí Gunze řady C, zdrcne se to okamžitě. Háčka asi jo, ale ty nepoužívám, ještě bych mohl zkusit Tamiya LP, ale to by bylo na jiný téma.
GS C jedině Nitroceluózovým ředidlem, ale lepší vlastnosti dosahuju s origo ředidlem.
Přílohy
20200708_081330.jpg
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 08 črc 2020, 07:37

Atlis píše:Na fotke vidím na dne hrču niečoho sivého a na to naliaty lieh. Nič sa z toho nedá poznať.

Na fotce je vše co je použito, do obou nádobek jsem dal tři kapky dobře rozmichaného Gunze Surface 1000. Lahvička uprostřed obrázku, následně, do pravé jsem kápnul Technický líh. Reakce byla že surf se zrdcnul, Do levé nádobky jsem nalil Tamiya Airbrush cleaner, Reakce byla, že se obě kapaliny smisily (cleaner zředil surface). Nevím co víc chceš za důkaz o tom že nemáš s lihem pravdu
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 08 črc 2020, 07:41

JoseFxx - to, že lieh okamžite nezačne rozkladať Surfacer predsa nič neznamená. Stačí to premiešať štetcom. #-o

Renda - LP-6, GX2, C385, RC291. Bez problémov sa rozpadli. A to isté platí pre Tamiyu, Gunze H či MRP...

DSC_0290.jpg

Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 08 črc 2020, 07:43

Mariane, kluci mají pravdu. Lihem Céčka zcela nevyčistíš. Líh sice Céčka narušuje a dá se s ním barva částečně umýt z modelu, ale jen v první fázy. Pak se z toho stane lepivý bahno. Líh bych na čištění po Céčku nikdy nepoužil.
El Negro
KPM Kaznějov
http://www.armycast.cz/
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 08 črc 2020, 07:46

Z jakej první fázy? Čo je to za nezmysel? Céčka IPA krásne rozloží, len je slabšie ako acetón atď. To je fakt a nie vec toho, kto má pravdu.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 08 črc 2020, 07:52

Jenže technický líh není tak uplně IPA. Je v tom spusta jiných příměsí. Když vezmu uchoštour tak v první fázy to Céčka naruší a začne se odmývat. Čím přidávám víc, tím se z toho stává větší a větší mazlavý bahno. Nejen ty jsi odborník na všechno, s barvama mám své letité zkušenosti. (:)
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 08 črc 2020, 07:58

Atlis píše:JoseFxx - to, že lieh okamžite nezačne rozkladať Surfacer predsa nič neznamená. Stačí to premiešať štetcom. #-o

Tak to se omlouvám, že jsem nedal fotku toho štětce když jsem do toho sáhnul a natáhnul mi hromadu žmolků.
Stále se bavíme o technickém lihu.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 08 črc 2020, 08:03

Martin - zložene technického liehu už som sem dal pán odborník. Je tam etanol (riedidlo obsiahle v MLT), MEK (riedidlo obsiahle v MLT, tiež lepidlo na plast, v technickom liehu slúži na znehodnotenie, aby to nikto nechlastal), IPA a denatonium benzoát (tiež v technickom liehu slúži na znehodnotenie, aby to nikto nechlastal). Všetky tri rozkladajú Céčka, denatonium nemá na to žiaden vplyv.

http://www.severochema.cz/files/bezpecn ... hnicky.pdf
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 08 črc 2020, 08:21

color thinner.JPG

Tool cleaner.JPG

leveling.JPG

líh.JPG

Tak si to vše porovnej, MLT sice obsahuje Ethanol, ale není to jeho hlavní složka.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 08 črc 2020, 08:22

Mariane, vím co se stalo, když jsem chtěl umýt před lety model barvený Céčkem Technickým lihem. Takový sračkobahno lepivý jsem nezažil. Čím více jsem líh přidával, tím to bylo horší. Nakonec bych musel potopit celý model do lihu abych barvu umyl. Technický líh není vhodný na čištění pistole po Céčku. Opravdu ne. Zdánlivě to vyčistí,ale opak je pravdou. Radši bych oželel chvilinku smradu a použil Aceton, anebo jak zde zaznělo čistič od Revellu, případně Purisol od Agamy. Ten funguje taky.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 08 črc 2020, 08:29

JoseFxx - LT aj MLT si podľa tých MSDS vyrábam už roky doma, všetky zložky mám v pivnici na litre. Poznám to naspamäť. To, že etanol nie je hlavnou zložkou nemá absolútne nič spoločné s touto diskusiou. Ale dík za objavenie Ameriky.

