Myslím že ne. Zkus barvu smýt pod tekoucí vodou za 2-3 dny, když to nepujde na plast tak znova do louhu. Někdy sem nechal model v louhu i pár týdnů - nic se nestalo jen veškeré lepené spoje povolili a rozpadlo se to.
Tritt nie auf einen grünen Steín, denn es könnt ein Grennie sein! Hart wie Kruppstahl, schwarz wie Neger .. Das sind unsere Fallschirmjäger! Er ist kein Mensch, er ist kein Tier, er ist ein Panzergrenadier...
Podle koncentrace.Hrst louhu (v rukavici!!!) na 0,3l vody. V pondělí jsem odbarvoval Tigra stříkaného Agamou a za dva dny jsem do modelu ve sklenici ťukl a všechna barva doslova z modelu odplula. Model jsem vylovil a štětečkem odstranil nánosy rozpuštěné barvy v kolech a kolem výfuku. Model jsem opláchl ve vodě,nechal oschnout a už je znovu nastříkán včetně surface Pásy nasazeny,kulomet natřen.Ostatní patiny (rez...) až v klidu po večerech.
Protože jsem nepoužil při stavbě vteřiňák,vůbec nic neupadlo. I přes tentokrát silnější koncetraci louhu se model vůbec nepoleptal nebo jinak louhem poškodil. Radost s louhem pracovat
enamel/syntetika slezla za cca pul hodiny ... Akryl stale jeste z casti odolava ... vsak ja mu ukazu zac je toho loket ... vzal sem hrst granuli a zalil to cca pul litrem vody ... necham to v tom cvachtat pres vikend ...
edit: tak sem si nasel reseni na akryl Akrylova barva nesleze dolu louhem ... musim pouzit neco zakernejsiho, nasel sem navod "zabalim model do fusekle ktera je napustena technickym lihem" .. jen s tim rozdilem ze ja to napustim IPA a zavru do sklenice at si to smrdi hezky uvnitr
Tritt nie auf einen grünen Steín, denn es könnt ein Grennie sein! Hart wie Kruppstahl, schwarz wie Neger .. Das sind unsere Fallschirmjäger! Er ist kein Mensch, er ist kein Tier, er ist ein Panzergrenadier...
vidis .. ale necekal sem proaktivne sem si to nasel z vicero zdroju ... tady pouziti lihu a u "scale cars" fusekli ...
Zdravím chcem sa spýtať..Vás skúsených ako dať dole farbu od tamiye..ide o tamiya color acrylic paint..ked mám pod nu farbu v spreji od motipu..syntetiku dakujem.
Stačí použiť Tamiya Lacquer Thinner alebo Gunze Mr. Color Thinner, tieto riedidlá Ti odstránia aj podkladovú farbu, ak chceš odstrániť iba samotnú akrylku tak použiješ riedidlo Tamiya Acrylic Thinner (X-20A).
potřebuji trochu poradit. Vylovil jsem ze sklepa modely ze svých mladých let, který teda ukazují, jaký jsem byl lajdák a už jsem Panzera IV začal louhovat (barva na něm byla Humbrol Enamel) a už to krásně slejzá. Jenže s tím jak jsem dřív to plácal vše do kupy, tak něco bylo přilepeno na barvu a teď mi ty součástky odpadávají. Jenže na nich zůstává lepidlo. Bylo to nějaký český lepidlo Agama s jehlou (aspoň myslím). Ani nevím, jestli tohle lepidlo leptá povrch, ale myslím, že ne. Čim to lepidlo rozložit, abych zase zbytečně neublížil modelu. Bude to sice jen na nácvik s pistolí, ale i tak bych to rád trošku poopravil. Debondér funguje jen na sekuňdák co vím. Že by nějaký odlakovač či líh nebo ředidlo? Co myslíte?
Tady u nas (USA) se prodavji spraye na cisteni grilu a trouby. Je to takova bila pena. Asi naramne prirodni material, protoze kdyz to pouzivam, tak to u me vyvolava davivy kasel. Je to ale dobra alternativa pro odstranovani barev z modelu. Ma to tu vyhodu, ze se to da striknout na model nebo cast modelu, takze se ni nemusi ponorovat do kyblu. Necha se to pusobit par hodin a nasledne se chemikalie odstrani i s barvou pod vodou pomoci kartacku. Pokud vysledek neni 100%, postup se opakuje. Urcite se podobny sajrajt prodava i v Cechah a na Slovensku.