Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Začátečník a jeho útrapy - prosím o radu

How to
Odeslat odpověď
Příspěvků: 294 • Stránka 6 z 20 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20
  • Odpovědět s citací

Re: Začátečník a jeho útrapy - prosím o radu

Příspěvekod Renda » 04 úno 2018, 18:58

Asi to bude znít blbě, ale teď se zde vyrojilo tolik lidí a všichni mají skoro totožný dotazy...
Kurnik, hoši čtěte a sami zkoušejte, vždyť my to taky tak dělali.
Renda Tejkl GT CUP IPMS CZE
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 04 úno 2018, 20:55

Rendo, takhle je to jednodušší! :'-(
"Sranda musí bejt i kdyby tátu věšeli."
Už ničemu nerozumim, ani radši nepřepínám.
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod vlat123 » 05 úno 2018, 14:36

To mas pravdu vsak som nasiel ale vascinou bojova technika vzdialenost pistole 2-5 cm. Vacsie karoserie modelov ako som spominal nic. Neviem ci by bolo dobre striekat vagon zo vzdialenosti 2 cm :?
vlat123

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 05 úno 2018, 17:44

Proč by ne. Já dělám kastle modelů aut a jde to. Vždy ale záleží na typu a naředění barvy, pistoli, tlaku atd.
#TeamFoltýn
Osudovým omylem demokratů je slepá víra v to, že prostý lid jednou dostane rozum...
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirka87 » 06 úno 2018, 08:25

Renda a Indosek2 - kluci musíte to alespoň zkusít brát tak, že vás matadorů (tím spíše ochotných odpovídat) je tady pár a já bych se nerad stavěl do role "hledače slepých uliček". To už mám za sebou v jiných odvětvích a dneska si fakt nechám raději poradit. nevidím důvod opakovat chyby, které už někdo udělal přede mnou. Prostě ta "veteránská" základna posouvá ty nováčky dál. Ikdyž je to pro ně samotné strašně otravné, že se pořád někdo ptá jako debil :-D V podstatě to můžete brát jako ocenění vašich schopností a dosavadních výsledků :-D

Upřímně, nedovedu si představit, že to stříkám ze vzdálenosti 2cm :-D Ale ano, pravdou je to, že ten lak při takovém kosmicky dlouhém letu asi bude mít tendenci trochu "seschnout"...

Dám na Vás, zkusím to, ale jak to po**** pošlete mi novýho Tigra seskládanýho do té podoby, jak je teď :-D
jirka87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Renda » 06 úno 2018, 09:00

Díky za kompliment, jo, snažím se poradit, pokud teda vím , ale někdy mě zaráží, že se některý základní věci probírají v několika vláknech najednou a vzniká chaoss. :)
Jinak k tomu stříkání, teď jsem lakoval polyuretanem kastli modelu a fakt jsem to jel ve vzdálenosti cca 3 cm a pod ostrým úhlem ke stříkané ploše, abych eliminoval odraz barvy zpět proti trysce a neudělal si krupici- šlo to pěkně. To barvení mě baví nejvíc na celým modelaření.
#TeamFoltýn
Renda

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 06 úno 2018, 09:03

vlat123 píše:To mas pravdu vsak som nasiel ale vascinou bojova technika vzdialenost pistole 2-5 cm. Vacsie karoserie modelov ako som spominal nic. Neviem ci by bolo dobre striekat vagon zo vzdialenosti 2 cm :?

Já odpovím takto, nikdo nefouká model s pravítkem na pušce. Taky jsem jako začátečník řešil tyto věci, strašně jsem se airbrushe bál. Dobré se kouknout na youtube, tam uvidíš jak to modeláři foukaj. Pak u je to fakt jen o citu a foukání. Dostat to do ruky. A ve výsledku musíš dostat cit do ruky i při mýchání barev. To co je dobré pro čenou nemusí fungovat na červené a naopak, i když jsou od stejného výrobce. Je tu hodně návodů stím jak kdo ředía fouká, fakt to chce víc číst a trošku pohledat. Ve výsledku začátečník vidí airbrush jako děsnou vědu, ale sám jsem poznal, že to tak není.
Na začátek bych vzal výstražnou tabulku (dobré jsou i plastové lžičky), zkusil na ní pár naladění pistole a barvy, a co ti bude sedět bych použil na modely.
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirka87 » 06 úno 2018, 09:20

Já z toho zas nějaké bobky nemám..Je to jen vzduch s barvou...Jak jsem už psal. Na autech jsem si kolikrát něco stříknul sám a výsledek ušel. Na autě je ovšem možné poměrně bez velkých škod lak dát pryč a začít znovu. Na modelu, kam to foukám do míst, kam se už nikdy nikdo nedostane je to o něčem jiném.

Jiné už to je skrz různé laquer, leveling thinnery, jejich poměry s normálním ředidlem apod. Mě to přijde, jakoby člověk musel být autolakýrník, chemik, umělec..od všeho trochu :-D

Koupil jsem si za 120Kč model Favorita od Směru :-D Na něm na chudákovi budu testovat :-)
jirka87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod InDoSeK2 » 06 úno 2018, 19:58

Hlavně dej surfacer! Může to být jiný plast a pak by Ti to mohlo dělat bordel
A matador rozhodně nejsem! Jsou tu kluci, co mají auta nakoukaný do šroubu [-o< , k těm se nemůžu rovnat! Ale je pravda, že tady většinou kluci poradí( nejen, máme tu i Dámy)!
"Sranda musí bejt i kdyby tátu věšeli."
Už ničemu nerozumim, ani radši nepřepínám.
InDoSeK2

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirka87 » 14 úno 2018, 08:44

Opravdu ?

Mr Hobby GX 100 Super Clear III....Gunzeho čirý lak nemá v ČR téměř nikdo skladem....Souvisí to s tím, proč i Tamiya nemá na CZ trhu téměř dostupný černý paneliner a jiné produkty ? Je to nějaké to nařízení EU o těch uzávěrech na lahvičkách ? :nuts:

Jinak teda aby se neřeklo, že jen kecám, tak Tiger je už v "plniči" a včera jsem se dokonce i přes nehlídání času a téměř explozivní přehřátí kompresoru Fengda dostal na první 2 lehčí vrstvy Dark Yellow...(není na foto-fotky jsou ještě jen plast bez jakékoliv barvy). Zatím je to flekaté (místy prosvítá bílý surfacer - povrch není jednotný...hold ale kompresor by další práci už nedal...musel na balkon :-D ). Já na tu Academku snad napíšu nějakou recenzi :-D Je to velká radost mít Tigra s interiérem, ale teda místy z toho doslova "teču"...Například hybnost toho 88mm kanóóónu je vcelku nula nula prd...Protože vnitřní uspořádání interiéru prostě nedovoluje s ním pohnout všeho všudy více, než cca o 5mm nahoru a 5mm dolu...Grrrrr
Přílohy
20180208_181914.jpg
20180208_181900.jpg
20180208_181850.jpg
jirka87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod JoseFxx » 14 úno 2018, 10:25

V Liberci máme Super Clearu III dost
http://www.winglmodels.cz/winglmodels/eshop/7-1-Barvy/78-3-Gunze-Sangyo/5/1659-Super-Clear-III-Leskly-lak-III-18ml
Prostě po novém roce jsou jen prázdné sklady
JoseFxx

• Odpovědět s citací

Příspěvekod jirka87 » 14 úno 2018, 14:04

"V Liberci máme Super Clearu III dost" ..... 4ks :grin: Ale jo..beru, 2ks mi stačí...Jenže já toho potřebuju poněkud víc...4 barvy, lak, vyštipovací kleště, surfacer atd....v CZ není obchod co by měl ty položky všechny, přitom se jedná o naprosto banální položky, které používá každý. Žádné speciální provedení, žádná speciální značka...Jeden obchod nemá lak, druhý surfacer, třetí nemá 3 věci z 5, další má jen lak a ostatní taky ne...Objednávat ze 2 obchodů kvůli poštovnému nemá smysl.

A k tomu už 3 týdny nemůžu najít čelní sklo na Jeep Willys 1/48 a v práci mě všichni serou....pajáda. :white:
jirka87

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 14 úno 2018, 15:02

http://www.jenamodel.cz/barvy-gunze/mr- ... -lak-170ml
http://www.jenamodel.cz/barvy-gunze/mr- ... ray-170-ml
http://www.jenamodel.cz/barvy-gunze/mr-surfacer-1000
http://www.jenamodel.cz/naradi-a-prislu ... i-na-plast
http://www.jenamodel.cz/naradi-a-prislu ... ske-kleste
a barvičky mají taky, akorát to čelní sklo na Willyse asi nebude

Jinak můžu doporučit, objednával jsem opakovaně a druhý den bylo zboží doma. (a velmi vstřícné jednání)
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Marder » 14 úno 2018, 16:08

A nebo si rovnou zajeď do přerova.
Montážní linka a lakovna:
Hetzer http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=58&t=65499
Hotovo:
Demag, King Tiger II, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.B, Pz.Befw.38(t) Ausf.G, 15cm s.IG.33 auf Pz.I B, Pz.Kpfw.38(t) Ausf.E/F-G, Sd.Kfz.251/10C, Flakpanzer 38(t), 7,5 cm horský kanón vz. 15, 3.7 cm, KPUV vz.37 typ M + 3,7 cm PAK 37(t), Tiger I, Hetzer "Pražačka"
Marder

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Egerman » 14 úno 2018, 16:15

Jo a ještě jsem zapomněl - ty tamiya panelinery tam mají taky
„Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností,“ nositel Nobelovy ceny Bertrand Russell.
Egerman

PředchozíDalší

Odeslat odpověď
Příspěvků: 294 • Stránka 6 z 20 • 1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 20

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna