Diskusní fórum modelářů

(nejen plastikových)

Přejít na obsah

• Obsah fóra ‹ Úvodem ‹ Jak na to ?? Modelářská poradna
  • Změnit velikost textu
  • Verze pro tisk

Ako na cire diely?

How to
Odeslat odpověď
  • Odpovědět s citací

Re: Ako na cire diely?

Příspěvekod Petr Ladman » 10 črc 2012, 13:46

Vytáhl jsem toto téma, protože můj dotaz souvisí s čirými díly. Na jejich lepení používám Humbrol ClearFix. Jenže mi dost zhoustl, poradí mi někdo, čím ho zředit?
Stavím(spíš lepím-patlám) Osu 1:48

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Mojí ctí je pravda, lež je zločin.
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod David Hényk » 10 črc 2012, 13:55

Můžu se zeptat jak to s tím Clear Fixem drží?? Mám ho doma a nikdy jsem ho na nic neupotřebil..Díky.
Obrázek

HKPM Prostějov
David Hényk

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Milan Holzapfel » 10 črc 2012, 15:36

ředit se dá etanolem (líh) , ale podle mých zkušeností už potom Clearfix nemá původní vlastnosti (nedá se tak "natáhnout" přes otvor okénka), ale na lepení by to mohlo stačit. Lepší než clear fix je lepidlo na kabinky Testors. Drží lépe.
"Myslel jsem, že blbě vidím a .. doktor mi to potvrdil. Teď už v klidu stavím tak jak vidím!"
Rozestavěno (některý už dlóóuho): čs. Spitfire LF Mk.IXe 1/32 , Bloch MB 152C.1, 1/32, P-51D Mustang, 1/32 - Dragon
Milan Holzapfel

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Petr Ladman » 10 črc 2012, 17:14

Jo, moc děkuji, já s ním právě ty čiré díly lepím a drží to v poho. Jen mi tak fakt zhoustlo, že když namočím párátko na nanešení ,tak mi ze skleničky jdou ty skleněné vlasy....
Stavím(spíš lepím-patlám) Osu 1:48

2024: Bf109E-4, Bf109G-6 Němci, 4x Avia B-534, 2x III serie, 2x IV. serie, SvZ, B-534 Bulhar
1:72: 1x Bk -534, 4x B-534 : 3x III. serie z toho 2 s kabinkou 1x IV. serie vše SvZ
Mojí ctí je pravda, lež je zločin.
Petr Ladman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod muk24 » 05 lis 2012, 10:26

Ahoj,

zkoušel jsem zmiňované postupy a nebylo to ono. Nakonec jsem dosáhl poměrně dobrých výsledků následovně (není z mé hlavy, vygooglil jsem):

1.) Koupil jsem větší elektrikářskou krabici (cca 99,- Kč). Boční otvory jsem zaslepil (plastové destičky a silikon) a jeden přizpůsobil průměru hadice z luxu(na tu mám ještě těsnění). Vrchní desku krabičky jsem opatřil otvory a těsněním na okna (rozpálené šrouby z dřevěných rámečků ho kupodivu nepoškodí):

Untitled.jpg
upravená krabice

2.) Nahrubo jsem připravil dva dřevěné rámečky, které jsem spojil šrouby:

obrázek (2).jpg
rámeček

3.) Na víko krabice umístím kopyta (na obrázku originální čirý čelní štítek z Vigena 1/72, injekční stříkačka jej drží a jsou v ní navíc další otvory pro odsávání vzduchu, aby se vytáhly všechny hrany). Mezi dřevěné rámečky upnu fólii a v horkovzdušné troubě ji stejnoměrně prohřeju. Když je folie dostatečně prohřátá, zastrčím do krabice hadici z luxu a zapnu ho. Pak rychle přemístím rámeček z trouby na krabici. Lux okamžitě vytvoří podtlak a stáhne fólii. Zároveň ji docela rychle ochladí, takže fólie mi zatím neponičila ani originální čiré díly (které tedy jde použít jako kopyto). Výsledek:

obrázek (3).jpg
vytažená fólie

Je to fakt jednoduché a spolehlivé, během chvilky, 100% výsledek na první pokus. Co pokulhává je materiál - tam ještě experimentuji - nejsem spokojený s průhledností a hladkostí fólie. Nejlepší byla zatím PVC fólie Durofol (tloušťka 0,2mm, cena asi 100,- za metr čtvereční), docela dobré byly fólie A4 z papírnictví (dražší, ale tónované - šedá, zelená, neznám název). Koupil jsem Sidolux, zkusím v něm čiré díly vykoupat a uvidíme zda se to zlepší.. .) Další výsledky:

okna.jpg
okna

muk24

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jean » 23 pro 2012, 16:35

Já bych měl dotaz. Pokud lepím překryt z více dílů a vlivem mé nešikovnosti nebo špatného postupu mi vznikne větší spára mezi díly krytů, dá se to nějak zatmelit? Udělalo mi to asi jak zaschlo lepidlo - napružený překryt se na jedné straně odsunul a vytvořil menší spáru. Na opačné straně vše sedí perfektně. Moje blbost a nezkušenost, ale teď řeším co s tím. Napadá mě jedině clearfix, ale už se děsím jak to budu nanášet a zda se to nějak povede na rámu zabrousit, začistit.
Přílohy
IMG_20121223_162339[1].jpg
"Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat"!
2 poslední 1/48 / A6M2 Zero/ Spitfire Mk.I/
Jean

• Odpovědět s citací

Příspěvekod rsuchan » 23 pro 2012, 18:33

A tú odklopnú časť máš už prilepenú? Ak to len zatmelíš riskuješ, že cez sklo kabínky bude vidieť tmel. Ak je odklopná časť len nasadená, špáru by som vyplnil plastovou doštičkou, dobrúsiť a rámovanie nastriekť. Ak je prekryt nalepený, tak to skús vyplniť tmavým kúskom plastu a opatrne dobrúsiť. Alebo prekryt nalepiť v otvorenej polohe...
Rado Sucháň 50 rokov

«Never in the field of human conflict was so much owed, by so many, to so few»

Dokončené: SBD-3 Dauntless ; Mil Mi-1 ; F-16C Fighting Falcon ; Hawker Sea Hawk ; Supermarine Spitfire Mk.IX
rsuchan

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jean » 23 pro 2012, 18:41

bohužel je to už právě přilepené. Zkusím se pokusit vybrousit nějakou destičku. Ten clearfix by to tedy asi nezasklil že? Díky
Jean

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 23 pro 2012, 19:00

Ted' bych to asi zalil hustým rozpouštědlovým lepidlem,ale opravdu kvalitně,aby pak dovnitř nevnikl prach po broušení,potom přebrousil a obnovil spáru,lepidlo zůstane částečně průhledné a po nastříkání vnitřního rámování by oprava neměla být moc patrná.
Já to na rourách 1/72 řeším tak,že si nejdříve oba díly spasuju jak mezi sebou,tak na trup,potom oba díly slepím k sobě rozpouštědlovým lepidlem,ale opatrně,jen jakoby po vnitřním oblouku,abych si nezalil spáru a pak spoj jestě zaleju zevnitř a přetřu barvou vnitřního rámování kabiny.
Mám tím zaručenou perfektní pevnost spoje,dokonalé tvarové napojení obou dílů a při pečlivé práci nemusím nic brousit a dorývat,což je na čirých dílech vždy riskatní. Potom už jen dolepím celou,předem nasucho slícovanou kabinu na trup,a dotmelím,doryju dle potřeby,ale to už je klasika.
Většinou,ale nechávám překryt otevřený,zavírám pouze v případech,kdy nechci narušovat ladné tvary,nebo když nemám dostatek dopln'ků a nechci je vyrábět samodomo.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jan_K » 23 pro 2012, 19:28

Husté rozpouštědlové lepidlo bych neriskoval, ono to někdy rozleptá i kus okolo. Vteřiňák může způsobit zamlžení.
Osobně bych zkusil Miliput Black, nebo ekvivalent. Přijde mi to nejméně destruktivní.
H.
Hotovo:МиГ-3 ранний, 1/48, Trumpeter, Nieuport 11, 1/32, Special Hobby
Rozestavěno:Pfalz D.IIIa, 1/32, Wingnut Wings, P-47N, 1/32 Trumpeter
V plánu:Supermarine Spitfire 1/57
Jan_K

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 23 pro 2012, 19:37

Jan_K píše:Husté rozpouštědlové lepidlo bych neriskoval, ono to někdy rozleptá i kus okolo. Vteřiňák může způsobit zamlžení.
Osobně bych zkusil Miliput Black, nebo ekvivalent. Přijde mi to nejméně destruktivní.
H.

Ještě se mi to nikdy nestalo,míchám si pro podobné případy svoje (klasika toluen-polystyrén) a na tmelení čírých dílu v pohodě. Ten černý tmel není špatný nápad,ale jen v případech,kdy i vnitřní rámování je černé.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jean » 23 pro 2012, 23:00

Miliput mě taky láká nejvíc, ale určitě bude z druhé strany vidět. Jak psal Hindman, jen za předpokladu že z vnitřní strany je rámování černé. Bohužel u mě je z vnitřní strany rámování nenastříkané.
Mám lepidlo na kabinky GUNZE Mr. Clear glue což je hodně hustý, tahavý zvěrstvo kterým by to mohlo jít. Problém je v tom že až vytvrdne je jako guma, což se bude těžko brousit. Zatím vede destička, zkouším na kusu staré stavebnice ještě tmelit clearfixem, ale nějak se to při broušení loupe, není to ono.
Jean

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Hindman » 23 pro 2012, 23:31

To nevadí,že nemáš zevnitř rámování nastříkané,když použiješ černý Miliput,tak pak celé rámování přestříkni černou a přesto pak kamuflážní barvu,je to běžný postup,jak znázornit vnitřní barvu rámu u zavřených kabin. Předpokládám,že stavíš Rafala a ten tuším černé rámování má,stejně jako většina západních strojů.
Hindman

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Jean » 24 pro 2012, 08:57

Ano, je to Rafale. Ok, zkusím to ještě nanečisto s tím černým Miliputem a pak se rozhodnu. Díky moc za rady pánové.
Jean

• Odpovědět s citací

Příspěvekod Sheya » 24 pro 2012, 23:37

Tohle bych úplně v klidu zavřel lakem Future. Několik vrstev nanášených postupně by spáru úplně vyplnilo a zůstane to naprosto čiré.
Omne initium difficile est
WHO IS WHO viewtopic.php?f=78&t=36938&p=691305#p691305
H-21 viewtopic.php?uid=2807&f=300&t=93779&start=0
L-29 viewtopic.php?f=300&t=94555

HGW doplňky: http://www.battlefield.eshop-zdarma.cz/
Sheya

PředchozíDalší

Odeslat odpověď

Zpět na Jak na to ?? Modelářská poradna