Martin - no šak a čo sa divíš? Veď je tam MEK a MEK je lepidlo na plast. Čistenie modelu z plastu a striekacej pištole predsa nie je to isté. To je ako keby si napísal, že Gunze Tool Cleaner či Tamiya Airbrush Cleaner, ktoré majú takmer na vlas rovnaké zloženie ako Tamiya Extra Thin sa nedajú použiť na čistenie pištole, pretože zlepia model. :)

A áno, aj ja by som použil acetón. Mne smrad nevadí.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 08 črc 2020, 08:41

Atlis píše:JoseFxx - MCT aj MLT si podľa tých MSDS vyrábam už roky doma, všetky zložky mám v pivnici na litre. Poznám to naspamäť. To, že etanol nie je hlavnou zložkou nemá absolútne nič spoločné s touto diskusiou. Ale dík za objavenie Ameriky.

Atlis, ty už nevíš co říct, tak nás tady přesvědčuješ jaký jsi borec. Já ti dal x důkazů, proč Technickým lihem( Ethanolem, i když ho obsahuje MTL) nejde čistit pistol, ani mezi barvama, pokud použiješ Gunze C.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Martin Černý 'Černoch' » 08 črc 2020, 08:44

Mariane, ty už se do toho zamotáváš. V tech. lihu není žádný lepidlo. To bývá a acetonovém čističi, což je s příměsí toluenu. S technickým lihem můžeš odmaštit model- pokud by tam byly složky které píšeš, tak to nelze. Máš v tom už guláš a věříš už i tomu co není pravda.
Dotaz byl na nesmradlavou variantu čištění pistole po Céčku, nebo naředění Céčka (jestli si pamatuju) - objevil se návrh na tech. líh - to ne. Ani čistý IPA bych nepoužil. Lacuer barvy nejsou na čistém lihovém základu jako jiné akrylky. Ta acetonová složka tam není pro nic za nic a s tou líh moc nehne, respektive nereaguje jak má. Nicméně ta debata je celá o ničem, protože proč čistit pistoli nesmradlavým čistidlem když používám smradlavý barvy. :lol:
Pokud by to byly barvy s vysokým podílem vodní složky (moderní ekologické autolaky), tak by jsme museli používat ochrané obleky jako autolakýrníci, neb molekula vody prostupuje kůží a nese sebou i jiné škodlivé složky do organismu, acetonová molekula ne.
El Negro
KPM Kaznějov
Martin Černý 'Černoch'

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Atlis » 08 črc 2020, 09:08

JoseFxx - dobre, už viem v čom sa stala chyba. A je po mojej strane. Z nejakého dôvodu som zle prečítal MSDS technického liehu a celú dobu som bol v tom, že cez 90 percent je to IPA, nie etanol. A ja používam iba IPA, nie čistý etanol. Odtiaľ sa odvíjala séria neporozumení. Čistý etanol zráža céčka. Ospravedlňujem sa.

Ale že IPA ich ropúšťa stále platí, za tým si stojím. Tak isto si etanol bez problémov poradí so zvyškom skôr spomínaných farieb (Tamiya LP, AKRC, MRP, Gunze H atď).

Martin - Tamiya Extra Thin je acetón + butylacetát. Žiaden toluén. To isté je aj Tool Cleaner a Tamiya Airbrush Cleaner. A áno, MEK, ktorý je v technickom liehu je lepidlo. Od nepamäti používaný hlavne v USA v čistej podobe na lepenie plastu. Mám ho asi 500ml, poskytnem vzorku ak chceš. Momentálne ho nájdeš aj v Tamiya Extra Thin Quick Type, kde urýchľuje odparovanie. V lacquer farbách sa acetón ako zložka nepoužíva. Aspoň v modelárskych som ju nikde nevidel.
Marian "Atlis" Cihoň

Й*б*на р**ня
Atlis

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 150 • Stránka 6 z 10 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna